Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Σχετικά με το γκρέμισμα του ανδριάντα του ΣΤΑΛΙΝ στο Γκόρι

Στο προσεχές φύλο της εφημερίδας ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ θα υπάρχει άρθρο μ’ αφορμή το γκρέμισμα του ανδριάντα του ΣΤΑΛΙΝ στη γενέτειρα του, στο Γκόρι.
Αναδημοσιεύουμε μέρος άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 25/6/2010:
Με αίμα υπερασπίστηκαν το άγαλμα οι Γεωργιανοί το 1956
Το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα, ύψους 6 μέτρων, τοποθετημένο πάνω σε μια πελώρια μαρμάρινη βάση, ήταν έργο των Γεωργιανών γλυπτών Νικανίτζε και Ματσαμπέλι και στήθηκε το 1952 στο σημείο που το φιλοξενούσε μέχρι σήμερα. Μετά το θάνατο του Στάλιν, το 1953, επιχειρήθηκε, ανεπιτυχώς, κάποιες φορές η αποκαθήλωση του αγάλματος. Μία απ' αυτές ήταν το 1956, όταν γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ ήταν ο Νικήτα Χρουστσόφ.
«Χύθηκε αίμα τότε, καθώς ο κόσμος, σύσσωμος, υπεραμύνθηκε του αγάλματος του Στάλιν», θυμάται ο Πλάτων Μιτιτανίδης και προσθέτει: «Στην πόλη τότε συγκεντρώθηκε σύσσωμος ο πληθυσμός του Γκόρι, αλλά και από την Τιφλίδα και πολλές άλλες πόλεις της Γεωργίας, που ήρθε αντιμέτωπος με τανκς και ένοπλους φαντάρους, που έριχναν στο "ψαχνό"».
Υπήρξαν πολλά ανθρώπινα θύματα, τότε, το άγαλμα όμως παρέμεινε στη θέση του, για να θυμίζει σε όλους τον άνθρωπο που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης. Άλλη μια απόπειρα αποκαθήλωσης του αγάλματος είχε γίνει και τη δεκαετία του ΄70.

----
Διαβάστε επίσης:
- Αποκαθήλωσαν το άγαλμα του Ι. Β. Στάλιν στη γενέτειρά του στη Γεωργία
- Ανατίναξη αντιφασιστικού μνημείου στη Γεωργία
- Αφαίρεσαν το άγαλμα του Λένιν από το πάρκο των Βετεράνων στο Taldy-Qorghan (Καζακστάν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: