Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Επτακόσιες δραχμές = 2,05 ευρώ δόθηκε ως πρώτη δόση το 4% από την επιδικασμένη Γερμανική αποζημίωση στη Ζαχαρένια Μποσνακίδη του Κωνσταντίνου για τα δυο παιδιά της Θεόκλητο και Αθανάσιο Μποσνακίδη που εκτελέστηκαν χωρίς ανάκριση, χωρίς δικαστήριο, χωρίς να δικαστούν 5/6/1943 στην Κοζάνη.

Σήμερα η Γερμανία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 4178/1961 αντί να ξοφλήσει το υπόλοιπο 96% του χρέους της προς την Ελλάδα ή να γίνει κάποιος συμψηφισμός δε δέχεται ούτε το κούρεμα με βάση το κοινωνικό συμφέρον από το χρέος της Ελλάδας προς τη Γερμανία.

Το ιστορικό

Ξημερώματα 5/6/1943 άνδρες των Ες Ες μένα κουκουλοφόρο καταδότη, μπλοκάρισαν το σπίτι των αδελφών Θεόκλητου-Θανάση και Σταύρου Μποσνακίδη στην Πτολεμαΐδα. Βρήκαν τους δυο, Θεόκλητο και Θανάση. Τους μετέφεραν για μια ανάκριση στην Κοζάνη. Tην επόμενη με άλλους πέντε χωρίς ανάκριση χωρίς δίκη τους εξαφάνισαν.

Καμιά υπηρεσία, κανένα αρμόδιο Γραφείο (Ερυθρός Σταυρός - Υπηρεσία Αναζητήσεων - Μητρόπολης Αθηνών - Αστυνομία Πτολεμαΐδας, Κοζάνης, Θεσσαλονίκης ούτε κι' αυτή η Διεθνής Κοινωνική Υπηρεσία), δώσανε θετική πληροφορία μέχρι και το 1974. Ούτε κι' αυτός ο Γερμανός διοικητής του Αιγαίου ΜΑΞ ΜΕΡΤΕΝ είπε στη μητέρα των εξαφανισθέντων που τον επισκέφτηκε το Μάη 1944 στη Θεσσαλονίκη.

Η εκτέλεση των επτά (7) στην Κοζάνη, επίσημα ανακοινώθηκε το 1974.

Σημ. Η Άνγκελα Μέρκελ το Γενάρη 2013 δήλωσε:

«η Γερμανία έχει μια διαρκή ευθύνη για τα εγκλήματα του Εθνικοσοσιαλισμού».

ΑΘΗΝΑ, ΓΕΝΑΡΗΣ 2013

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΣΝΑΚΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: