Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Μοναρχοφασιστικές φιέστες Γράμμου-Βίτσι

Και φέτος στις 31 Αυγούστου συγκεντρώθηκε στο Βίτσι μια ακόμα φορά ο μοναρχοφασιστικός και ναζιφασιστικός συρφετός στελεχών και οπαδών της Δεξιάς (ΝΔ, ΛΑΟΣ, «Χρυσή Αυγή», κλπ.) και διακήρυξαν τις αντιδραστικές τους απόψεις, ωρυόμενοι κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών» όπως αποκαλούν τους αντάρτες του ΔΣΕ που πολέμησαν τον ντόπιο μοναρχοφασισμό και τον Αγγλο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Κατατέθηκαν διάφορα στεφάνια φασιστικών Οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλου (ΝΔ).

Οι ναζιφασίστες της «Χρυσής Αυγής» μετά τη μοναρχοφασιστική φιέστα ξεχύθηκαν στα χωριά της Φλώρινα και προκάλεσαν τους Σλαβομακεδόνες κατοίκους, δημιουργώντας επεισόδια.

Ανάλογη φιέστα έγινε και στη Βούρμπιανη της Κόνιτσας όπως μας πληροφορεί η Γιαννιώτικη φασιστοφυλλάδα «Πρωϊνά Νέα» (2/9/2008, ΣΕΛ.9): «την 31η Αυγούστου 2008 (προχθές Κυριακή), με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η νίκη και η Δόξα των Ενόπλων Δυνάμεων την περίοδο 1946-49 κατά των Κ/Σ και χάρισαν στην πατρίδα την ελευθερία και την ακεραιότητα».

Σ’ αυτή τη μοναρχοφασιστική φιέστα πήρε μέρος ο μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας και απηύθυναν χαιρετισμούς διάφοροι φασίστες στρατηγοί όπως ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ νομού Ιωαννίνων υποστράτηγος Σ. Νικόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΑΑ στρατού αντιστράτηγος Γ. Κοράκης, ο ΕΑΑ Αεροπορίας πτέραρχος Κ. Κασαββέτης, κλπ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Ιωαννίνων Κ. Βαρτζώκας. Μεταξύ των στεφανιών διακρίνονταν και εκείνο του εγκληματία χουντικού στρατηγού Ντερτιλή.

Το μόνο που έλειψε απ’ τις μοναρχοφασιστικές φιέστες ήταν η δήλωση της Παπαρήγα ότι η ΝΔ είναι όχι μόνο «δημοκρατικό», αλλά και έχει «εκσυγχρονιστεί» και επιπλέον έχει «αποβάλλει τον ακραίο αντικομμουνισμό» («Ρ» 12/6/2005, σελ. 5)

Δεν υπάρχουν σχόλια: