Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΝΕΚΡΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ''ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ''- ΜΙΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ''ΒΡΩΜΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Η καταστροφή από το φονικό τσουνάμι που χτύπησε χτες την αμερικανική Σαμόα είναι ανυπολόγιστη.

 
Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με αξιωματούχους και χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι από το τσουνάμι που έπληξε το αρχιπέλαγος των νήσων Σαμόα. Το τσουνάμι προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες Τρίτη στις 20:48 ώρα Ελλάδας.


Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS),εντοπίζεται σε απόσταση 200 χλμ νοτιοδυτικά της Απία.


Το τσουνάμι που προκλήθηκε έπληξε το αρχιπέλαγος των Σαμόα που αποτελείται από το ανεξάρτητο κράτος των Σαμόα με περίπου 217.000 κατοίκους και τις αμερικανικές Σαμόα, που διοικούνται από την Ουάσινγκτον και έχουν 65.000 κατοίκους.
Έως και αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 53 θάνατοι, ωστόσο ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές θα αυξηθεί.
"Μέχρι τώρα πιστεύουμε πως ο αριθμός των νεκρών θα φτάσει τους εκατό", δήλωσε ο υποδιευθυντής του κέντρου διαχείρισης καταστροφών της Δυτικής Σαμόα Αουσεγκάλια Μουιπόλα και πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοούμενων, τονίζοντας πως στο νησί Ουπόλου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη καταστροφή.
"Ορισμένες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί και το τσουνάμι κάλυψε με άμμο μεγάλα τμήματα των νησιών, έτσι δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι οι νεκροί. Χρειαζόμαστε ειδικά μηχανήματα για να εντοπίσουμε τα πτώματα", επισήμανε ο ίδιος.
"Ο απολογισμός μπορεί να μεγαλώσει, διότι και άλλα θύματα δεν έχουν καταγραφεί λόγω των προβλημάτων επικοινωνίας", δήλωσε ο Ταλουτάλα Μαουάλα γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού.
Περισσότεροι από εκατό διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και αυτό που έκαναν πρώτα ήταν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό.
Την ίδια ώρα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε σήμερα σε κατάσταση καταστροφής τις αμερικανικές Σαμόα και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια.
Σύμφωνα τον Μίζα Τελεφόνι, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αυτής της χώρας που βρίσκεται στο νότιο Ειρηνικό, η πιο τουριστική περιοχή των Σαμόα καταστράφηκε από το τσουνάμι και πρόσθεσε πως οι  κάτοικοι και οι ξένοι τουρίστες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν στα παλιρροϊκά κύματα, ύψους έως και 4,5 μέτρων, που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης και της συζύγου του.
 (Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ποια είναι όμως αυτή η άγνωστη αποικία των ΗΠΑ και κάποια στοιχεία γι’ αυτήν.
Η Αμερικανική Σαμόα (ή Αμερικανικές Σαμόα) είναι μια μη ενσωματωμένη περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στον νότιο
Ειρηνικό Ωκεανό .Έχει πληθυσμό 65.600 κατοίκους με την απογραφή του 2009 και έκταση 199 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σαν ανοιχτή αποικία ακολουθεί το σύστημα διακύβέρνησης των ΗΠΑ, με εκλογή τοπικού κυβερνήτη. Οικονομικά παρουσιάζει αξιόλογο κατά κεφαλήν εισόδημα της τάξης των 8000$. Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, το γιατί:
Το νησάκι είναι ένας από τους ελκυστικότερους φορολογικς παράδεισους για το μονοπωλιακό κεφάλαιο, και το πρωτόγνωρο φυσικό κάλλος του το καθιστά φτηνό και ελκυστικό τουριστικό προορισμό, για τους κεφαλαιοκράτες.
Για την φορολογική της ‘’χρήση’’ ας κοιτάξουμε από άρθρο στο ηλεκτρονικό φόρουμ της Espresso News Της 8 Μαρτίου 2009:
Κέρδη τρισεκατομμυρίων διαφεύγουν από την εφορία σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας των «οικονομικών παραδείσων» που υπάρχουν σε αφθονία στον πλανήτη. «Οικονομικοί παράδεισοι» θεωρούνται οι χώρες και τα κράτη που έχουν θεσπίσει πολύ μικρές φορολογικές επιβαρύνσεις έως και φοροαπαλλαγές για να προσελκύουν ξένους επενδυτές. Χάρη στις ειδικές φορολογικές διατάξεις και τους νόμους που διέπουν το φορολογικό σύστημά τους, όποιος ξένος επενδυτής δημιουργήσει μια εταιρεία με έδρα στο έδαφός τους καταβάλλει πολύ μικρότερη φορολογία από εκείνη που θα πλήρωσε αν την είχε ιδρύσει στη χώρα του.

Τουλάχιστον σαράντα τέτοια οικονομικά καταφύγια υπάρχουν στη λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για επιχειρηματίες, διάσημους καλλιτέχνες με απολαβές εκατομμυρίων δολαρίων και μεγιστάνες, που γλιτώνουν μυθικά ποσά λόγω της πολύ χαμηλής, σχεδόν ανύπαρκτης φορολογίας. Οι λεγόμενες οffshore εταιρείες κάνουν θραύση σε αυτούς τους οικονομικούς παράδεισους για τους λίγους!

Ο όρος offshore σημαίνει «μακριά από τις ακτές». Επειδή δημιουργήθηκε στην Αγγλία που είναι ένα μεγάλο νησί, ο όρος αυτός κατέληξε να σημαίνει «εκτός επικράτειας». Σήμερα αποτελεί διεθνή όρο, που δηλώνει την επιχειρηματικότητα που δημιουργείται σε κάποιον «φορολογικό παράδεισο».

Κέντρα τέτοιας «ημιπαράνομης» αλλά και νόμιμης παράλληλα δραστηριότητας βρίσκονται κυρίως σε τροπικά νησιά, που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζονται παράδεισοι λόγω του φυσικού κάλλους τους, όπως οι Νήσοι Κέιμαν, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι που «φιλοξενούν» περίπου 1,5 εκατ. υπεράκτιες εταιρείες, σχεδόν δηλαδή το 40% του παγκόσμιου αριθμού, οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, τα νησιά Σαμόα, η Μάλτα, τα Νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου ο έλεγχος των υπεράκτιων εταιρειών θεωρείται π
πολύ δύσκολος και πολλά άλλα ακόμη! 

Ειδικά στα νησιά του Ειρηνικού Ναουρού και Σαμόα με 25000 δολάρια μπορείς να ανοίξεις τράπεζα. Αυτό και μόνο εξηγεί γιατί υπάρχουν πάνω από 450 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε κάθε ένα νησί.

 
Δεν χρειάζεται ν΄αναφερθεί πως οι υποδομές είναι ανύπαρχτες και εστιάζονται  μόνο στις τουριστικές υπηρεσίες. Τέτοιες περιοχές -αποικίες του 21ου αιώνα, είναι απλά αποθήκες του βρώμικου χρήματος και ‘’χαλάρωσης’’ των κεφαλαιοκρατών, που τις  κρατούν σε μεσαιωνικές συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης. Οι γηγενείς είναι αναλώσιμοι υπηρέτες στον τόπο τους και απροστάτευτα θύματα κάθε είδους φυσικής καταστροφής. Και μετρούν για μιαν ακόμη φορά τις πληγές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: