Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Μολδαβία: Διάσπαση και μετατροπή σε ανοικτά σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Κ"Κ"ΔΜ

Αναδημοσίευση από Εφημερίδα Ανασύνταξη, Αρ. Φύλ. 202 15-31 Μάρτη 2005

Σημαντικές και ραγδαίες πλέον είναι οι εξελίξεις στο Κόμμα Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ). Το ΚΚΔΜ -συνέχεια του μπρεζνιεφικού Κομμουνιστικού Κόμματος της Μολδαβίας (κομματιού του ΚΚΣΕ)- είχε σημειώσει σημαντική εκλογική νίκη στις εκλογές του 2001 έχοντας υιοθετήσει ανοικτά σοσιαλδημοκρατικές θέσεις και φυσικά την αποδοχή της εισόδου της χώρας στην ΕΕ.* Τότε οι ντόπιοι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ έγραφαν ύμνους από τον Ριζοσπάστη. («Φωτεινή ελπίδα οι εξελίξεις στη Μολδαβία» «Ρ» 14/4/2001 σελ. 3, «”Αχτίδα” ελπίδας για το λαό της Μολδαβίας. Δέκα περίπου χρόνια μετά τη μεγάλη ανατροπή πρόβαλε δύο μήνες πριν μια αχτίδα φωτός, όταν από τις βουλευτικές εκλογές αναδείχτηκε πρώτο το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας” «Ρ» 22/4/2001 σελ. 19).

Η Αλέκα Παπαρήγα -η οποία στο παρελθόν είχε δωρίσει στον Γκορμπατσώφ ένα άγαλμα του Ηρακλή λίγους μήνες πριν την επίσημη κατάρρευση της ΕΣΣΔ «για την Ηράκλεια προσπάθεια που καταβάλει»- έδωσε τα συγχαρητήριά της στον γραμματέα του ΚΚΔΜ Β. Βορόνιν λέγοντάς του «Βοηθήσατε ν' ανάψει ένα φως ελπίδας σ' αυτή την τραγική δεκαετία» («Ρ» 18/4/2001, σελ. 3). Έφτασαν μάλιστα, οι καθοδηγητές του «Κ»ΚΕ, στο σημείο να παρουσιάζουν το απροκάλυπτα ρεβιζιονιστικό πρόγραμμα του ΚΚΔΜ –ένα πρόγραμμα που αποτελεί άρνηση του επαναστατικού αγώνα και υιοθέτηση δύο σταδίων ρεβιζιονιστικής προέλευσης- ως επαναστατικό(!) Στο πρόγραμμά του το ΚΚΔΜ αναφέρει ότι στο πρώτο στάδιο «οι κομμουνιστές (σ.σ. δηλαδή οι μπρεζνιεφικοί ρεβιζιονιστές) σε συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις θα επιτύχουν την εξάλειψη των αρνητικών συνεπειών των μεταρρυθμίσεων» (!) και αυτό χωρίς την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου, χωρίς ένοπλο αγώνα! Μάλιστα παραδέχονται ότι «ο ιδιωτικός τομέας θα επιτρέπεται, κυρίως στη σφαίρα της παραγωγής και της υλοποίησης των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών»! («Ρ» 22/3/2001).

Σήμερα, 4 χρόνια μετά, το ΚΚΔΜ αφού «πέτυχε» να μειώσει την δύναμή του στις εκλογές που έγιναν το Μάρτη του 2005 σε σχέση με το 2001 από 71 σε 56 έδρες και να συμμαχήσει με τα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (11 έδρες) της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει (στην ψηφοφορία που έγινε στις 4 Απρίλη) το Β. Βορόνιν στη θέση του προέδρου της χώρας έκανε ένα ακόμα βήμα στην ολοκλήρωση της σοσιαλδημοκρατικής του πορείας. Όπως γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant (5/4/2005) ο Yury Roshka ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι το κόμμα του αποφάσισε να στηρίξει τον Βορόνιν μετά από συμφωνία ότι θα προωθήσει νέους νόμους για τα ΜΜΕ και ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας. Μετά την πρόσφατη ολομέλεια της KE του ΚΚΔΜ, ο B. Bορόνιν, με δηλώσεις του, που μετέδωσε το πρακτορείο ITAP-TAΣΣ, σημείωσε ότι το KKΔM θα πρέπει σε διάστημα δύο χρόνων να μετεξελιχθεί σ’ ένα ευρωπαϊκό κόμμα σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού και ν’ αλλάξει τ’ όνομά του.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων INFO TAG, στελέχη του ΚΚΔΜ αποχώρησαν και δημιούργησαν κόμμα με τον τίτλο «Κομμουνιστικό Κόμμα Λενινιστικού Τύπου» (ΚΚΛΤ). Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός γραμματέας Ιγκόρ Κούχερ στο συνέδριο συμμετείχαν 429 σύνεδροι από 29 πόλεις και επαρχίες της Μολδαβίας. Στο συνέδριο ο Κούχερ κατηγόρησε το ΚΚΔΜ ότι έχει προδώσει της αρχές του λενινισμού και ότι με τις επιλογές τους στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική αδυνατίζει την εθνική κυριαρχία της Μολδαβίας.

Όπως και να έχει, το ΚΚΔΜ, ένα κόμμα για το οποίο το «Κ»ΚΕ δήλωνε την «αμέριστη συμπαράστασή του» («Ρ», 13/4/2001, σελ.4) και αποτελούσε παράδειγμα ότι «το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα ζει, ότι αναπτύσσεται...»(!) έχει πάρει πλέον ανοικτά το δρόμο του, δρόμο που οι καθοδηγητές του επέλεξαν από το 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956, το δρόμο της σοσιαλδημοκρατίας και της αφομοίωσης από το καπιταλιστικό σύστημα.

* Ιδιαίτερα καλές είναι οι σχέσεις του προέδρου Βορόνιν και με τις ΗΠΑ. Η Μολδαβία συμμετέχει στην κατοχική δύναμη του Ιράκ με 42 στρατιώτες μετά από εντολή των ΗΠΑ.

 

Διαβάστε επίσης: Η ηγεσία του «Κ»ΚΕ στο συνέδριο των συντρόφων της σοσιαλφασιστών του «Κ»ΚΙ (Μ), δολοφόνων του ινδικού λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια: