Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Μνημείο στο μαζικό τάφο των νεκρών του ΔΣΕ στη μάχη της Φλώρινας

27/01/2009

Αναδημοσίευση από "ΑΥΓΗ"

Τη νύχτα της 11 προς 12 Φλεβάρη 1949 (τελευταίο έτος του ελληνικού εμφυλίου) εκδηλώθηκε η μεγάλη επιθετική επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για την κατάληψη της πόλης της Φλώρινας, την οποία υπερασπίζονταν ισχυρές δυνάμεις του Κυβερνητικού Στρατού. Ο Δημοκρατικός Στρατός ηττήθηκε και συμπτύχθηκε στο χώρο κυριαρχίας του, το Βίτσι, αφήνοντας πίσω του 700 περίπου νεκρούς και τραυματίες, μαχητές και μαχήτριες. Οι νεκροί από την πλευρά του Κυβερνητικού Στρατού ήταν κατά πολύ λιγότεροι, 40 περίπου, και 35 αγνοούμενοι.

Τις επόμενες μέρες οι νεκροί αντάρτες πετάχτηκαν σαν σωρός σε μια μεγάλη τάφρο που άνοιξαν οι νικητές σε ιδιόκτητο χωράφι στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης, στην περιοχή Άγιος Γεώργιος. Οι νεκροί στρατιώτες του Κυβερνητικού Στρατού τάφηκαν σε χώρο στη νότια πλευρά της πόλης, σε μικρή απόσταση από τον μαζικό τάφο των νεκρών του ΔΣΕ. Ο χώρος αυτός αργότερα διαμορφώθηκε σε στρατιωτικό νεκροταφείο.

Στο παρελθόν έχουν γίνει ανεπίσημες και μη οργανωμένες συζητήσεις στη Φλώρινα για τη δημιουργία μνημείου στο χώρο όπου πετάχτηκαν με μπουλντόζες οι νεκροί μαχητές/τριες του ΔΣΕ. Αυτές όμως οι
πρωτοβουλίες δεν τελεσφόρησαν, εξαιτίας διαφόρων αντιρρήσεων και ενστάσεων. Ίσως πρόκειται για το μοναδικό μαζικό τάφο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει γίνει μνημείο...

Στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2008 πραγματοποιήθηκε διήμερο επιστημονικό συνέδριο με θέμα ο «Εμφύλιος στην Πρέσπα: Αποτυπώματα στο χώρο και το χρόνο», με πρωτοβουλία του Δήμου Πρεσπών. Στο συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές/τριες του Εμφυλίου (1946-1949), μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, καθώς και επιστήμονες που ασχολήθηκαν,  σε συνεργασία με το Δήμο Πρεσπών, για να αναγνωριστούν ως μνημεία της νεότερης ιστορίας στην Πρέσπα η «σπηλιά του Ζαχαριάδη» και η σπηλιά όπου ήταν το νοσοκομείο του ΔΣΕ.

Οι νεκροί αντάρτες της μάχης της Φλώρινας περιμένουν το δικό τους μνημείο...

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου δημιουργήθηκε μια ομάδα πρωτοβουλίας πολιτών με στόχο την αναγνώριση του μαζικού τάφου των μαχητών/τριών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη της Φλώρινας ως μνημείο της νεότερης ιστορίας.

Η ομάδα πρωτοβουλίας, σε κείμενο συλλογής υπογραφών που κυκλοφόρησε, καλεί  όλους τους φορείς (Νομαρχία, δήμους, πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς του νομού Φλώρινας), αλλά και κάθε πολίτη της χώρας, να προσυπογράψουν, ώστε να υποβληθεί το σχετικό αίτημα στην Εφορεία Νεότερων Μνημείων.

Περισσότερες πληροφορίες στα μέλη της επιτροπής πρωτοβουλίας Κατίνα Λατίφη (210- 8065182), Γιώργο Λογοθέτη (6946003661) και Άννα Σπύρτου (23850-55041, aspirtou@uowm.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: