Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Μολότοφ B.: Για το Σοβιετικό Σύνταγμα

Ομιλία κατά την έκτακτη όγδοη Συνεδρίαση των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

29 Νοεμβρίου 1937

Η δύναμη της σοσιαλιστικής δημοκρατίας έγκειται ακριβώς στο γεγονός ότι, έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της νίκης της προλεταριακής δικτατορίας, που αυξάνεται και επεκτείνεται μέρα με τη μέρα, ιδιαίτερα με την πολιτιστική ανάπτυξη των μαζών. Και τούτο αντανακλά την ισχυρή αύξηση της δύναμής μας. Μετά από την πλήρη νίκη του σοσιαλισμού στη χώρα μας, η δημοκρατία του σοβιετικού συστήματος αναπτύσσεται με μεγαλύτερη δύναμη και σε ευρύτερη κλίμακα από όσο ποτέ. Και, με τη σειρά της, χρησιμεύει ως ένα ισχυρό μοχλό για την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης των δυνάμεων του σοσιαλισμού. Η ανάπτυξη της δημοκρατίας στη χώρα μας αποκαλύπτει την υπεροχή της σοσιαλιστικής δημοκρατίας σε σύγκριση με την δημοκρατία των αστικών κρατών.

Αλλά εδώ πρέπει να κάνω μια μικρή παρέκβαση και να ασχοληθώ με μια πολύ ιδιαίτερη μορφή της «δημοκρατίας», αυτή του γερμανικού φασισμού.

Για να ελευθερώσουν τα χέρια της καπιταλιστικής ολιγαρχίας, οι γερμανοί φασίστες εμποτίζουν με συνέπεια τις μάζες, και όλα τα μέλη του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με την εξής ιδέα: "οι ηγέτες μου ξέρουν τι θέλουν. Και αν δεν ξέρουν, πώς μπορώ να ξέρω εγώ και να αποφασίσω.. "Με άλλα λόγια, αυτή είναι η "δημοκρατία", σύμφωνα με την αρχή: «Μην τολμήσετε να σκεφτείτε για τον εαυτό σας, αυτό θα είναι το χειρότερο για σας.

Γι 'αυτό όλα τα συνέδρια της Νυρεμβέργης διαφέρουν τόσο πολύ απ ΄τα πραγματικά συνέδρια. Δεν είναι συνέδρια, αλλά κάτι άλλο.

Αυτά τα "συνέδρια" συγκαλούνται μόνο για να ακούστούν δύο ή τρεις ομιλίες των "Fuehrers". Καμία συζήτηση ή άλλες συζητήσεις δεν επιτρέπονται σε αυτά τα «συνέδρια». Ούτε αποφάσεις τίθενται σε ψηφοφορία. Οι μάζες επιτρέπεται να κάνουν μόνο ένα πράγμα και αυτό είναι να υφίστανται τις συνέπειες αυτών των συνεδρίων...

Μια σύγκριση μεταξύ της Σοβιετικής δημοκρατίας και της δημοκρατίας των αστικών χωρών, ακόμη και στις καλύτερες μορφές της, αποκαλύπτει τη ριζική διαφορά μεταξύ τους και την υπεροχή κατ’ αρχάς της πρώτης επί της δεύτερης. Ένα πράγμα είναι σαφές, και αυτό είναι ότι η σοσιαλιστική δημοκρατία είναι η μόνη δημοκρατία για τους προλετάριους, δημοκρατία για τις πραγματικές μάζες των ανθρώπων που έχουν οι ίδιοι χειραφετηθεί από την εξουσία των εκμεταλλευτών.

Όποιος θέλει να πείσει τον εαυτό του για τον δημοκρατικό χαρακτήρα του συστήματος μας δεν πρέπει να ξεχνάει το κύριο πράγμα. Και το κύριο πράγμα στο σοβιετικό σύστημα, όπως ξέρετε, είναι αυτό που εκτίθεται στο άρθρο 6 του Συντάγματος:

«Η γη, τα ορυκτά της, τα νερά, τα δάση, οι μύλοι, τα εργοστάσια, τα ορυχεία, οι σιδηρόδρομοι, οι υδάτινες και οι αεροπορικές μεταφορές, οι τράπεζες, τα μέσα επικοινωνίας, οι μεγάλες κρατικές οργανωμένες γεωργικές επιχειρήσεις, όπως τα κρατικά αγροκτήματα (κολχόζ), οι μηχανές και οι σταθμοί τρακτέρ, καθώς και το κύριο κεφάλαιο κατοικίας στις πόλεις και στις βιομηχανικές περιοχές, είναι κρατικής ιδιοκτησίας, δηλαδή, η ιδιοκτησία όλου του λαού. "

Σήμερα όλα αυτά ανήκουν στο σύνολο του λαού. Τι πιο συνεπής δημοκρατία μπορεί κανείς να επιθυμεί;

Ας αναλάβει τέτοια μέτρα οποιοδήποτε άλλο κράτος. Αν το κάνει θα παραδεχτούμε ότι η δημοκρατία του εν λόγω κράτους είναι γνήσια, καθολική δημοκρατία, όπως η δημοκρατία στην ΕΣΣΔ.

Το νέο Σύνταγμα δίνει τώρα σε όλους τους πολίτες της ΕΣΣΔ ίσα δικαιώματα. Μπορεί ακόμη να ειπωθεί ότι οι πρώην ιδιοκτήτες περιουσίας έχουν επανέλθει - αν και με ένα ιδιαίτερο τρόπο - στην διαχείριση της περιουσίας. Αλλά σήμερα, συμμετέχουν σε αυτό το έργο με τη μεσολάβηση των Σοβιέτ των εργατών και έχουν γίνει αμέτρητα πλουσιότεροι, επειδή παίρνουν τώρα μέρος στη διοίκηση όχι της ιδιωτικής ιδιοκτησίας αλλά της ιδιοκτησίας του συνόλου του λαού.

Φυσικά, υπάρχει μια βαθιά σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού των εργατών της χώρας μας για το θέμα αυτό. Λένε: "Οι «πρώην πλούσιοι» αποκτούν δικαιώματα. Αυτό δεν είναι κακό Αλλά εμείς περιμένουμε από αυτούς να εργαστούν με ειλικρίνεια!"

Ο σύντροφος Στάλιν έδωσε έμφαση στον δημοκρατικό χαρακτήρα του συστήματος μας αναφέροντας ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός. Είπε:

"Η σοβιετική κυβέρνηση εξάλειψε την τάξη των γαιοκτημόνων μεταφέροντας στους αγρότες περισσότερα από 150.000.000 εκτάρια γης των πρώην γαιοκτημόνων, της κυβέρνησης και των μοναστηριών. Και αυτό ήταν πέρα και πάνω από τις εκτάσεις που βρίσκονταν ήδη στην κατοχή των αγροτών"

Θα θέλαμε να δούμε κάθε αστικό κράτος, να μεταφέρει στους αγρότες του αντίστοιχες εκτάσεις χωρίς αποζημίωση. Όχι 150.000.000 εκτάρια, ίσως, αλλά μόνο 15.000.000 εκτάρια τσιφλικάδικης και άλλου είδους γής. Εμείς στη συνέχεια θα είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι μια τέτοια κατάσταση έχει αρχίσει να προσεγγίζει την θέση της πραγματικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας για τους προλετάριους.


Κι όμως, δεν ακούμε τους ιδιοκτήτες, τους ευγενείς και την μοναστική ιεραρχία, να θεωρούν, από τη σκοπιά της ταξικής τους άποψης, την μεταφορά της γης στους αγρότες, ως "δημοκρατική". Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η επαναστατική δημοκρατία είναι ξένη προς αυτούς.


Το 1917, οι Σοσιαλιστές όπως οι σοσιαλεπαναστάτες και οι μενσεβίκοι ήταν στην εξουσία στη χώρα μας. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν χρησιμοποιούσαν την εξουσία τους για να μεταφέρουν τη γης στους αγρότες, αλλά για να καθυστερήσουν αυτό το θέμα.

Και εδώ, επίσης, απέδειξαν ότι είναι οι άμεσοι σύμμαχοι των γαιοκτημόνων και της αστικής τάξης. Και όμως, πώς υπερηφανευόταν για την αφοσίωσή τους στην «δημοκρατία»! Έτσι, στην εποχή μας, η "δημοκρατία" των μενσεβίκων και των σοσιαλεπαναστατών γίνεται υποχείριο στα χέρια των καπιταλιστών, των γαιοτημόνων, των κουλάκων, των ευγενών και των ιερέων. Ως εκ τούτου, η «δημοκρατία», όπως επινοήθηκε από τους μενσεβίκους και τους σοσιαλεπαναστάτες δεν έχει τίποτα κοινό με την πραγματική δημοκρατία, την οποία οι άνθρωποι χρειάζονται τόσο πολύ.


Ένα άλλο παράδειγμα της σοβιετικής δημοκρατίας.

Ο διάσημος συγγραφέας A.Ν. Τολστόι μίλησε εδώ, ακριβώς πριν από μένα. Ποιος δεν ξέρει ότι ο ίδιος είναι ο πρώην «κόμης Τολστόι»; Και τώρα; Ένας από τους καλύτερους και πιο δημοφιλείς συγγραφείς στην χώρα των Σοβιέτ, είναι ο σύντροφος Αλεξέι Τολστόι Nikolaevich. ‘’`Η ιστορία είναι να κατηγορηθεί για αυτό." Αλλά η αλλαγή ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε αυτό όλοι μας, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Τολστόι, συμφωνούν.

Το νέο Σύνταγμα θα εδραιώσει βαθιά το δημοκρατικό μας σύστημα περισσότερο από ποτέ. Και από το γεγονός ότι, παράλληλα με τη σαφή αναφορά στα συκεγκεκριμένα καθήκοντα των πολιτών της ΕΣΣΔ, εγγυάται σταθερά τέτοια δικαίωματα, όπως το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην ανάπαυση, στον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην ασφάλεια στην τρίτη ηλικία, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την πλήρη ισότητα των δικαιωμάτων για τους άνδρες και τις γυναίκες, την πλήρη ισότητα για τα έθνη και τις φυλές στην ΕΣΣΔ κλπ., διακηρύτουμε δυνατά πώς η σοσιαλιστική δημοκρατία θα πρέπει να ερμηνεύεται.

Ακόμη και η πιο τέλεια μορφή της δημοκρατίας στα αστικά κράτη είναι στην πραγματικότητα πολύ περιορισμένη και συμπιέζεται μέσα στα όρια αυτού που στην ουσία είναι η εξουσία της αστικής μειοψηφίας στο λαό. Η μορφή της δημοκρατίας στον καπιταλισμό δεν επεκτείνεται, ούτε μπορεί να επεκταθεί, πέρα από τα όρια της εξουσίας της προνομιούχου μειονότητας της αστικής τάξης. Στριμώχνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού στο σκληρό κρεβάτι του Προκρούστη.

Με τη βοήθεια των υποστηριχτών της, η αστική τάξη κατάφερε να αποκτήσει για την άθλια καπιταλιστική δημοκρατία, την δημοκρατία των «αστικών κρατών, τη φήμη ως δημοκρατίας εν γένει, ως η "υπερταξική" μορφή δημοκρατίας, και ακόμη ως η "ανθρώπινη" μορφή της δημοκρατίας. Εν προκειμένω, η επιδεξιότητα των αστικών και σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών και «θεωρητικών» έχει φτάσει την τελειότητα της τέχνης των ζογκλέρ.

Στην πραγματικότητα, όμως, ούτε μία αστική κρατική παροχή, δεν έχει δώσει ποτέ στους εργάτες, ούτε ένα κλάσμα απ΄ τα πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι εργάτες της ΕΣΣΔ, και τα οποία θα απολαύσουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με το νέο Σύνταγμα.
Με τη μάσκα της «λαϊκής δημοκρατίας», η αστική δημοκρατία ευλογεί, στην καλύτερη περίπτωση, τα εξαιρετικώς περιορισμένα και κατατεμαχισμένα δικαιώματα των εργατών που έχουν στα πλαίσια του αστικού σύστηματος, βάσει του οποίου ο Τύπος, τα τυπογραφεία, το χαρτί εκτύπωσης, οι εγκαταστάσεις, όλα τα κεφάλαια και όλη η δύναμη, και, ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα όλα τα δικαιώματα, ανήκουν στις κυρίαρχες τάξεις. Οι εργάτες παίρνουν απλώς τα ψίχουλα από το τραπέζι του πλουσίου.


Παρ 'όλα αυτά, οι εργάτες και τα άλλα εργαζόμενα στρώματα του πληθυσμού έχουν μάθει να χρησιμοποιούν ακόμη και αυτές τις περιορισμένες αστικές ελευθερίες, ακόμα και αυτά τα περιορισμένα δημοκρατικά δικαιώματα προς το συμφέρον τους για την πολιτική διαφώτιση των μαζών, καθώς και για την προετοιμασία των δυνάμεων που απαιτούνται για τις επικείμενες μάχες. Μπορεί κανείς να καταλάβει, ως εκ τούτου, γιατί οι εργαζόμενοι, καθώς και όλα τα δημοκρατικά στοιχεία στις καπιταλιστικές χώρες, διεξάγουν έναν αποφασιστικό αγώνα για να διατηρήσουν να διευρύνουν, ακόμη και ήσσονος σημασίας αστικό-δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Από την άλλη πλευρά, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, στις χώρες στις οποίες έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να επηρεάζουν τις μάζες, οι αστικές τάξεις αποφασίζουν να προσαρμόσουν τις φασιστικές μεθόδους της ανοικτής αστικής τρομοκρατικής δικτατορίας. Μπορεί να ειπωθεί, βέβαια, ότι κανείς δεν μπορεί να κρατηθεί για πολύ καιρό με τη βοήθεια της τρομοκρατίας και με τη διάπραξη ατελείωτων πράξεων βίας ενάντια στις μάζες. Αλλά προφανώς η φασιστική αστική τάξη σκέφτεται έχουν ως εξής: «Ακόμα κι αν είναι μόνο μια ημέρα, είναι δικιά μου."

Είναι περίεργο, επομένως, ότι όχι μόνο οι εργάτες και οι αγρότες, αλλά όλα τα ειλικρινή δημοκρατικά στοιχεία μεταξύ των μικροαστών, ακόμα και στη μεσαία αστική τάξη όλο και πιο ανοιχτά αρνούνται να υποστηρίξουν το φασισμό και φασιστικές ομάδες;

Η ταχύτητα με την οποία οι πυλώνες του φασισμού υπονομεύονται είναι εμφανής από μια σειρά γεγονότων. Όχι μόνο οι φασίστες σήμερα αρνούνται να ανεχθούν οποιαδήποτε επιβιώση της δημοκρατίας, στις δικές τους χώρες, όπου οι άνθρωποι είναι «σιωπηλοί γιατί ευημερούν», αλλά, είναι χαρακτηριστικό ότι θεωρούν την ίδια την ύπαρξη της δημοκρατίας, ακόμα και τη δημοκρατία σε άλλες χώρες, ως κίνδυνο για τον εαυτό τους.

Ως εκ τούτου, αγνοώντας εντελώς τα σύνορα του κράτους, οι φασίστες από γνωστές χώρες, παραβιάζουν όλους τους διεθνείς νόμους και έθιμα με το σπαθί στο χέρι, τα γερμανικά "Heinkels" και τα ιταλικά "Savoys" στον αέρα, παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας, οι κάτοικοι των οποίων αρνούνται να ανεχθούν τέτοιους κυρίους. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι λαϊκοί, βλέποντας όλα αυτά που συμβαίνουν, λένε ευσπλαχνικά για τους φασίστες: "Φτωχοί φουκαράδες, που φαίνεστε να είστε σε μια απελπισμένη βιασύνη. Ας προσευχηθούν στον Θεό να μην σπάσουν τα μούτρα τους. "

Η στάση μας προς τη δημοκρατία ως ένα από τα πιο πολύτιμα πλεονεκτήματα στους προλετάριους είναι γνωστή. Οι επιτυχίες της δημοκρατίας σε κάθε χώρα είναι κοντά και πολύτιμες σε μας. Εμείς χαιρόμαστε όταν δημοκρατικά δικαιώματα κερδίζονται, ανεξάρτητα σε ποιό μέρος οι λαϊκές μάζες βαδίζουν, προς τα εμπρός, σ’ αυτόν τον δρόμο.

Δεν μπορούμε να έχουμε καμία κοινή γλώσσα με το φασισμό, τον κίνδυνο του οποίου δεν έχουμε την πρόθεση ούτε να μειώσουμε ούτε να υπερβάλλουμε. Αλλά βρισκόμαστε με τη καρδιά και τη ψυχή μας και, ακόμη περισσότερο, με τις πράξεις, κοντά σ΄ εκείνους που μάχονται τους φασίστες αντιδραστικούς. Είμαστε εξ ολοκλήρου με την πλευρά εκείνων που έχουν στο επίκεντρο τα συμφέροντα του «συνόλου της προηγμένης και προοδευτικής ανθρωπότητας". (Στάλιν)

Η υιοθέτηση του νέου Συντάγματος θα ενισχύσει περαιτέρω τη σημασία της ΕΣΣΔ ως προπύργιο και φάρο της δημοκρατίας.

Η υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, με τον πλήρη εκδημοκρατισμό του κράτους που προωθεί, αυξάνει τις δυνατότητες για την επίτευξη περισσότερων και ακόμη μεγαλύτερων επιτυχιών στη βελτίωση της ζωής των λαών της ΕΣΣΔ, θα προσφέρει ανεκτίμητη βοήθεια στο διεθνή σοσιαλισμό, και θα δώσει ώθηση στον αγώνα των εργατών, των αγροτών και όλων των καταπιεσμένων για τα δικαιώματά τους, για την πλήρη απελευθέρωση τους από τον φασισμό, και από τον καπιταλισμό, που γεννά και εκκολάπτει τα φασιστικά καθεστώτα.

Όσο πιο βαθιά το Στάλινικό Σύνταγμα διαπερνά τις ζωές μας, τόσο πιο διαδεδομένη θα είναι η επιρροή του ως το Σύνταγμα του σοσιαλισμού και της συνεπούς δημοκρατίας, όχι μόνο στην ΕΣΣΔ, αλλά πολύ πέραν των συνόρων της και τόσο πιο πλατιά θα είναι η επαναστατική του επιρροή μεταξύ των μαζών των εργατών που αγωνίζονται για την απελευθέρωσή τους από τον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και αποικιακή καταπίεση.

Πηγή:  Β. Μολότοφ, Για νέο σοβιετικό Σύνταγμα. Μόσχα: Συνεταιριστική Εταιρεία Εκδόσεων των Ξένων Εργαζομένων στην ΕΣΣΔ, 1937

Δεν υπάρχουν σχόλια: