Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

24ωρη Απεργία στις 3/12 στη Wind

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ σημαίνει:

  • ΑΝΕΡΓΙΑ και Εργασιακή Περιπλάνηση για όσους την αποδεχτούν
  • ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και Χειρότερες Εργασιακές Σχέσεις για όλους μας

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, «ΠΑΛΙΟΙ» ΚΑΙ «ΝΕΟΙ»

  • Να απαιτήσουμε απόσυρση της «Εθελουσίας» και Διασφάλιση Όλων των Θέσεων Εργασίας
  • Να προχωρήσουμε σε Αποφασιστικές Κινητοποιήσεις Διαρκείας

Το «Πρόγραμμα Εθελουσίας Εξόδου» που ανακοίνωσε η διοίκηση επιβεβαιώνει τις χειρότερες εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις του Σωματείου μας για την διαρκή απειλή ενάντια στις θέσεις εργασίας. Η διοίκηση βαφτίζει «εθελουσία» το σπρώξιμο εκατοντάδων συναδέλφων σε αποχώρηση κάτω από τον εκβιασμό της ανεργίας και της αφόρητης κατάστασης που η ίδια έχει δημιουργήσει μέσα στην εταιρία. Όπως και όλες τις απολύσεις του προηγούμενου διαστήματος τις βάφτιζε «μεμονωμένες περιπτώσεις»!!!

Είναι ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ η κίνηση της διοίκησης, να προχωρήσει για ακόμα μια φορά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση του Σωματείου, προσπαθώντας προφανώς να αιφνιδιάσει το ίδιο και τους συναδέλφους. Το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής δείχνει το ίδιο πράγμα. Θέλουν να προχωρήσουν σε μείωση του προσωπικού, προσπαθώντας να παρακάμψουν την αντίσταση και τις κινητοποιήσεις μας.

Το Σωματείο μας έχει ήδη αναζητήσει το θεσμικό πλαίσιο του «προγράμματος», για την αναλυτική ενημέρωση όλων των συναδέλφων.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ:

§ Δεκάδες έμπειροι συνάδελφοι θα βρεθούν στην ανεργία. Η απαξίωση της εργασίας και της προσφοράς μας, το ξεχαρβάλωμα τμημάτων και διευθύνσεων θα γίνουν ακόμα πιο έντονα. Ενώ για τους συναδέλφους που παραμένουν, ο τρελός όγκος δουλειάς, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι πιέσεις από τους προϊστάμενους κλπ. θα γίνουν ο καθημερινός κανόνας.

§ Το σχέδιο των απολύσεων θα συνεχιστεί, απειλώντας λίγο-πολύ όλους μας

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ τη διοίκηση, τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, τα διευθυντικά στελέχη του HR και των άλλων διευθύνσεων:

  • Ότι σκόπιμα διαιρούν τους εργαζόμενους, «σαλαμοποιώντας» τους με ξεχωριστές ρυθμίσεις
  • Ότι προωθούν την απαξίωση της εταιρίας και μαζικές απολύσεις.
  • Ότι ενώ μιλάνε για «αναπτυξιακή προοπτική»!!!, με ενδεχόμενο στόχο να σπάσουν την εταιρία σε κομμάτια, να προχωρήσουν σε outsourcing ή ακόμα και να μεθοδεύσουν κάποια πτώχευση.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που εργοδότες και στελέχη που υπόσχονται «αναπτυξιακή προοπτική» καταφεύγουν σ’ όλα τα παραπάνω, για να τσακίσουν όλα τα δικά μας δικαιώματα (μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, ωράρια, συνδικαλιστικές ελευθερίες κλπ.), ενώ οι ίδιοι όλο και κάποιο παχυλό μπόνους θα πάρουν.

Η υποκρισία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς βρίσκουν λεφτά για ο,τιδήποτε άλλο εκτός από τους δικούς μας μισθούς, εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Πρέπει να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε συλλογικά και αγωνιστικά. Όλες οι ατομικές «λύσεις» είναι ψεύτικες και οδηγούν σε αδιέξοδο. Το «τυρί» της εθελουσίας δεν πρέπει να κρύψει από τα μάτια μας τη «φάκα» της ανεργίας. Αν το δεχτούμε, θα είναι σα να σκάβουμε το λάκκο μας.

- Δεν είναι «λύση» να περιμένουμε να γίνει κάποιο «θαύμα», να μας προσφέρουν «ένα καλύτερο πακέτο», σπρώχνοντας ο ένας τον άλλο ποιος θα το πάρει, ποιος θα πάρει το «καλύτερο» κλπ.

- Δεν είναι «λύση» να αποδεχτούμε το πέταμά μας σε μια αγορά εργασίας που έχει στενέψει απελπιστικά, με τις χιλιάδες απολύσεις που ήδη έχουν γίνει στον κλάδο, τις ακόμα περισσότερες που απειλούνται .

Ας σκεφτούμε για μια στιγμή: Που και με ποιες συνθήκες θα αναζητήσουμε εργασία; - μέσα σε μια κατάσταση όπου η απώλεια θέσεων εργασίας συσσωρεύεται, από επιχείρηση σε επιχείρηση και από κλάδο σε κλάδο. Ήδη στις τηλεπικοινωνίες έχουν γίνει χιλιάδες απολύσεις και απειλούνται ακόμα περισσότερες. Ούτε μπορούμε να έχουμε αυταπάτες ότι αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή

Γι’ αυτό μόνη πραγματική λύση είναι ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ για να έχουμε μέλλον. Αρνούμενοι κάθε διαίρεσή μας σε «παλιούς» και «νέους».

Τον αγώνα αυτό πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί, συλλογικά, μέσα από το Σωματείο. Γι’ αυτό, κατά την άποψη της πλειοψηφίας του ΔΣ, είναι λάθος η ατομική συνάντηση που αποδέχτηκε χθες ο συνάδελφος-πρόεδρος του Σωματείου (χωρίς να ενημερώσει για τη συνάντηση τα μέλη του ΔΣ) με τη διευθύντρια προσωπικού, την στιγμή που η εταιρία είχε υποχρέωση να ενημερώσει επίσημα το Σωματείο και μάλιστα πολύ πιο έγκαιρα. Η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα συλλογικές συναντήσεις και συζητήσεις των μελών του ΔΣ με τους εκπροσώπους της εταιρίας.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • Όλους τους «παλιούς» συναδέλφους να μην αποδεχτούν την εθελούσια.
  • Όλους μαζί, «παλιούς» και «νέους» να προχωρήσουμε άμεσα σ’ ένα πρόγραμμα κινητοποιήσεων, με αποφασιστικότητα και διάρκεια, για να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε λύσεις με βάση τα κοινά μας συμφέροντα και προβλήματα. Πρέπει να συζητήσουμε για την άμεση οργάνωση μαχητικών παραστάσεων διαμαρτυρίας και μιας 48ωρης απεργίας, με μαζική συμμετοχή, ως πρώτο βήμα για τη συνέχεια και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Να μην υποχωρήσουμε αν δεν πετύχουμε την απόσυρση της Εθελουσίας και λύσεις που θα διασφαλίζουν όλες τις θέσεις εργασίας.

Το ΔΣ του Σωματείου

Δεν υπάρχουν σχόλια: