Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Ρεκόρ κερδών από τη SHELL και B.P.

7,8 δισ. δολ. και 6,6 δισ. δολ αντίστοιχα μόνο στο Α΄ 3μηνο του 2008

Ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν και άλλοι πεθαίνουν


Η συνεχής αύξηση της τιμής του πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά έχει ως συνέπεια τις αλυσιδωτές αυξήσεις στην τιμή των αγαθών πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα τη συνεχή χειροτέρευση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, τη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους.
Παράλληλα τα κέρδη των δυο μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιριών πετρελαίου της Ευρώπης της Royal Dutch Shell και B.P. σημείωσαν ρεκόρ αύξησης το Α΄ 3μηνο του 2008. Τα κέρδη της SHELL αυξήθηκαν κατά 12%, φτάνοντας τα 7,8 δισ. δολάρια. Αντίστοιχα η τρίτη μεγαλύτερη ιδιωτική πετρελαϊκή του πλανήτη, η B.P., αύξησε τα κέρδη της 48%, φτάνοντας τα 6,6 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια του πρώτου 3μήνου του 2008 που το βαρέλι κυμαίνονταν στα 100 δολάρια κατά μέσο όρο.
Φυσικά αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη τους, με δεδομένο τη συνεχή αύξηση του πετρελαίου που στα τέλη Απρίλη το βαρέλι έφτασε τα 119, 93 δολάρια, αύξηση που θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα.
Την ίδια περίοδο εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν και άλλοι πεθαίνουν απ΄ την πείνα καθώς το βασικότερο είδος διατροφής των φτωχών, το ρύζι έχει αυξηθεί κατακόρυφα και έχει γίνει απλησίαστο γι’ αυτούς.
Η αντίθεση αυτή που προβάλλει από μόνη της δείχνει την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τη ληστεία και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού που σκοτώνουν κυριολεκτικά κάθε μέρα χιλιάδες ανθρώπους στους οποίους δεν δίνεται τη δυνατότητα για ένα κομμάτι ψωμί, ρύζι και ένα ποτήρι νερό για να κρατηθούν στη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: