Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας για το «μεταναστευτικό»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας  μιλώντας στα Γιάννενα, μ’ αφορμή την 97η επέτειο της πόλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο «μεταναστευτικό», λέγοντας:
«Διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής. Στοιχείο ωριμότητας και βαθιάς δημοκρατικής παιδείας είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος.
Ας μην  ξεχνάμε ότι δική μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι  κάπου αλλού»…
«σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης  μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για  ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ήπειρος  ήταν για πολλά χρόνια η «ξεχασμένη Ελλάδα». Οι άνθρωποί της έζησαν δύσκολες στιγμές και επώδυνες εμπειρίες. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ανάγκαζαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν διέξοδο στη μετανάστευση»
«Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και  βιώματα, είτε έμμεσα είτα άμεσα, από  μετανάστες. Από δικούς τους ανθρώπους  που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Κα συνάντησαν αντιξοότητες: στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη.
Κι’ όμως οι Έλληνες της διασποράς τα κατάφεραν, κάνοντάς μας εδώ στο μητροπολιτικό  κέντρο, όλους περήφανους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: