Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Απόλυση εργαζομένου εκπαιδευτικού επειδή ζήτησε τα νόμιμα – Αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Σύστημα» στη Θεσσαλονίκη απέλυσε το συνάδελφο εκπαιδευτικό Στέφανο Ιωαννίδη. Ο λόγος της απόλυσης είναι ότι ο συνάδελφος ζήτησε να πληρώνεται σύμφωνα με τη συλλογική κλαδική σύμβαση (και με την οποία είχε προσλήφθει κανονικά ) η οποία ανέρχεται στα 9.50 ευρώ καθαρά, ενώ ο εργοδότης Τζιώρτζης τον πλήρωσε για τα δεδουλευμένα του Σεπτεμβρίου με το παράνομο ωρομίσθιο των 7.50 ευρώ την ώρα. Ο εργοδότης προέβαλλε ως αισχρή δικαιολογία απόλυσης ότι έγιναν παράπονα από μαθητές και γονείς, οι οποίοι ζήτησαν την αντικατάσταση του εργαζομένου (στον οποίο δεν έγιναν προηγουμένων συστάσεις).

Όπως αναφέρει και η προκήρυξη του Σωματείου Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, «Η εξώδικη αυτή απόλυση όχι μόνο πετάει τον συνάδελφο στο δρόμο και τον αφήνει σχεδόν χωρίς εισόδημα για την υπόλοιπη χρονιά, αλλά είναι αποκορύφωμα υποκρισίας, ανεντιμότητας και αδιαλλαξίας. […] Τα περί «μαθητών» και «γονιών» που υποτίθεται ότι παραπονιούνται είναι συκοφαντικά και δυσφημιστικά ψέματα. Η απόλυση είναι άκυρη και καταχρηστική, είναι μια απόλυση για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους. Αντί να τηρεί την εργατική νομοθεσία και τις συμβάσεις, ο κ. Τζιώρτζης απολύει τον συνάδελφο που ζητά τα νόμιμα! Παράλληλα η απόλυση αποτελεί μια προσπάθεια παραδειγματικού εκφοβισμού κάθε εκπαιδευτικού και εργαζομένου που διεκδικεί τα αυτονόητα, δηλαδή να πληρώνεται κανονικά.»

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και το σφαγείο των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ μέσω της θέσπισης των πλέον ακραίων αντεργατικών-αντιλαϊκών έχει ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών-καπιταλιστών, οι οποίοι και μετά την ψήφιση του αισχρού μνημονίου, θεωρούν ότι μπορούν ανεξέλεγκτα να καταπατούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (φυσικά με την ανοχή των προδοτικών ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), να αμφισβητούν τα μισθολογικά και εργατικά δικαιώματα, να στοχοποιούν εκδικητικά συνδικαλιστές, να απολύουν κατά το δοκούν με τη δικαιολογία της «μη αποδοτικότητας» των εργαζομένων, και ουσιαστικά να κηρύττουν τον πόλεμο σε ολόκληρο τον ιδιωτικό (αλλά και το δημόσιο τομέα). Ο χώρος ειδικά της ιδιωτικής εκπαίδευση έχει καταντήσει από τη μεριά των αφεντικών εργαστήριο αντεργατικών πειραμάτων στην καταπάτηση των δικαιωμάτων.

Το Σωματείο έχει προχωρήσει από τη μεριά του σε καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριο, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στο συνάδελφο και απαιτώντας την επαναπρόσληψη του και την τήρηση της ΣΣΕ. Ταυτόχρονα καλεί σε συνέλευση όλων των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση για συντονισμό των δράσεων, και απεύθυνε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία να εκδώσουν ψήφισμα αλληλεγγύης στο συνάδελφο, το οποίο μπορεί να βρεθεί εδώ: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1222635.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα του ΣΜΕΘ: http://www.smeth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: