ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 30 Οκτωβρίου 2008 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
O λόγος στους αναγνώστες.
Ο συνταξιούχος δημοσιογράφος Κώστας Λατίφης γράφει από το Μαρούσι (οδός Μυκάλης):
«Ο θρυλικός αρχιμπουρλοτιέρης και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Αντώνης Αγγελούλης- “Βρατσάνος”, που βρίσκεται εδώ και χρόνια στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων για υπερηλίκους, στα Μελίσσια, περνάει τις τελευταίες του ημέρες εγκαταλελειμμένος από την επίσημη Πολιτεία, τα κόμματα και τους Αντιστασιακούς Συλλόγους. Αυτός ο πραγματικός ήρωας και μεγάλος πατριώτης, αλλά και υπέροχος Άνθρωπος, ο ξακουστός μπουρλοτιέρης που πολέμησε γενναία στον Αλβανικό πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός- δυναμιτιστής καταστροφών, βρίσκεται τώρα ακίνητος σ΄ ένα κρεβάτι, με ανοιχτό τραύμα στο κεφάλι. Το έχει από την ιστορική ανατίναξη της “Ταχείας 53” στις 23 Φλεβάρη 1944, στα Τέμπη. Η αμαξοστοιχία ήταν γεμάτη με 500 Γερμανούς αξιωματικούς, στρατιώτες, τον στρατηγό διοικητή και το επιτελείο του, που πήγαιναν στο Ανατολικό Μέτωπο.
Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη, που οργάνωσε και πραγματοποίησε ο ίδιος, ως διοικητής του Τάγματος Μηχανικού Ολύμπου, με το οποίο κατέφερε πολυάριθμα και σκληρά πλήγματα στους κατακτητές: Έκανε 300 σαμποτάζ με την υπόδειξη των συμμάχων ως αντιπερισπασμό- παραπλάνηση πριν από την απόβασή τους στη Νορμανδία. Επίσης ανατίναξε 47 γερμανικές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις και 48.900 μέτρα σιδηροδρομικών γραμμών, 20 αμαξοστοιχίες, 36 σιδηροδρομικές γέφυρες, με απώλειες από την πλευρά του εχθρού που έφθασαν τους 3.060 νεκρούς!
Στην ελληνική αντιστασιακή ιστορία έχει καταγραφεί ως θρύλος- μπουρλοτιέρης, συνεχιστής των Μιαούληδων και των άλλων αγωνιστών του ΄21.
Για την ανατίναξη της “Ταχείας 53” και τα άλλα στρατιωτικά κατορθώματα που είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην επιτυχία του συμμαχικού αγώνα, ο Βρατσάνος παρασημοφορήθηκε από τον ίδιο τον Αρχιστράτηγο Μέσης Ανατολής Αλεξάντερ. Όμως, τα μετάλλια ο Βρατσάνος τα επέστρεψε στην αγγλική πρεσβεία μετά την απελευθέρωση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βρετανική επέμβαση και τη δίωξη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, αφού και ο ίδιος κινδύνεψε να δολοφονηθεί από τους παρακρατικούς, και το μεταβαρκιζιανό αστυνομικό κράτος.
Έτσι ο Βρατσάνος αναγκάστηκε να καταφύγει στα βουνά, έγινε Διοικητής Μηχανικού- σαμποτέρ. Μετά την ήττα του ΔΣΕ, έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία επί 33 χρόνια, όπου και δεν δίστασε να κάνει την κριτική του για τα λάθη της ηγεσίας του ΚΚΕ, γεγονός που του στοίχισε πολιτικούς διωγμούς και δίχρονη φυλάκιση στην ίδια φυλακή όπου πέθανε και ο Καραγιώργης.
Στα χρόνια της χούντας ο Βρατσάνος συνεργάστηκε με πολλούς αντιστασιακούς στη Δ. Γερμανία, ανάμεσα στους οποίους και ο σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου