Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ακτή Ελεφαντοστού: Σεβασμός στη λαϊκή βούληση, όχι στον αντιδραστικό εμφύλιο πόλεμο!

 

Μετά από δέκα χρονιά κοινωνικο-πολιτικής κρίσης που οδήγησε στην εξαθλίωση των λαϊκών μαζών, και πέντε χρονιά υπεκφυγών, τελικά πραγματοποιήθηκαν οι προεδρικές εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς, η συμμέτοχη ήταν μεγάλη ( 83 % στο πρώτο γύρο και 81 % στο δεύτερο ). Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από τη Ανεξάρτητη Επιτροπή Εκλογών και επιβεβαιώθηκαν από την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Ακτή Ελεφαντοστού έδωσαν το 54.1% των ψήφων στον Alassane Ouattara και το 45.9% στον Laurent Gbabgo. Όμως, το Συνταγματικό Συμβούλιο ακύρωσε άδικα τις εκλογές σε 7 περιοχές και ανακήρυξε ως νικητή τον Gbabgo. Σύμφωνα με αυτά που διαπιστώσαμε εμείς παρακολουθώντας την εκλογική διαδικασίας, την υποστήριξη των ψηφοφόρων την είχε ο Alassane Ouattara. Τα επιχειρήματα της «προεδρικής πλειοψηφίας» που υποστηρίζει τον Laurent Gbabgo και απορρίπτει τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ανάξια λόγου. Η Συνταγματική Επιτροπή δεν ήταν κριτής των εκλογών αλλά υποστηρικτής του Gbabgo. Σύντομα θα τοποθετηθούμε για τις διαφωνίες των πρωταγωνιστών ως αναφορά τα εκλογικά αποτελέσματα.

Η εκλογική μάχη για την προεδρεία τέλειωσε με την λογικά ανακοινωθείσα νίκη του Alassane Ouattara. Αλλά η απόρριψη των αποτελεσμάτων της μυστικής ψηφοφορίας της κάλπης από τον Laurent Gbabgo οδήγησε στην ορκωμοσία και την ανάληψη της εξουσίας από δύο προέδρους δημοκρατίας και δύο κυβερνήσεις. Η απειλή της εξέλιξης των αντιπαραθέσεων σε ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου είναι πραγματική.

Το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ακτής του Ελεφαντοστού είναι πεπεισμένο ότι ένας εμφύλιος πόλεμος θα ήταν καταστροφικός αφού θα χειροτέρευε την κατάσταση των λαϊκών μαζών όπως επίσης και όλης της χώρας, και θα δυνάμωνε την ιμπεριαλιστική κυριαρχία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γίνει το παν έτσι ώστε όλοι οι πρωταγωνιστές να αποδεχτούν τη λαϊκή βούληση. Από την πλευρά μας, το PCRCI θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί ο επικείμενος αντιδραστικός εμφύλιος πόλεμος. Πρέπει να καταπολεμηθούν και να απορριφθούν όλες οι προσπάθειες διάσπασης του λαού της Ακτής του Ελεφαντοστού, όλες οι προσπάθειες που υποκινούν το φυλετικό και ρατσιστικό μίσος και τη ξενοφοβία.

Αυτές τις στιγμές το πιο σημαντικό και επείγον ζήτημα είναι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε όλοι να κατανοήσουν την ανάγκη σεβασμού της επιθυμίας της πλειοψηφίας όπως αυτή προέκυψε από την εκλογική διαδικασία της 28ης του Νοεμβρίου και κατά συνέπεια να αποφευχθεί ένας αντιδραστικός εμφύλιος πόλεμος.

Για αυτό το λόγο, το PCRCI καλεί τους λαούς της Ακτής του Ελεφαντοστού να πουν Όχι στην νοθεία , Όχι στον αντιδραστικό εμφύλιο πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό. Καλούμε τους λαούς να δημιουργήσουν επιτροπές πάλης ενάντια στην εκλογική νοθεία και ενάντια στην υποκίνηση ενός αντιδραστικού εμφυλίου πολέμου.

Αμπιτζάν, 6 Δεκεμβρίου 2010

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα της Ακτής Ελεφαντοστού

Δεν υπάρχουν σχόλια: