Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Ο Ιρλανδικός λαός είπε ΟΧΙ στη Συνθήκη της Λισαβόνας

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζουμε τη νίκη του ΟΧΙ στην Ιρλανδία. Είναι μια νίκη για το λαό της Ιρλανδίας και για όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιστάθηκαν μαζικά σε ένα κείμενο που αναπαρήγαγε ουσιαστικά το περιεχόμενο και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης.
Χαιρετίζουμε τις δυνάμεις που διεξήγαγαν καμπάνια για να δώσουν ένα προοδευτικό περιεχόμενο στο ΟΧΙ και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη αυτής της νίκης. Οι αγρότες, οι εργάτες, ο λαός κατάφεραν να εξασθενήσουν την συμμαχία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, των εργοδοτών, των ΜΜΕ που κινητοποιήθηκαν για το ΝΑΙ. Τώρα κατηγορούν το λαό της Ιρλανδίας και απειλούν με «αντίποινα». Η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Μπαρόσο και οι λοιποί πολλαπλασιάζουν τις πιέσεις και τους εκφοβισμούς. Για αυτούς είναι μια μεγάλη πολιτική αποτυχία.
Όπως έπραξε ο Γαλλικός και Ολλανδικός λαός το 2005, ο λαός της Ιρλανδίας αποτέλεσε την άμμο στα γρανάζια του τερατώδους μηχανής του νεοφιλελευθερισμού, που είναι συνώνυμος με το κοινωνικό ντάμπινγκ, με τον ανταγωνισμό όλων ενάντια σε όλους, με την προτεραιότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της γεωργίας σε βάρος των μικρών αγροτών. Ο Ιρλανδικός λαός είπε ΟΧΙ σε μια μιλιταριστική Ευρώπη που θα αποτελούσε την ουρά του ΝΑΤΟ.
Παρά το νέο αυτό χαστούκι από το λαό, η ΕΕ και οι εκπρόσωποι των αντιδημοκρατικών κυβερνήσεων σε αυτή, η Κομισιόν… λένε ότι θα «συνεχίσουν». «Για αυτούς, η ψήφος είναι δημοκρατική μόνο αν επικυρώνει τις αποφάσεις τους». Αυτή είναι η εικόνα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής οικοδόμησης, μια διαδικασία που προχωράει ενάντια στους λαούς, εις βάρος τους και δέχεται αντιρρήσεις. Μια διαδικασία που χτίζεται ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και της Αφρικής, προκειμένου να καταστήσει την ΕΕ μεγάλη ιμπεριαλιστική δύναμη που θα ανταγωνίζεται τις άλλες δυνάμεις για τις αγορές και τον έλεγχο των πρώτων υλών. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που θεσμοθέτησε την 65ωρη εργασία την εβδομάδα και αντικατέστησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με την ατομική διαπραγμάτευση του κάθε εργαζομένου με τον εργοδότη και που κατεδαφίζει όλες τις κοινωνικές κατακτήσεις και το δικαίωμα στην εργασία. Μια ΕΕ που εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό ενάντια στους μετανάστες εργάτες που δεν έχουν χαρτιά, τους κρατά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, τους απελαύνει, και την ίδια στιγμή θέλει να «επιλέξει» τα μυαλά και τα χέρια που της είναι απαραίτητα. Μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθεί τις αντιδραστικές «αξίες» της Εκκλησίας και επιζητά την απαγόρευση της έκτρωσης.
Αντιμέτωποι με τις αντιλαϊκές και αντιδραστικές επιθέσεις της ΕΕ, κινητοποιήσεις των εργατών ξεσπούν παντού. Αυτή η πολιτική νίκη του λαού, μας εμψυχώνει για να αναπτύξουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τους δεσμούς αλληλεγγύης και αγώνα να παλέψουμε ενωτικά ενάντια στην πολιτική που βρίσκεται στην αποκλειστική υπηρεσία των μονοπωλίων και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Πρέπει να απαιτήσουμε το σεβασμό για την ψήφο του Ιρλανδικού λαού και αν σταματήσουμε τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Μαδρίτη, Ιούνιος 2008

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (μ-λ)– PCE(ML)
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας – PCOF
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας –APK
Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας – TDKP
Κομμουνιστική Πλατφόρμα (Ιταλία)
Μ-Λ Οργάνωση «Επανάσταση» Νορβηγίας
Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"ο λαός της Ιρλανδίας αποτέλεσε την άμμο στα γρανάζια του τερατώδους μηχανής του νεοφιλελευθερισμού, που είναι συνώνυμος με το κοινωνικό ντάμπινγκ, με τον ανταγωνισμό όλων ενάντια σε όλους, με την προτεραιότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της γεωργίας σε βάρος των μικρών αγροτών".
Αλήθεια, στον πόλεμο μεταξύ μεγάλου και μικρού κεφαλαίου, στην αστική κοινωνία, ένας κομμουνιστής με ποιον πρέπει να είναι; Με το μεγάλο κεφάλαιο ή με το μικρό; Ή με κανέναν;