Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Ανταπόκριση από την Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις Βρυξέλλες

Ανταπόκριση από την Πανευρωπαϊκή διαδήλωση στις 29 Σεπτέμβρη από τις Βρυξέλλες. Μας την έστειλαν οι σύντροφοι από το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας (PCOF).

Περισσότεροι από 100000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους των Βρυξελλών για να βροντοφωνάξουν την άρνηση τους στα μέτρα λιτότητας και την άρνηση τους να πληρώσουν για την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Οι διαδηλωτές ήρθαν από 24 χώρες της ΕΕ, ύστερα από το κάλεσμα 50 συνομοσπονδιών, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων.

Τα πιο πολυπληθή ήταν, όπως ήταν φυσικό, τα μπλοκ των συνδικάτων του Βελγίου, ενωμένα ενάντια στην πολιτική της λιτότητας που η κυβέρνηση σχεδιάζει σύμφωνα με τις εντολές της Κομισιόν. Η ενωμένη εργατική τάξη του Βελγίου είναι η απάντηση στην εθνικιστική προπαγάνδα που επιδιώκει τη διαίρεση της χώρας, που είναι ένα νέο σχέδιο για την οργάνωση της διάσπασης της ενότητας των εργατών που θα ωφελήσει τις τράπεζες και τους εργοδότες.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις των συνδικαλιστών από τη Γαλλία, τη Γερμανία και της χώρες της ανατολικής Ευρώπης, εξέφρασαν στις αντίστοιχες γλώσσες την άρνησή τους να πληρώσουν την κρίση, να αντισταθούν στις αντι-μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος, τη μείωση των μισθών, την έκρηξη της ανεργίας, την έκρηξη της επισφαλούς εργασίας που πλήττει κυρίως τους νέους εργαζόμενους.

Τα συνθήματα που απαιτούσαν να πληρώσουν οι πλούσιοι για την κρίση, να φορολογηθεί το κεφάλαιο, ήταν πολυάριθμα. Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδήλωση οι εργαζόμενοι μετανάστες «χωρίς χαρτιά», δικό τους πανό, πήραν τη θέση τους στον αγώνα αυτό.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων έχουν προσαρμοστεί στην εκδήλωση αυτής της διεθνούς οργής, ασκώντας κριτική στα σχέδια λιτότητας που πλήττουν τους εργάτες και το λαό. Όμως, παρόλο που πολλοί διαδηλωτές επιτίθονταν στην ΕΕ, ως όργανο των τραπεζών και των εργοδοτών, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων ανέπτυσσαν μία προπαγάνδα για την «κοινωνική» Ευρώπη, η οποία είναι σε απόλυτη αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλει μέρα με τη μέρα η ΕΕ στους λαούς.

Σύντροφοι από το Κόμμα μας, με αυτοκόλλητα που απεικόνιζαν ολοφάνερα τα κομμουνιστικά σύμβολα, μοίρασαν το φυλλάδιο των Μαρξιστικών-Λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων, μεταφρασμένο στα Αγγλικά και τα Γαλλικά. Το φυλλάδιο αυτό αντιμετωπίστηκε με ειλικρινές ενδιαφέρον, κυρίως από τους εργάτες των ανατολικο-ευρωπαϊκών χωρών και τους διαδηλωτές από τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Η επιτυχία αυτής της διαδήλωσης είναι μία απόδειξη της θέλησης των εργαζομένων να αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική των αφεντικών, των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εκφράστηκε με την απόρριψη των πολιτικών λιτότητας. Αυτή η διαδήλωση ήταν, επίσης, μία έκφραση της διεθνούς αλληλεγγύης, της φιλοδοξίας να ενισχυθούν δεσμοί του αγώνα και της αλληλεγγύης, για να παλέψουμε όλοι μαζί ενάντια στην πολιτική της διάσπασης των εργαζομένων, η οποία οργανώνεται διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: