Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Εμπρησμός του αναρχικού χώρου Radio Revolt στη Θεσσαλονίκη από φασίστες

 

Το (πρώην εγκαταλελειμμένο) βαγόνι εντός του campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τελεί εδώ και μερικά χρόνια υπό κατάληψη από άτομα του αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού χώρου οι οποίοι και ξεκίνησαν τη λειτουργία ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού με το όνομα Radio Revolt, καθώς και τη διοργάνωση συναυλιών. Κατά καιρούς είχαν υπάρξει βίαιες επιθέσεις στο βαγόνι από φασίστες με μολότοφ.

Το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, παρακρατικοί κα φασίστες επιτέθηκαν με δολοφονικές προθέσεις στο χώρο, ενώ βρίσκονταν εκεί άτομα, με πτυσσόμενα γκλομπ, σφυριά, μαχαίρια και πέτρες και πέταξαν μολότοφ εντός του βαγονιού, καθώς και προσπάθησαν να εγκλωβίσουν τα άτομα μέσα. Τα άτομα απώθησαν τα φασιστοειδή αλλά δεν κατάφεραν να διασώσουν το εσωτερικό του βαγονιού, το οποίο κάηκε.

Οι προσπάθειες των ατόμων να σβήσουν τη φωτιά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, η οποία απαγόρευσε την είσοδο πυροσβεστικών στο πανεπιστήμιο χωρίς τη δική της συνοδεία (την οποία σαφώς αρνήθηκαν τα άτομα του χώρου), καθώς και από την πρυτανεία του ΑΠΘ, η οποία έκοψε δύο φορές την παροχή νερού. Ταυτόχρονα, τα άτομα του Radio Revolt δηλώνουν ότι πριν και λίγο μετά τη φασιστική επίθεση υπήρχε μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων και κρανοφόρων γύρω από το πανεπιστήμιο.

Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη της δολοφονικών προθέσεων συνεργασίας των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών και των φασιστών-παρακρατικών, η οποία έχει επανειλημμένα στραφεί ενάντια τόσο σε οποιαδήποτε μορφή αντισυστημικής δράσης όσο και στους μετανάστες (με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συνοδεία χρυσαυγιτών από κλούβα στο Σταθμό Λαρίσης τον προηγούμενο μήνα). Επιπλέον, γίνεται για ακόμα μία φορά έκδηλη η τακτική της πρυτανείας του ΑΠΘ (με νέα πλέον ηγεσία) να καταπατήσει τις καλλιτεχικές-πολιτιστικές-πολιτικές μορφές ανεξάρτητης έκφρασης και δράσης εντός του πανεπιστημίου, οι οποίες εδώ και πολλά χρόνια έχουν καθιερωθεί μέσα από στέκια-καταλήψεις εγκαταλελειμμένων χώρων. Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της προσπάθειας του αστικού κράτους να καταπατήσει συνολικά το άσυλο (και την πολιτική-συνδικαλιστική δραστηριότητα εντός του), να καταστείλει όλες τις μορφές αντίστασης, με απώτερο την τρομοκράτηση και τον εκφασισμό όλης της κοινωνίας, ώστε να αποδυναμώσει τους επερχόμενους αγώνες που θα έρθουν με την όξυνση της εξαθλίωσης των λαϊκών μαζών και το βάθεμα της συστημικής κρίσης και της χρεοκοπίας της χώρας και του αστικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: