Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ψήφισμα για την κατάσταση στη Συρία

Η Σύσκεψη της ICMLPO (Διεθνούς Διάσκεψης των μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων) η οποία συνήλθε το Νοέμβρη του 2012 για πρώτη φορά στην Αφρική, επανέλαβε την υποστήριξή της για το δικαίωμα του συριακού λαού να ζει κάτω από ένα δημοκρατικό καθεστώς. Ένα καθεστώς που εγγυάται την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια και την ενότητα της χώρας και την πλήρη ανεξαρτησία της, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία είχαν καταληφθεί το 1967 από το σιωνιστικό κράτος.
Η ICMLPO:

1. Καταγγέλλει την επικίνδυνη εξέλιξη των γεγονότων στη Συρία. Το λαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας έχει μετατραπεί σε ένα βρώμικο, καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο. Ο λόγος είναι η αιματηρή καταστολή που έπληξε το λαό της Συρίας, και η από την αρχή απόρριψη κάθε δημοκρατικής μεταρρύθμισης, η οποία θα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του λαού της Συρίας από το καθεστώς του Άσαντ. Η κατάσταση αυτή είναι, επίσης, το αποτέλεσμα της αντιδραστικής, ιμπεριαλιστικής και σιωνιστικής ξένης επέμβασης μέσω Τουρκίας, Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο «ελεύθερο στρατό» με πρόσχημα τη «σωτηρία του λαού της Συρίας»

2. Επιβεβαιώνει ότι ο πόλεμος αυτός σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του συριακού λαού και τις επιδιώξεις του. Αντίθετα, εξυπηρετεί τις εγχώριες, περιφερειακές και διεθνείς αντιδραστικές δυνάμεις.
Η Συρία είναι τώρα το σκηνικό της αντιπαράθεσης μεταξύ:
Από τη μια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, το Ισραήλ και οι αραβικές και οι τουρκικές αντιδραστικές δυνάμεις που επιδιώκουν να καθυποτάξουν τη Συρία στη Δυτική επικυριαρχία και να οδηγήσουν στη διακοπή κάθε σχέσης με το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, από την άλλη πλευρά, η Ρωσία και η Κίνα που στηρίζουν το υπάρχον καθεστώς, προκειμένου να διατηρήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα στη Συρία και στην περιοχή, αφού έχουν χάσει την επιρροή τους στη Λιβύη.
3. Απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, με οποιαδήποτε πρόφαση ή πρόσχημα, εν όψει των κινδύνων που εγκυμονεί για το Συριακό λαό, τους λαούς της περιοχής και την παγκόσμια ειρήνη εν γένει, Η Διάσκεψη καλεί τον τουρκικό λαό να απορρίψει οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία. Απευθύνεται επίσης στους εργαζόμενους και τους λαούς των δυτικών χωρών, αλλά κυρίως των ΗΠΑ, της Βρετανία και της Γαλλία, των οποίων οι ηγέτες απειλούν με στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και τους καλεί να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους, προκειμένου να ματαιωθεί η υλοποίηση αυτής της εγκληματικής στρατηγικής εφαρμόστηκε στο παρελθόν και οδήγησε σε καταστροφές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λιβύη και ούτω καθεξής.

4. Θεωρεί ότι ο συριακός λαός είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος να αποφασίσει για την τύχη του. Καλεί τις συριακές πατριωτικές και δημοκρατικές δυνάμεις να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να σώσουν τη Συρία από τα νύχια του καθεστώτος Άσαντ και τις ένοπλες συμμορίες και να αποτρέψει τις ξένες δυνάμεις, χρεώνοντας το μέλλον του με ένα βαρύ φορτίο, εκμεταλλευόμενες ένας μέρος των μειονοτήτων της Συρίας με σκοπό να υπονομεύσουν την ενότητα του λαού. Τους προτρέπει να οικοδομήσουν μια νέα, δημοκρατική, κοσμική, ανεξάρτητη και ενωμένη Συρία, όπου οι διαφορετικές θρησκείες και εθνικότητες θα ζουν μαζί σε ελευθερία και ισότητα.
5. Απευθύνει έκκληση προς τις πατριωτικές, δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις στην περιοχή να ενεργήσουν επειγόντως και να αναλάβουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αλληλεγγύη, τη στήριξη των πατριωτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη Συρία. Θα πρέπει να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση για να μπει ένα τέλος στις σφαγές που διαπράχθηκαν σε βάρος του συριακού λαού, για να σταματήσει η καταστροφή και ερήμωση της χώρας, να εμποδίσουμε κάθε επέμβαση από το εξωτερικό και να προωθηθεί διάλογος μεταξύ των παιδιών του για την επίτευξη των στόχων και των προσδοκιών τους στο δρόμο της ρήξης με την τυραννία και μακριά από κάθε ξένη κυριαρχία.

Διεθνής Σύσκεψη Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Τυνησία, Νοέμβρης 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: