Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Νέα σφοδρότερη επίθεση στο πανεπιστημιακό άσυλο

Μ’  αφορμή τις διαδηλώσεις (6-7 Δεκέμβρη) για την 1η επέτειο της μεγαλειώδους εξέγερσης της μαθητικής νεολαίας και την κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το πανεπιστημιακό άσυλο δέχθηκε νέα λυσσασμένη επίθεση από μερίδα των ΜΜΕ που ζητούσαν καθημερινά την κατάργησή του, από μερίδα καθηγητών που ζήτησαν όχι μόνο την κατάργηση αλλά και τη μετατροπή των Σχολών σε στρατώνες (Φορτσάκης Νομική) αλλά και από τα πολιτικά κόμματα του ΛΑΟΣ και της ΝΔ που ζήτησαν-ζητούν κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Έτσι  σειρά αντιδραστικοί καθηγητές  όπως ο γνωστός Γρυσπολάκης, Πρύτανης του Πολυτεχνείου της Κρήτης, που  δήλωσε ότι «ο μόνος χώρος όπου δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών είναι τα Πανεπιστήμια», ενώ ο Χ. Ξανθουδάκης, αντιπρύτανης του Ιόνιου Πανεπιστημίου δήλωσε ότι «το άσυλο πολλές φορές λειτουργεί ως πρόσχημα για παραβατικές συμπεριφορές». Είχαν βέβαια προηγηθεί οι αντιδραστικές προτάσεις του Φορτσάκη που ζητούσε να μετατραπεί η Νομική σε στρατώνα, προτάσεις που συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση των φοιτητών.
Απ΄ την  πλευρά της η υπουργός παιδείας δήλωσε ότι δεν χρειάζεται νέος νόμος  για το άσυλο και ότι απαιτείται εφαρμογή του νόμου της Γαννάκου, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί το άσυλο  και επιπλέον είναι αντισυνταγματικός.
Το ναζι-φασιστικό  κόμμα του ΛΑΟΣ και εκείνο της  ΝΔ δεν χάνουν ευκαιρία απαιτώντας κατάργηση του ασύλου. Το μοναρχοφασιστικό κόμμα της ΝΔ σε ανακοίνωση του  προτείνει «αναθεώρηση του ασύλου»  δηλ. ουσιαστικά προτείνει την κατάργησή του. Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται: «τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα άσκησης βίας σε βάρος των πρυτάνεων και καθηγητών, καθώς και οι συνεχιζόμενες καταστροφές της δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας, δείχνουν ότι η κατάσταση έχει υπερβεί τα όρια». Χαρακτηριστικό είναι ότι σε άλλο σημείο ζητείται «να αποκατασταθεί η ελευθερία διακίνησης ιδεών μέσα στα Πανεπιστήμια όπως ορίζει το Σύνταγμα… να καταργηθεί η ασυλία κακουργηματικών πράξεων μέσα στους χώρους της Ανώτατης Εκπαίδευσης» και τέλος: «το σημερινό καθεστώς – που δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο – θα αλλάξει, έτσι κι αλλιώς. Είναι προτιμότερο να αλλάξει σήμερα, πριν συμβούν τα χειρότερα, παρά αύριο, όταν θα έχει πυροδοτήσει νέες εκρήξεις ανεξέλεγκτης βίας… η κοινωνία είναι έτοιμη η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει και η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία».
Ο δε Σαμαράς  δήλωσε χαρακτηριστικά: «όμως αυτή η υπόθεση της βίας δεν πάει άλλο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Γι’ αυτό και η Ν.Δ. κατέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση για το Άσυλο. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Πρέπει να είναι στέγη για ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν μπορεί να είναι θερμοκήπιο εγκληματικών πράξεων, νησίδες εγκληματικών πράξεων. Περιμένω από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα, να απαντήσουν στη δική μας πρόταση. Και να απαντήσουν γρήγορα, προκειμένου να πάμε στο δια ταύτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: