Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αφόρητες πιέσεις Γερμανίας-ΕΕ-ΔΝΤ στη χώρα μας ενόψει διορισμού «Επιτρόπου» και Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου

Από τα τέλη του 2011 στις αρχές του 2012

Παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Απειλές στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ σε Ιράν

Αφόρητες πιέσεις Γερμανίας-ΕΕ-ΔΝΤ στη χώρα μας ενόψει διορισμού «Επιτρόπου» και Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου

Έξω η Ελλάδα από ΕΥΡΩ-ΟΝΕ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Παράλληλα και μαζί με την ύπαρξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης υπερπαραγωγής , τους δυο-τρεις τελευταίους μήνες του περασμένου χρόνου σημειώθηκε παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων μεταξύ των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη με κυριότερη εκείνη μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας – όξυνση που προέρχεται κυρίως απ’ τις προσπάθειες των αμερικάνων ιμπεριαλιστών να επεκτείνουν την κυριαρχία τους σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και σ’ εκείνες της πρώην Σοβ. Ένωσης που βρίσκονται στο νότιο-ανατολικό μέρος της σημερινής Ρωσίας, με κύρια αιχμή, μεταξύ άλλων, τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα».

Είναι βέβαια γνωστή η κάθετη αντίθεση της Ρωσίας στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» απ’ τις ΗΠΑ στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όμως η συμφωνία του περασμένου χρόνου μεταξύ ΗΠΑ-Ρουμανίας για εγκατάσταση 24 πυραύλων στο έδαφός της πυροδότησε νέα ένταση και νέες δηλώσεις του ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στις 23 Νοέμβρη 2011 ότι αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιμείνουν στην εγκατάσταση, τότε η Ρωσία θα εγκαταστήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου «Iskαnτer» στα σύνορά της με την Ευρώπη, ενώ επιπλέον προειδοποίησε ότι θα εγκαταστήσει σύγχρονα οπλικά συστήματα στο Καλίνινγκραντ, Λευκορωσία και Κρασνοντάρ αν τελικά δεν επιτευχθεί σχετική συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας. Ανάλογες δηλώσεις σχετικά με αυτό το ζήτημα έκανε και ο ρώσος υπουργός των εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ το πρώτο 10ημερο του περασμένου Δεκέμβρη. Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ρωσία-ΗΠΑ οξύνονται, μεταξύ άλλων, και εξαιτίας της συνεχούς ανάπτυξης των σχέσεων Γερμανίας-Ρωσίας για τη μεταφορά απευθείας ρώσικου αερίου στη Γερμανία αλλά και την αλματώδη ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών που τελευταία παρουσιάζει αύξηση γύρω στο 40%.

Ένταση παρατηρήθηκε και στη νοτιο-Κινεζική θάλασσα με τις ασκήσεις του πολεμικού στόλου της Κίνας που υπερασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή και την εμφάνιση αμερικάνικων πολεμικών πλοίων αλλά και την πραγματοποίηση αεροναυτικών γυμνασίων των ΗΠΑ με Ιαπωνία, Νότια Κορέα, κλπ. με το κινέζικο Υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι «η χώρα μας έχει την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία στο σύνολο της νοτιοκινεζικής θάλασσας και των νησιών» (ανταγωνισμός όχι μόνο λόγω του αλιευτικού πλούτου της περιοχής αλλά και των μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου). Επιπλέον ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο δήλωσε ότι το κινέζικο πολεμικό ναυτικό πρέπει να αυξηθεί και εκσυγχρονιστεί ώστε να είναι ετοιμοπόλεμο και να είναι σε θέση να απαντήσει σ’ οποιαδήποτε στρατιωτική πρόκληση. Την ίδια περίοδο έφτασε στην κινέζικη θάλασσα το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «USS Tζορτζ Ουάσιγκτον», ενώ ο Ομπάμα δήλωνε( 17/11/2011): «στα σχέδια και στις προτάσεις μας για το μέλλον, θα αφιερώσουμε σημαντικούς πόρους για να διατηρηθεί η ισχυρή στρατιωτική παρουσία μας στην περιοχή».

Εκεί όμως που η κλιμάκωση της έντασης έφτασε σε επικίνδυνο σημείο είναι η περιοχή του Περσικού Κόλπου με τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές να απειλούν ανοιχτά με πόλεμο το Ιράν, κατάσταση που οξύνθηκε μετά την αποστολή αμερικάνικου κατασκοπευτικού αεροσκάφους μη επανδρωμένου και την κατάρριψή του μεταξύ 3-4 Δεκέμβρη 2011 από το Ιράν. Επίσης οι άγγλοι ιμπεριαλιστές όξυναν τις σχέσεις τους με το Ιράν ως το σημείο να αποσύρουν τους διπλωμάτες τους απ’ την Τεχεράνη.

Η εικόνα της χώρας είναι από κάθε πλευρά ζοφερή. Η κατάσταση της εργατικής τάξης και γενικά των πλατιών λαϊκών μαζών αναμένεται να χειροτερεύσει ραγδαία ακόμα περισσότερο με τις νέες προκλητικές απαιτήσεις της «τρόϊκα», που βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα, κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, κλπ. κλπ., και με την ανεργία να εκτοξεύεται στα ύψη, ενώ η Ελλάδα δέχεται ισχυρές πιέσεις απ’ την ΕΕ-ΔΝΤ με τη Γερμανία να απαιτεί διορισμό «Επιτρόπου»-γκάουλαϊτερ στη χώρα μας. Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του την πρόταση για διορισμό «Επιτρόπου»: «η Ελλάδα πρέπει να παραδώσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής της σε εξωτερικούς θεσμούς εφόσον αδυνατεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τη λήψη μέτρων για τη διάσωσή της… αν οι Έλληνες δεν είναι ικανοί να τα καταφέρουν οι ίδιοι, τότε θα πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη πολιτική καθοδήγηση και έλεγχος από το εξωτερικό, για παράδειγμα μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και ο Γκ.Σράϊτερ (αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης) επιβεβαιώνει την πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό δημοσιονομική «Εποπτεία» δηλ. υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο, ενώ ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρόλο που χαρακτήρισε απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση δήλωσε πως «αν μια χώρα παρεκκλίνει διαρκώς, δεν θα ήμουν αντίθετος να κάνουνε κάτι τέτοιο».

“ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ”, αρ. φύλ. 361, 1-15/1/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: