Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Όχι στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων στη Γκάφσα

Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2008

Παρουσιάζονται την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη ενώπιον ποινικού δικαστηρίου οι Αντνάν Αλ Χατζί, Μπασίρα Ααμπιντί, Ατταϊμπ Μπν Ααθμάν καιΑαντλ Τζιάρ, εργαζόμενοι στο λατομείο της Γκάφσα, βαρυνόμενοι με διάφορες ψεύτικες κατηγορίες. Της δίκης αυτής προηγήθηκαν άλλες κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, με αφορμή τα γεγονότα που ξεκίνησαν από τις αρχές του τρέχοντος έτους, στις πόλεις Αρ-Ραντίφ, Μαδίλα, Ουμ Ααράς και Ματλουί, στα πλαίσια διαμαρτυριών κατά της ανεργίας, της φτώχιας, της ευνοιοκρατίας και της διαφθοράς.

Δεν βρήκε το καθεστώς του Μπεν Αλί να δώσει άλλη απάντηση στα δίκαια αιτήματα πέρα από την εξαπόλυση χιλιάδων βοηθών της Ασφάλειας, εξοπλισμένων με όπλα και δακρυγόνα, σκυλιά, ρόπαλα, γκλομπ και αντλίες καυτού νερού για τους άοπλους κατοίκους. Αυτές οιμονάδες αποκατάστασης της τάξης επιτέθηκαν, σκότωσαν και τραυμάτισαν, βανδάλισαν, λεηλάτησαν, κατέστρεψαν, και συνέλαβαν δεκάδες ηγέτες του ειρηνικού κινήματος διαμαρτυρίας, και διάφορους συμμετέχοντες σε αυτό, τους υπέβαλλαν σε βασανιστήρια,και τους κακοποίησαν,απαγγέλλοντας τους κατηγορίες για εγκλήματα με σκοπό την απόκρυψη του πολιτικού χαρακτήρα των δικών.

Η δίκη του Αντνάν Αλ Χατζί και των συναδέλφων του έρχεται να επιβεβαιώσει, όπως και οι προηγούμενες δίκες, την εχθρότητα του καθεστώτος του Μπεν Αλι απέναντι στα λαϊκά στρώματα και τάξεις, όπως επίσης αντανακλά τη φασιστική δικτατορική φύση του, που φτωχαίνει το λαό και τον κάνει να πεινά, από τη μια πλευρά, και του αποστερεί το δικαίωμα της έκφρασης διαμαρτυρίας και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του, από την άλλη πλευρά, εξυπηρετώντας συμφέροντα μιας μειοψηφίας μαφιόζικης που λεηλατεί τους πόρους και τον πλούτο της χώρας, υπό την προστασία του κρατικού μηχανισμού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Τα γεγονότα των λατομείων ανέδειξαν για άλλη μια φορά τη σύνδεση των κοινωνικών ζητημάτων με το θέμα της δημοκρατίας στη χώρα μας. Δεν αποτελεί εξαίρεση στη σημερινή πραγματικότητα η καταστολή των κατοίκων. Γιατί ο κύκλος της καταπίεσης διευρύνεται και περιλαμβάνει τους φοιτητές καιτους ανέργους, μέλη πολιτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και συλλόγων, δημοσιογράφων, αλλά και ανεξάρτητων δικαστών. Και δεν είναι μυστικό ότι μεταξύ των λόγων της έντασης του ρυθμού της καταστολής στις μέρες μας είναι η προετοιμασία από το καθεστώς του Μπεν Αλί της διοργάνωσης νέας εκλογικής φάρσας τον επόμενο χρόνο και της επίτευξης εφ’όρου ζωής προεδρίας, με την αναπαραγωγή δημοκρατικών διακοσμήσεων.

Γι’ αυτό και χρησιμοποιεί σε βάρος της κοινωνίας όλο και πιο πολύ την πυγμή των μυστικών υπηρεσιών, για να εμποδίσει την ανάπτυξη πολιτικού και κοινωνικού κινήματος που θα του χαλάσει αυτή τη φάρσα και θα διαψεύσει τα αποτελέσματά της. Ιδιαίτερα τώρα, που τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η οποία θα επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες, το καθεστώς Μπεν Αλί θα επιδιώξει να τις φορτώσει στα λαϊκά στρώματα και τάξεις, κάτι που θα οδηγήσει τα τελευταία σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας καταδικάζει τη δίκη των Αντνάν Αλ Χατζί, Μπασίρ Αλ Ααμπίντ,  Αττίμ Μπν Ααθμάν και Ααντλ Τζιάρ και των συναδέλφων τους και απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους και προϋποθέσεις απελευθέρωσή τους και την παύση της δίωξης των καταζητούμενων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, εκφράζει για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση του και στέκεται στο πλευρό των κατοίκων,στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους τα οποία δεν θα υλοποιηθούν παρά μόνο μετά από συνεχή και σθεναρό αγώνα, και απευθύνει κάλεσμα σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να σταθούνμαζί ενωμένες για να θέσουν τέλος σε αυτή την κατάφωρη τυραννία.

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας

Τύνιδα, 3 Δεκέμβρη 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: