Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Κόμμα Εργασίας Τουρκίας: Απόσυρση από την Συρία για να Τελειώσει ο Πόλεμος!

Ο βομβαρδισμός της Γιαραμπλούς που είχε στόχο τον ΙΣΙΣ, μετά από την επίθεση σε Κουρδικό γάμο στο Γκαζιάντεπ που κόστισε τη ζωή σε 54 ανθρώπους, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε τίποτα από τα αποτελέσματα της πολιτικής της στη Συρία. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτουλμούς είχε δηλώσει : “Αυτό που υφίσταται σήμερα η Τουρκιά είναι αποτέλεσμα της πολίτικης για την Συρία”. Όμως, αυτό δεν οδήγησε την κυβέρνησή του να παρατήσει το ρόλο της να ρίχνει λάδι στη φωτιά στον πόλεμο στη Συρία.
Από την αρχή, η κυβέρνηση είπε ακριβώς: “Δυτικά του Ευφράτη είναι η κόκκινη γραμμή μας”, “Η δημιουργία Κουρδικού κράτους στην Βόρεια Συρία δεν μπορεί να επιτραπεί”, “Πρέπει να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορα” και προσπάθησε όσο μπορούσε να ανασχεδιάσει τον χάρτη της Συρίας για να ταιριάζει στα συμφέροντά της· αυτή η εξωτερική πολιτική έφτασε στο τέλος της σε κάθε περίπτωση, αλλά η Τούρκικη κυβέρνηση δεν υποχώρησε από την θέση της ως αναφορά την Συρία.
Παρ’ όλα αυτά, τα σχέδια που έγιναν στην Άγκυρα δεν πραγματοποιήθηκαν· οι Δημοκρατικές Συριακές Δυνάμεις περάσαν την κόκκινη γραμμή, πάρθηκε η Manjib και πολιορκήθηκαν τα περίχωρα της Jarablus. Τις τελευταίες δυο μέρες επισκέπτεται την Τουρκία αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, η επίσκεψη του Μπαρζανί, η προβλεπόμενη επίσκεψη του Πούτιν, το πραξικόπημα που επιχειρήθηκε, η επιστροφή του Gülen, η σφαγή στον γάμο, η υπόθεση Zarrab· αυτά είναι ενδείξεις των χαρτιών που μοιράστηκαν στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις και της πολυμέτωπης βρώμικης διπλωματίας που εφαρμόστηκε για την επιτυχία των σκοπών της στη Συρία.
Παρ' όλα αυτά, η στρατηγική που δημιουργήθηκε έξω από τα σύνορα της Συρίας δεν θα πετύχει. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να κάνουν τα ίδια λάθη ενώ δηλώνουν “κάναμε λάθος”. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι τίποτα παρά μια διαφορετική έκδοση της ίδιας πολιτικής.
Η Συριακή πολιτική της κυβέρνησης του ΑΚΠ δεν έφερε τίποτα άλλο παρά φτώχεια και θάνατο στους λαούς της περιοχής. Η υποστήριξη που πήρε από τις ένοπλες δυνάμεις των Τζιχαντιστών έφερε τον πολέμο μέσα στα σύνορά μας. Το αποτέλεσμα της Κουρδοφοβικής κυβέρνησης ήταν χάος μέσα στα σύνορα της Συρίας και ερήμωση του τόπου.
Η Τουρκία πρέπει να πάρει τα χέρια της από την Συρία, να σταματήσει να υποστηρίζει τις ένοπλες συμμορίες και να μη κάνει συμφωνίες με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες θα συνεχίσουν το λουτρό αίματος στην περιοχή. Η Τούρκικη επιμονή για έλεγχο μέρους της Συρίας, για επέμβαση στον χάρτη της περιοχής και προσπάθεια δημογραφικών σχεδιασμών σημαίνουν συνεχιζόμενο όλεθρο και για τους Τούρκικους και για τους Συριακούς πληθυσμούς.
Ο μόνος τρόπος καταπολέμησης αυτών των πολιτικών του πόλεμου είναι η ενότητα του λαού και των εργαζομένων για ειρήνη και δημοκρατία. Αυτή η ανάγκη εκδηλώθηκε αμείλικτα όσο πλησιάζει η Μέρα Ειρήνης στις 21 Σεπτεμβρίου.
Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές του πολέμου, πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στα Συριακά εδάφη· πρέπει να κλείσουν τα σύνορα στις ένοπλες αντιδραστικές δυνάμεις, οι ιμπεριαλιστές πρέπει να σταματήσουν να επεμβαίνουν στην περιοχή!
Αυτός είναι ο τρόπος για να μη γίνει λάθος στην Συρία και για την προστασία της χώρας μας από τις συνέπειες τέτοιου λάθους.

Selma Gürkan
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: