Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Πολιτική Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Συνάντησης της Διεθνούς Σύσκεψης Μ-Λ Κομμάτων και Οργανώσεων

Να προετοιμαστούμε για την όξυνση της ταξικής πάλης

Ο άνεμος των λαϊκών εξεγέρσεων και της επανάστασης από το Μαγκρέμπ και τις χώρες της Μέσης Ανατολής φτάνει στον καπιταλιστικό κόσμο που βρίσκεται ακόμη σε κρίση. Οι λαοί των χωρών αυτών ξεσηκώθηκαν, ο ένας μετά τον άλλον, εναντίον των τυραννικών και, συχνά, πουλημένων στον ιμπεριαλισμό καθεστώτων. Αγωνίζονται για δημοκρατία. Επιθυμούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να δουλέψουν, να σπουδάσουν, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χωρών τους και ν’ απαλλαγούν από τα διεφθαρμένα καθεστώτα που θησαύρισαν εις βάρος τους ξεπουλώντας τη χώρα και το πλούτο της στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η επανάσταση άρχισε στην Τυνησία. Η αντίσταση της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των αγροτών, των δημοκρατικών και λαϊκών στρωμάτων οργανώθηκε παρά την τρομερή καταπίεση του καθεστώτος Μπεν Άλι το οποίο είχε την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών νονών του μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών της Τυνησίας (PCOT) έπαιξε έναν ουσιαστικά καθοδηγητικό ρόλο. Μαζί με άλλες δυνάμεις παλεύει σήμερα ώστε αυτή η επαναστατική διαδικασία να συνεχιστεί μέχρι τέλους. Η τυνησιακή επανάσταση ήταν αυτή που ανέτρεψε τον Μπεν Άλι και ενθάρρυνε και άλλους λαούς του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής να ξεσηκωθούν. Από την Αίγυπτο μέχρι την Υεμένη και από το Μαρόκο μέχρι τη Συρία, αναπτύχθηκαν κινήματα προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας στους εργάτες, τους νέους και τους λαούς όλου του κόσμου.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που θεωρούσαν ανέκαθεν την περιοχή τσιφλίκι τους, πιάστηκαν στον ύπνο. Παριστάνουν πως υποστηρίζουν αυτά τα λαϊκά κινήματα έτσι ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα. Στην Λιβύη βρήκαν δυνάμεις έτοιμες να συνεργαστούν μαζί τους και ο Σαρκοζύ, ο Κάμερον και ο Ομπάμα εξαπέλυσαν έναν πόλεμο που βυθίζει την χώρα στο χάος. Για πρώτη φορά στη ιστορία του, το ΝΑΤΟ επεμβαίνει στρατιωτικά στην περιοχή με σκοπό να κάνει σαφή τη θέληση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να ανακόψουν τα λαϊκά κινήματα και να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Λιβύης, κυρίως το πετρέλαιο, το αέριο και το νερό. Ενδιαφέρονται, επίσης, και την γεωστρατηγική θέση της Λιβύης στην αφρικανική ήπειρο και στη περιοχή της Μεσογείου.

Όπως έδειξε και η συνδιάσκεψη των 8 οικονομικά ισχυρότερων χωρών (G8), οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενώ κάνουν λόγο για «βοήθεια» αυτών των λαών, επιχειρούν να τους αλυσοδέσουν με χρέη. Ο μηχανισμός των χρεών αποτελεί, σήμερα, ένα απαραίτητο εργαλείο της νεοαποκιακής πολιτικής του ιμπεριαλισμού. Καταγγέλλουμε αυτήν την πολιτική υποδούλωσης και λέμε ότι αυτοί οι λαοί δεν χρειάζονται καινούργια χρέη.

Αν και δεν έχει ακόμη τελειώσει, η ταξική πάλη μ’ αυτά τα κινήματα έχει αποκτήσει μια άλλη διάσταση και έχει εισέλθει διεθνώς σε μια νέα κλίμακα. Με την αντίστασή τους, όλοι αυτοί οι λαοί δίνουν μια νέα πνοή στην υπόθεση της επανάστασης, στον αγώνα για την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση. Έδειξαν ότι οι μάζες γράφουν την ιστορία και ότι ένας ενωμένος λαός μπορεί να ανατρέψει δικτατορίες, μπορεί να ανατρέψει την ιμπεριαλιστική τάξη.

Η ιδέα της επανάστασης μπήκε και πάλι στην ημερήσια διάταξη.

Η εργατική τάξη, ο εργαζόμενος λαός, η νεολαία και οι λαοί του κόσμου είναι αλληλέγγυοι με αυτήν την πάλη που τους εμπνέει και τους διεγείρει να εντείνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα που τους αναγκάζει να πληρώσουν την κρίση του. Και ενώ η τελευταία πολύ απέχει από το τέλος της, μια νέα κρίση απειλεί να ξεσπάσει: η κρίση δημόσιου χρέους, ιδιαίτερα στην ΕΕ. Η χρηματιστική ολιγαρχία έχει βάλει ολόκληρες χώρες σε χρέος προκειμένου να διασώσει τις τράπεζες και τα μονοπώλια. Για αυτό το σκοπό έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος. Την ίδια ώρα, οι μισθοί έχουν μειωθεί, η φτώχεια και η ανασφάλεια έχουν χτυπήσει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα των μαζών.

Οι χρηματαγορές τζογάρουν στη χρεοκοπία κρατών. Απαιτούν περισσότερη λιτότητα, νέες ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές σε κοινωνικά δικαιώματα. Για να σώσουν το ευρώ, οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θέλουν να επιβάλλουν ένα μεγάλο πρόγραμμα λιτότητας, το διαβόητο «σχέδιο σταθεροποίησης» που θα σπρώξει στην φτώχεια και την ανασφάλεια ακόμα περισσότερους εργάτες από τη πόλη και το χωριό, νέους και εργαζόμενες γυναίκες και θα εντείνει την εκμετάλλευση στις επιχειρήσεις. Για περάσουν αυτήν την πολιτική, οι κυβερνήσεις της δεξιάς, των σοσιαλδημοκρατών και των σοσιαλφιλελεύθερων βάζουν σε εφαρμογή αντιδραστικούς νόμους που ποινικοποιούν την κοινωνική πάλη. Δεν διστάζουν ν' αντιγράψουν τα ρατσιστικά συνθήματα ακροδεξιών κομμάτων που επιδίδονται σε λαϊκίστικη προπαγάνδα. Καταγγέλλουμε την ενίσχυση του «φρουρίου» της Ευρώπης και λέμε: «δεν είναι οι μετανάστες που πρέπει να απελαθούν αλλά ο Σαρκοζύ, ο Μπερλουσκόνι και Σία!».

Η εργατική τάξη, οι λαϊκές μάζες και οι λαοί αντιστέκονται, αρνούνται να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Σ’ αρκετές χώρες οι νέοι, που πρώτοι πέφτουν θύματα της μαζικής ανεργίας και της ανασφάλειας, βγαίνουν στους δρόμους, καταλαμβάνουν δημόσιους χώρους, φωνάζοντας εναντίον μιας κοινωνίας που δεν έχει να τους προσφέρει κανένα μέλλον. Σ’ όλες τις χώρες, απ' την Ελλάδα μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο, απ’ την Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι την Ιρλανδία, η εργατική τάξη και οι λαϊκές μάζες διαδηλώνουν, αντιστέκονται και αρνούνται να πληρώσουν για την κρίση του συστήματος.

Η δουλειά μας είναι να αναπτύξουμε αυτήν την αντίσταση, την διεθνή αλληλεγγύη και να ενώσουμε τα επιμέρους μέτωπα πάλης δημιουργώντας μια πρόκληση σε γενικό επίπεδο εναντίον του καπιταλιστικού συστήματος, του μοναδικού υπεύθυνου για την κρίση, τους πολέμους και οικολογικές καταστροφές όπως στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Το ανελέητο κυνήγι του μέγιστου κέρδους είναι ο βωμός στον οποίο θυσιάζεται η ασφάλεια των εργατών και των λαών. Υποστηρίζουμε τους αγώνες των εργατών και των λαών της Ευρώπης που αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη των καπιταλιστών και λέμε ότι οι πλούσιοι, οι τζογαδόροι και οι μεγαλομέτοχοι είναι αυτοί που πρέπει να τα πληρώσουν.

Υποστηρίζουμε τους αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στην κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Υποστηρίζουμε τις απεργίες και τους αγώνες των εργατών για υψηλότερα μεροκάματα, τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και την χειροτέρευση των κοινωνικών συνθηκών.

Κάνουμε έκκληση σε κάθε χώρα χωριστά και σε διεθνές επίπεδο να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο «σύμφωνο σταθερότητας».

Καταγγέλλουμε και πολεμάμε τον ρατσισμό και αγωνιζόμαστε για ισότητα δικαιωμάτων μεταξύ όλων των εργατών κάτι που επιτρέπει την κοινή παλεύοντας ενάντια στους κοινούς εχθρούς.

Καταγγέλλουμε την πολεμοκάπηλη πολιτική του ιμπεριαλισμού και καλούμε σε αλληλεγγύη με τους αγώνες των λαών του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής.

Κάνουμε έκκληση για ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης με την επανάσταση της Τυνησίας και για υποστήριξη του αδελφού μας κόμματος, του PCOT.

Η δουλειά μας είναι να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική της αστικής τάξης και της αντίδρασης, την πολιτική του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Να οικοδομήσουμε μέτωπα αγώνων από τα κάτω.

Η ταξική πάλη έχει επιταχυνθεί μέσα σε λίγους μήνες.

Κάνουμε έκκληση στη εργατική τάξη, στην νεολαία, στους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να εντείνουν τους αγώνες τους για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων τους.

Καλούμε τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που θέλουν να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με αυτό το σύστημα, που θέλουν κοινωνική αλλαγή, να ετοιμαστούν για νέες εξελίξεις στην ταξική πάλη, για συγκρούσεις σε ανώτερο επίπεδο.

Κοπεγχάγη Μάιος 2011

Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMLPO)

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας - APK
Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργατών Γαλλίας - PCOF
Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας 1918-55
Κομμουνιστική Πλατφόρμα Ιταλίας
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση “Επανάσταση” Νορβηγίας
Κομμουνιστικό (Μαρξιστικό Λενινιστικό) Κόμμα Ισπανίας - PCE(m-l)
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας - TDKP
Οργάνωση για τη Συγκρότηση ενός Κομμουνιστικού Κόμματος των Εργατών Γερμανίας (Arbeit Zukunft)

Δεν υπάρχουν σχόλια: