Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΚΚ Εργατών Τυνησίας: Ανακοίνωση για την 24η επέτειο της δολοφονίας του Ναμπίλ Αλ Μπαρακάτι

Ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας

Μετάφραση από http://r-freepalestine.blogspot.com/

Οι δημοκράτες και οι δημοκράτισσες θυμούνται την 8η Μάη ως την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Ναμπίλ Μπαρακάτι, αγωνιστής του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας και την οποία τη μετέτρεψαν σε «Εθνική Ημέρα εναντίον των Βασανιστηρίων».

Θυμίζουμε ότι ο Ναμπίλ Μπαρακάτι συνελήφθη στα τέλη του Απρίλη του 1987 στην πόλη Γκαάφουρ, ενώ διένειμε προκηρύξεις του απαγορευμένου Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Τυνησίας. Ήταν δάσκαλος και συνδικαλιστής. Ο διευθυντής του κέντρου «Αλ Χατζ Εϊμάρ» και οι συνεργάτες του τον υπέβαλαν σε σκληρά βασανιστήρια για να του αποσπάσουν ομολογίες εναντίον συντρόφων και συντροφισσών του. Όμως αυτός έμεινε σιωπηλός ως το τέλος, και θυσίασε τη ζωή του για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, ταπεινώνοντας τους βασανιστές του Μπεν ’λι, ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών και εξαπέλυε ένα κατασταλτικό πογκρόμ εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και του συνδικαλιστικού και του φοιτητικού κινήματος.

Ο πρόεδρος του Κέντρου αυτού και οι συνεργοί του, στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το φρικτό τους αυτό έγκλημα, πέταξαν το πτώμα του Ναμπίλ Αλ Μπαρακάτι, αφότου τον πυροβόλησαν στο κεφάλι και τον σκότωσαν, κοντά στο σιδηρόδρομο της Γκαάφουρ, και διέδιδαν ότι ο δολοφονημένος Ναμπίλ είχε αποδράσει από το Κέντρο, αφότου είχε αποσπάσει το πιστόλι ενός από τους συνεργάτες τους, με σκοπό να μας πείσουν ότι αυτοκτόνησε.

Όμως αυτή τους η απόπειρα δεν έπεισε τους κατοίκους της Γκαάφουρ, οι οποίοι βγήκαν άμεσα στους δρόμους και πολιόρκησαν το αστυνομικό κέντρο, αναγκάζοντας τους αξιωματικούς να διαφύγουν, προτού να τους σταματήσουν οι αρχές και να ανακοινώσουν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη για 1,5 περίπου μήνα. Παρ όλα αυτά, συνέχισαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων οι οποίοι έβγαιναν καθημερινά στους δρόμους για να διαδηλώσουν και να καταγγείλουν τα εγκλήματα της αστυνομίας του καθεστώτος Μπουργκίμπα.

Η επέτειος δολοφονίας του Ναμπίλ Αλ Μπαρακάτι έγινε ημέρα συνάντησης των δημοκρατών και δημοκρατισσών στο κοιμητήριο «Αλ Μπαρακάτα» (σχετικό με τον Μπαρακάτι) στη Γκαάφουρ, για την ανάμνηση του χαρακτήρα και των μαχών του Ναμπίλ για την ελευθερία, όπως και για τη δέσμευσή τους για τη συνέχιση των αγώνων για την κατάργηση των βασανιστηρίων και για την αξιοπρέπεια των τυνήσιων.

Το καθεστώς του Μπεν Αλι προσπάθησε να καταστείλει αυτή την ανάμνηση της δολοφονίας του Ναμπίλ Μπαρακάτι επί μακρό χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας την αστυνομία εναντίον των μεταβαινόντων στην Γκαάφουρ και καταγράφοντας τα στοιχεία τους. Το 2007 απαγόρεψε τη διαδήλωση αυτή, ενώ έθεσε υπό ασφυκτικό έλεγχο την πόλη για όλο το μήνα Μάιο, όπως και απαγόρευε στους δημοκράτες και τις δημοκράτισσες να εξέλθουν από τις πόλεις τους και να κατευθυνθούν προς την πόλη αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: