Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Έξω η Ελλάδα από ΟΝΕ-ΕΕ – μονομερής στάση πληρωμών του χρέους

Η προσφυγή της κυβέρνησης στο «μηχανισμό στήριξης»  ανοιχτή ομολογία-επισφράγιση της  χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας

Όλοι  στους δρόμους σε ΚΟΙΝΕΣ συγκεντρώσεις  – οι ξεχωριστές απεργοσπαστικές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ υπηρετούν αποκλειστικά την προώθηση και εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων των Κομισιόν-ΕΚΤ-ΔΝΤ- κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού από το Καστελόριζο στις 23 Απρίλη για προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης», ζητώντας την ενεργοποίησή του για το δανεισμό της χώρας από ΕΕ-ΔΝΤ, αποτελεί ανοιχτή ομολογία της κυβέρνησης ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε χρεοκοπία, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς διάψευσης του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και των υπουργών της κυβέρνησής του – επισφραγίζει την ύπαρξη ακριβώς αυτής της χρεοκοπίας (χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητη η τυπική δήλωση «επτωχεύσαμεν»).

Μετά  τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο υπουργός των οικονομικών Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε την επιστολή που έστειλε προς τους Ολι Ρεν (επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα), Ζαν Κλοντ Γιούγκερ (πρόεδρο του Γιούρογκρουπ) και Ζαν Κλοντ Τρισέ (πρόεδρο της ΕΚΤ).

Στη σύντομη  επιστολή αναφέρεται:

«Σύμφωνα με την απόφαση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την ακόλουθη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».

Ο πρωθυπουργός  και οι υπουργοί του ισχυρίζονται πως «αν δεν γινόταν προσφυγή και αν δεν υπήρχε μηχανισμός, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει». Μα ακριβώς η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» αποτελεί μια απ’ τις αποδείξεις και επιπλέον την τελευταία τρανταχτή απόδειξη για την ύπαρξη χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

Τους  τελευταίους μήνες απ’ τα κυβερνητικά  επιτελεία αλλά και απ’ τα παραδοσιακά  αστικά κόμματα καλλιεργείται μόνιμα η εντελώς αβάσιμη αντίληψη, ότι  η χώρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα χρεοκοπίας, ότι η οικονομία της  δεν έχει χρεοκοπήσει, «άποψη» που, μεταξύ άλλων, δεν έχει καμιά απολύτως  σχέση με τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

Την ίδια ακριβώς άποψη επαναλαμβάνουν-προπαγανδίζουν και τα δυο σοσιαλδημοκρατικά  κόμματα «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ, που κι’ αυτά αμφισβητούν την ύπαρξη χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.

Επειδή  το ζήτημα της χρεοκοπίας αποτελεί, αυτή τη στιγμή, κεντρικό οικονομικό και πολιτικό πρόβλημα, επιβάλλεται μια εκ νέου σύντομη αναφορά σ’ αυτό και στις «απόψεις» των χρουστσοφικών σοσιαλδημοκρατών.

Για τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες η σημερινή χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας είναι ένα ανύπαρκτο δηλ. φανταστικό γεγονός ή αλλιώς «κινδυνολογία», «επιχείρηση τρομοκρατίας», «στημένο κόλπο» κλπ.: «κινδυνολογία των «διεθνών οίκων αξιολόγησης» και των διεθνών χρηματοπιστωτικών κολοσσών περί χρεοκοπίας της χώρας» («Ρ» 12/12/2009, σελ. 12, «κινδυνολογία να τρομοκρατήσουν το λαό» (29/1/2010, σελ.25), «μπαμπούλας» που «φιλοτεχνούν τα κοράκια» του ξένου κεφαλαίου» (27/1/2010, σελ. 31). Γι’ αυτούς είναι απλά «επινόηση» για να χρησιμοποιηθεί απ’ την ΕΕ και την κυβέρνηση για να παρθούν και άλλα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, και μάλιστα μιλούν για «τρομοκρατία της πτώχευσης και χρεοκοπίας»: «χρησιμοποιούν, λοιπόν, την τρομοκρατία της «πτώχευσης» και της «χρεοκοπίας» για να πάρουν κι’ άλλα σκληρά μέτρα» («Ρ» 20/3/2010, σελ.4). Το ότι η χρεοκοπία χρησιμοποιείται και για να παρθούν σκληρά μέτρα, αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί μια υπαρκτή αντικειμενική οικονομική πραγματικότητα.

Οι σοσιαλδημοκράτες, νανοειδούς αναστήματος ηγετίσκοι, Παπαρήγα-Τσίπρας, αυτογελοιοποιούμενοι σε ακραίο σημείο με την άρνηση της σημερινής αντικειμενικής οικονομικής πραγματικότητας δηλ. την ύπαρξη χρεοκοπίας, ισχυρίζονται η μεν Παπαρήγα: «η πτώχευση είναι μια σημαία που σηκώνει η κυβέρνηση και η ΕΕ για να κάνουν τον εργαζόμενο να σκεφτεί… « («Ρ» 26/2/2010, σελ. 6), ο δε Τσίπρας: «ωραίο το παραμύθι με το δράκο της χρεοκοπίας»(«Ελευθεροτυπία» 14/3/2010).

Οι τέτοιου  είδους παιδιάστικες και άφθαστης γελοιότητας  ανοησίες των Παπαρήγα-Τσίπρα και  των σοσιαλδημοκρατικών τους κομμάτων, δεν αυτογελοιοποιούν μόνο τους εμπνευστές τους, ανεξάρτητα απ’ τις όποιες πολιτικές τους επιδιώξεις, αλλά προδίδουν και πλήρη απουσία ανάλυσης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, έστω και απ’ την αστική σκοπιά της χρουστσοφικής σοσιαλδημοκρατίας. Επιπλέον ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν πως η απομάκρυνση απ’ τον επαναστατικό μαρξισμό αφαιρεί τη δυνατότητα ανάλυσης των όποιων νέων φαινομένων και φανερώνουν την πλήρη χρεοκοπία του αστικού αντεπαναστατικού σοσιαλδημοκρατικού χρουστσοφικού ρεύματος.      

Σ΄ αντίθεση με τους εντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς-μυθεύματα  των αστών και χρουστσοφικών  σοσιαλδημοκρατών μια ανάλυση των  σχετικών οικονομικών δεδομένων  δεν μπορεί παρά να καταλήξει στη  διαπίστωση, ότι τα στοιχεία που  συγκροτούν-καταδείχνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας είναι: 1. δυσθεώρητο εξωτερικό χρέος πλέον των 300 δις. Ευρώ ή περίπου 120% του ΑΕΠ (με ελάχιστη ως ανύπαρκτη βιομηχανική παραγωγή, ήδη από πέρυσι μειώνεται ακόμα και η «παραγωγή» γκαρσονιών με την πτώση του τουρισμού)  2. τεράστιο έλλειμμα πάνω από 30 δις. Ευρώ ή 14% του ΑΕΠ, 3. τοκογλυφικό επιτόκιο δανεισμό 7-10% με spread 500-700 και πλέον μονάδες βάσης (επιτόκιο με το οποίο δανείζονται μόνο χρεοκοπημένες χώρες), 4. αδυναμία «διαχείρισης»-εξυπηρέτησης του εξωτερικού χρέους, 5. τριπλή αυστηρότατη επιτήρηση της χώρας από: Κομισιον-ΕΚΤ-ΔΝΤ και καθορισμός της οικονομικής πολιτικής όχι απ’ την εκλεγμένη κυβέρνηση αλλά απ’ τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, 6. προσφυγή στο λεγόμενο «μηχανισμό στήριξης» των ΕΕ-ΔΝΤ για περαιτέρω δανεισμό.

Σε σχέση  με το ζήτημα της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητο να σημειωθεί, πως αν η Νέα Δημοκρατία ήταν εκείνη που οδηγούσε-οδήγησε την οικονομία της χώρας, με μαθηματική ακρίβεια, σε χρεοκοπία με το διπλασιασμό του εξωτερικού χρέους (300 δισ και πλέον Ευρώ) και τον 5πλασιασμό του ελλείμματος (30 δισ. και πλέον Ευρώ) και έχει γι’ αυτό την πρώτη και κύρια ευθύνη, τεράστια ευθύνη έχουν και τα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης, το μεγαλοαστικό ΠΑΣΟΚ και τα «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ (το ναζι-φασιστικό ΛΑΟΣ ήταν ταυτισμένο με την πολιτική της ΝΔ) που δεν αποκάλυψαν-κατάγγειλαν στον ελληνικό λαό αυτή την καταστροφική οικονομική πορεία – καταστροφική οικονομική πορεία που τα δυο τουλάχιστον τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ήταν εντελώς εξόφθαλμη και ορατή δια γυμνού οφθαλμού.

Ασφαλώς, πέραν της υπαρκτής οικονομικής  χρεοκοπίας της χώρας, η περίπτωση  του δανεισμού της Ελλάδας  με τοκογλυφικά επιτόκια και οι επιθέσεις  του κερδοσκοπικού κεφαλαίου  εναντίον της συνδέεται και με τον οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ και εκείνον μεταξύ δολαρίου και Ευρώ και τη συστηματική υπονόμευση της ΕΕ εκ μέρους των ΗΠΑ, επίθεση που, πλην της Ελλάδας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ενάντια σε Πορτογαλία και Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες, όπως παραδέχονται και οι εκπρόσωποι των Οργανισμών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ.

Σε συνδυασμό  με το νέο δανεισμό, σκληρή στάση  απέναντι στη χώρα μας δε κρατά  μόνο η Γερμανία αλλά και η Γαλλία, ζητώντας συνεχώς, μαζί με Κομισιον-ΕΚΤ-ΔΝΤ, τα πλέον εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, ενώ της επιβάλλουν και επιτόκια δανεισμού τοκογλυφικού χαρακτήρα (5%) με ταυτόχρονη υποχρέωση να αγοράζει τα όπλα τους.

Η μεγαλοαστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει απ’  τις αρχές του χρόνου οριστικά παραδώσει τα «κλειδιά» της χώρας – αυτοκαταργώντας τον εαυτό της – στους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς Κομισιόν-ΕΚΤ_ΔΝΤ που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα μας και θα καθορίζουν για πολλά χρόνια τις τύχες της.

Ακόμα και αυτί το πραγματικό γεγονός της  «τριπλής επιτήρησης»-κατοχής της χώρας αμφισβητούν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του χρουστσοφικού «Κ»ΚΕ, ισχυριζόμενοι ότι αποτελεί: μια «σκόπιμη αναφορά … ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από την τριπλή επιτήρηση της Κομισιόν. Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου…» που γίνεται απλά για «χειραγώγηση και τρομοκράτηση του λαού» («Ρ» 14/2/2010, σελ.7).

Οι αρνητικές  εξελίξεις στη σχέση Ελλάδας-ΕΕ σ’ όλα τα επίπεδα, το πλήρες σημερινό αδιέξοδο της χρεοκοπημένης ελληνικής οικονομίας και με δεδομένο ότι η μεγαλοαστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα πολλαπλασιάσει μόνο τα εξοντωτικά αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, αλλά και με το «ευαγγέλιο» της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής στα χέρια προτίθεται να ανοίξει παραπέρα την όρεξη των κερδοσκόπων-τοκογλύφων και του ΔΝΤ για ολοκληρωτική αρπαγή του όποιου εναπομείναντος κερδοφόρου τομέα της οικονομίας και άγριας λεηλασίας του συνολικού πλούτου της χώρας με ανάλογες καταστροφικές συνέπειες, γνωστές από δεκάδες άλλες χώρες που έπεσαν στα νύχια τους, η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να αγωνιστούν στην κατεύθυνση της εξόδου της χώρας από την ΟΝΕ-ΕΥΡΩ και την κήρυξη μονομερούς στάσης πληρωμών του εξωτερικού χρέους (ζήτημα που είχε θιχτεί στην  «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» Νο 313, 1-15 Γενάρη 2010), σε συνδυασμό και με τη γενικότερη πάλη εξόδου της Ελλάδας απ’ την ιμπεριαλιστική ΕΕ, έξοδο που για τη σοσιαλδημοκράτισσα Παπαρήγα, αυτή τη στιγμή, «από μόνο του δε είναι λύση» («Ρ»5.3.2010, σελ.10) (είναι το πρώτο «απρόσεκτο»(;) αλλά απολαυστικό και χαρακτηριστικό στριπτίζ  της Παπαρήγα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ΕΕ, γιατί ως τώρα ισχυρίζονταν, δημαγωγικά βέβαια, ότι ήταν τάχα υπέρ της εξόδου της χώρας απ’ αυτή). Ίσως σύμφωνα με τους σοσιαλδημοκράτες ηγέτες του «Κ»ΚΕ θα πρέπει να περιμένουμε τη σωτηρία από την «αυτοκτονία» της αστικής τάξης  στα πλαίσια του καπιταλισμού, όπως αυτή εκφράζεται με το παροιμιώδες τους ρεφορμιστικό σύνθημα «Να πτωχεύσει η πλουτοκρατία»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: