Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Μαρόκο: Ο Δημοκρατικός Δρόμος μποϋκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές

Μετάφραση από athens.indymedia.org

Ανακοίνωση του Πανεθνικού Συμβουλίου

Ο Δημοκρατικός Δρόμος μποϋκοτάρει τις βουλευτικές εκλογές και θα διεξάγει το 3ο του συνέδριο στις 13-14-15 Ιούλη 2012

Στις 11 Σεπτέμβρη 2011 στην Καζαμπλάνκα συνεδρίασε το Πανεθνικό Συμβούλιο, με κεντρικό σύνθημα «Πλήρης Υποστήριξη στο Μαροκινό Κίνημα της 20ης Φλεβάρη, για μια ριζική δημοκρατική αλλαγή», το οποίο και ασχολήθηκε με την πορεία του αγώνα του λαού μας και τις προοπτικές αυτής της μάχης, καθώς και τη θέση μας σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές και τα μέσα υλοποίησής της. Επίσης, όρισε μια επιτροπή προετοιμασίας του 3ου πανεθνικού του συνεδρίου και τους όρους προετοιμασίας του.

Η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος διατηρείται και καμία πραγματική λύση δεν προβλέπεται για την έξοδο από αυτή, ενώ οι λαοί, και ιδιαίτερα η εργατική τάξη, υφίστανται τις συνέπειές της.

Ταυτόχρονα, η αντίσταση των δυτικών λαών για τα δικαιώματα και τα κεκτημένα τους οργανώνεται και αμφισβητεί την αστική δημοκρατία που βασίζεται στη δικτατορία των πολυεθνικών, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Στον αραβικό κόσμο, ο λιβυκός λαός απελευθερώθηκε από το τυραννικό καθεστώς του Καντάφι. Ταυτόχρονα, οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που ηγήθηκαν των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα, προσανατολίζονται προς την εγκαθίδρυση ενός δοτού καθεστώτος που θα τους διευκολύνει στη λεηλασία των πετρελαϊκών πηγών της Λιβύης και θα ακυρώσει τις φιλοδοξίες του λιβυκού λαού για δημοκρατία.

Οι ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσπαθούν να φρενάρουν τα επαναστατικά προτσές σε Αίγυπτο και Τυνησία.

Ο Συριακός λαός συνεχίζει τον ηρωικό του αγώνα ενάντια στην Μπααθική τυραννία που επιμένει στη δολοφονική της πολιτική.

Εξάλλου, στην Υεμένη, ο λαός συνεχίζει, ακατάπαυστα, τον αγώνα του ενάντια στο καθεστώς της τυραννίας και της διαφθοράς, ενώ ο λαός του Μπαχρέιν διεξάγει έναν αγώνα δύσκολο ενάντια στην απολυταρχική μοναρχία, και του οποίου ο αγώνας υφίσταται ένα μελετημένο μηντιακό μπλακ άουτ με τη συμμετοχή των γνωστών αραβικών δικτύων ενημέρωσης.

Το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου, μ’επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, εργάζεται πυρετωδώς για να εκτρέψει τα κινήματα αλλαγής ώστε αυτά να λειτουργούν προς τα συμφέροντά τους, εμποδίζοντας έτσι την μετάδοσή τους σε  άλλες χώρες του «κλαμπ» αυτού χωρών των οποίων ηγούνται απολυταρχικές και μεσαιωνικές μοναρχίες.

Στη χώρα μας, τα κινήματα αγώνων δεν σταμάτησαν, παρά τις καλοκαιρινές διακοπές και το μήνα του Ραμαζανιού, όπως το κοινωνικό κίνημα (διεκδικήσεις για την εργασία, τον κατώτατο μισθό και τις απαραίτητες υποδομές για τις παραμεθόριες περιοχές) και το Κίνημα 20 Φλεβάρη, όντας λαϊκό κοινωνικό κίνημα αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια. Αυτός ο αγώνας καταστέλλεται από το καθεστώς με διάφορες μορφές:

  • Επίθεση στους διαδηλωτές, είτε από επίσημες δυνάμεις καταστολής είτε από ομάδες Μπαλτάτζιας (σ.μετ: στρατευμένοι και εξοπλισμένοι από το καθεστώς λούμπεν) που μετασχηματίστηκαν σε παρακρατικές δυνάμεις καταστολής:
  • Φυλακίσεις, δίκες οργανωμένων αγωνιστών βάσει κατασκευασμένων κατηγορητηρίων και απολύσεις τους από δουλειές.

Ταυτόχρονα, το καθεστώς επιμένει στην πολιτική φυγής του προς τα μπρος με την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να σφετεριστεί τις διεκδικήσεις του Κινήματος 20 Φλεβάρη, οργανώνοντας βουλευτικές εκλογές για τις 25 Νοέμβρη 2011 και δημοτικές και περιφερειακές εκλογές το 2012.

Όμως στην πραγματικότητα, το μαροκινό Κίνημα της 20ης Φλεβάρη δεν είναι πυροτέχνημα, αλλά ένα αυθεντικό κίνημα που διαθέτει τις πολιτικές προϋποθέσεις για να συνεχίσει. Δεν γεννήθηκε εκ του μηδενός, μα συνιστά ένα ποιοτικό άλμα του αγώνα του λαού μας.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων, το Πανεθνικό Συμβούλιο:

1. Χαιρετίζει όλους τους δημοκράτες και δημοκράτισσες αγωνιστές και αγωνίστριες του λαού μας, και πρώτα από όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του Δημοκρατικού Δρόμου και τους συμπαθούντες αυτού, για την αφοσίωσή τους και την αντίστασή τους σε κάθε μορφή καταπίεσης, συνομωσιών και δόλιων μανουβρών, και εκφράζει την αλληλεγγύη του στις οικογένειες των μαρτύρων του κινήματος και όλων των θυμάτων της κατασταλτικής πολιτικής εναντίον των ανέργων, των φοιτητών, των εργατών και των κατοίκων μερικών αγροτικών και εξορυκτικών περιοχών (Τζάμπαλ Άουαμ και τα ορυχεία φωσφορικού άλατος, ιδιαίτερα), όπως και στους αγωνιστές του κινήματος της 20ης Φλεβάρη. Το Πανεθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την απαίτηση του να σταματήσουν οι κατασταλτικές πρακτικές εναντίον των ειρηνικών αγώνων, να σταματήσουν οι εκφοβισμοί μερικών στελεχών του, να απελευθερωθούν όλοι χωρίς εξαίρεση οι πολιτικοί κρατούμενοι, να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις, να επιτραπεί σε όλους τους απολυμένους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, και να ικανοποιηθούν οι άμεσες διεκδικήσεις όλων των παραπάνω κατηγοριών.

2. Καλεί σε όλο και πιο ενιαίο αγώνα, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε προσπάθεια που στοχεύει την ανεξαρτησία και την ενότητα του Κινήματος της 20ης Φλεβάρη, ή ακόμα και ο καθορισμός μιας διεκδικητικής πλατφόρμας που βρίσκεται σε αντίθεση με τη βασική πλατφόρμα του κινήματος: και, παράλληλα, καλεί στην εργασία για την άνοδο της μαχητικότητας του κινήματος και της κατάκτησης ενός πραγματικού ριζώματος στο λαό, με την ένταξη σε αυτό των διαφόρων κινημάτων λαϊκού αγώνα, το ρίζωμά του στις λαϊκές συνοικίες, στην επαρχία, για μια πιο ισχυρή παρουσία της εργατικής τάξης, των φοιτητών και των μαθητών και για να εξοπλιστεί το κίνημα με μια θεώρηση του μέλλοντος και με ένα πρόγραμμα δημοκρατικού αγώνα.

3. Θεωρεί πως τα κεντρικά πυρά του αγώνα του μαροκινού λαού πρέπει να αποσκοπούν στην πτώση του δεσποτισμού, επικεντρωνόμενα στη μάχη εναντίον της βασιλικής οικογένειας ως ενός συστήματος διασπάθισης, αδικίας και καταστολής. Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει το μπλοκ της κυρίαρχης τάξης και να βαθύνει τον αγώνα του λαού μας για την εθνική και δημοκρατική απελευθέρωση, στο δρόμο για το σοσιαλισμό.

4. Θεωρεί πως η οργανωμένη αριστερά έχει μια ιστορική ευθύνη για την ανάπτυξη του Κινήματος της 20ής Φλεβάρη και μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη που θα συμβάλει τα μάλα σε αυτή την δύσκολη γέννα της πραγματικής δημοκρατικής αλλαγής αν καταφέρει να ενώσει τις τάξεις της γύρω από ένα πρόγραμμα ριζικής δημοκρατικής αλλαγής και να εμπλακεί με δύναμη και ενθουσιασμό σε αυτό τον αγώνα, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες του καθεστώτος και των ανθρώπων του, που σκοπό έχουν τη διάσπαση του κινήματος υπό αβάσιμα προσχήματα, και αν συγκεκριμένες συνιστώσες της εγκαταλείψουν τις ρεφορμιστικές τους αυταπάτες και άλλες το σεχταρισμό και τον αριστερισμό τους και ενταχθούν με δύναμη και χωρίς δισταγμούς στο συγκεκριμένο τρέχοντα αγώνα του μαροκινού λαού, όπως αυτό ενσαρκώνεται στο Κίνημα της 20ης Φλεβάρη.

5. Αποφασίζει να καλέσει σε αποχή για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές γιατί αυτές θα διεξαχθούν βάσει ενός παραχωρημένου και επιβεβλημένου από το βασιλιά συντάγματος, το οποίο ο λαός έχει απορρίψει, και θα διεξαχθούν υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εσωτερικών, με παραποιημένους εκλογικούς καταλόγους, μεροληπτική διαμόρφωση των εκλογικών περιφερειών και έναν τρόπο εκλογής ολοκληρωτικά υπέρ των «επιφανών». Στην πραγματικότητα, ο επωφελούμενος από αυτές είναι ο βασιλιάς, που στοχεύει στην αποκατάσταση της νομιμοποίησής του. Για αυτό, η σημερινή πολιτική συγκυρία μας επιβάλει να συγκεντρώσουμε τις προσπάθειές μας για έναν αγώνα μαζικό και για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής αντι-εξουσίας και όχι να συμμετέχουμε σε εκλογές που θα βγάλουν νικητή το βασιλιά.

6. Ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 3ου του πανεθνικού συνεδρίου στις 13-14-15 Ιούλη 2012 και καλεί τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του Δημοκρατικού Δρόμου να εργαστούν από κοινού και με σοβαρότητα στη διαδικασία προετοιμασίας που εγκρίθηκε από το Πανεθνικό Συμβούλιο.

7. Εκφράζει την πλήρη του στήριξη στο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού για την αυτοδιάθεσή του και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους, με πρωτεύουσα την Αλ Κουντς (σ.μετ: Ιερουσαλήμ),  όπως και για την επιστροφή των προσφύγων.

8.Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των κοινωνικών κινημάτων των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών για το ξεπέρασμα της αντιπροσωπευτικής αστικής δημοκρατίας και για το άνοιγμα του δρόμου προς το σοσιαλισμό, και στηρίζει ταυτόχρονα τις εξεγέρσεις των λαών του αραβικού κόσμου για δημοκρατικά, κοσμικά και απελευθερωμένα από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση καθεστώτα.  Ο αγώνας ενάντια στο δεσποτισμό και τον ιμπεριαλισμόείναι μια κοινή μάχη, και για αυτό καλούμε το σύνολο των δυνάμεων της αριστεράς, και πρώτα από όλα την αραβική και μαγκρεμπιανή μαρξιστική αριστερά, σε ένωση των προσπαθειών τους και σε κοινή εργασία για τη ριζοσπαστικοποίηση αυτής της νέας δυναμικής που γνωρίζει η περιοχή, και την προστασία της από την ιμπεριαλιστική και σιωνιστική ανάμειξη και από την επιστροφή των αποτυχημένων καθεστώτων.

Καζαμπλάνκα, 11 Σεπτέμβρη 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: