Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ισημερινός - Μεγαλειώδης νίκη του λαού του Ισημερινού και της επαναστατικής αριστεράς

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

Η προοδευτική διαδικασία συνεχίζεται στον Ισημερινό. Στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της 26ης Απριλίου, η τάση των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων πέτυχε μεγάλη εκλογική νίκη. Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν πολύ θετικά για το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα (MPD), πλατιά μετωπική οργάνωση του Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισημερινού, που στηρίζει την τάση, και επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη του και τους ισχυρούς δεσμούς του με την εργατική τάξη και με τις λαϊκές μάζες του Ισημερινού. Παρακάτω, αναδημοσιεύουμε δύο άρθρα από την εφημερίδα En Marcha, όργανο του Μ-Λ ΚΚ Ισημερινού, της 6ης Μάη 2009, για την εκλογική νίκη της τάσης των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων και την εκλογική επιτυχία της επαναστατικής αριστεράς στον Ισημερινό.

Μεγαλειώδης νίκη του λαού του Ισημερινού και της επαναστατικής αριστεράς

En Marcha, 6 Μάη 2009

Μια μεγαλειώδης νίκη του λαού του Ισημερινού σημειώθηκε στις εκλογές της 26ης του Απρίλη. Η τάση των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων επιβεβαίωσε τη θέση της ως την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ η Δεξιά συνεχίζει να βρίσκεται στο περιθώριο.

Ο λαός ψήφισε ξανά υπέρ της αλλαγής, των οικονομικών, πολιτικών, κοινωνικών μετασχηματισμών και νίκησε για μια ακόμη φορά τον αντικομμουνιστικό λόγο και  τον  τρόμο που έσπειραν οι δυνάμεις της Δεξιάς. Η εκλογή του Ραφαέλ Κορέα από τον πρώτο γύρο είναι πρωτοφανής, αν και η εκπροσώπηση του κόμματός του, του PAIS [σ.τ.μ. «Περήφανη και Κυρίαρχη Πατρίδα»], στη βουλή, μειώθηκε σε σχέση με την εκπροσώπηση που είχε στο Συνταγματικό Σώμα, και η τάση δείχνει την ανάπτυξη της αν υπολογίσουμε τις ψήφους από όλες τις συνιστώσες της. 
Το πιο σημαντικό από αυτά τα αποτελέσματα για την ανάπτυξη της Εκουαδοριανής επανάστασης είναι η ψήφος που έλαβε η επαναστατική αριστερά, η οποία αντιπροσωπεύθηκε από τις υποψηφιότητες του Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος (MPD). Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα αυξήθηκε εκατό τα εκατό στους σε ψήφους και στην αντιπροσώπευση στη βουλή, στα δημοτικά συμβούλια και στην εκλογή δημάρχων, πραγματοποιώντας μια εκπληκτική ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική νίκη.

Η επαναστατική αριστερά σήκωσε σαν κεντρική σημαία της τον αγώνα για τη νέα πατρίδα και το σοσιαλισμό, την αναγκαιότητα να ριζοσπαστικοποιηθούν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να πλήξουν την εξωτερική εξάρτηση και τα προνόμια των κυρίαρχων τάξεων, και υπέρ αυτού του πολιτικού σχεδίου ψήφισε ένα σημαντικό τμήμα των εργατών και του λαού. Σε αυτή την περίπτωση δε ψήφισαν μόνο για την αλλαγή γενικά, αλλά και για την προοπτική της κατάκτησης του σοσιαλισμού στη χώρα μας.

Η δεύτερη θέση που κατέλαβε ο Λούτσιο Γκουτιέρεζ συγκεντρώνει τις προσπάθειες των διάφορων  ομάδων και κομμάτων της Δεξιάς που την τελευταία στιγμή τον επέλεξαν για να φτάσουν στο δεύτερο γύρο, πράγμα που δε σημαίνει ότι στο μέλλον θα είναι αυτός το σημείο αναφοράς και η κεντρική κεφαλή της αντιπολίτευσης της Δεξιάς. Η Δεξιά συμμετείχε διασπασμένη και έτσι θα συνεχίσει στο άμεσο μέλλον. Το PSC-Madera de Guerrero διατηρεί την περιορισμένη παρουσία του στη Γουαγιακίλ (σ.τ.μ. η μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού), ενώ ελαττώθηκε η εκλογική δύναμη του PRIAN.

Ο νέος εκλογικός θρίαμβος δε θα φέρει από μόνος του την αλλαγή την οποία επιθυμούν εκατομμύρια Εκουαδοριανοί. Αυτή δε θα έρθει ατομικά από την θέληση ή τις ενέργειες κάποιου, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της λαϊκής κινητοποίησης για την υποστήριξη των μέτρων για τον μετασχηματισμό της χώρας και την αντιμετώπιση των αντιδραστικών δυνάμεων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα στο παρελθόν. Ο Ραφαέλ Κορέα ήταν συνεπής σε πολλά αιτήματα και επιδιώξεις των εργατών και του λαού του Ισημερινού, αλλά υπάρχουν και εκκρεμή ζητήματα και άλλα στα οποία έχουν γίνει λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Το Κόμμα μας βεβαιώνει τη στράτευση του στην δημοκρατική, προοδευτική και αριστερή τάση, την κριτική του υποστήριξη στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα και την πρόθεση του να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της πάλης της εργατικής τάξης και του λαού του Ισημερινού για το θρίαμβο της επανάστασης και του σοσιαλισμού.

Η νίκη των δυνάμεων της αριστεράς, μια εγγύηση για τη ριζοσπαστικοποίηση της διαδικασίας της αλλαγής.

En Marcha, 6 Μάη 2009

Η ανάπτυξη που πέτυχε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα (MPD) είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας σωστής πολιτικής στο εσωτερικό της τάσης, της σημαντικής σύνδεσης με τα λαϊκά στρώματα, της επίμονης δουλειάς ανάμεσα στους εργάτες και το λαό.

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ευνοϊκά για την επαναστατική αριστερά. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα λαϊκά στρώματα υποστήριξαν τους υποψηφίους της σε όλη τη χώρα και τα μέχρι τώρα εκλογικά δεδομένα δείχνουν ότι το Λαϊκό δημοκρατικό Κίνημα (MPD) θα καταλάβει 7 θέσεις στο νομοθετικό σώμα, εκ των οποίων οι δύο σε συνεργασία. Επικεφαλής αυτού του μπλοκ θα είναι ο σύντροφος Jorge Escala, που επανεξελέγη βουλευτής με περισσότερους από 300 χιλιάδες ψήφους, και δίπλα του θα είναι: ο Linder Altafuya από τις Esmeraldas, ο Francisco Ulloa από τo Cotopaxi, ο Ramiro Terán από την Imbabura και η María Molina από την Cañar. Μέχρι το κλείσιμο της ύλης αυτού του φύλλου είναι γνωστό ότι εξελέγησαν με το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα πολλοί δήμαρχοι [...] και 40 δημοτικοί σύμβουλοι σε όλη τη χώρα.

Στο τελείωμα αυτής της εκλογικής διαδικασίας είναι ξεκάθαρη η πρόοδος της τάσης των δυνάμεων της αριστεράς, της δημοκρατικής και πατριωτικής τάσης. Ο θρίαμβος που πέτυχαν η λίστες 15 συνοψίζει τη λαχτάρα των λαϊκών στρωμάτων να προχωρήσουν ενωμένα για τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς.

Αυτή η νίκη δεν είναι ο καρπός αυτοσχεδιασμού (ή αυθορμητισμού) αλλά το αποτέλεσμα της σημαντικής σύνδεσης με τα λαϊκά στρώματα, της επίμονης δουλειάς δίπλα στους εργάτες και τους λαούς, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τους ηγέτες τους όχι μόνο με την ψήφο τους αλλά και συμμετέχοντας αποφασιστικά στον καθημερινό αγώνα και την εκλογική εκστρατεία. Η εκλογική άνοδος που αποκόμισε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα ήταν αποτέλεσμα της εφαρμογής μιας σωστής πολιτικής, η οποία εφαρμόστηκε στο εσωτερικό της τάσης για να την ενδυναμώσει και παράλληλα να κάνει τα πιο πρωτοπόρα τμήματα μέσα σε αυτή να προσεγγίσουν και να υιοθετήσουν την πολιτική του Κόμματος για τη ριζοσπαστικοποίηση της διαδικασίας της αλλαγής.

Το έργο μας δεν έχει τελειώσει εδώ, υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν και οι βουλευτές και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Λαϊκού Δημοκρατικού Κινήματος μαζί με τα λαϊκά στρώματα διατηρούν τη δέσμευση να συνεχίσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών και των λαών, να υποστηρίξουν την απόφαση του Ραφαέλ Κορέα να βαθύνει προς το σοσιαλισμό, αλλά ένα σοσιαλισμό που θα θάψει το καπιταλιστικό σύστημα, που θα εγγυηθεί τη μόρφωση, την υγεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία του λαού. Η δέσμευση μας περιλαμβάνει να υποστηρίξουμε κριτικά το σχέδιο της αλλαγής που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση, να παλέψουμε ενάντια στους οπορτουνιστές και τους πράκτορες της Δεξιάς που μέσα και έξω από τις γραμμές της κυβέρνησης παλεύουν για να αποτύχει το σχέδιο. Το καθήκον επιβάλλει να απαιτήσουμε να ριζοσπαστικοποιηθεί η διαδικασία της αλλαγής και να βαδίσουμε προς την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και της Νέας Πατρίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: