Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ 12 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, 30-1-1952, ΠΟΛΩΝΙΑ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΩΝ 12 ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ

ΡΕΕ 28 Σ, Σ' όλες τις χθεσινές εφημερίδες της Μόσχας δημοσιεύεται έκκληση που έστειλαν στο Στρατάρχη Στάλιν οι συγγενείς των Ελλήνων πατριωτών που καταδικάστηκαν απ' το στρατοδικείο σε θάνατο.
Την έκκληση αυτή την απηύθυνε στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΕΕ, Νέρβο, ο αναπληρωτής του αρχηγού της Σοβιετικής αντιπροσωπείας στον ΟΕΕ, Μάλικ.
Η Έκκληση λέει:
ΠΡΟΣ
Την αυτού εξοχότητα τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ένωσης Στρατάρχη Ιωσήφ Στάλιν.
Θερμά ζητούμε τη συμβολή σας για να ακυρώσει η Ελληνική Κυβέρνηση τη νέα δίκη των 12 πατριωτών που έχουν καταδικασθεί σε θάνατο και δεν εκτελεστήκαν χάρις στην επέμβασή σας. Η νέα δίκη με βάση το νόμο 375 είναι μια άλλη απόπειρα εξόντωσης των κατηγορουμένων. Η απόφαση της νέας δίκης, αν θα γίνει, θάναι επίσης θανατική απόφαση και η εκτέλεση της θανατικής απόφασης σε βάρος των λαϊκών αγωνιστών θάναι αρχή νέας αιματηρής περιόδου για την Ελλάδα και φοβερό πλήγμα για το τόσο βασανισμένο ελληνικό λαό που ποθεί ειρήνη και πάλι ειρήνη.
Σας παρακαλούμε θερμά ξανά να σώσετε τα παιδιά μας απ' το θάνατο.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων, όντας βέβαιες ότι τα βάσανά μας θα βρουν απήχηση στα ανθρωπιστικά και ειρηνικά σας αισθήματα.
Β. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, Α. ΚΑΛΟΦΩΛΗΑ, ΗΡΩ ΠΑΠΑ, Α. ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στο γραμμα του προς τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΕΕ, ο Μάλικ τονίζει:
Απτήν έκκληση φαίνεται ότι οι επίσημες καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις που έκανε στις 20 και στις 23 του Νοέμβρη ο αντιπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στις συνεδριάσεις της ειδικής πολιτικής επιτροπής της ΣΤ! συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΕΕ, σχετικά με το ότι τους έλληνες πατριώτες, που αναφέρει αυτή η έκκληση, δεν τους απειλεί η εκτέλεση και ότι υπάγονται στα μέτρα επιείκειας της ελληνικής κυβέρνησης, στην πραγματικότητα απόβλεπαν να παραπλανήσουν τον ΟΕΕ και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
 Η αναφερόμενη έκκληση, λέει στο γραμμα του ο Μάλικ, μαρτυράει ότι ενάντια σ' αυτούς τους έλληνες πατριώτες ετοιμάζεται νέα δίκη και η ζωή τους πάλι διατρέχει κίνδυνο. Απειλούνται με νέα θανατική καταδίκη.
Λόγω των αναφερομένων σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε όπως εμφορούμενοι απ' την ανθρωπιστική στάση που ψηφίσαν η Γ! και Δ! Γενική συνέλευση του ΟΕΕ για υπεράσπιση των θυμάτων της πολιτικής τρομοκρατίας στην Ελλάδα, λάβητε μέσου του ΟΕΕ αμέσως όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σωτηρία της ζωής αυτών των ελλήνων πατριωτών.
Σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε, καταλήγει στο γράμμα του ο Μάλικ, η επιστολή μου με την επισυναπτόμενη έκκληση να εκδοθούν σαν ντοκουμέντα της Γενικής Συνέλευσης και να δοθούν σ' όλες τις αντιπροσωπείες της Γενικής Συνέλευσης.
Οι συγγενείς των ελλήνων πατριωτών έστειλαν ανάλογη επιστολή προς τον πρόεδρο των ΕΠΑ Τρούμαν, τον Πρόεδρο της Γαλλικής δημοκρατίας Ωριόλ και τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Τσώρτσιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: