Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Πέθανε η Concha Tristán

-παραθέτουμε καθυστερημένα την παρακάτω ανακοίνωση για το θάνατο της Concha Tristán.-

Ήρθε η άσχημη είδηση του θανάτου της Tristán López, μέλους του ΚΚΙ (μ-λ) και του FRAP (Επαναστατικό Αντιφασιστικό Πατριωτικό Μέτωπο), η οποία είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 1975 μαζί με τους  José Luis Sánchez Bravo, Ramón García Sanz,  Mª Jesús  Dasca και άλλους συντρόφους με την κατηγορία, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία  για την δολοφονίας ενός υπολοχαγού της πολιτοφυλακής. Η Concha Tristan ήταν τότε νοσοκόμα 21 ετών. Αυτή και οι σύντροφοί της βασανίστηκαν βάναυσα, όπως ήταν σύνηθες επί δικτατορίας του Φράνκο. Παρόλα αυτά, παρέμενει σταθερή στις θέσεις της, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες στη δίκη παρωδία, σε μια από τις πολλές στις οποίες σύρθηκαν οι σύντροφοί μας και το FRAP, στη δίκη στις 17 Σεπτέμβρη όπου δικάστηκε η 12η ένοπλη ταξιαρχία Goloso (Μαδρίτη) και στην οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο χωρίς να προκύψει κανένα στοιχείο εναντίον τους και χωρίς να τους επιτραπεί να υπερασπίσουν τον εαυτό τους, επειδή όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν είχαν απορριφθεί.

Παρ’ όλες τις πιέσεις, οι νεαροί σύντροφοι (η M ª Jesús Dasca είχε μόλις κλείσει τα 20) αρνήθηκαν να ενδώσουν. Περίτανα δηλωσαν πίστη στο ΚΚΙ (μ-λ) και επιβεβαίωσαν τις πολιτικές και ιδεολογικές τους πεποιθήσεις

18 από αυτούς καταδικάστηκαν σε θάνατο. Οι Tristan Concha και M ª Jesús Tasca αμνηστεύτηκαν επειδή ήταν έγγυες. Το απόγρυμα της 26ης Σεπτέμβρη κι άλλοι σύντροφοι αμνηστεύτηκαν. 3 εκτελέστηκαν την οπόμενη μέρα: Οι Garcia Sanz, Baena Alonso και  Sanchez Bravo.

Η Tristan, όπως και άλλοι σύντροφοι, είναι παράδειγμα αγωνιστών, δυνατών, πειθαχημένων.

[…]

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας (μ-λ)
Φλεβάρης 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: