Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Φοιτητικές εκλογές 2011: αναγκαία η πάλη για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Στις 18 Μάη πραγματοποιήθηκαν οι φετινές φοιτητικές εκλογές σε όλες τις σχολές της χώρας. Οι φετινές φοιτητικές εκλογές (οι πρώτες μετά την χρεοκοπία) έγιναν υπό το βάρος των αλλαγών που ετοιμάζονται από το Υπουργείο για την Ανώτατη εκπαίδευση. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές, διάλυση πτυχίου, άρση μονιμότητας των καθηγητών, εισαγωγή ιδιωτών στην διοίκηση των Πανεπιστημίων, περικοπή της φοιτητικής μέριμνας. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για ταξικούς φραγμούς που σκοπό έχουν να δυσκολέψουν κι άλλο την πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά των εργαζομένων και γενικότερα των χαμηλών κοινωνικών τάξεων.
Μεγάλη νικήτρια στην φετινή μάχη ήταν η ΔΑΠ (παράταξη της ΝΔ) που αύξησε τα ποσοστά της κατά 3% περίπου, κερδίζοντας πίσω τις απώλειες που είχε τα προηγούμενα χρόνια από τη στήριξη των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ. Μεγάλη ευθύνη για την ανάκαμψη της ΔΑΠ είχαν οι παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά (ΕΑΑΚ, ΑΡΕΝ), που επικέντρωσαν την ανάλυσή τους στο μνημόνιο (αδιαφορώντας για την χρεοκοπία), επιτρέποντας στην ΔΑΠ (όπως και στην μοναρχοφασιστική ΝΔ) να ισχυριστεί ότι είναι αντιμνημονιακή.
Η ΠΑΣΠ (παράταξη του ΠΑΣΟΚ) από την άλλη έχασε όλα τα «κέρδη» που είχε από τις περυσινές εκλογές (-3%), πληρώνοντας την στήριξη που παρείχε στις πολιτικές της κυβέρνησης του μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ και την ανυπαρξία της στις σχολές.
Η ΠΚΣ (παράταξη του «Κ»ΚΕ) ήταν από τους μεγάλους χαμένους χάνοντας περίπου 1,5%, επιστρέφοντας σε επίπεδο ποσοστών προ του 2004! Η πολιτική της έμμεσης στήριξης των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σαμποτάροντας τις Γενικές Συνελεύσεις αποχωρώντας από αυτές, αλλά και η ξεκάθαρη προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και γενικότερα των δομών του Φοιτητικού Κινήματος στα πρότυπα που έχει εφαρμόσει και το ΠΑΜΕ στα σωματεία των εργαζομένων, ήταν οι κύριες αιτίες της πτώσης της.
Από την άλλη, σε μια εποχή κρίσης και έντασης της ταξικής επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα της σπουδάζουσας νεολαίας, οι παρατάξεις που αναφέρονται στην αριστερά (ΑΡΕΝ – παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΕΑΑΚ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αδυνατούν να εμπνεύσουν και να προωθήσουν τους αγώνες των φοιτητών. Στις φετινές φοιτητικές εκλογές μείωσαν την δύναμή τους σε απόλυτο αριθμό ψήφων, κρατώντας όμως σταθερά ή ελαφρά μειωμένα τα ποσοστά τους λόγω της αυξημένης αποχής. Οι παρατάξεις αυτές απέτυχαν να ενημερώσουν τους φοιτητές για τα νέα μέτρα (Δίδακτρα, Διάλυση πτυχίων κτλ.) μένοντας σε έναν στείρο αντιμνημονιακό λόγο, αδυνατώντας να κάνουν την σύνδεση του γενικού με το ειδικό. Τέλος, εγκλωβίστηκαν μέσα στις ίδιες τους τις προτάσεις (ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ) αδυνατώντας να απαντήσουν στα μέτρα του Υπουργείου που προβλέπουν ενοποίηση τμημάτων σε επίπεδο σχολών και που αποτελούν κομμάτι των προτάσεων τους.
Από την άλλη οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων έχουν νεκρώσει και ελάχιστες Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στην χρονιά. Τα φαινόμενα εκφυλισμού των φοιτητικών οργάνων και διαδικασιών που είχαν παρατηρηθεί τα προηγούμενα χρόνια φαίνεται να παίρνουν πλέον μόνιμα χαρακτηριστικά. Τα περισσότερα Δ.Σ. υπολειτουργούν ή δεν συνεδριάζουν καν, οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις δεν πραγματοποιούνται, κ.α.
Καθήκον όλων των νέων κομμουνιστών – σπουδαστών είναι να παλέψουν για να ξαναζωντανέψουν οι διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις που διασπούν (καλώντας κάθε μια δικιά της συνέλευση) ή εκφυλίζουν τις Γενικές Συνελεύσεις. Πρέπει να παλέψουν οργανωμένα για ΕΝΙΑΙΕΣ Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και να διασφαλίσουν την δημοκρατική τους λειτουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: