Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΚΚ Εργατών Τυνησίας: Για μια Συντακτική Συνέλευση που θα θέτει τις βάσεις για μια Λαϊκή Δημοκρατία

Ο Τυνήσιος λαός πέτυχε χτες το απόγευμα μια νίκη μεγάλη επί του τυράννου του, ο οποίος αναχώρησε από τη χώρα αναζητώντας καταφύγιο ασφαλές στο εξωτερικό. Το Συνταγματικό Συμβούλιο, ένας από τους μηχανισμούς που θέσπισε ο Μπεν Αλί, ανακοίνωσε ως προσωρινό διάδοχό του, τον Φουέντ Μεμπαζάα, πρόεδρο του Κοινοβουλίου, μέχρι τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών σε διάστημα 45 ως 60 ημερών.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας χαιρετίζει αυτή τη νίκη που κατήγαγε ο λαός με τις δικές του δυνάμεις, με την ιστορική αποφασιστικότητά του, με την αυτοθυσία των παιδιών του και με το αίμα των μαρτύρων του και δηλώνει ότι:
1) Η πραγματική νίκη έχει επιτευχθεί μόνο κατά το ήμισυ, και το άλλο μισό που πρέπει να επιτευχθεί έγκειται στην επίτευξη της τόσο ποθητής Δημοκρατικής Αλλαγής.
2) Η Δημοκρατική Αλλαγή δεν μπορεί να επέλθει από τα ίδια κόμματα, τα σύμβολα, τους θεσμούς, τους μηχανισμούς και τις νομοθεσίες που υπηρετούσαν τη δικτατορία και στερούσαν από το λαό τα στοιχειώδη δικαιώματά του για πάνω από μισό αιώνα, εκ των οποίων 23 χρόνια υπό τη διακυβέρνηση του Μπεν Αλί.
3) Ο Φουέντ Μεμπαζάα, που αναλαμβάνει την προσωρινή προεδρία, είναι ένα από τα στηρίγματα του Μπεν Αλί και πρόεδρος ενός θεσμού διορισμένου που δεν εκπροσωπεί καθόλου το λαό. Ο ορισμός μιας περιόδου 45 ως 60 ημερών για τη διεξαγωγή εκλογών δεν έχει άλλο σκοπό παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξασφάλιση της συνέχισης του δικτατορικού καθεστώτος μέσω ενός συμβόλου του.
4) Ο κίνδυνος που μπορεί να υπάρξει σήμερα είναι η κλοπή της νίκης του λαού της Τυνησίας και η κατάπνιξη των δίκαιων φιλοδοξιών για ελευθερία και αξιοπρεπή ζωή μέσω της διατήρησης του συστήματος του Μπεν Αλί χωρίς τον Μπεν Αλί και τη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού ντεκόρ γύρω από αυτό.
5) Η Δημοκρατική Αλλαγή σε κάθε τομέα, στην πολιτική, την οικονομία, την κοινωνία, και τον πολιτισμό απαιτεί την πλήρη ρήξη με τους θεσμούς της τυραννίας, μέσω ενός άμεσου βήματος που έγκειται στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης ή άλλου σώματος που να έχει εκτελεστικές εξουσίες, ώστε να αναλάβει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών για μια Συντακτική Συνέλευση που θα θέσει τις βάσεις για μια πραγματική λαϊκή δημοκρατία η οποία θα κατοχυρώνει για το λαό την ελευθερία του, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια.
6) Όλες οι δυνάμεις που έπαιξαν πραγματικό και καθοριστικό ρόλο στην πτώση του δικτάτορα, είτε πολιτικές, είτε συνδικαλιστικές, είτε υπεράσπισης δικαιωμάτων, είτε πολιτιστικές οργανώσεις, ή όποιου άλλου είδους οργάνωση λαϊκή, να σχεδιάσουν το μέλλον την Τυνησίας. Και με κανέναν τρόπο δεν πρέπει καμία πλευρά ή μέτωπο μονομερώς να έλθει σε επικοινωνία ή διαπραγματεύσεις με την εξουσία
7) Είναι επιτακτικό οι δημοκρατικές δυνάμεις σε κάθε τομέα και περιοχή της χώρας να ενωθούν για την δημοκρατική αλλαγή και να έχουν το καθήκον να προστατεύσουν την κατάκτηση αυτή του λαού της Τυνησίας και να διαπραγματευτούν με την εξουσία για την παράδοση της διακυβέρνησης στο λαό με τρόπο ειρηνικό.
8) Οι δημοκρατικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά της χώρας να επιδιώξουν να οργανώσουν μαζί τοπικά και τομεακά συμβούλια και επιτροπές και να θέσουν τέρμα στις μανούβρες για οπισθοδρόμηση, καθώς και για να σταματήσουν πράξεις λεηλασιών και καταστροφών από ομάδες μυστικές που θέλουν να σπείρουν το φόβο στις μάζες των συμπατριωτών μας, να απειλήσουν την ασφάλειά τους, να εκφοβίσουν σε βάρος της δημοκρατικής αλλαγής και να παραδώσουν την αποκατάσταση της τάξης στα ήδη υπάρχοντα όργανα καταστολής.
9) Οι δυνάμεις του στρατού οι οποίες στην πλειοψηφία τους αποτελούνται από παιδιά του λαού καλούνται να προστατεύσουν την ασφάλειά μας και την ασφάλεια της πατρίδας μας και το σεβασμό των επιλογών και των φιλοδοξιών του λαού για ελευθερία, για αξιοπρέπεια και για κοινωνική δικαιοσύνη και αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό χωρίς την άμεση κατάργηση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να μην αποτελεί μια δικαιολογία για την καταστολή του συνεχή αγώνα του λαού και ώστε να λαμβάνονται πράγματι υπόψη οι φιλοδοξίες του:

-για μια προσωρινή κυβέρνηση
-για μια συντακτική συνέλευση
-για μια λαϊκή δημοκρατία


Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Τυνησίας
Τύνιδα, 15 Γενάρη 2011
πηγή μετάφρασης: Athens Indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: