Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Κόμμα Εργασίας Ιράν (Τουφάν): Ζήτω η 1η Μάη

Η εργατική τάξη θα επιφέρει την Άνοιξη της Ανθρωπότητας!

Εκατόν είκοσι δύο χρόνια πριν, οι εργάτες του κόσμου αποφάσισαν να γιορτάσουν 1η του Μάη ως «Ημέρα της εργατικής τάξης». Αυτή η απόφαση ελήφθη το 1889 στο Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι της Γαλλίας.  Την 1η Μάη, όταν η φύση ξυπνάει από το χειμερινό της λήθαργο, όταν πρασινίζουν πάλι τα βουνά και τα δάση, όταν καρπίζουν τα λιβάδια και τα χωράφια με τα σπαρτά, όταν ο ήλιος χαρίζει περισσότερη ζεστασιά, όταν η ζωντάνια της φρεσκάδας πάλλεται στον αέρα, όταν η φύση ζωντανεύει πάλι και ξαναβρίσκει τη χαρά, οι σοσιαλιστές εργάτες διακήρυξαν στο Παρίσι με στεντόρεια φωνή ότι αυτή τη μέρα η εργατική τάξη θα φέρει την «Άνοιξη της Ανθρωπότητας», ότι η εργατική τάξη θα σπάσει τις αλυσίδες του καπιταλιστικού ζυγού, ότι η εργατική τάξη έχει ως αποστολή να χτίσει ένα καινούργιο κόσμο πάνω στις βάσεις της ελευθερίας και του σοσιαλισμού.

Η 1η Μάη, η μέρα ενότητας και αλληλεγγύης των εργατών, πέφτει κοντά στη χρονική περίοδο που το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας συνεχίζει τις επιθέσεις του στα δικαιώματα των εργατών και των εργαζόμενων, στο ανερχόμενο εργατικό κίνημα, στις απαιτήσεις για ψωμί, δουλειά και ελευθερία και στην εργασιακή ασφάλεια του εργαζόμενου λαού. Το Ισλαμικό καθεστώς νιώθει τον εαυτό του αδύνατο μπροστά στο δημοκρατικό κίνημα του ιρανικού λαού. Το καπιταλιστικό καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας με το πρόσχημα το σχέδιο να ιδιοποιηθεί τις επιδοτήσεις υπέρ των φτωχών οικογενειών, έχει αρχίσει να περικόπτει τις επιδοτήσεις σ’ όλα τα βασικά είδη διαβίωσης. To συγκεκριμένο σχέδιο έχει την στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η πολιτική αυτή θα επιφέρει περισσότερη φτώχεια, υψηλότερο πληθωρισμό και βαθύτερο ταξικό χάσμα. Η εργατική τάξη δεν έχει καμία ελπίδα για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης από την εξουσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, που είναι στην ουσία το αντιπροσωπευτικό όργανο της κυβέρνησης και των εργοδοτών, έχει ορίσει τον ελάχιστο εργατικό μηνιαίο μισθό στα 330,000 Τουμάν (περίπου 300 δολλάρια) ο οποίος βρίσκεται μόλις 20% πάνω από το απόλυτο όριο φτώχειας στο Ιράν. Το Συμβούλιο έχει επίσης εγκρίνει μισθολογική αύξηση 9%, πολύ κάτω από το πληθωρισμό. Αυτή τη χρονιά, το δείπνο των εργατών θα είναι λιγότερο από πέρυσι. Αν λάβουμε υπόψιν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των βασικών ειδών, ο ελάχιστος μηνιαίος εργατικός μισθός θα έπρεπε να είχε οριστεί στο 1,500,000 Τουμάν (περίπου στα 1,500 δολλάρια).

Φέτος, χαιρετίζουμε τον εορτασμό της 1ης Μάη σε μια συγκυρία που το νέο εργατικό κίνημα στο Ιράν, εμπνευσμένο από την άνοιξη που έφεραν οι επαναστάσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο, στριμώχνει το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε κάθε ευκαιρία. Ακριβώς αυτό το πνεύμα αντίστασης είναι που προκαλεί φόβο και πανικό στο Ιρανικό καθεστώς και απειλεί το μέλλον της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τα επαναστατικά κινήματα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, με τα λάβαρα του ψωμιού, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επιθέσεις ενάντια στα αντιλαϊκά, διεφθαρμένα και δεσποτικά καθεστώτα και αποτελούν πηγές έμπνευσης για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Φοβούμενο αυτή την έμπνευση, το μαύρο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει εντείνει την καταστολή των ακτιβιστών-εργαζομένων και των στελεχών των ανεξάρτητων συνδικάτων. Παρά, όμως, την αντιδραστική καταστολή, οι αγώνες των Ιρανών εργατών ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μαζικές απολύσεις, για την καταβολή καθυστερημένων δεδουλευμένων, για υψηλότερες αμοιβές και για το δικαίωμα σχηματισμού ανεξάρτητων συνδικάτων και για την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για τις επιδοτήσεις έχουν ενταθεί. Οι απεργίες σε επιχειρήσεις όπως στο εργοστάσιο μηχανοκατασκευών Χόνδρο, στα ιρανικά διυλιστήρια, στην ιρανική εταιρία τηλεπικοινωνιών και αλλού δείχνουν ότι οι απόπειρες του καθεστώτος να σταματήσει τους εργάτες με τη χρήση καταστολής είναι μάταιες.

Η 1η Μάη έρχεται σε μια εποχή που οι ιμπεριαλιστές εισέβαλαν Λιβύη προκειμένου να σταματήσουν το βάθεμα και την διάδοση των επαναστάσεων του Αραβικού λαού. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διεξάγουν εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη, με το πρόσχημα της «προστασίας» του Λιβυκού λαού. Χρησιμοποιούν την αντιδραστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποικίσουν τη Λιβύη και να αποκτήσουν τον άμεσο έλεγχο της παραγωγής πετρελαίου και των άλλων πόρων της χώρας. Είναι σημαντικό την 1η Μαΐου, η εργατική τάξη όλων των χωρών να καταδικάσει αποφασιστικά την εισβολή στη Λιβύη και να ζητήσει τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την καταστροφή αυτής της μικρής χώρας. Είναι  διεθνιστικό καθήκον των κομμουνιστών και των επαναστατών όλων του κόσμου να απαιτήσουν την άμεση και άνευ όρων απόσυρση του Σαουδαραβικού στρατού από το Μπαχρέιν και την πλήρη αποχώρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων κατοχής από το Αφγανιστάν και το Ιράκ,  την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού απέναντι στη σιωνιστική επιθετικότητα, και να υπογραμμίσουν την ανάγκη ενός ευρείας έκτασης μποϊκοτάζ εις βάρος του τρομοκρατικού καθεστώτος του Ισραήλ.

Στέλνουμε συγχαρητήρια στους ηρωικούς εργαζόμενους του Ιράν και του κόσμου με την ευκαιρία της πρώτης του Μάη, της δικιά μας “Μέρας των Εργατών”.

Το Κόμμα Εργασίας του Ιράν (Toufan) έχει την πεποίθηση ότι μόνο μέσα από την ενότητα και την οργάνωση της εργατικής τάξης, την πολιτική πρωτοπορία του κόμματος της εργατικής τάξης και μόνο μέσα από μια σοσιαλιστική επανάσταση που θα καθοδηγείται από  το Λενινισμό είναι εφικτή η νίκη του στρατοπέδου της εργασίας ενάντια στο στρατόπεδο του κεφαλαίου.

- Ζήτω η 1η Μαΐου!

- Ζήτω η επανάσταση του Αραβικού Λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση!

- Κάτω  το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας!

- Ζήτω ο σοσιαλισμός, το λάβαρο της Ανθρώπινης Σωτηρίας!

Το Κόμμα Εργασίας του Ιράν (Toufan)

WWW.Toufan.org
Toufan@Toufan.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: