Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ειδήσεις απ' την Τουρκία (συνέχεια)

Ειδήσεις απ' την Τουρκία Του Σεϊτ Αλντογκάν - Ανταποκρητή στην Ελλάδα της ημερήσιας Τούρκικης εφημερίδας Evrensel

Αναδημοσίευση από http://diktiospartakos.blogspot.com

 ***

Ατύχημα ή δολοφονίες;

Στην Τουρκία υπάρχουν 780.000 στρατιώτες και 280.000 αστυνομικοί. Όμως ο αριθμός των επιθεωρητών εργασίας είναι μόνο 465.

Ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας και βουλευτής, Λενάντ Τουζέλ, έκανε μια ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και ζβτώντας να μάθει πόσα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει και πόσοι εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία 10 χρόνια. Η απάντηση ήταν ανατριχιαστική. Από το 2002 μέχρι σήμερα 10.297 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους στα εργατικά ατυχήματα, ενώ 16.000 έχουν μείνει εκτός εργασίας λόγω αναπηρίας. Το σύνολο των ατυχημάτων είναι 706.708. (Εδώ να τονίσουμε ότι αυτά είναι τα καταγραμμένα εργατικά ατυχήματα γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα).

Απ' το 2008 μέχρι σήμερα οι εργοδότες δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας των εργατών τους  υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν την δυνατότητα λόγω κρίσης. Με λίγα λόγια ισχυρίζονται ότι θα πέσουν τα κέρδη τους και θα στερηθούν την δυνατότητα ανταγωνιστικότητας,  αν επωμιστούν το κόστος και λάβουν μέτρα για στοιχειώδη ασφαλή εργασία των εργαζομένων.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μέσα στα τελευταία  4 χρόνια ο αριθμός των εργατών που έχασαν την ζωή τους είναι 4. 000. Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα  έγιναν σε βιομηχανικούς χώρους και ανθρακωρυχεία.
_______________

Επιχείρηση «επιστροφή στην ζωή»

Πριν 11 χρόνια, στις 11 Δεκέμβρη 2000, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει μια γιγάντια επιχείρηση ενάντια σε επαναστάτες πολιτικούς κρατούμενων σε 20 φυλακές της χώρας.
Η κυβέρνηση συνεργασίας, του Ετσεβίτ, των γκρίζων λύκων και του κόμματος της Τανσού Τσιλλερ θέλησε να χτυπήσει τους πολιτικούς κρατούμενους που συνέχιζαν με κάθε τρόπο να αντιστέκονται στις βάρβαρες συνθήκες των φυλακών. Το κράτος είχε ονομάσει την επιχείρηση «Επιστροφή στην ζωή».

Το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης ήταν να δολοφονηθούν  122 επαναστάτες, κρατούμενοι,   με σφαίρες, και βόμβες καθώς και με πυρκαγιές που προκάλεσαν οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις καίγοντας ζωντανούς κάποιους αγωνιστές φυλακισμένους. Μάλιστα το τουρκικό κράτος, μέσω των δικαστικών αρχών μετά τις απροκάλυπτες δολοφονίες προσπαθώντας να δικαιολογήσει την δολοφονική του ενέργεια  άσκησε διώξεις ενάντια στους κρατουμένους με την κατηγορία αντίσταση κατά των αρχών.

Δημοκρατικοί μαζικοί φορείς της Τουρκίας αντιδρώντας κατέθεσαν ποινική δίωξη ενάντια σ' αυτή την κρατική κτηνωδία.
Στο δικαστήριο που έγινε αποδείχτηκε ότι την μέρα του μακελειού που οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν τον δολοφονικό τους όργιο, είχαν βγάλει εκτός λειτουργίας τις κάμερες ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούσαν κωδικούς αντί για τα ονόματα τους.  Μ' αυτό το πρόσχημα το δικαστήριο δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους δολοφόνους και έτσι δεν τιμωρήθηκε κανένας.   Για άλλη μια φορά βγήκε στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο του τούρκικου καθεστώτος.

Στην επέτειο των δολοφονιών σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τα κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και μαζικής φορείς τόνισαν ότι αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
__________________

24ωρη απεργία δημοσίων υπαλλήλων
Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις 21 Δεκέμβρη απαιτώντας αύξηση μισθών, δωρεάν υγεία και παιδεία και κατάργηση νόμων που απαγορεύουν την συνδικαλιστική δράση.

Στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις. Σχεδόν σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν τα νοσοκομεία δεν λειτούργησαν εκτός από επείγοντα περιστατικά, όπως και σε πολλά σχολεία δεν έγιναν μαθήματα.

 Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πήραν μέρος αριστερά πολιτικά κόμματα, μαζικές οργανώσεις ενώ έντονη ήταν η παρουσία σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας.  Την απεργία υποστήριξε η Ομοσπονδία εργατών DISK και 12 ομοσπονδίες και συνδικάτα που ανήκουν στην εργατική συνομοσπονδία TURK-IS.
Τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργάτες και εργαζόμενους να ενώσουν την φωνή τους ενάντια στην επιθέσεις του κεφαλαίου.

Σε πολλά πανεπιστήμια οι φοιτητές προχώρησαν σε τοπικές διαδηλώσεις ενώ στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης οι φοιτητές κρέμασαν στην είσοδο του πανεπιστημίου ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Σ' αυτή την επιχείρηση υπάρχει απεργία».
__________________

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν

Πριν μερικές μέρες υπήρξε έντονη κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις του Κουρδιστάν που συνορεύουν με το ιρακινό Κουρδιστάν. Δηλαδή αναμενόταν μια νέα επιχείρηση στον χώρο του Ιρακινού Κουρδιστάν. Τελικά στις 21 Δεκέμβρη ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μαζί με αστυνομικές δυνάμεις και μισθοφόρους ξεκίνησαν μια τεράστια επιχείρηση στις πόλεις Τιαμπακίρ και Ελαζίτ. Τα αεροπλάνα συνεχώς βομβάρδιζαν τα βουνά, τα δάση και όπου πιθανολογούσαν ότι βρισκόταν αντάρτες του PKK. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τούρκικους επιτελείου στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 21 αντάρτες. Απ' την μεριά του PKK δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.

Εν τω μεταξύ τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις στην κοιλάδα Καζάν είχαν δολοφονήσει δεκάδες αντάρτες με χρήση χημικών όπλων. Διάφορα εγκαύματα που υπήρχαν στα σώματα των δολοφονημένων επιβεβαιώνουν την χρήση χημικών όπλων.

Την ίδια μέρα στην πόλη Μαρντιν, στην περιοχή Χέι Μπέλι δυο Κούρδοι εργάτες δέχτηκαν πυρ απ' τους στρατιώτες. Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις ήρθαν σε επαφή με τρομοκράτες και στην σύγκρουση ένας πέθανε ενώ ο δεύτερος συνελήφθη τραυματισμένος. Ο πρόεδρος του χωριού διέψευσε την ανακοίνωση της νομαρχίας δηλώνοντας ότι τα δυο άτομα ήταν υδραυλικοί. Την στιγμή που πυροβολήθηκαν κουβαλούσαν σωλήνες. Τελικά ο νομάρχης μπροστά στο πλήθος αυτοπτών μαρτύρων που βεβαίωναν ότι επρόκειτο για εργάτες, που την στιγμή που δέχτηκαν την επίθεση απλώς εργαζόταν και οι στρατιώτες εξέλαβαν σαν όπλα τους υδραυλικούς σωλήνες που κουβαλούσαν, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την δολοφονική επίθεση λέγοντας ότι από λάθος οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ στους εργάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: