Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Μήνυση για τον ξυλοδαρμό δικηγόρων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

15/01/2009

Αναδημοσίευση από την σημερινή "ΑΥΓΗ"

Για "χιτλερικού τύπου συμπεριφορά" εγκαλεί τις αστυνομικές δυνάμεις ο δικηγόρος Κώστας Κούτρας, ο οποίος χθες κατέθεσε μήνυση με αφορμή τις πρωτοφανείς συλληψεις δεκαοκτώ δικηγόρων μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 9ης Ιανουαρίου και τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφων και εικονοληπτών που επιχείρησαν να καταγράψουν τις αθλιότητες των ματατζήδων.

Ο ίδιος κατηγορεί το υπουργείο Δημοσιας Τάξης και την ΕΛ.ΑΣ. για παραγνώριση και περιφρόνηση των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη και ζητά την ποινική δίωξη των ανδρών των ΜΑΤ, του προϊσταμένου αξιωματικού της αστυνομικής δύναμης, του διοικητή της ΓΑΔΑ Ιωάννη Μπούτσικα και κάθε άλλου υπεύθυνου  κατά περίσταση για κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντος, παράνομη κατακράτηση, βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διακεκριμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και ηθική αυτουργία στα παραπάνω αδικήματα.

Στη μήνυσή του ο δικηγόρος και επικεφαλής της οργάνωσης Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα περιγράφει χαρακτηριστικά πως μετά την ειρηνική συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας "το πλήθος δέχτηκε αναίτια επίθεση από τα ΜΑΤ του 'συναδέλφου' δικηγόρου, μόλις λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του υπουργού Χρίστου Μαρκογιαννάκη. Το σύννεφο από τα δακρυγόνα και η λυσσαλέα αστυνομική βία απλώθηκαν πάνω από την πόλη, κατά διαδηλωτών και δημοσιογράφων.

Σκηνές φρίκης εκτυλιχθηκαν στους δρόμους. Δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερς και τεχνικοί που πλησίασαν να καταγράψουν τις αθλιότητες των ΜΑΤατζήδων δέχτηκαν δακρυγόνα στα πρόσωπα και ξυλοκοπήθηκαν αγρίως, για να μην μεταφέρουν στις εφημερίδες και τις τηλεοράσεις την αστυνομική χυδαιότητα και τις συλλήψεις των προσαχθέντων 30 πολιτών στη ΓΑΔΑ, ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν και δεκαοκτώ δικηγόροι, μέλη της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων και Ατομικών Ελευθεριών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας!".

Ειδικότερα όσον αφορά τις συλλήψεις των δικηγόρων, ο μυνητής αναφέρει ότι βρέθηκαν εκεί για να προστατέψουν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών "από τους ένστολους ή όχι τραμπούκους της ΕΛ.ΑΣ. για τις πράνομες συλλήψεις και προσαγωγές τους στα δεσμωτήρια της Λεωφ. Αλεξάνδρας".

Ο Κ. Κούτρας επίσης υπογραμμίζει ότι οι αστυνομικοί, εκτός του ότι παρανόμησαν, είναι και πειθαρχικά ελεγκτέοι αφού "οι πράξεις τους υποδηλώνουν έλλειψη πίστης, σεβασμού και αφοσίωσης στο Σύνταγμα και στο δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, συνιστούν δε βασανιστήρια και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αναξιοπρεπή συμπεριφορά τους που μαρτυρεί διαφθορά χαρακτήρα και βαριά παράβαση του υπηρεσιακού τους καθήκοντος από πρόθεση".

Υπενθυμίζει τέλος ότι "εξαιτίας παρόμοιας φύσης φασιστικών γεγονότων η χώρα μας καταδικάζεται συνεχώς από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους διεθνείς οργανισμούς και δεν κατατάσσεται στις δημοκρατίες που θα αποκαλούσαμε 'κράτος δικαίου' αφού μια αληθινή δημοκρατία βασίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

ΕΙΡ.ΛΑΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: