Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Επιστολή αναγνώστη από τη Σέριφο

Οι νέοι αρχιτέκτονες όλων των ελληνικών πανεπιστημίων σε συνεργασία με την ICCIH, παρουσιάζουν στην Θεσσαλονίκη από 15 Απρίλη έως 8 Μάη προτάσεις για τη διατήρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς. (http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=14/04/2011&id=267155)
Μέσα στα άλλα προτείνουν με εξαιρετικά σχέδια υλοποίησης, τη δημιουργία Μεταλλευτικού Μουσείου στο Μέγα Λιβάδι της Σερίφου, στο ιστορικό και εκπληκτικής αρχιτεκτονικής αξίας (παρά την εγκατάλειψή του ), κεντρικό κτίριο της γαλλικής αποικιοκρατικής CFML. Ο χώρος είναι ο χώρος μιας πρώτης προλεταριακής νίκης των απάνθρωπα εργαζόμενων 4000 μεταλλωρύχων το 1916, που -έστω για λίγο-πετώντας τους χωροφύλακες στη θάλασσα, με θυσία πολλών απεργών,  ''βρέθηκαν'' έχοντας το μεταλλείο στη κατοχή τους.
Η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Μετάλλου, σαν απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στους πρωτοπόρους της τάξης, οφείλουν  να απαιτήσουν τα σχέδια να υλοποιηθούν και ο χώρος να γίνει πράγματι Μεταλλευτικό Μουσείο με ξεχωριστή πτέρυγα αφιερωμένη στους ήρωες προλετάριους που έπεσαν εκει,  ένας ''Χώρος του αγώνα και της θυσίας του μεταλλεργάτη''.
Η Ήπειρος (πατρίδα των περισσότερων μεταλλεργατών της εποχής), η ίδια η Σέριφος, αλλά πρώτα και κύρια ολόκληρη η εργατική τάξη που δοκιμάζεται σκληρά από την εντεινόμενη σημερινή εξαθλίωση, το απαιτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: