Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΡΑΤΣΑΝΟΣ

Πέθανε ο Αντώνης Βρατσάνος. Έφυγε για πάντα από κοντά μας ένας μεγάλος πατριώτης, αγωνιστής, κομμουνιστής μαρξιστής-λενινιστής, ο μεγαλύτερος μπουρλοτιέρης των Βαλκανίων, ο φόβος και ο τρόμος των γερμανών καταχτητών. Ο άνθρωπος που έγινε ο μεγαλύτερος τρόμος των γερμανών στην κατοχή με τη δράση του.

Είχε ανατινάξει αμαξοστοιχίες, ατμομηχανές, σιδηροδρομικές γραμμές, τηλεφωνικές συνδέσεις, τρένα με πολεμικό υλικό που προορίζονταν για το Ανατολικό μέτωπο, σαμποτάζ πρωτάκουστο κατά των καταχτητών. Υπερασπίστηκε την Ελλάδα με τον πιο καλύτερο τρόπο, με ηρωικές πράξεις, ήταν ο σύγχρονος Κανάρης της νεότερης Ελλάδας. Και όμως έφυγε τόσο αθόρυβα και μόνος που δεν πήρε χαμπάρι η Ελλάδα.

Άλλοι που δεν κάναν το παραμικρό για την Ελλάδα, τους θάψανε μεγαλοπρεπώς με δημόσιες κηδείες και δαπάνες, και με πολύ θόρυβο. Αν άνηκε στο κατεστημένο ή στο σύγχρονο ρεβιζιονισμό θα του κάναν αυτή τη χάρη.

Στάθηκε τίμιος και παλικάρι, τίμιος στις ιδέες του και πολέμιος του οπορτουνισμού-ρεβιζιονισμού μέχρι το τέλος της ζωής του.

Τον Αντώνη Βρατσάνο τον γνώρισα το 1948 στο Βίτσι, στη σχολή Ανθυπολοχαγών Πολιτικών Επιτρόπων του Γενικού Αρχηγείου στην πρώτη σειρά σαν δάσκαλο και εκπαιδευτή. Τον ξαναβρήκα το 2007 στον Αη Νικόλα Νάουσας στη μεγάλη συνάντηση των πολιτικών προσφύγων.

Παρουσιάσθηκα στρατιωτικά … Στρατηγέ λαμβάνω την τιμή… και τα υπόλοιπα, είμαι ο τάδε από την πρώτη σειρά Πολιτικών Επιτρόπων … Τέλος αφού γίνανε οι απαραίτητες συστάσεις και τα είπαμε αρκετά μου λέει: «προδοθήκαμε από πολύ ψηλά αλλά η ζωή μας δικαίωσε απόλυτα»

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της πατρίδας που τον σκεπάζει γιατί έκανε πάρα πολλά γι’ αυτήν.

Στη μνήμη του στέλνω 50 Ευρώ στην εφημερίδα που μας πληροφόρησε για το θλιβερό αυτό γεγονός. Και συγχαρητήρια στο σύντροφο που έγραψε τον επικήδειο, το σ. Βασίλη Παπασωτηρίου.

Αν είναι δυνατόν να βάλετε ένα κόκκινο γαρίφαλο εκ μέρους όλων των Πολιτικών Επιτρόπων, ζώντων και μη, της πρώτης σειράς του Γενικού Αρχηγείου.

Προτείνω: να συγκεντρωθούν χρήματα για να μπει στον τάφο του η προτομή του.

Αιώνια η μνήμη του Αντώνη Βρατσάνου

Κυριακίδης Νίκος, Γιαννιτσά

Δεν υπάρχουν σχόλια: