«Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα ΕΜΕΙΣ κλαίμε κι από μόνοι μας»
ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ!
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
Δεν είμαστε τρομοκράτες, «κουκουλοφόροι»,
«γνωστοί-άγνωστοι»
ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!
Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι….
Κάνουμε όνειρα – μη σκοτώνετε τα όνειρά μας!
Έχουμε ορμή – μη σταματάτε την ορμή μας!
ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ!
Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς.
Τώρα κυνηγάτε το χρήμα, νοιάζεστε μόνο
για τη «βιτρίνα», παχύνατε, καραφλιάσατε,
ΞΕΧΑΣΑΤΕ!
Περιμέναμε να μας υποστηρίξετε,
Περιμέναμε να ενδιαφερθείτε,
Να μας κάνετε μια φορά κι εσείς περήφανους.
ΜΑΤΑΙΑ!
Ζείτε ψεύτικες ζωές, έχετε σκύψει το κεφάλι,
έχετε κατεβάσει τα παντελόνια και περιμένετε
τη μέρα που θα πεθάνετε.
Δεν φαντάζεστε, δεν ερωτεύεστε
δεν δημιουργείτε!
Μόνο πουλάτε κι αγοράζετε.
ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ
ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ
Που είναι οι γονείς; Που είναι οι καλλιτέχνες;
Γιατί δεν βγαίνουν έξω να μας προστατέψουν;
ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΥΓ.: Μη μας ρίχνετε άλλα δακρυγόνα
ΕΜΕΙΣ
Κλαίμε κι από μόνοι μας.
(το γράμμα κυκλοφόρησε στις 10/12/2008 στο διαδίκτυο)
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008
ΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
7 σχόλια:
1) Γενική παρατήρηση : το ότι το «γράμμα» υπογράφεται από «φίλους του Αλέξη» θεωρώ ότι είναι ψευδεπίγραφο και ότι γράφτηκε από την ίδια την Ανασύνταξη. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Αν διαφωνούσε η Ανασύνταξη, ή δεν υιοθετούσε ορισμένα σημεία του «γράμματος», είχε υποχρέωση να το δηλώσει, ή να πει, έστω, αυτό που λένε συνήθως, ότι το περιεχόμενο του γράμματος δε σημαίνει ότι εκφράζει και την Ανασύνταξη. Θα κάνω, λοιπόν, την κριτική μου στην Ανασύνταξη.
2) Η Ανασύνταξη δηλώνει ότι θέλει την ανασύνταξη του ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μαρξιστές. Όμως το κείμενο που παραθέτουν, υπογράφοντάς το ως «Φίλοι του Αλέξη» είναι κάθε άλλο παρά μαρξιστικό. Δεν είναι, καν, ένα κείμενο προοδευτικό. Διότι : α) Επειδή δεν κάνει ταξική ανάλυση, αλλά πρέπει να βρει κάποια αντίθεση, καταφεύγει στα γνωστά τερτίπια της αστικής τάξης, αντιπαραθέτοντας τη νεολαία στους ενήλικους, το περίφημο «χάσμα των γενεών». Από τη μια μεριά, είναι οι νέοι, ανεξάρτητα από τάξη και από την άλλη οι ενήλικες, ανεξάρτητα πάλι από τάξη. Φυσικά, το δίκαιο το έχουν οι νέοι, που έχουν ορμή και όνειρα, ενώ οι ενήλικες είναι ψεύτικοι, συμβιβασμένοι, κυνηγάνε το χρήμα, κλπ., κλπ. Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα, με απίστευτο λαϊκισμό, ταυτίζονται οι ενήλικες με τα ΜΑΤ : Μη μας ρίχνετε δακρυγόνα! Στην αρχή, νομίζει κανείς ότι η επιστολή απευθύνεται στα ΜΑΤ. Με την επόμενη δακρύβρεκτη φράση : ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ! Αρχίζουμε να απορούμε : Αλήθεια, στα ΜΑΤ απευθύνονται; Αλλά, από το : ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ! και έπειτα τα πράγματα ξεκαθαρίζουν (δηλαδή, τα θολώνουν) και καταλαβαίνουμε πως μιλάνε για τους ενήλικες, που είναι ταυτισμένοι με τα ΜΑΤ! Κι αφού μάθουμε ότι οι ενήλικοι «έχουν κατεβάσει τα παντελόνια» (να μπει και κανέναν σεξουαλικό υπονοούμενο, για σάλτσα!), αρχίζει η καθαρή αναρχική προπαγάνδα : Δε φαντάζεστε («η φαντασία στην εξουσία»), δεν ερωτεύεστε («κάνε έρωτα, όχι πόλεμο»)! Και μερικά μαθήματα ιδεαλισμού (φιλοσοφικά και παπαδίστικα) : ΥΛΗ ΠΑΝΤΟΥ, ΑΓΑΠΗ ΠΟΥΘΕΝΑ-ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!
3) Και το επιστέγασμα : Υπογραφή : ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. Δηλαδή, αυτό που έγραψα πιο πάνω : Τα παιδιά ενάντια στους γονείς! Μπράβο μαρξιστές της ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ!
Πάνο,
όλα η κριτική σου πάει τσάμπα γιατί το γράμμα βρίσκεται παντού στο διαδίκτυο:
πχ
http://anemoria.blogspot.com/2008/12/blog-post_11.html
http://www.madata.gr/http://www.madata.gr/index.php/24/26/28515.html
http://xyta-lefkimis.blogspot.com/2008/12/blog-post_11.html
Και έχει δημοσιευτεί και σε έντυπα
http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&artid=246091&ct=32
http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2703
Κάνε μια μκιρή αναζήτηση στο διαδίκτυο πριν βγάλεις εύκολα συμπεράσματα.
Η θέση της Ανασύνταξης του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε με επίσημη ανακοίνωση που υπάρχει και στο blog αλλά και με ένα ακόμα συνοδευτικό κείμενο που κι αυτό είναι στο blog.
1) Η κριτική μου δεν «πάει τσάμπα», όπως ισχυρίζεται ο/η Ανώνυμος, γιατί είναι κριτική όσων γράφονται στο γράμμα, άσχετα αν το έγραψε ην Ανασύνταξη ή όχι. Εξάλλου, αυτό το τονίζω στο σχόλιό μου. Το ότι, όπως λέει ο/η Ανώνυμος «βρίσκεται παντού στο διαδίκτυο» και «έχει δημοσιευτεί και σε έντυπα» συνηγορούν (;) στο ότι δεν το έχει γράψει η Ανασύνταξη, αλλά ακόμα κι έτσι να είναι, αυτό δε σημαίνει ότι μια κομμουνιστική οργάνωση δημοσιεύει χωρίς κανένα σχόλιο κάτι που βρήκε στο διαδίκτυο, άσχετα αν συμφωνεί με το περιεχόμενό του.
2) Όσο για την ίδια την ανακοίνωση της Ανασύνταξης, θα σημειώσω μόνο 2 σημεία :
α) Είναι τουλάχιστον γελοίο να χαρακτηρίζεται η κυβέρνηση Καραμανλή «μοναρχοφασιστική» και να γράφεται ασκεί πολιτική «του πιο ακραίου ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ» και της «πιο ακραίας ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της κοινωνικής ζωής» και να παρουσιάζονται σαν αποδείξεις η φράση «αστυνομικέ, το κράτος είσαι εσύ» και η «επανίδρυση του κράτους».
3) Το ωραιότερο, όμως, είναι ότι η δολοφονία οργανώθηκε από την κυβέρνηση, για να ξεφύγει από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου! Δε νομίζω πως χρειάζονται σχόλια.
4) Σίγουρα, πάντως, οτιδήποτε κι αν γράφει η ανακοίνωση της Ανασύνταξης, το γεγονός της δημοσίευσης του γράμματος των «Φίλων του Αλέξη» παραμένει, καθώς και το ερώτημα : συμφωνεί ή όχι με το περιεχόμενο του γράμματος; Και φυσικά παραμένει και η κριτική μου.
Η ανακάλυψη σου ότι το γράμμα, που έγραψαν παιδιά 14-15 χρονών, δεν είναι μαρξιστικό είναι πραγματικά σπουδαία! Βέβαια η εφημερίδα δε το δημοσίευσε ως μαρξιστική ανάλυση, αλλά επειδή αποτυπώνει κάποιες όψεις της σημερινής πραγματικότητας και εκφράζει τη φωνή μερίδας των εξεγερμένων νεολαίων. Άλλωστε, υπάρχει ανακοίνωση για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και για την εξέγερση που ακολούθησε, η οποία εκφράζει τις απόψεις της Κίνησης.
Προφανώς, δε διάβασες, αλλά μόνο έριξες μια πρόχειρη ματιά στην ανακοίνωση, γιατί:
1. Πουθενά δεν αναφέρει την κυβέρνηση Καραμανλή ως μοναρχοφασιστική, αλλά χαρακτηρίζει ως μοναρχοφασιστικό το κόμμα της ΝΔ.
2. Πουθενά δεν αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης ότι η κυβέρνηση οργάνωσε τη δολοφονία. Η δολοφονία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ήταν αποτέλεσμα της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής και του εκφασισμού του αντιδραστικού αστικού κράτους. Η κυβέρνηση, έχοντας πια ως δεδομένη τη δολοφονία, ενήργησε ως κοινός προβοκάτορας αξιοποιώντας τη δολοφονία για να επιτύχει τα 5 σημεία που βάζει η ανακοίνωση(πρόσεξε ότι μετά το «ενήργησε» υπάρχει κόμμα).
Τέλος, είναι δικαίωμα σου να πιστεύεις ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί πολιτική φασιστικοποιήσης της κοινωνικής ζωής, αλλά αυτή η άποψη σου αποτελεί εξωραϊσμό της φασιστικοποίησης.
1) Ξεκαθάρισα, από τις πρώτες σειρές του πρώτου σχολίου μου, ότι το ποιος έγραψε το γράμμα «δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία» και εξήγησα ότι η Ανασύνταξη είχε χρέος ή να εκφράσει τις τυχόν διαφωνίες της, ή τουλάχιστον να διατυπώσει τις επιφυλάξεις της με την κλασική φράση ότι «οι απόψεις που διατυπώνονται στο γράμμα εκφράζουν μόνο τις απόψεις των παιδιών που το έγραψαν». Εάν δεν κάνεις τίποτα από αυτά, σημαίνει ότι υιοθετείς το περιεχόμενο.
2) Η κριτική μου στο ότι το γράμμα δεν είναι μαρξιστικό και «ούτε, καν, προοδευτικό» απευθυνόταν στην Ανασύνταξη, όπως το δήλωνα ρητά («Θα κάνω, λοιπόν, την κριτική μου στην Ανασύνταξη»).
3) Το ότι η Ανασύνταξη έχει βγάλει ανακοίνωση για το ζήτημα δε σημαίνει καθόλου ότι δεν μπορεί να υιοθετήσει και αυτά που περιέχονται στο γράμμα. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε αν τα δυο κείμενα περιείχαν αντικρουόμενες απόψεις, αλλιώς μπορούν μια χαρά να πηγαίνουν χέρι-χέρι.
4) Όσο για την ανακοίνωση της Ανασύνταξης :
α) Πράγματι στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται το κόμμα της ΝΔ ως μοναρχοφασιστικό και όχι η κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτό, σίγουρα, οφείλεται στο ότι δεν τη διάβασα με μεγάλη προσοχή. Ας πούμε ότι τη διάβασα με τη «δέουσα προσοχή». Τώρα, πώς καταφέρνει ένα μοναρχοφασιστικό κόμμα να έχει μια κυβέρνηση απλώς «αντιδραστική» (αντιδραστικές, υποθέτω, είναι όλες οι αστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης), η οποία ασκεί «φασιστική δολοφονική βία» και παρ’ όλα αυτά να μην είναι μοναρχοφασιστική, είναι μυστήριο.
5) Λες «πουθενά δεν αναφέρεται στο κείμενο ότι η κυβέρνηση οργάνωσε τη δολοφονία». Μα, η ανακοίνωση γράφει «Κάτω η κυβέρνηση προβοκάτορας και δολοφόνος της νεολαίας» και στην παράγραφο που προηγείται της αναφοράς στο Βατοπέδιο γράφει κατά λέξη : «Η αντιδραστική κυβέρνηση του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ – χάνοντας τελευταία το έδαφος ... προσπαθεί απεγνωσμένα με τη φασιστική βία να ανακτήσει το χαμένο πολιτικό έδαφος – ενήργησε, με την εν ψυχρώ δολοφονία του 15άχρονου μαθητή, σαν κοινός προβοκάτορας ...». Όταν γράφει κανένας «ενήργησε, με την εν ψυχρώ δολοφονία του 15άχρονου μαθητή, σαν κοινός προβοκάτορας», αυτό δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή δολοφόνησε το μαθητή. Θεωρείς ότι απέχει πολύ αυτή η διατύπωση από την «οργάνωση της δολοφονίας»; Επειδή δε θέλω να κάνω κακόπιστη κριτική, είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι η ανακοίνωση εννοεί ότι η κυβέρνηση δεν «οργάνωσε» τη δολοφονία, αλλά απλά εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να «ξεφύγει από το ... σκάνδαλο του Βατοπεδίου κλπ., κλπ.», και ότι απλά είναι διατυπωμένο με λάθος τρόπο, γιατί το σωστό θα ήταν να γράψει «ενήργησε, στο ζήτημα της δολοφονίας του 15άχρονου κλπ.». Τότε, όμως, δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη λέξη «δολοφονία», γιατί η δολοφονία προϋποθέτει σχέδιο και σ’ αυτό διαφέρει από τη λέξη «φόνος». Όταν, όμως, γράφεις «Κάτω η κυβέρνηση προβοκάτορας και δολοφόνος της νεολαίας», δείχνεις ότι θεωρείς ότι ο φόνος του 15άχρονου ήταν προσχεδιασμένος.
6) Θεώρησα αστείο το να γράφει κανείς ότι η κυβέρνηση «οργάνωσε» τη δολοφονία για να ξεφύγει από το Βατοπέδιο. Ο «φίλος της Κίνησης» γράφει πως η κυβέρνηση «ενήργησε σαν κοινός προβοκάτορας, αξιοποιώντας τη δολοφονία για να επιτύχει τα 5 σημεία». Θα ήθελα να μου εξηγήσει με ποιο τρόπο «αξιοποίησε τη δολοφονία». Αν εννοεί ότι με το σάλο που προκάλεσε η δολοφονία εξαφανίστηκε προσωρινά το Βατοπέδιο, ομολογεί ότι η δολοφονία οργανώθηκε από την κυβέρνηση γι’ αυτό το λόγο. Το τρίτο σημείο είναι επίσης χαρακτηριστικό : «να επιδείξει πολιτική πυγμής και ένταση της καταστολής ενόψει ξεσπάσματος μεγάλων λαϊκών αγώνων κλπ.». Σίγουρα, ο φόνος ενός 15άχρονου και μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση «χωρίς να προηγηθούν ... όποια επεισόδια, συγκρούσεις και διαδηλώσεις» είναι «πολιτική πυγμής», αλλά αυτό σημαίνει «οργάνωση της δολοφονίας». Αν πάλι, με την «πολιτική πυγμής» εννοούν την αντιμετώπιση της «μαχητικής εξέγερσης» «δεκάδων χιλιάδων μαθητών», πάλι χάνεται ο στόχος γιατί, βέβαια, ο φόνος στα καλά καθούμενα ενός 15άχρονου είναι χίλιες φορές περισσότερο επίδειξη «πυγμής» από τα «δακρυγόνα, τα ασφυξιογόνα και τα γκλομπς» ακόμα και από τις «πλαστικές σφαίρες».
7) Ο «Φίλος της Κίνησης» γράφει ότι είναι δικαίωμά μου να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί πολιτική φασιστικοποίησης, αλλά αυτό, κατά τη γνώμη του, αποτελεί εξωραϊσμό της φασιστικοποίησης. Δηλαδή, το λάθος είναι εξωραϊσμός! Σαν πολύ αυστηρός είναι ο φίλος μας. Για να τον κάνω να είναι λίγο πιο επιεικής απέναντί μου, θα ήθελα να του παρατηρήσω ότι η παρατήρησή μου αφορούσε όχι τόσο το αν υπάρχει «φασιστικοποίηση» (κι αυτό συζητήσιμο είναι) αλλά το αν η κυβέρνηση ασκεί πολιτική «του πιο ακραίου ΕΚΦΑΣΙΣΜΟΥ του αντιδραστικού αστικού κράτους και της πιο ακραίας ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της κοινωνικής (!) ζωής». Αν έχουμε φτάσέι ήδη στα «πιο άκρα» του εκφασισμού του κράτους και της φασιστικοποίησης της κοινωνικής ζωής (τι να σημαίνει, άραγε, αυτό;) δεν έχουμε όχι μόνο να ζηλέψουμε τίποτε από ένα γνήσιο φασιστικό καθεστώς (π.χ. μια χούντα), αλλά ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ από ένα τέτοιο καθεστώς. Αν, δηλαδή, μια χούντα θα μας έδινε ένα καθεστώς σαν το σημερινό, δηλαδή με σύνταγμα, εκλογές, ελευθεροτυπία, ελευθερία συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, συλλαλητηρίων και όλες τις άλλες τυπικές αστικές ελευθερίες, αυτό μάλλον είναι εξωραϊσμός της δικτατορίας. Εγώ, όμως, το χρεώνω σα λάθος, που πρέπει πάντως να διορθωθεί. Δυστυχώς, στην πολιτική, πρέπει να προσέχουμε πολύ τις εκφράσεις μας. Η υπερβολή είναι συνήθως πολύ επιζήμια.
Ενδιαφέρουσες οι παρατηρήσεις του panos193 και ο διάλογος που γίνεται. Να οι δικές μου παρατηρήσεις:
1) Αν και το γράμμα είναι συγκυνητικό, δεν έχει χώρο σε μια τετρασέλιδη μαρξιστική εφημερίδα. Παίρνει μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που του αναλογεί. Σε μια μαρξιστική εφημερίδα περιμένεις μαρξιστικά κείμενα.
2) Διαβάζοντας προσεχτικά τα κείμενα της Ανασύνταξης βλέπουμε ότι η ΝΔ είναι κόμμα μοναρχοφασιστικό κυρίως λόγω καταγωγής αλλά και κάποιων πρακτικών (μοναρχοφασιστικές φιέστες, δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών, κλπ) και ότι στη συγκεκριμένη πολιτική περίοδο επιχειρεί μια αναδίπλωση για να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον μεσαίο ή και τον αριστερό χώρο. Αν και αρχικά ήμουν αντίθετος με τον χαρακτηρισμό, βλέπω πλέον πολλά δίκια σ' αυτόν.
3) Πολλές πρόσφατες ενέργειες δείχνουν ότι βαδίζουμε σε συντηρικοποίηση ή ακόμα και φασιστικοποίηση της κοινωνικής ζωής. Συμφωνώ με το κείμενο σ' αυτό.
4) Η σύνταξη του κειμένου είναι πάρα πολύ κακή με αποτέλεσμα να δίνεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση οργάνωσε τη δολοφονία. Αν και είναι ξεκάθαρο με προσεχτική ανάγνωση ότι η πολιτική πυ ακολουθεί η ΝΔ οδήγησε και στην δολοφονία και ότι ο πρωθυπουργός είναι ηθικός αυτουργός της, το κείμενο είναι ψιλοχαοτικό. Να γράφεται μικρότερε προτάσεις και όχι τόσο μπερδεμένα.
Βασίλης
1) Το γράμμα είναι αυτό που είναι και σίγουρα είναι συγκινητικό. Το ότι είναι και αντιδραστικό (αντιπαράθεση παιδιών σε γονείς) είναι άλλη ιστορία και φυσικά τα παιδιά που το έγραψαν είναι οι τελευταίοι που μπορούν να χρεωθούν με το λανθασμένο περιεχόμενό του. Πάντως η Ανασύνταξη είχε χρέος να επισημάνει ότι δε συμφωνεί.
2) Ένας μαρξιστής χαρακτηρίζει ένα κόμμα όχι από τις απόψεις ορισμένων μελών, στελεχών, βουλευτών, ή οπαδών του, αλλά από την πολιτική του. Και μάλιστα όχι τόσο από την παθητική αλλά από την ενεργητική πολιτική του. Ειδικά για το θέμα της μοναρχίας, επειδή την ανέχτηκαν όλα τα κόμματα, αστικά και μικροαστικά και εδήλωναν πίστη στο βασιλιά, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν μοναρχικά. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ένγκελς έγραφε στον πρόλογο του έργου του «Ο πόλεμος των χωρικών στη Γερμανία» : «Στο ίδιο μέτρο που η αστική τάξη αναπτύσσει τη βιομηχανία της, το εμπόριό της και τα μέσα συγκοινωνίας της, στο ίδιο μέτρο δημιουργεί και το προλεταριάτο. Και σ’ ένα ορισμένο σημείο – που δε χρειάζεται να είναι ταυτόχρονο παντού, ούτε να παρουσιάζεται στο ίδιο σκαλοπάτι της εξέλιξης – αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο αυτός ο προλεταριακός συνοδοιπόρος αρχίζει να περνάει πάνω από το κεφάλι της. Από αυτή τη στιγμή χάνει τη δύναμη για αποκλειστική πολιτική κυριαρχία. Κοιτάζει να βρει συμμάχους με τους οποίους μοιράζει την εξουσία ή στους οποίους την παραχωρεί ολότελα ανάλογα με τις περιστάσεις». Μετά την πτώση της χούντας, βλέποντας ότι η μοναρχία ήταν καμένο χαρτί, κανένα κόμμα στην Ελλάδα δεν υποστήριζε τη μοναρχία, μάλιστα ο θείος του Καραμανλή διοργάνωσε το δημοψήφισμα που εκθρόνισε και τυπικά και «δημοκρατικά» (τα εισαγωγικά αφορούν όχι τόσο το ανφέρ του Μητσοτάκη, αλλά το δίλημμα «βασιλευομένη ή αβασίλευτη αστική δημοκρατία») τον Κωνσταντίνο.
3) Όσο για το φασιστικό χαρακτήρα της ΝΔ : Ένα αστικό κόμμα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φασιστικό επειδή, όταν κυβερνάει, η αστυνομία του χρησιμοποιεί σκληρότερη τακτική ή ηπιότερη απέναντι σε παραβάτες των νόμων. Τώρα το αν η αστυνομία γίνεται πιο φασιστική, σημαίνει μόνο ότι γίνεται σκληρότερη, αυταρχικότερη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η λέξη «φασιστική» λέγεται κυριολεκτικά, γιατί φασιστική αστυνομία (κυριολεκτικά) λέγεται μόνο η αστυνομία ενός φασιστικού καθεστώτος, δηλαδή χωρίς βουλή, συνδικάτα, ελευθερία τύπου, συγκεντρώσεων κλπ., κλπ.
4) Άρα, μόνο μεταφορικά μπορεί να μιλήσει κανείς για «φασισμό» και ούτε μεταφορικά για «μοναρχοφασισμό».
5) Το αν «οργάνωσε» δεν έχει και μεγάλη (κυριολεκτικά) σημασία. Τι θα πει «οργάνωση δολοφονίας» από μια κυβέρνηση; Ότι δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός δημόσιας τάξης την εντολή για τη δολοφονία; Όχι, βέβαια. Ούτε θα γινόταν η δολοφονία από την αστυνομία, θα γινόταν από το παρακράτος, όπως έγινε στην περίπτωση του Λαμπράκη, από ένα παρακράτος που θα έχει διασυνδέσεις και την ανοχή της αστυνομίας και της κυβέρνησης. Μ’ αυτή την έννοια, έγραψα κι εγώ ότι η ανακοίνωση της Ανασύνταξης μιλούσε για «οργάνωση της δολοφονίας» από την κυβέρνηση. Αν, όμως, δεν την οργάνωσε η κυβέρνηση, ή και η ίδια η αστυνομία, δεν είναι ίδια περίπτωση με τη δολοφονία Λαμπράκη, που ήταν οργανωμένη από την αστυνομία σε συνεργασία με το παρακράτος, οπότε πρέπει να μιλάμε μάλλον για «φόνο», «φονικό», ή «έγκλημα» της αστυνομίας και όχι για «δολοφονία», γιατί τότε χάνουν και οι λέξεις το νόημά τους.
Δημοσίευση σχολίου