Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

“Δε θα πάμε στη Βουλή”

Οι βουλευτές του μπλοκ Εργασία-Δημοκρατία-Eλευθερία* ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρουν μέρος στην πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και την τελετή ορκωμοσίας εκτός αν η κυβέρνηση κάνει σημαντικά βήματα για την αναίρεέση της απόφασης της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) του να αφαιρέσει από τον Χατίπ Ντιτζλέ τα δικαιώματά του.

Διαβάζοντας μια δήλωση από την ομάδα ο βουλευτής Serafettin Elci από το Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε ότι η ομάδα «δεν θα πάει στο κοινοβούλιο μέχρι η αδικία εις βάρος των ανθρώπων μας να σταματήσει. Οι πράξεις βίας εναντίον των ανθρώπων μας - δήλωσε ο Elci - συνεχίζονται αδιάκοπα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αφαιρέσει από τον Χατίπ Ντιτζλέ τα δικαιώματά του. Είναι για αυτούς τους λόγους που έχουμε πάρει την απόφαση να μην πάμε στο Κοινοβούλιο μέχρις ότου αυτές οι αδικίες και η βία να σταματήσουν».

Οι αντιπρόσωποι δήλωσαν «Το βέτο της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής στους έξι υποψηφίους μας, σηματοδότησε την έναρξη αυτής της περιόδου, η οποία συνέχισε με τα κύματα των συλλήψεων και των αδιάκοπων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο αποκλεισμός του Χατίπ Ντιτζλέ από το Κοινοβούλιο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Όπως έχουμε καταλάβει, αυτό το είδος της επιχείρησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σημερινού πολιτικού συστήματος. Οι αδικίες πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Ζητάμε για τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκράτες να σταθούν μαζί μας ενάντια σε αυτές τις αντιδημοκρατικές πρακτικές που στόχο έχουν τον κουρδικό λαό».

Το Κογκρέσο Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTK) κάλεσε επίσης τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας (TBMM), την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα Ηνωμένα Έθνη, όλους τους λαούς του κόσμου και τις δημοκρατικές οργανώσεις του, να καταδικάσουν την απόφαση αυτή και να ασκήσουν πίεση στην τουρκική κυβέρνηση να την άρει.

ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Επίσης, η Επαρχιακή Οργάνωση Ντιγιαρμπακίρ του BDP (Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας) ανακοίνωσε ότι μια καθιστική διαμαρτυρία διαρκείας θα ξεκινήσει σήμερα στο Ντιγιαρμπακίρ μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του BDP Γενισεχίρ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να ακυρώσει την υποψηφιότητα του Χατίπ Ντιτζλέ.

Διαδηλώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Άδανα, Μαλάτια και Σμύρνη. Οι κινητοποιήσεις έχουν επιλέξει ως σύνθημα: «YSK κάτω τα χέρια από τον εκπρόσωπό μας Χατίπ Ντιτζλέ». Οι δράσεις οργανώνονται με στόχο τη διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να ακυρώσει την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή του Ντιγιαρμπακίρ Χατίπ Ντιτζλέ με το μπλοκ Εργασία-Δημοκρατία-Eλευθερία.

* Το Κόμμα Εργασίας (EMEP) συμμετείχε στις εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους κάτω από τη σημαία μπλοκ Εργασίας-Δημοκρατία-Ελευθερία. Το πολιτικό κόμμα του κουρδικού κινήματος στην Τουρκία (BDP) και το ΕΜΕΡ ήταν οι κύριες δυνάμεις αυτού του μπλοκ. Επίσης, υπήρχαν 16 κόμματα και οργανώσεις σε αυτό το μπλοκ, το οποίο κέρδισε 36 βουλευτές. Ο πρώην πρόεδρος του EMEP, Αμπντουλάχ Λεβέντ Τουζέλ εκλέχτηκε βουλευτής από την Κωνσταντινούπολη.

Κόμμα Εργασίας (EMEP)

Δεν υπάρχουν σχόλια: