Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

EMEP: Τουρκικά αεροπλάνα σκότωσαν 36 αμάχους

36 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ortasu (Roboski) της περιοχής Uludere του Σιρνάκ χθες το βράδυ.

Μεταξύ των 50 ατόμων των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30, 36 έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί μέχρι στιγμής. 15 άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι.

Οι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούν να βρουν τα διάσπαρτα μέρη πτωμάτων στην περιοχή. Τα πτώματα αναφέρεται ότι είναι εντελώς καμένα και μη αναγνωρίσιμα. Τέσσερα πτώματα μεταφέρθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο του Σιρνάκ, ενώ οι αγρότες πήραν πολλά απανθρακωμένα πτώματα στο χωριό Ortasu επάνω σε τρακτέρ και μουλάρια. Σύμφωνα με τους χωρικούς, τα πτώματα ήταν απανθρακωμένα όταν ντίζελ τύμπανα τους εξερράγη, ενώ κάποια έμειναν κάτω από τα ερείπια ενός μεγάλου βράχου κάτω από το οποίο πήραν καταφύγιο.
Ο Φεχμί Yaman, ο δήμαρχος της Uludere δήλωσε: «Έχουμε 30 πτώματα, όλα καμμένα. Το κράτος ήξερε ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν λαθρεμπόριο στην περιοχή».

Η Selma Gurkan
«Η δολοφονία των 36 αμάχων σε αεροπορική επιδρομή στη νοτιοανατολική επαρχία του Σιρνάκ είναι ένα "ατυχές ατύχημα κατά την επιχείρηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος απόφαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Hüseyin Celik.

Η Γενική Πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) Selma Gurkan κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και το Γενικό Επιτελείο να παραιτηθούν. Και πρόσθεσε: «Το έγκλημα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από οποιοδήποτε λόγο ή αιτία. Ο κύριος υπεύθυνος αυτής της επίθεσης στο λαό είναι η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο. Οι εκτελεστές και οι στρατιώτες πρέπει να πάνε σε δίκη άμεσα και να δώσουν λογαριασμό για αυτής την κτηνωδία».



Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
www.emep.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια: