Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

«ΕΦΥΓΕ» (22.01.2021) η ΤΙΤΙΚΑ

Μεγάλη απώλεια για την προοδευτική κουλτούρα του τόπου

«Ο σύντροφος Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε, εγώ τη γλίτωσα. Τότε είχα στείλει στον Στάλιν ένα δώρο. Γιόρταζε τότε (1950) τα 70 του χρόνια. Hταν μια σημαία που είχε κεντημένο επάνω: «Η χώρα της Ηλέκτρας δεν θα πολεμήσει ποτέ τη χώρα της Ζώγιας», η οποία φιλοξενήθηκε στο μουσείο του Κρεμλίνου»

Στη φωτογραφία η ΤΙΤΙΚΑ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ (η παλιά 14χρονη «αντάρτισσα» - παράνομη) με τον πρώην ΕΠΟΝίτη, αντάρτη των ΕΛΑΣ-ΔΣΕ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΤΣΟΚΑ, μετέπειτα πολιτικό πρόσφυγα στη Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν), μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της «Κίνησης για ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ του ΚΚΕ 1918-55» σε εκδήλωση για τον πολυαγαπημένο μας ηγέτη ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Το πανό πίσω τους στα γερμανικά: «NIKOS ZACHARIADIS IST UNSTERBLICH» (=Ο ΝΙΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ), δώρο των γερμανών κομμουνιστών στην «Κίνηση» από εκδήλωση τους στο Βερολίνο για το μεγάλο επαναστάτη που ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ στο Σουργκούτ της Σιβηρίας τον Αύγουστο του 1973, μετά 17 χρόνια εξορίας, παραμονές της πολιτικής «αλλαγής» στην Ελλάδα, απ’ την προδοτική σοσιαλφασιστική κλίκα των ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ-ΦΛΩΡΑΚΗ.

Ο θρυλικός ΒΡΑΤΣΑΝΟΣ, «ο μεγαλύτερος μπουρλοτιέρης των Βαλκανίων» (Νίκος Κυριακίδης), Διοικητής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ «γνώριζε πολύ καλά ποιος ήταν ο Πολιτικός Επίτροπος του Λόχου μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΚΑΣ. Γνώριζε την άφταστη παλικαριά του και τις σημαντικές του πολεμικές και διοικητικές ικανότητες. Δεν μπορούσε να ξεχάσει τα πρόσφατα και ζωντανά παραδείγματα ανδρείας και πολεμικής ανδρείας που έδειξε αυτός ο πολέμαρχος, τόσο στη μάχη στη δημοσιά του Πεντάλοφου, όταν ήρθε στα χέρια με τον αντίπαλο Λοχαγό και βγήκε νικητής, όσο και στη μάχη του Σινιάτσικου, όταν βρέθηκε κυκλωμένος απ’ τον αντίπαλο απ’ όλες τις μεριές» (ΔΗΜΗΤΡΗ Ν. ΚΑΤΣΗ: ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΝΤΑΡΤΗ ΤΟΥ ΔΣΕ 1946-1949, τόμος πέμπτος-περίοδος 5/5/49-6/6/49, σελ. 345-346, ΑΘΗΝΑ 2000).       



Δεν υπάρχουν σχόλια: