Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η σύλληψη και η σκηνοθετημένη δίκη του Γ. Μακρή στην 6η Πολιτεία (1955)


Η επίθεση των αντιηγετικών ενάντια στους υπερασπιστές της ΚΕ του ΚΚΕ εκδηλώθηκε πρώτα στην 6η Πολιτεία, σίγουρα προτιμήθηκε αυτή, επειδή ένα μέλος της Κ.Ο. της Πολιτείας, ο Γιώργος Μακρής, ήταν από τους πρώτους που ξεσκέπασε την ύπαρξη της φράξιας ενάντια στην ΚΕ του ΚΚΕ. Πριν από τα αιματηρά επεισόδια της Κύροβα (10.9.55), συγκεκριμένα στις 18.8.55, εξόρμησαν ομαδικά στην 6η Πολιτεία, μπήκαν σε σπίτια ζαχαριαδικών, παραβιάζοντας το οικογενειακό άσυλο και σαν ταύροι σε υαλοπωλείο τα έκαναν γυαλιά-καρφιά. Το περίεργο και απάραδεχτο είναι ότι είχαν στο πλευρό τους τη σοβιετική Ασφάλεια, η οποία αντί να συλλάβει τους θύτες, συνέλαβε το θύματα.

Ντίνος Ροζάκης, ΣΑΡΑΝΤΑΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΓΡΑΜΜΟΣ - ΤΑΣΚΕΝΔΗ 1936-1976, σελ. 221

 

 

Ο Γιώργος Μακρής

 

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Κατάθεση Paul Robeson στην Επιτροπή Αντιαμερικάνικων Ενεργειών (HUAC) (12/6/1956) [απόσπασμα]


Κατάθεση Paul Robeson στην Επιτροπή Αντιαμερικάνικων Ενεργειών (HUAC) (12/6/1956)

«Εσείς είστε οι αντιαμερικάνοι και θα έπρεπε να ντρέπεστε!» 

κ. Arens: Όσο ήσασταν στη Μόσχα, δώσατε μια ομιλία με την οποία εγκωμιάζατε τον Στάλιν;

κ. Robeson: Δε γνωρίζω.

κ. Arens: Είπατε, ως αποτέλεσμα, ότι ο Στάλιν είναι μεγάλος και ότι ο Στάλιν έχει κάνει πολλά για το ρώσικο λαό, για όλα τα έθνη του κόσμου, για όλους τους εργαζομένους στης γης; Είπατε κάτι παραπλήσιο μ' αυτά όσο ήσασταν στη Μόσχα;

κ. Robeson: Δε θυμάμαι.

κ. Arens: Θυμάστε να υμνείτε τον Στάλιν;

κ. Robeson: Είπα πολλά για τους σοβιετικούς που πάλεψαν για τους λαούς του πλανήτη.

κ. Arens: Υμνήσατε τον Στάλιν;

κ. Robeson: Δε θυμάμαι.

κ. Arens: Αλλάξατε πρόσφατα τη γνώμη σας για τον Στάλιν;

κ. Robeson: Ότι συνέβη στο Στάλιν, κύριοι, είναι ζήτημα της Σοβιετικής Ένωσης, και δεν θα λογομαχήσω με έναν εκπρόσωπο εκείνων που, για να χτίσουν την Αμερική, σκότωσαν 60 με 100 εκατομμύρια ανθρώπους του λαού μου, μαύρους ανθρώπους που τους έσυραν από την Αφρική στις φυτείες. Είσαστε υπεύθυνοι, εσείς και οι πρόγονοί σας, για το θάνατο 60 με 100 εκατομμυρίων μαύρων στα σκλαβοκάραβα και τις φυτείες, και μην με ρωτάνε για κανέναν παρακαλώ.

κ. Arens:Χαίρομαι που τράβηξα την προσοχή σας στο ζήτημα της σκλαβιάς. Όσο ήσασταν στη Ρωσία, τους ζήτησαν να σας δείξουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σκλάβων;

Πρόεδρος: Έχετε τόσο ενδιαφέρον για τους σκλάβους, πιστεύω θα ενδιαφερόσασταν να δείτε κάτι τέτοιο.

κ. Robeson: Οι σκλάβοι που βλέπω είναι ακόμα σε ένα είδος ημι-δουλοπαροικίας. Εγώ για τον τόπο που ζω, και στη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι σχετικά με αυτό. Απ 'όσο γνωρίζω, για τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, υπήρχαν φασίστες κρατούμενοι που είχαν δολοφονήσει εκατομμύρια του εβραϊκού λαού, και οι οποίοι αφάνισαν εκατομμύρια νέγρων, θα μπορούσαν να τους κρατούσαν εκεί. Αυτό είναι το μόνο που ξέρω γι 'αυτό.

κ. Arens: Πείτε μας αν έχετε αλλάξει ή όχι τη γνώμη σας για τον Στάλιν στο πρόσφατο παρελθόν.

κ. Robeson: Σας είπα, κύριε, ότι δεν θα συζητήσω τίποτα με τους ανθρώπους που έχουν δολοφονήσει εξήντα εκατομμύρια του λαού μου, και εγώ δεν θα συζητήσω το Στάλιν μαζί σας.

κ. Arens: Δεν θα συζητήσετε, βέβαια, μαζί μας τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στη Σοβιετική Ρωσία.

κ. Robeson: Θα συζητήσω τον Στάλιν, όταν θα είμαι ανάμεσα στον ρωσικό λαό κάποια μέρα, τραγουδώντας γι 'αυτούς, θα το συζητήσουμε εκεί. Είναι δικό τους ζήτημα.

Πηγή: Thirty Years of Treason: Excerpts from Hearings Before the House Committee on Un-American Activities, 1938–1968, Eric Bentley, ed. (New York: Viking Press, 1971), σελ. 770
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Ανασύνταξη 419Β (Φλεβάρης 2016)

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφορεί η εφημερίδα Ανασύνταξη 419Β (Φλεβάρης 2016)

Διαβάστε Περισσότερα »

Ανασύνταξη 419 (Φλεβάρης 2016)

Διαβάστε Περισσότερα »

Κυκλοφορεί η εφημερίδα Ανασύνταξη 419 (Φλεβάρης 2016)

Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες - μετανάστες


ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ - ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - Να φύγουν ΤΩΡΑ οι ιμπεριαλιστές από το Αιγαίο - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - Έξω η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ


Στη Συρία, από την αρχή του πολέμου ακόμα, ήταν φανερό ότι η λεγόμενη «αντιπολίτευση» δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το μακρύ χέρι του ιμπεριαλισμού στη χώρα. Στόχος ήταν να παρέμβουν στα εσωτερικά της χώρας έτσι ώστε να ανατρέψουν τον δημοκρατικά εκλεγμένο αστό πρόεδρό της, Άσαντ. Ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» και η Συριακή αντιπολίτευση δεν δημιουργήθηκαν από κάποια οργανωμένη λαϊκή δύναμη, βρέθηκαν όμως, εξοπλισμένοι με σύγχρονα όπλα και με έμπειρους στρατιώτες που μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον αρκετά ικανό αστικό Συριακό στρατό.
Την ίδια περίοδο στην Ελλάδα η συντριπτική πλειονότητα των Οργανώσεων δεν έπαιρνε θέση υπέρ της Συρίας, κατά του εμπάργκο ή των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, κρατούσαν ίσες αποστάσεις, αγνοώντας ότι η σύγκρουση Ιμπεριαλισμού - λαού ήταν η κύρια αντίθεση, μιας και ιμπεριαλιστικές χώρες ανοιχτά επενέβαιναν (όπως είχαν κάνει και παλιότερα σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, κλπ.) ενάντια σε μία ακόμα χώρα ως «σωτήρες» με σκοπό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα τους σ' αυτή και στην ευρύτερη περιοχή.
Τελικά στον πόλεμο της Συρίας έχουν εμπλακεί με στρατιωτικές επιχειρήσεις: η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία, η Τουρκία, κ.α. Μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία, όλες οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής ΕΕ συμφώνησαν να ενισχύσουν στρατιωτικά τις επιχειρήσεις στη Συρία (ανάμεσα σε αυτές και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Μία εμπλοκή που συνεχίζεται με αφορμή «τον κίνδυνο του Ισλαμικού κράτους» που επεκτείνει ή περιορίζει την επιρροή του ανάλογα με τους βομβαρδισμούς, χωρίς να έχει κάποια στήριξη από τον ντόπιο πληθυσμό και χωρίς κάποια οργάνωση των δομών του ή του στρατού του.


Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τον «φράχτη του αίσχους» στον Έβρο


Οι συνεχείς βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν ότι υπήρχε στη χώρα αναγκάζοντας το μεγαλύτερο μέρος των 17.000.000 (και πλέον) κατοίκων της να διασωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου και να αναζητήσουν αλλού μία καλύτερη ζωή. Στην αρχή το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού ρεύματος «σήκωσαν» οι γειτονικές χώρες, όμως από το 2015 χιλιάδες μετανάστες μηνιαίως προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη περνώντας από τη χώρα μας. Εκεί, αδυνατώντας να περάσουν από τον Έβρο λόγω του φράχτη 12,5 χλμ. στα Ελληνο-Τουρκικά χερσαία σύνορα, γνωστού ως «φράχτη του αίσχους» του φασίστα Α. Σαμαρά, επιλέγουν να έρθουν μέσω θάλασσας. Έναν φράχτη που ο σημερινός πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, αρνείται να ρίξει, αποκαλώντας, ουσιαστικά, ανόητους όσους στηρίζουν ακόμα την καταστροφή του («η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν ιδέα», 5/11/2015) παρόλο που η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία» (2/11/2015). Αποτέλεσμα αυτού να πνίγονται κατά εκατοντάδες στο Αιγαίο, σε ένα έγκλημα που πιθανότατα συνιστά γενοκτονία.

Κάλεσμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στους σφαγείς του ΝΑΤΟ για «φύλαξη» του Αιγαίου - Η Γερμανοδιοικούμενη Frontex θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ


Την ίδια ώρα που όλη η Μ. Ανατολή «φλέγεται» (βλ. Συρία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Ιράκ, Αφγανιστάν, κλπ.) με ευθύνη κυρίως του ΝΑΤΟ και των - συμμαχικών σε αυτό - κρατών, ο πρωθυπουργός κάλεσε τις στρατιωτικές (!) δυνάμεις του ΝΑΤΟ με πρόσχημα «την φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας». Κάλεσε δηλαδή πρώτον, στρατό απέναντι στο κύμα χιλιοβασανισμένων και ταλαιπωρημένων μεταναστών, δεύτερον, τους ίδιους τους ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ της Μ. Ανατολής ως εγγυητές της διαφύλαξης των συνόρων!, τρίτον, ουσιαστικά χαρακτηρίζει τους μετανάστες ως απειλή των συνόρων! Μία κίνηση που καταδείχνει για άλλη μια φορά τη φιλο-ΝΑΤΟικο-ιμπεριαλιστική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.
Ταυτόχρονα, η ντόπια Αστική τάξη, ξενόδουλη από γεννησιμιού της, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει και κατ' επέκταση της Ελληνικής κυβέρνησης, ασκεί πρώτον, κριτική στην Τουρκία που (ανεξάρτητα από τους λόγους που το κάνει) αντιτίθεται προσωρινά στην ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα Τουρκικά χωρικά ύδατα (««Τορπιλίζει» την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο η Τουρκία», «Το Βήμα» 22/02/2016, «Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επιβεβαίωναν στην «Κ» πως υπάρχει εμμονή της Τουρκίας στο να περιοριστεί η επιχείρηση στα διεθνή ύδατα και όχι στα εθνικά χωρικά ύδατα, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί. Με την επιχείρηση να εξελίσσεται μόνο στα διεθνή ύδατα, δεν υπάρχει κάποια χρησιμότητα στον περιορισμό των προσφυγικών ροών, τονίζουν οι ίδιες πηγές.» «Καθημερινή» 24/02/2016), και δεύτερον, προσπαθεί να παρουσιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ως «θετική» (!) ενέργεια στον ανταγωνισμό της με τον Τουρκική Αστική τάξη με φόντο το μεταναστευτικό ζήτημα («Ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι οι σύμμαχοι θα απομονώσουν την Τουρκία», «Καθημερινή» 24/02/2016).
Από τον διαγωνισμό ξενοδουλείας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Πρόεδρος της Βουλής (ΠτΒ) Ν. Βούτσης, ο οποίος ως απολογητής του ιμπεριαλισμού, στην ομιλία του στο «Οικονομικό Φόρουμ Δελφών», στις 26/02/2016, απέκρυψε τις ευθύνες των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ για την καταστροφή, τον ξεριζωμό και τη σφαγή των λαών της Μ. Ανατολής. Πιο συγκεκριμένα, στην ομιλία του υιοθέτησε όλα εκείνα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές για να επέμβουν στα εσωτερικά των χωρών αυτών κυρίως ένοπλα («Είναι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασισμένες να διαμορφώσουν μια στρατηγική υποδοχής και ενσωμάτωσης μερικών εκατομμυρίων, ενδεχομένως, προσφύγων-μεταναστών από την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, περιοχές που βρίσκονται σε γενικευμένη στρατηγική αποσταθεροποίησης, λόγω πολέμων, εμφύλιων συρράξεων και θρησκευτικών φονταμενταλιστικών τάσεων;», «left.gr» 26/02/2016 https://left.gr/news/n-voytsis-oi-axies-tis-eyropis-anavaptistikan-mesa-apo-tin-allileggyi-kai-tin-axioprepeia-toy ).

Αντιδραστικός-ρατσιστικός ο διαχωρισμός μετανάστη - πρόσφυγα



Από την επίθεση κατά της Λιβύης και τη διάλυση της από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και του τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος που ακολούθησε προς την Ιταλία, με χιλιάδες να συνωστίζονται καθημερινά σε βάρκες για να περάσουν μέσω θάλασσας στην Ευρώπη και να γλιτώσουν από τον πόλεμο, είχε ξεκινήσει να διαμορφώνεται μία αλλαγή τακτικής των κυρίαρχων ΜΜΕ, Ελληνικών και ξένων. Αλλαγή τακτικής που, βέβαια, υπαγορευόταν από φασίζουσες δυνάμεις και «έστρωνε» το δρόμο στις φασιστικές και ναζιφασιστικές, ωραιοποιώντας τη φρασεολογία και τις πρακτικές τους που μόνο στόχο έχουν να καλλιεργήσουν το μίσος μεταξύ των λαών και να διαιρέσουν το προλεταριάτο σε κάθε χώρα. Αυτή η τακτική περιγράφεται με λίγα λόγια από το «Ο καλός πρόσφυγας - ο κακός μετανάστης» που στην ουσία υπονοεί αυτό που υποστηρίζουν οι φασίστες, ότι δηλαδή «μετανάστης = παράτυπος μετανάστης = λαθρομετανάστης».
Στα πλαίσια αυτής της αλλαγής τακτικής έχει προσαρμοστεί η φρασεολογία και των Ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του αντιδραστικού-ρατσιστικού διαχωρισμού είναι ο διαχωρισμός των μεταναστών με βάση τη χώρα προέλευσής τους (λες και το Αφγανιστάν, για παράδειγμα, έχει υποστεί λιγότερα από τον ιμπεριαλισμό ή ότι ο πόλεμος εκεί έχει τελειώσει). Άλλη αντιμετώπιση έχουν οι Σύριοι, άλλη οι Ιρακινοί, κλπ. Επιτρέπεται στους Σύριους να περάσουν (σε μικρές ομάδες) τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, στους Αφγανούς όμως όχι.

Οι πρακτικές «ανακοπής του μεταναστευτικού κύματος» ή «επαναπροώθησης μεταναστών» σημαίνουν μόνο ένα πράγμα: Περισσότεροι μετανάστες πνιγμένοι στο Αιγαίο



Σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Φλεβάρη επισημαίνεται ότι στόχος της ΕΕ «πρέπει να είναι η ταχεία μείωση των προσφυγικών ροών, η προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης και η διαφύλαξη της ακεραιότητας του Σένγκεν». («Βήμα», 19/2/2016) Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδώθει μετά τη Σύνοδο επισημαίνεται ότι «απαιτείται σημαντική και συνεχής μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων» («Βήμα», 19/2/2016)
Σε αυτά τα πλαίσια οι επικεφαλής του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και το μεγαλοαστικού ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι: «Οι παράνομες ροές πρέπει με κάθε μέσο να σταματήσουν τώρα.» («Ημερησία» 24/02/2016)
Τόσο στο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής όσο και στην επικοινωνία Μητσοτάκη-Γεννηματά οι μετανάστες στοχοποιούνται ξεκάθαρα ως απειλή για τα σύνορα των χωρών της ΕΕ. Επομένως, όχι ως θύματα ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου αλλά ως  «εισβολείς» και καταστρώνεται σχέδιο «ανακοπής του μεταναστευτικού κύματος» με λίγα λόγια περισσότεροι μετανάστες πνιγμένοι στο Αιγαίο από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίων των μεταναστών.

Φασιστικοποίηση στην Ευρώπη


Την ίδια περίοδο η Ευρώπη φασιστικοποιείται. Στις 26/01/2016 η Δανία έκανε νόμο του κράτους την κατάσχεση τιμαλφών από τους μετανάστες που θα εισέρχονται στην επικράτειά της ως αντάλλαγμα για τη «φιλοξενία» που θα τους παρέχει. Νόμος που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη μιας και νομιμοποιεί ενέργειες κατά των μεταναστών-προσφύγων, ανάλογες με τις κατασχέσεις των περιουσιών των Εβραίων από τους Ναζί, πριν και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Στην Αυστρία, το ναζι-φασιστικό «Κόμμα των Ελευθέρων» ενισχύεται, ξεπερνώντας ακόμα και το κυβερνών κόμμα στις δημοσκοπήσεις. Αντί, όμως, τα υπόλοιπα Αστικά κόμματα να ορθώσουν ένα μέτωπο για να ανατρέψουν την φασιστικοποίηση στη χώρα τους, υιοθετούν την ατζέντα, την φρασεολογία και το πρόγραμμα των ναζι-φασιστών, κλείνοντας τα σύνορα στους μετανάστες, βγάζοντας το στρατό στο δρόμο και ορθώνοντας φράχτες για την αναστολή του μεταναστευτικού ρεύματος.
Στη Σλοβακία, το Ναζι-φασιστικό κόμμα ενισχύεται και μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών έγιναν «hot spots»


Για να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων μηνών και σε συνδυασμό με την επιλογή των κρατών της ΕΕ να κλείνουν τα σύνορα τους, επέλεξε συγκεκριμένα σημεία για την ανάπτυξη χώρων που θα διαμείνουν οι μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στη χώρα. Οι χώροι αυτοί - οι περισσότεροι στη μέση του πουθενά - που προσανατολίζονται να είναι κλειστοί, στην καλύτερη περίπτωση θα είναι γκέτο και στην χειρότερη περίπτωση θα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Αμυγδαλέζας, όπου στοιβάζονταν χιλιάδες μετανάστες σε άθλιες συνθήκες και υπό αστυνομική τρομοκρατία.
Σήμερα, χρειάζεται ταξική αλληλεγγύη στους χιλιοβασανισμένους μετανάστες, ένταση της πάλης ενάντια στον πόλεμο, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το φασισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.
Όπως παλιότερα είχε επισημανθεί: «Οι επαναστάτες μαρξιστές δηλ. οι λενινιστές-σταλινιστές πρέπει, μαζί με όλους τους αντιφασίστες, να αγωνιστούν για τη συγκρότηση ενός πλατιού Αντιφασιστικού Μετώπου αλλά και για την ταξική ΕΝΟΤΗΤΑ του προλεταριάτου: ΝΤΌΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, σφυρηλατώντας την αλληλεγγύη και την ΕΝΟΤΗΤΑ στην κοινή πάλη για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, την πάλη ενάντια στη φασιστικοποίηση, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, το φασισμό και ναζι-φασισμό όσο και στην πάλη για την προλεταριακή επανάσταση». (Ιούλης 2014)
Διαβάστε Περισσότερα »

Σκάνδαλο η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής από τον ΣΥΡΙΖΑ με τη μεταφορά των χρεών στις πλάτες των εργαζομένων


Στις 12/02/2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην βουλή προς ψήφιση τροπολογία - σκάνδαλο για την κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, συμφερόντων  Σ. Ψυχάρη. Στην τροπολογία προβλεπόταν η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος και η ανάληψη της διαχείρισης του Μεγάρου από το κράτος, στα χέρια του οποίου περνά ο οργανισμός. Παράλληλα όμως, το Ελληνικό κράτος ανέλαβε και τα υπέρογκα χρέη προς τις τράπεζες, προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους του και προς τρίτους που εκκρεμούσαν, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον, ενώ την ίδια ώρα ο Σ. Ψυχάρης απαλλάχθηκε από οποιαδήποτε δίωξη για την κακοδιαχείριση του Οργανισμού που έβλαψε το κράτος και κατά συνέπεια τους εργαζόμενους.

ΥΠΕΡ της τροπολογίας ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ (εκτός της Α. Βαγενά που διαφώνησε και καταψήφισε), η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. ΚΑΤΑ ψήφισαν η Χ.Α. και οι ΑΝΕΛ, ενώ «ΠΑΡΩΝ» δήλωσαν το «Κ»ΚΕ, το Ποτάμι και η Εν. Κεντρώων, ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο για την υπερψήφισή της, μιας και πλέον η τροπολογία χρειαζόταν λιγότερους ψήφους για να περάσει.

Η κρατικοποίηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έρχεται ως συνέχεια της νέας παράτασης - αμνήστευσης για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Οργανισμού που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 5/11/2015 (η τροπολογία είχε ενταχθεί στο άρθρο 53 των προαπαιτουμένων για την επόμενη δόση), το οποίο υπερψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, «Κ»ΚΕ, Εν. Κεντρώων. Όλα τα κόμματα με την υπερψήφιση αυτού του άρθρου συνέργησαν στην απαλλαγή του Ψυχάρη από τα χρέη του Οργανισμού του Μεγάρου Μουσικής. Είχε προηγηθεί η χορήγηση 600.000 ευρώ από τον ιδρώτα του Ελληνικού λαού προς τον οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής[1] ύστερα από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού στις 21/08/2015 (μία μέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών). «Όλως τυχαίως» την επόμενη μέρα «Τα Νέα» κυκλοφόρησαν με εξώφυλλο τον Α. Τσίπρα και υπέρτιτλο «ΜΟΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ» (22-23/08/2015).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ - Από αξιωματικός του αστικού μοναρχοφασιστικού στρατού επαναστάτης κομμουνιστής στις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ηρωϊκού ΔΣΕ

ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ Από αξιωματικός του αστικού μοναρχοφασιστικού στρατού επαναστάτης κομμουνιστής στις γραμμές του ΕΛΑΣ και του ηρωϊκού ΔΣΕ

Τον περασμένο χρόνο (2/7/2015) «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 99 χρονών μια από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος του τόπου – μαχητικός αντίπαλος του χρουστσωφικού ρεβιζιονισμού – ο αγαπημένος σύντροφός μας, ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ.
Ο Ντίνος Ροζάκης γεννήθηκε στις 17 Απρίλη του 1916 στο χωριό Πλάτανος (Λίμπερδο) της Λακωνίας (8χλμ δυτικά του Γυθείου). Ήταν το δωδέκατο απ’ τα δεκατρία παιδιά της πολυμελούς οικογένειας. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια, το 1935, τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο του Γυθείου.
Η πρώτη επαφή με τις επαναστατικές κομμουνιστικές ιδέες του νεαρού μαθητή Γυμνασίου ήταν η παράνομη συνάντησή του σε μια παρέα 5-6 μαθητών με το στέλεχος του ΚΚΕ, Γιώργο Μπαστουνόπουλο (= Γιώργη Λαμπρινό)[1],[2].
Μετά το Γυμνάσιο έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων και απέτυχε, ενώ την ίδια χρονιά πέρασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως για λόγους οικονομικούς αναγκάστηκε να διακόψει και να καταταχθεί στο στρατό εθελοντής δεκανέας. Το 1937 έδωσε με επιτυχία εξετάσεις στη Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1940 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πυροβολικού, υπηρετώντας στη Βόρεια Ελλάδα.
Με την κατάρρευση του Μετώπου και τη συνθηκολόγηση επέστρεψε στο χωριό του και αργότερα οργανώθηκε στο ΕΑΜ, όπως και πολλοί άλλοι αξιωματικοί του αστικού στρατού, οι οποίοι από τις γραμμές του ΕΛΑΣ πολέμησαν τους Ιταλο-Γερμανο-Βούλγαρους κατακτητές και τους ντόπιους προδότες συνεργάτες τους. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και κατά την περίοδο της ένοπλης δράσης στον Πάρνωνα, αρχές του 1944, έγινε μέλος του επαναστατικού ΚΚΕ, όπως γράφει: «Έτσι, απλά, εντάχθηκα κι’ εγώ στο κόμμα εκείνο, το οποίο τόσα χρόνια η αστική προπαγάνδα προσπαθούσε να με κάνει να φοβάμαι και να μισώ».
Αργότερα, πήρε μέρος και στις μάχες του Δεκέμβρη στην Αθήνα εναντίον των Άγγλων και των ταμπουρωμένων χωροφυλάκων στου «Μακρυγιάννη» και αλλού.
Μετά την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ συμφωνία της Βάρκιζας και την επαίσχυντη παράδοση των όπλων από τη δεξιά οπορτουνιστική ηγεσία του πράκτορα της Ιντέλιτζενς Σέρβις προδότη Σιάντου, άρχισε ένα απίστευτο όργιο τρομοκρατίας της μοναρχοφασιστικής Δεξιάς, χωροφυλάκων, στρατού, Χιτών και των κάθε λογής συνεργατών των κατακτητών που ξεπερνούσε ακόμα και τους «φασίστες κατακτητές, που επιβάλλανε ένα μονόπλευρο εμφύλιο πόλεμο», όπως γράφει στο βιβλίο του ο αγαπημένος μας σύντροφος ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ.
Στα μέσα του Δεκέμβρη του 1946 του έγινε από Χίτες απόπειρα δολοφονίας, πυροβολώντας τον με δυο σφαίρες, μια στη πλάτη και μια στο μηρό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διασώθηκε.
Στα τέλη του 1947 βγήκε στο βουνό και έφτασε στο «σταθμό διοίκησης του αρχηγείου Παρνασσίδας, με διοικητή τον ήρωα, αξέχαστο και ανεπανάληπτο Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου)», παίρνοντας μέρος στην «ηρωική Πορεία των άοπλων τη Ρούμελης» με προορισμό τον Γράμμο για να συνεχίσει την ένοπλη πάλη κατά του ντόπιου μοναρχοφασισμού και του Αγγλοαμερικάνικου ιμπεριαλισμού, απ’ τις γραμμές τώρα του ηρωϊκού και ένδοξου Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), ως τον τερματισμό της.
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, τέλη Αυγούστου του 1949, γιατί δεν υπήρχαν πλέον προοπτικές νίκης, για σειρά λόγους, αναχωρεί από το Δυρράχιο της Αλβανίας με πολλές χιλιάδες μαχητών και μαχητριών με Σοβιετικό καράβι και προορισμό τη Σοβιετική Ένωση, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη. «Οι ΜΑΧΗΤΕΣ και οι ΜΑΧΗΤΡΙΕΣ του ΔΣΕ έφτασαν στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, συγκροτημένοι όπως ήταν στον Γράμμο και στο Βίτσι. Ακόμα και μετά την εγκατάστασή μας στους θαλάμους, για 6 μήνες περίπου, εφαρμόζαμε το στρατιωτικό κανονισμό».
Ο σ. ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ εργάστηκε στην Τασκένδη πολλές δεκαετίες, ενώ ταυτόχρονα τα πρώτα χρόνια ως και την ανοιχτή βάρβαρη επέμβαση της Χρουστσωφικής προδοτικής κλίκας το Σεπτέμβρη του 1955 ζούσε κανονικά κομματική ζωή, όπως και όλοι οι οργανωμένοι πρώην αντάρτες του ΔΣΕ στο ένδοξο και ηρωικό μας κόμμα, το ΚΚΕ (1918-55), με επικεφαλής το μεγάλο και αλύγιστο επαναστάτη κομμουνιστή ηγέτη ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, υπερασπίζοντας την επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ αλλά και εκείνη του διεθνούς επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος με καθοδηγητή τον ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ τον οποίο χαρακτηρίζει «ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΗΓΟ, ο Μεγάλος Μαέστρος του β' παγκοσμίου πολέμου, ανεπανάληπτο πολιτικό» και απαντώντας στους συκοφάντες του γράφει ότι «το όνομα του Στάλιν είναι συνδεδεμένο με κάθε επιτυχία, με κάθε επίτευγμα και το σοβαρότερο απ' όλα με τη συντριβή του Ναζισμού. Λέμε λοιπόν σ' όλους αυτούς τους συκοφάντες, ότι στον Στάλιν δεν κολλάει καμιά συκοφαντία, γιατί το έργο του ζει και φωτίζει, είναι μέσα στο νου και στις καρδιές εκατομμυρίων εργαζομένων σ' όλο τον κόσμο».
Για την κατάσταση στην Τασκένδη, πριν τα γεγονότα ο ίδιος αφηγείται: «Ένας Σοβιετικός ηγέτης που έδειχνε μεγάλη αγάπη, εκτίμηση, σεβασμό και συμπάθεια στους Έλληνες παρτιζάνους του ΔΣΕ, ήταν ο ίδιος ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουζμπεκιστάν, ο Νιγιάζοφ. Κάλεσε στο γραφείο του τον Αντισυνταγματάρχη Ισαάκωφ και του έδωσε εντολή να βοηθήσει όσο μπορεί στη λύση των προβλημάτων των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων… η αγάπη, η εκτίμηση, η καλή συμπεριφορά και η βοήθεια που επιφύλαξαν οι Σοβιετικοί προς τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες δεν μετριέται με τίποτε. Δεν υπάρχει κοινωνικός, πολιτιστικός, μορφωτικός, τεχνικός και επιστημονικός τομέας που να μην συμμετείχαν και να μην διέπρεψαν οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες, πάντα βέβαια με τη βοήθεια των αρμοδίων Σοβιετικών. Η Σοβιετική κυβέρνηση μας χορήγησε τους πρώτους 6 μήνες δωρεάν διατροφή, στέγαση και ιατρική περίθαλψη, κουστούμι, παλτό, εσώρουχα, υπόδηση και όλα τ’ απαραίτητα για τις βασικές ανάγκες μας. Επιπλέον, δόθηκαν στον καθένα 500 ρούβλια για τα ατομικά του έξοδα… Ο Ισαάκωφ ανήκε στο υπουργείο εσωτερικών (Κα Γκε Μπε), ήξερε Ελληνικά κι έπαιξε σημαντικό αρνητικό ρόλο στην υπόθαλψη της ανταρσίας της Τασκένδης» των ελάχιστων χρουστσωφικών Ελλήνων ρεβιζιονιστών που συγκρότησαν τη γνωστή φράξια στην ΚΟ Τασκένδης ενάντια στην ΚΕ του ΚΚΕ, με την άμεση στήριξη και δραστήρια προκλητική υποστήριξη του Χρουστσωφικού Ισαάκωφ, που οδήγησε στα γνωστά γεγονότα το Σεπτέμβρη του 1955, στο πογκρόμ της Τασκένδης.
Ο επαναστάτης κομμουνιστής ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ τάχθηκε από την αρχή κατά της επέμβασης και με την επαναστατική γραμμή, υπερασπίζοντας την ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής το ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ: «Η υπεράσπιση του επαναστατικού μαρξιστικού – λενινιστικού, σταλινικού ΚΚΕ… έγινε αιτία να διωχτεί ο συνεπής επαναστάτης αρχηγός του ΚΚΕ απ’ τους σοβιετοχρουστσωφικούς μέχρις εξόντωσής του».
Στις 23 Αυγούστου 1976 αναχωρεί από το σιδηροδρομικό σταθμό της Τασκένδης με την οικογένειά του και φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά στις 30 Αυγούστου του 1976.
Στις τέσσερις περίπου δεκαετίες που έζησε στην Ελλάδα, μετά την επιστροφή του από τη  Τασκένδη, στάθηκε πάντα αταλάντευτος, με παραδειγματική συνέπεια και σταθερότητα στον επαναστατικό δρόμο της κοσμοθεωρίας του προλεταριάτου, του Μαρξισμού-Λενινισμού-Σταλινισμού, στο δρόμο των ΜΑΡΞ-ΕΝΓΚΕΛΣ-ΛΕΝΙΝ-ΣΤΑΛΙΝ και του ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, αδιάλλακτος και μαχητικός αντίπαλος του προδοτικού διεθνούς και ντόπιου χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού («Κ»ΚΕ-«Κ»ΚΕ εσ.-ΣΥΡΙΖΑ, που «δεν έχουν καμία σχέση με τον κομμουνισμό»), αγωνιζόμενος μέσα από τις γραμμές της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55.
Διακρίνονταν πάντα, ως επαναστάτης κομμουνιστής, για τη συνέπεια και σταθερότητα στις επαναστατικές αρχές, τη σεμνότητα και σύνεση, την παραδειγματική ειλικρίνεια και την αξιοζήλευτη ευγένειά του. Όσοι νέοι είχαν τη μεγάλη τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά διδάχθηκαν πολλά και θα διδάσκονται από την επαναστατική του στάση. Αποτελεί γι αυτούς υπόδειγμα επαναστάτη κομμουνιστή και παράδειγμα προς μίμηση στους σημερινούς μα και μελλοντικούς αγώνες κατά του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού και του φασισμού μα και κατά των διαφόρων δεξιών προδοτικών οπορτουνιστών ρευμάτων και πρώτα απ' όλα του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού.

---

[1] Με την ευκαιρία ας σημειωθεί ότι η δεύτερη έκδοση, στην Κατοχή, του βιβλίου του Γ. Λαμπρινού «ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ’21, ιστορικές ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ» (εκδ. Μαρή και Κοροντζή, Χαρ. Τρικούπη 9, Αθήνα 1943, σελ. 151), συνοδεύεται με μια λιτή, σύντομη, θερμή, αδελφική μα και άκρως συγκινητική αφιέρωση: «ΧΑΡΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΜΑΣ, Γ.Λ.» δηλ. στη μεγαλύτερη επαναστατική φυσιογνωμία του τόπου, κρατούμενο τότε στο Χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, Γραμματέα του ΚΚΕ, ΝΙΚΟ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ, που δολοφονήθηκε από τη σοσιαλφασιστική προδοτική κλίκα των ΜΠΡΕΖΝΙΕΦ-ΦΛΩΡΑΚΗ στο Σουργκούτ της Σιβηρίας τον Αύγουστο του 1973 μετά 17 ολόκληρα χρόνια εξορίας, για να μην επιστρέψει ζωντανός στην Ελλάδα και τους χαλάσει τα αντεπαναστατικά προδοτικά σχέδια, ανασυντάσσοντας το επαναστατικό ΚΚΕ. Ή όπως γράφει ο Ν. Ροζάκης: «Επί ηγεσίας Φλωράκη στο αντεπαναστατικό ΚΚΕ, έγινε η εξόντωση του Ζαχαριάδη, στο Σουργκούτ της Σιβηρίας… όπως εξάγεται από τα γεγονότα, ο Ζαχαριάδης δολοφονήθηκε από τους Χρουστσωφικούς, πιθανόν σε συνεργασία με τους ρεβιζιονιστές του ΚΚΕ πριν γίνει πολιτική μεταβολή στην Ελλάδα που φέρανε οι Αμερικάνοι, σε συνεργασία με τους Σοβιετοχρουστσωφικούς… γνωρίζανε πολύ καλά οι σοβιετικοί ρεβιζιονιστές, αλλά και οι Έλληνες Φλωράκηδες, Κολιγιάννηδες, Δημητρίου, Δρακόπουλοι, οι Έλληνες της Αριστεράς που είχαν οργανώσει αντιζαχαριαδικό μέτωπο, ότι θα σβήνανε σαν σαπουνόφουσκα, γιατί ο Ζαχαριάδης εξασκούσε γοητεία στη συντριπτική πλειονότητα των κομμουνιστών, αλλά και μέσα στη μάζα των εργαζομένων εξασκούσε μεγάλη επιρροή και είχε κύρος» (ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΖΑΚΗΣ: «ΣΑΡΑΝΤΟΧΡΟΝΗ ΠΟΡΕΙΑ, ΤΑΫΓΕΤΟΣ – ΓΡΑΜΜΟΣ – ΤΑΣΚΕΝΔΗ, 1936-1976», σελ. 279-280, Αθήνα 2008).
[2] Ο Γ. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ δολοφονήθηκε από το μοναρχοφασιστικό στρατό ή παρακρατικές συμμορίες, βαριά άρρωστος, το Μάη του 1949 στα Τζουμέρκα σε κάποιο σημείο κοντά στο Μοναστήρι στο ΚΗΠΙΝΑΣ ανάμεσα στα χωριά Μελισσουργοί και Ματσουκι, σύμφωνα με πληροφορία του συντρόφου μας ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΑΚΟΥ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Να μπει τέλος στην αυτασφάλιση και στην ανασφάλιστη εργασία στο Δημόσιο

Να μπει τέλος στην αυτασφάλιση και στην ανασφάλιστη εργασία στο ΔημόσιοΥποχρεωτική ασφάλιση όλων των εργαζομένων του Δημοσίου σε όλες τις βαθμίδες του

Μέσα στα χρόνια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης υπερπαραγωγής εντάθηκε απότομα και περαιτέρω η επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώματα, την ασφάλιση, κλπ. Στόχος της επίθεσης αυτής, μεταξύ άλλων, είναι η χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων.

Η πολιτική της εξάρτησης, της υποτέλειας και της λιτότητας που έχουν ακολουθήσει συστηματικά οι κυβερνήσεις και η αστική τάξη, έχει ως στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη συμπίεση του μισθού προς τα κάτω, την πλήρη διάλυση του υπάρχοντος εργασιακού χάρτη, την ακύρωση εργασιακών κατακτήσεων, την ολοένα και μεγαλύτερη απόσπαση υπεραξίας από τους εργάτες, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, κλπ.

Ειδικά στο θέμα της ασφάλισης, παρατηρείται το φαινόμενο της αύξησης της αυτασφάλισης («μπλοκάκι») ή ακόμα και της ανασφάλιστης εργασίας (πχ μέσω τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από «ανέργους» ημιαπασχολούμενους ή υποαπασχολούμενους).

Ένα από τα πιο κραυγαλέα παραδείγματα αυτής της κατάστασης είναι η σύμβαση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) η οποία καθιερώθηκε ως «σύμβαση έργου» με αποτέλεσμα τις σχολικές χρονιές 2013– 14 και 2014 – 15 οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί να υποχρεούνται να εκδίδουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (ΤΠΥ) με δυνατότητα εξαίρεσης γι' αυτούς που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και υπό την προϋπόθεση ότι ασκούν ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών και δεν είναι υπόχρεοι εφαρμογής του Κώδικά Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Τότε δίνονταν η «δυνατότητα» το «μπλοκάκι» να υποκατασταθεί από απόδειξη πληρωμής επαγγελματικής δαπάνης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην περίπτωση που την προηγούμενη περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έξοδα μέχρι 5000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο το Δημόσιο απαλασσόταν από την υποχρέωσή του να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές βαφτίζοντας εκπαιδευτικούς ελεύθερους επαγγελματίες. Γεγονός που οδήγησε σε παρέμβαση του Συνήγορου του Πολίτη και στη συνεχεια και του ΙΚΑ.

Μαύρη και ανασφάλιστη εργασία έχουμε και εντός των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με τους ερευνητές να εργάζονται χρόνια και να καλύπτουν πάγιες ανάγκες και την ίδια στιγμή να κόβουν τιμολόγια με «μπλοκάκι». Σε μια σειρά από Πανεπιστήμια «παρέχονται» ανασφάλιστες ή/και απλήρωτες «υπηρεσίες» από προπτυχιακούς φοιτητές, μεταπτυχιακούς και υπ. διδακτόρες στα πλαίσια δήθεν «πάγιων υποχρεώσεών τους» όπως για παράδειγμα επιτηρήσεις, παραδόσεις μαθημάτων, κλπ.

Με αυτούς τους τρόπους το κράτος παραιτείται από το να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, ρίχνοντας έτσι τα βάρη ακόμα περισσότερο στις πλάτες των εργαζομένων, των μισθωτών του δημοσίου, του προλεταριάτου γενικότερα.

Ταυτόχρονα, προσπαθούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε αντίσταση μέσω της διάσπασης εργασιακών αντικειμένων, των πολλαπλών εργασιακών καθεστώτων, μέσω της προώθησης συντεχνιακών διεκδικήσεων μέσω των ρεφορμιστικών παρατάξεων και ηγεσιών, κλπ κλπ.

Είναι αναγκαίο να μπει τέλος στην αυτασφάλιση και στην ανασφάλιστη εργασία στο Δημόσιο. Να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση όλων των εργαζομένων του Δημοσίου σε όλες τις βαθμίδες του.

Για να γίνουν αυτά χρειάζεται η εργατική τάξη να γίνει τάξη για τον εαυτό της, να υπάρξει ένταξη των εργαζομένων στα σωματεία τους, να απορριφθεί ο ρεφορμισμός και οι συντεχνιακές λογικές. Να αλλάξουν οι συσχετισμοί στα σωματεία προς όφελος της εργατικής τάξης και του λαού.

Σήμερα χρειάζεται ανασύνταξη του επαναστατικού ταξικού υνδικαλιστικού κινήματος αλλά και του επαναστατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της εργατικής τάξης. Χρειάζεται να δυναμώσει η κομμουνιστική φωνή μέσα στην εργατική τάξη. Να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που ενώνουν την εργατική τάξη στο κοινό ταξικό της συμφέρον, δυναμώνοντας την ανάπτυξη της επαναστατικής ταξικής συνείδησης με την απαλλαγή τους από τις ρεφορμιστικές απόψεις, οι δυνάμεις που είναι ανυποχώρητες στην επίτευξη αυτού του στόχου και δεν είναι έτοιμες να ξεπουλήσουν αγώνες, να τους αποπροσανατολίσουν με λαθεμένα αιτήματα και να απομαζικοποιήσουν με λαθεμένες ταχτικές και κινήσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Έφυγε από τη ζωή ο επαναστάτης κομμουνιστής ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ

Τον Αύγουστο έφυγε από τη ζωή ο επαναστάτης κομμουνιστής ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΕΛΗΣ αντίπαλος των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών ο οποίος συμμετειχε ενεργά στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ. Για τους αγώνες του εξορίστηκε 6 χρόνια σε Μακρονήσο - Αϊ - Στράτη και στη συνέχεια επί χούντας εξορίστηκε σε Γιούρα - Λέρο 4 χρόνια. Αγωνίστηκε σταθερά ενάντια στου χρουτσωφικό ρεβιζιονισμό και υπέρασπισε μαχητικά μέσα από τη δράση του στην Επιτροπή το έργο και μνήμη του Ι.Β. ΣΤΑΛΙΝ.
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αδεσμευτη Κίνηση Γυναικών: 8 Μάρτη 1857 - 8 Μάρτη 1910 - 8 Μάρτη 2016

clip_image0028 Μάρτη 1857 - 8 Μάρτη 1910 - 8 Μάρτη 2016

Η ανθρώπινη μνήμη έχει διασώσει τις τεράστιες μετακινήσεις ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στο χρόνο, ωθούμενων από την ανάγκη της επιβίωσης από τον θάνατο από πόλεμο, ξηρασία, πείνα, θρησκευτικούς, φυλετικούς και άλλους διωγμούς. Ας είναι η μνήμη η φαρέτρα μας.

1857 Νέα Υόρκη: αστυνομικές δυνάμεις βάφουν με αίμα τις διαδηλώσεις εργατριών που ζητούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, εξίσωση μισθών μεταξύ ανδρών και γυναικών, κατάργηση των διακρίσεων ανάμεσα στις εργαζόμενες αγγλοσαξονικής καταγωγής και στις «άλλες», ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. ΑΘΑΝΑΤΕΣ !

1910 Κοπεγχάγη: σοσιαλίστριες γυναίκες στη «Β΄ Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών», μετά από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν, καθιερώνουν την 8 Μάρτη «Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας». Σ` αυτή την πρώτη μέρα των αγωνιστριών Γυναικών, τα δικαιώματα των Γυναικών και η ειρήνη ξεκινούν τον χορό των αγώνων και των διεκδικήσεων. ΑΘΑΝΑΤΕΣ !

2016 Μεσόγειος



«…Στ’ ανοιχτά του πελάγου με καρτέρεσαν 

Με μπομπάρδες τρικάταρτες και μου ρίξανε..» Οδ. Ελύτης

Βάφτηκε η θάλασσα με αίμα, περισσεύουν τα δάκρυα, οι ενοχές και ο θυμός. Τώρα είναι η ώρα ν’ αλλάξουμε το αύριο. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ.

30 Αυγούστου 1932, από την ομιλία της Κλάρα Τσέτκιν, που εκφωνήθηκε στο Ράιχσταγκ, «Ο φασισμός πρέπει να νικηθεί»

«Οι μάζες δεν πρέπει να επιτρέψουν στον εαυτό τους να φοβηθούν από την ωμή χρήση βίας, με την οποία ο καπιταλισμός επιδιώκει την επιβίωσή του, με τη μορφή νέων παγκόσμιων πολέμων και φασιστικών εμφυλίων διαμαχών.

Το πιο σημαντικό άμεσο καθήκον είναι η δημιουργία ενός Ενιαίου Μετώπου όλων των εργαζομένων, για να αποκρουστεί ο φασισμός, ώστε να προφυλαχτούν από την υποδούλωση και την εκμετάλλευσή τους, καθώς και να διατηρήσουν τη δική τους φυσική ύπαρξη, την ισχύ και τη δύναμη της οργάνωσής τους. Μπροστά σε αυτή την επιτακτική ιστορική αναγκαιότητα, όλοι οι λόγοι που μας εμποδίζουν και μας διαιρούν, πολιτικές, συνδικαλιστικές, θρησκευτικές και ιδεολογικές απόψεις πρέπει να παραμεριστούν. Όλοι όσοι αισθάνονται να απειλούνται, όλοι εκείνοι που υποφέρουν και όλοι όσοι προσβλέπουν στην απελευθέρωση πρέπει να ανήκουν στο Ενιαίο Μέτωπο ενάντια στο φασισμό και τους εκπροσώπους του στην κυβέρνηση. Η αυτοπεποίθηση των εργατών απέναντι στο φασισμό είναι η επόμενη απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία του Ενιαίου Μετώπου στη μάχη κατά των κρίσεων και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που αιτία της ύπαρξής τους είναι τα καπιταλιστικά μέσα παραγωγής. Η εξέγερση των εκατομμυρίων εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, στη Γερμανία ενάντια στην πείνα, τη δουλεία, τις φασιστικές δολοφονίες και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους είναι μια έκφραση της ακατάλυτης μοίρας των εργαζομένων όλου του κόσμου.»

8 Μάρτη 2016

Καλώς ήρθατε στην «Ενωμένη Ευρώπη» της ξενοφοβίας, της εκμετάλλευσης, της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, της βαρβαρότητας.

Δεν λησμονούμε τον πόλεμο, τον ξεριζωμό. Οι καπιταλιστές/ιμπεριαλιστές «φίλοι» μας, οι κουμανταδόροι και «προστάτες» μας, πότε με άμφια, πότε με σιρίτια στρατιωτικά και ενίοτε με γυαλιστερά ρούχα, πέφτουν ως όρνεα πάνω μας, σπαράσσουν τις ζωές μας.

Η γη, τα νερά, ο πλούτος, τα σώματά μας τους ανήκουν. Οι Λαοί σφαδάζουν κάτω από τη στυγνή εκμετάλλευσή τους. Διαμελίζουν σώματα αμάχων, μας εξοστρακίζουν από την παιδική μας ηλικία, από την πατρίδα μας.

Σήμερα, το φάντασμα του φασισμού πλανάται σε όλη την  «Ενωμένη Ευρώπη». Ενωμένες θα δώσουμε τη μάχη, θα απομονώσουμε τις γραφειοκρατικές καρικατούρες που με χρήματα από τον ιδρώτα των εργαζομένων, παριστάνουν τους φιλάνθρωπους ιεραπόστολους.

Η προσφυγιά δεν είναι πεδίο δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι ευθύνη κρατών και διεθνών οργανισμών.

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ότι με αγώνες κατέκτησε η ανθρωπότητα ας μην επιτρέψουμε, να ξεθωριάζουν σε συνεδριάσεις, ψηφίσματα, διακηρύξεις.

Μοναδικός δρόμος είναι η από κοινού δράση, η διεκδίκηση και η απαίτηση εφαρμογής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επιγραμματικά και ειδικότερα για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τα παιδιά:

Οι ίδιες γυναίκες πρόσφυγες να συμμετέχουν στο σχεδιασμό των αναγκαίων υπηρεσιών

Οι γυναίκες άμεσα να έχουν πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα που αναφέρονται στο πρόσωπό τους

Να συνενωθούν οι οικογένειες που χάθηκαν στο δρόμο

Άμεσα μέτρα ασφαλείας στα κέντρα κράτησης για την προστασία των, ξεχωριστοί χώροι υγιεινής γυναικών και παιδιών

Να τηρηθούν και να εξασφαλιστούν οι διαδικασίες ασύλου στο πλαίσιο της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951 τη Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και να λαμβάνονται υπόψη η διάσταση του φύλου στις αιτούσες άσυλο.

Άμεσα να παρασχεθούν ειδικές υπηρεσίες στις έγκυες γυναίκες, στις ηλικιωμένες, στα θύματα βίας, σε όσες έχουν προβλήματα υγείας, στις ανύπαντρες μητέρες, στις ακρωτηριασμένες σωματικά και ψυχικά από τη φρίκη και την οδύνη των πολέμων.

Ανησυχούμε, ότι από φόβο και άγνοια, στις δυτικές κοινωνίες θα επικρατήσουν αρνητικά στερεότυπα για τις γυναίκες μετανάστριες, τις πρόσφυγες και τις αιτούσες άσυλο.

Η 8η Μάρτη του 2016 ας είναι ημέρα έναρξης των κοινών δράσεών μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων γυναικών.

8 Μάρτη 2016
Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Σιωπή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για την φασιστική επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη

Σιωπή από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για την φασιστική επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη

Στις 9 Δεκέμβρη 2015 ύστερα από εντολή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα του Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν στον πρόχειρο καταυλισμό των μεταναστών στην Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Εκεί συνωστίζονταν σε σκηνές χιλιάδες μετανάστες από την Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, κλπ. περιμένοντας υπομονετικά να αλλάξει κάτι και να τους επιτραπεί να προχωρήσουν εντός της ΠΓΔΜ και στη συνέχεια προς την κεντρική Ευρώπη.
Οι μετανάστες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, είχαν κάνει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, έχασαν δικούς τους ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, έπεσαν θύματα δουλεμπόρων και ντόπιων εκμεταλλευτών οι οποίοι για ένα δωμάτιο, ένα κομμάτι ψωμί ή ένα μπουκάλι νερό απαιτούσαν μία ολόκληρη περιουσία. Το καταστροφικό ταξίδι ξεκίνησε διότι οι χώρες τους καταστράφηκαν από τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σημαντικό ρόλο σε αυτές έπαιξε η - για άλλη μια φορά - εθελόδουλη στάση των εθελόδουλων ελληνικών κυβερνήσεων που αποδέχτηκαν την διενέργεια επιθέσεων είτε του στόλου είτε της αεροπορίας των ιμπεριαλιστών από τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην χώρα μας, από όπου εκκινούσαν για να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη, το Ιράκ, κλπ.
Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Ειδομένη ξεκίνησε νωρίς το πρωί, αφού πρώτα η κυβέρνηση χρησιμοποίησε φασιστικού τύπου πρακτικές φίμωσης του τύπου. Συγκεκριμένα, πριν ξεκινήσει την επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης η αστυνομία προσήγαγε αυθαίρετα τους 2 μοναδικούς φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στον καταυλισμό, όπως κατήγγειλε λίγη ώρα αργότερα η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Μόνος στόχος αυτής της τακτικής ήταν να μην παρευρίσκεται κανείς που θα μπορούσε να καταγράψει και να αποτυπώσει με εικόνες και βίντεο τη βίαιη διάλυση του καταυλισμού. Από την ίδια μέρα όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ ξεκίνησαν να αναμεταδίδουν ότι «Η επιχείρηση, στην οποία συμμετείχε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις» («Έθνος», 9/12/2015), «Περιστατικά αστυνομικής βίας ή επεισόδια δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής από όσους ήταν κοντύτερα στην επιχείρηση, δηλαδή τα μέλη των ΜΚΟ.», παρόλο που «απέκλεισαν την περιοχή σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων, μη επιτρέποντας την πρόσβαση σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων (με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ.» («ΕΦ.ΣΥΝ.» 10/12/2015).
Διαβάστε Περισσότερα »

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ - ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ - ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ - ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

Τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών - πολιτικών επεμβάσεων και της όξυνσης των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Συρία και ευρύτερα στη Μ. Ανατολή έχουν γίνει πλέον, όχι μόνο ορατά αλλά και οριακά, έχοντας προκαλέσει σοβαρότατες και ποικίλες επιπτώσεις σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η αναπόφευκτη δημιουργία του τεράστιου προσφυγικού-μεταναστευτικού κύματος εκατομμυρίων ανθρώπων (κάθε ηλικίας, παιδιά, γυναίκες κλπ) που μετακινούνται από τις εμπόλεμες και κατεστραμμένες ζώνες, με επιδίωξη την επιβίωση και τη ζωή, είναι το πιο άμεσο, ξεκάθαρο και χαρακτηριστικό αποτέλεσμα. Αυτή η μετακίνηση επιβίωσης - προσφυγιάς - μετανάστευσης, δεν εξελίσσεται μόνο μέσω του διαδρόμου Τουρκίας - Ελλάδας αλλά και προς Ιταλία, και στο μεγαλύτερο ποσοστό της προς τις κοντινές χώρες της Μέσης Ανατολής.

Καθώς η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ των εμπόλεμων δυνάμεων στη Συρία βρίσκεται σε αποφασιστικής σημασίας στάδιο και τα διεθνή κέντρα «επιχειρούν» διευθετήσεις και συμφωνίες «κορυφής», ενώ η γενικότερη κατάσταση παρουσιάζεται ρευστή και αβέβαιη σε διάφορους τομείς, διάφορες δυνάμεις και οι αντιδραστικές κυβερνήσεις της περιοχής κινούνται επιθετικά, εμπλέκοντας και το προσφυγικό ζήτημα στους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις τους.

Η αναβαθμισμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟικού στόλου με 57 πλοία υπό γερμανική διοίκηση («ΕΘΝΟΣ», 12/2/2016) στο Αιγαίο με αιτιολογία το προσφυγικό, αφορά και σχετίζεται πρωτίστως με τις γενικότερες περιφερειακές εξελίξεις και διαμορφώνει αυξημένες επικίνδυνες καταστάσεις και αρνητικές συνθήκες για την εργατική τάξης της χώρα μας και τον λαό της, με την ευθύνη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου. Το ίδιο ισχύει και για το νέο στρατιωτικό σώμα της «Ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής» που αναμένεται.

Ενώ το μεγάλο προσφυγικό καραβάνι επιβίωσης προχωρά από την Τουρκία προς την Ελλάδα, με βασική κατεύθυνση τις χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης, ολόκληρο το ευρωπαϊκό φασιστικό σκυλολόι (όπως και της χώρας μας) γαβγίζει λυσσασμένα, προτάσσοντας την λεγόμενη «Ευρώπη – φρούριο», κραυγάζοντας - επιστρατεύοντας από το σκοτεινό παρελθόν της ιστορίας κάθε είδους, μα πρώτα από όλα δοκιμασμένες στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ακριβώς γι' αυτό υπεραντιδραστικές, ρατσιστικές, εθνικιστικές, ναζιφασιστικές και τρομο-υστερικές χυδαιότητες. Ο φασισμός δείχνει και πάλι το κτηνώδες πρόσωπο του, που σε ορισμένες χώρες της ΕΕ έχει αποκτήσει και επίσημη κυβερνητική έκφραση.

Για τον Ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το επιστημονικό δυναμικό, τους προοδευτικούς ανθρώπους και μαζί για το επαναστατικό λαϊκοδημοκρατικό κίνημα μπαίνει σήμερα επείγον καθήκον πρώτης γραμμής: 1) Αγωνιστική κινητοποίηση - μαζική αλληλεγγύη και στήριξη στους πρόσφυγες-μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, 2) Μαχητική πολιτική - ιδεολογική απόκρουση και συντριβή των εγκληματικών ρατσιστικών - εθνικιστικών - ναζι-φασιστικών αθλιοτήτων, 3) Πλατιά μεταφορά του αντιιμπεριαλιστικού μηνύματος: Αίτημα όλων των λαών, να σταματήσει ΤΩΡΑ ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που αποτελεί προϋπόθεση για ομαλοποίηση και για την δυνατότητα επιστροφής των προσφύγων-μεταναστών στις χώρες τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

795 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεινάνε / 1.826 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 7,05 τρις δολάρια

- 795 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο πεινάνε
- 1.826 δισεκατομμυριούχοι κατέχουν 7,05 τρις δολάρια
- Αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας

Ένα από τα αποτελέσματα της άγριας καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας είναι ολοένα και περισσότερο να μεγαλώνουν οι κοινωνικές αντιθέσεις, τις οποίες βιώνουν έντονα στην καθημερινότητα τους εκατομμύρια εργαζόμενοι. Εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κόσμο βιώνουν την ανεργία, φτώχεια, απόλυτη εξαθλίωση (χειροτέρευση των συνθηκών ζωής, κλπ), πείνα και θανάτους και το σύνολο των κοινωνικών προβλημάτων, εγκληματικότητα, ναρκωτικά, πορνεία κλπ., αλλά και πολέμους με σκοτωμούς, καταστροφές ξεριζωμούς και προσφυγιά. Το 2015, 795 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονταν, πεινούσαν και συνεχίζουν να πεινάνε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πείνας του ΟΗΕ για το 2015. Την ίδια χρονιά, το 2015 πάνω από 60 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι και πρόσφυγες από τις συγκρούσεις και τους πολέμους στον κόσμο. Λίγο πριν, το 2014, καταγράφτηκε «εντυπωσιακά ταχύτατη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να διαφύγουν» από εμπόλεμες περιοχές, «με 59,5 εκατομμύρια ξεριζωμένους στα τέλη του 2014, σε σχέση με 51,2 εκατομμύρια το 2013», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Παράλληλα, ένα ακόμη στοιχείο το οποίο επιδεινώνει το βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο των εργαζομένων έρχεται να προστεθεί στη ζωή τους είναι η ανεργία. Από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης υπερπαραγωγής (και όχι υπερσυσσώρευσης όπως ισχυρίζονται οι ρεφορμιστές ηγέτες του «Κ»ΚΕ κλπ.) χάθηκαν παγκοσμίως περισσότερες από 61 εκατ. θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα «ψαλιδισμένα» στοιχεία της αστικής στατιστικής που δεν περιλαμβάνουν όλους τους ανέργους. Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν μείνει χωρίς δουλειά θα συνεχίσει να αυξάνεται τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΕΑ), προβλέπεται ότι μέχρι το 2019, 212 εκατ. εργαζόμενοι θα χάσουν την εργασία τους.

Παράλληλα, στον κόσμο, στη σκληρή εικόνα αυτή της ανεργίας, της φτώχειας και της απόλυτης εξαθλίωσης, μια άλλη προβάλει: η εικόνα της χλιδής και του πλούτου. Το 2015, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes καταγράφονται 1.826 δισεκατομμυριούχοι, οι οποίοι συνολικά κατέχουν 7,05 τρις δολάρια, από 6,4 τρις το 2014. Η ίδια λίστα το προηγούμενο έτος, το 2014 συμπεριελάμβανε 1.645 δισεκατομμυριούχους. Ο Μπιλ Γκέιτς για 16η φορά είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Η περιουσία του ανέρχεται στα 79,2 δις δολάρια και το 2015 παρουσιάζεται πλουσιότερος κατά 3,2 δις. Ο πλούτος αυτός των 7,05 τρις δολαρίων που ξεπερνά και τον προϋπολογισμό δεκάδων χωρών στον κόσμο, είναι αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης εκατομμυρίων εργαζόμενων, αλλά και τη καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών δεκάδων χωρών από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, που ιδιοκτήτες και μέτοχοι τους συγκαταλέγονται ανάμεσα σ’ αυτούς που κατέχουν τα 7,05 τρις δολάρια.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί ως καθοριστική συμβολή στη διασφάλιση και την συνέχισή του πλουτισμού όλων αυτών. Οι εκάστοτε αστικές κυβερνήσεις των χωρών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εναλλάσσονται στις αστικές κυβερνήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά υψηλόμισθοι υπάλληλοι των καπιταλιστών, υπάλληλοι και εκπρόσωποι της αστικής τάξης της κάθε χώρας, στην εξυπηρέτηση των δικό της συμφερόντων σε βάρος των εργαζομένων, με μια σειρά μηχανισμούς, πέρα από την ωμή βία, ΜΑΤ, τα ΜΜΕ, εκπαίδευση κλπ. Τον ίδιο ρόλο έχουν και τα χιτλερικά φασιστικά, ρατσιστικά εθνικιστικά κόμματα, αλλά και εκείνα που αυτοαποκαλούνται «αριστερά, εργατικά, λαϊκά» κλπ. με σκοπό να συμβάλουν στον έλεγχο και να υπονομεύουν συστηματικά και να δηλητηριάζουν την ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων μπολιάζοντάς την με αστικές ρεφορμιστικές εθνικιστικές ρατσιστικές αντιλήψεις, στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την παραίτηση από κάθε αντίσταση και διεκδίκηση και στην κατεύθυνση της διαιώνισης του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καταπιεστικού κοινωνικού συστήματος, του καπιταλισμού.

Ένα αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι με οδυνηρές και καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή τους.
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή συνάντηση των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων της Ευρώπης στο Παρίσι (Ιούνιος 2015)

Πραγματοποιήθηκε η περιφερειακή συνάντηση των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων της Ευρώπης στο Παρίσι (Ιούνιος 2015)

Τον περασμένο Ιούνιο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών της Γαλλίας είχε την χαρά και την τιμή να είναι ο οργανωτής της περιφερειακής συνάντησης των Κομμάτων και Οργανώσεων της Ευρώπης, που είναι μέλη της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων.
Εντατικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μας επέτρεψαν να διαμορφώσουμε και να υιοθετήσουμε μια πολιτική απόφαση για την κατάσταση στην Ευρώπη, τα καθήκοντα και τις κινητοποιήσεις την ανάπτυξη των οποίων τα κόμματά μας σκοπεύουν να ενθαρρύνουν.
Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην επίθεση των φιλελεύθερων και σοσιαλ- φιλελεύθερων κυβερνήσεων εναντίον της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών και στην ανάπτυξη αντίστασης. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην ολοένα και αυξανόμενη αλληλεγγύη προς την εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας που σκοπό έχει να σπάσει τον εκβιασμό της τρόϊκας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ) και των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ που έχουν ενωθεί εναντίον του ελληνικού λαού.
Μας απασχόλησε επίσης και το ζήτημα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθείται από τα όλα σχεδόν τα κράτη και την ΕΕ εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.
Αναλύσαμε τις εντάσεις, τις ένοπλες συγκρούσεις και την στρατιωτικοποίηση των οικονομιών αρκετών κρατών της ΕΕ, ιδιαίτερα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που συνδέονται με το ΝΑΤΟ.
Σ' όλα αυτά τα θέματα, συζητήσαμε σχέδια ανάπτυξής κοινής δουλειάς μεταξύ των Κομμάτων και Οργανώσεων μας με σκοπό είτε τη συμμετοχή στις τρέχουσες κινητοποιήσεις προβάλοντας τις αναλύσεις και τις προτάσεις μας είτε την δημιουργία κινητοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση άλλων δυνάμεων.
Ακολουθούν τα κείμενα που εγκρίθηκαν από την περιφερειακή συνάντηση.

Ανακοίνωση

Τον Ιούνιο του 2015, η περιφερειακή συνάντηση των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων της Ευρώπης, μελών της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων (ICMPLO), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Γαλλία σε ατμόσφαιρα αδελφοσύνης και διεθνούς αλληλεγγύης.
Στην αρχή της συνάντησης, οι συμμετέχοντες απέδωσαν φόρο τιμής στη μνήμη των συντρόφων που πέθαναν πρόσφατα, Frede Klitgard από το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών της Δανίας (APK) και του Juan Marte από το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργασίας (PCT) της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η συνάντηση αφιερώθηκε σ’ αυτούς τους δύο αλύγιστους Μαρξιστές-Λενινιστές και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους.
Τα κόμματα και οι οργανώσεις συνεχάρησαν το Κόμμα Εργασίας της Τουρκίας (EMEP) για την εκλογική επιτυχία που σημείωσε λόγω της συμμαχίας του με το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).
Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση και τις εμπειρίες της δουλειάς που έγινε στις διάφορες χώρες. Συζήτησαν για την καπιταλιστική κρίση στην Ευρώπη, την αυξανόμενη απόρριψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και πολιτικών λιτότητας στην ΕΕ, την απειλή ιμπεριαλιστικού πολέμου και τις συνέπειές του.
Έπειτα από μακρές και εποικοδομητικές συζητήσεις, υιοθετήθηκε ομόφωνα μια σημαντική πολιτική διακήρυξη στην οποία διακηρύσσουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Ελλήνων εργατών και λαού ενάντια στον εκβιασμό της ΕΕ, του ΔΝΤ και των φιλελεύθερων και σοσιαλ- φιλελεύθερων κυβερνήσεων της ΕΕ. Καλούμε όλους σε όλες τις χώρες να πάρουν μέρος στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τους εργάτες και το λάο της Ελλάδας και στις διαδηλώσεις της 20ης Ιουνίου.
Εγκρίναμε επίσης ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Νορβηγούς λιμενεργάτες.
Καλούμε όλους τους εργάτες και λαούς της Ευρώπης να κάνουν πράξη, και να αναπτύξουν παραπέρα, τις κατευθύνσεις που περιέχονται στην παρούσα πολιτική διακήρυξη.
Οι συμμετέχοντες καταλήξαμε σε κοινά καθήκοντα και πολιτικές δράσεις στους ερχόμενους μήνες με σκοπό να προχωρήσει ο αγώνας για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και την ανάπτυξη του προλεταριακού διεθνισμού.

Γαλλία, Ιούνιος 2015

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας – APK
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας – PCOF
Οργάνωση για την οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Γερμανίας
Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (1918-1955)
Κομμουνιστική Πλατφόρμα για το Κομμουνιστικό Κόμμα του προλεταριάτου της Ιταλίας
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση Νορβηγίας Revolusjon
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) – PCE (ML)
Κόμμα Εργασίας Τουρκίας – EMEP

Πολιτική απόφαση
Να κινητοποιηθούμε ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και του πολέμου
Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Για χρόνια η ΕΕ και οι κυβερνήσεις διαφόρων χωρών έχουν επιβάλλει πολιτικές λιτότητας στου εργάτες και τις λαϊκές μάζες. Το αποτέλεσμα της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, που επιτείνεται από αυτές τις πολιτικές, είναι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ, μια τεράστια ανεργία η οποία πλήττει κυρίως τους νέους, καταδικάζοντάς τους στην ανασφάλεια, αλλά και τους μεγαλύτερους εργάτες που απειλούνται διαρκώς να βυθιστούν στην φτώχεια. Η φτώχεια απλώνεται παντού, στις πόλεις και στην ύπαιθρο. Με αυτές τις πολιτικές λιτότητας, η «ανάπτυξη» εξαφανίζει όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας και αποφέρει επιπλέον κέρδη στους πλούσιους και τους μεγάλους μετόχους. Σημαίνει περισσότερη ανασφάλεια, μικρότερες αμοιβές, και δραστικές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες: υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, δημόσιες συγκοινωνίες κλπ.
Αυτές οι φιλελεύθερες πολιτικές εφαρμόζονται από κυβερνήσεις που ακολουθούν τον «οδικό χάρτη» των μεγάλων επιχειρήσεων, της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας, οι οποίες θέλουν να καταργήσουν τα κοινωνικά και πολιτικά ωφέλη που η εργατική τάξη κατέκτησε μετά από χρόνια αγώνων και που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει. Οι διάφορες συνθήκες και οδηγίες, ιδιαίτερα μετά την συνθήκη του Μάαστριχτ (και των «κριτηρίων σύγκλισης» που καθιέρωσαν το ευρώ) συνεχίζουν αυτήν την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα του δόγματος του «ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού», που σημαίνει τον οργανωμένο ανταγωνισμό όλων εναντίον όλων και την φτηνή εργασία, της «απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», που σημαίνει ελευθερία των εργοδοτών να απολύουν, υπερεκμετάλλευση των εργατών και ανασφάλεια. Είτε ονομάζεται «νόμος κινητικότητας» από τον Ραχόι, είτε «εργατικός νόμος» από τον Ρέντσι, είτε «νόμος Χάρτζ» στην Γερμανία, είτε «νόμος Μακρόν» στη Γαλλία, όλες αυτές οι αντι-μεταρρυθμίσεις στοχεύουν στην μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης, στην διευκόλυνση των απολύσεων, στην καθιέρωση όλο και μεγαλύτερης ευελιξίας και στην αμφισβήτηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργατών.
Στα πρόσφατα χρόνια, η «κρίση χρέους» προσφέρει την δικαιολογία για τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης, τις δραστικές περικοπές στους κοινωνικούς προϋπολογισμούς, την εξάλειψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, την στιγμή που αυτά είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τον εξαθλιωμένο πληθυσμό.
Δεν είναι οι λαϊκές μάζες που ευθύνονται για αυτά τα χρέη δισεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για να βοηθήσουν τα μεγάλα μονοπώλια να γίνουν ακόμα ισχυρότερα και για να χρηματοδοτηθούν οι εξοπλισμοί, «μεγάλα έργα» που είναι άχρηστα για το λαό αλλά πολύ προσοδοφόρα για τα μονοπώλια που τα πραγματοποιούν και τα διαχειρίζονται.
Η απόρριψη των εθνικών και Ευρωπαϊκών πολιτικών λιτότητας είναι γενική. Αυτό φαίνεται από την εργατική και λαϊκή αντίσταση, τις διαδηλώσεις, τις απεργίες που προκαλούνται από τις συγκεκριμένες πολιτικές. Φαίνεται, επίσης, και από τις εκλογές και, ειδικότερα, από το πολύ υψηλό ποσοστό αποχής στα λαϊκά στρώματα και την αποδοκιμασία των κομμάτων εξουσίας είτε δεξιών είτε σοσιαλδημοκρατικών.
Τα δεξιά, λαϊκίστικα κόμματα, τα κόμματα της άκρας δεξιάς καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν το εκλογικό τους κεφάλαιο σ’ ένα τμήμα αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας και να το παρασύρουν σε «λύσεις» που αποφεύγουν την σύγκρουση με το καπιταλιστικό σύστημα και προάγουν τον εθνικισμό, την διχόνοια και την ξενοφοβία. Ενώ μερικά δεν κρύβουν τις φασίζουσες ή, ακόμα, και τις φασιστικές τους αναφορές, άλλα τις καλύπτουν πίσω από μια όλο και περισσότερο «κοινωνική» ρητορική.
Αλλά αυτή η απόρριψη εκφράζεται επίσης και με προοδευτικό τρόπο, ιδιαίτερα διαμέσου της στήριξης στις δυνάμεις που υιοθετούν μια καθαρή στάση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, την εφ΄όρου ζωής αποπληρωμή του χρέους και τα κελεύσματα του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, της ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ευρώπης.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα του ελληνικού λαού και καταγγέλλουμε τον εκβιασμό των ηγετών της ΕΕ

Στην Ελλάδα μετά τη νίκη του Σύριζα στις εκλογές του Ιανουαρίου και μόνο η πρόσκληση για «επαναδιαπραγμάτευση» του χρέους και η ανακοίνωση του τέλους της λιτότητας που επέβαλε η τρόϊκα έχει ξεσηκώσει μια τεραστία εκστρατεία πιέσεων, εκβιασμών από τους ηγέτες όλων των κρατών της ΕΕ, τους αξιωματούχους του ΔΝΤ με στόχο την επιβολή την συνέχιση της πολιτικής λιτότητας.
Το μίσος αυτών των ηγετών εξηγείται από το γεγονός ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θέλουν ένας λαός να αρνηθεί να συνεχίσει να υποφέρει τις πολιτικές λιτότητας που αυτοί οι ίδιοι έχουν επιβάλλει στους λαούς «τους». Δεν θέλουν ο αγώνας του λαού, των εργατών και της νεολαίας της Ελλάδας να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους λαούς. Θέλουν να αποφύγουν την «μεταδοτική επίδραση» που μπορεί να έχει αυτή η αντίσταση. Επομένως, θέλουν να αναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει.
Είναι αδύνατη η αντίσταση σ’ αυτές τις πιέσεις χωρίς την κινητοποίηση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι που πρέπει να αναπτυχθεί. Αλλά υπάρχει, επίσης, η ανάγκη να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη των λαών και των εργατών, ιδιαίτερα, της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που δουλεύουμε με όλες εκείνες τις πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες αποδέχονται τον παραπάνω στόχο.
Πρέπει να καταγγείλουμε και να πιέσουμε τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ, ιδιαίτερα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να σταματήσουν την πολιτική εκβιασμού εναντίον της Ελλάδας. Πρέπει να απαιτήσουμε τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται σ΄όλες τις χώρες.

Κάτω η «Ευρώπη-φρούριο»

Κάθε μέρα, βάρκες με πρόσφυγες από την Αφρική και την Μέση Ανατολή ανατρέπονται προκαλώντας δεκάδες θανάτους. Αν κατορθώσουν να μπουν στην ΕΕ, η οποία συνεχίζει να χτίζει τείχη και να ορθώνει αστυνομικά και στρατιωτικά αναχώματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις και παρενοχλήσεις από τις αστυνομίες όλων των χωρών της ΕΕ. Είναι αναγκασμένοι να κρύβονται και να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες. Γίνονται, επίσης, στόχος κομμάτων και οργανώσεων της άκρας δεξιάς και φασιστών που πραγματοποιούν μια ρατσιστική και ξενοφοβική εκστρατεία με σύνθημα τους κινδύνους από την «εισβολή» των προσφύγων.
Αυτοί οι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, προσπαθούν να βρουν καταφύγιο από τη φτώχεια και τους πολέμους. Έρχονται από τη Συρία, το κέρας της Αφρικής, τις χώρες του Σαχέλ κλπ, κοντολογίς από χώρες που μαστίζονται από πολέμους που έχουν εξαπολύσει οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πίσω από τη «μάχη ενάντια τρομοκρατία», βρίσκεται ο πόλεμος για τον έλεγχο του ορυκτού και πετρελαϊκού πλούτου, τον έλεγχο στρατηγικών ζωνών, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και των κατά τόπους συμμάχων τους.
Μ’ άλλα λόγια, οι πολεμοκάπηλοι είναι αυτοί που ευθύνονται για την μετανάστευση.
Τη στιγμή που οι λαοί δείχνουν την αλληλεγγύη τους, όπως στην Ιταλία, καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες, οι κυβερνήσεις ασκούν ολοένα και πιο αντιδραστικές πολιτικές που αποσκοπούν στην «ανακοπή της μετανάστευσης» και στην ποινικοποίηση των μεταναστών και όσων τους συμπαραστέκονται.

Όχι στην πολιτική της έντασης και του πολέμου
Αρκετά κράτη της ΕΕ συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Η απόφαση των ηγετών των Ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών κρατών να ενσωματώσουν την Ουκρανία στην οικονομική και πολιτική σφαίρα επιρροής της ΕΕ, η άμεση ανάμειξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού διαμέσου της ενίσχυσης του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας και η στήριξη που δίνεται στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και στις αντιδραστικές και φασιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση μεγάλης έντασης στα ίδια τα σύνορα της ΕΕ.
Παρατηρούμε την επαναδραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, με τη σθεναρή στήριξη αρκετών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής που συνοδεύεται και από την αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών.
Για πολλά χρόνια, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πιέζει τους συμμάχους του να «μοιραστούν το βάρος της άμυνας».
Ο κίνδυνος πολέμου στην Ευρώπη είναι αληθινός.
Απαιτούμε την ακύρωση της συνθήκης σύνδεσης της Ουκρανίας-ΕΕ, μια συνθήκη που θα θέσει τους εργάτες και τους λαούς της Ουκρανίας στην οικονομική και πολιτική εξουσία της ΕΕ.
Καταγγέλλουμε την πολιτική αντιπαράθεσης με τη Ρωσία και απαιτούμε την απόσυρση όλων των όπλων που έχει εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ σε αυτή τη περιοχή.
Καλούμε σε κινητοποιήσεις με αίτημα την απόσυρση από το ΝΑΤΟ, την ένοπλη πτέρυγα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των συμμάχων τους, ως ένα σημαντικό βήμα προς τη διάλυσή του.
Καλούμε όλους του λαούς να κλιμακώσουν τη κινητοποίηση ενάντια στους αυξανόμενους πολεμικούς προϋπολογισμούς.

Καταγγέλλουμε την αυξανόμενη αστυνομοκρατία

Η ανάμειξη αρκετών ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» στη Μέση Ανατολή και το Σαχέλ συνοδεύεται από την εγκαθίδρυση μηχανισμών παρακολούθησης και μαζικού ελέγχου καθώς και τον στενότερο συντονισμό μεταξύ της αστυνομίας, των πολιτικών και στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, που συνδέονται με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα μέσω του ΝΑΤΟ.
Σ’ όλες τις χώρες μπορεί κανείς να δει ότι εντείνεται η ποινικοποίηση της «κοινωνικής διαμαρτυρίας», η αμφισβήτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και ιδιαίτερα του δικαιώματος στην απεργία και στις διαδηλώσεις. Αυτές οι επιθέσεις έχουν στόχο τις μαχητικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που καταγγέλλουν την γραμμή ταξικής συνεργασίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών που «διαπραγματεύονται» με τους εργοδότες και την κυβέρνηση την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας.
Καλούμε όλους τους λαούς να καταγγείλουν και να αγωνιστούν ενάντια στην άνοδο του φασισμού στις χώρες όπου αυτό εξελίσσεται.


Καταρρέει ο μύθος της Ευρώπης της ειρήνης και της κοινής ευημερίας

Η κρίση στην Ευρώπη οξύνει τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της, μεταξύ των κρατών, καθώς μέσα σε κάθε χώρα ξεχωριστά και, γενικότερα, μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Οι ανισότητες βαθαίνουν και οι εντάσεις κορυφώνονται
Οι οικονομικοί μηχανισμοί που έχουν οικοδομηθεί από την ΕΕ και την ευρωζώνη επιτείνουν την ανισόμετρη ανάπτυξη και θέτουν επαλειμμένα και δημόσια το ερώτημα για τη διατήρηση της ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή.
Στις χώρες στις οποίες οι λαοί έχουν εκφραστεί την ενάντια στην ένταξη είτε στην ευρωζώνη είτε στην ΕΕ, η αμφισβήτηση της ΕΕ συνεχίζει να αυξάνεται.
Κάποιες χώρες, όπως η Ισλανδία, απέσυραν την αίτηση που είχαν κάνει αρχικά να ενταχθούν στην ΕΕ.
Παντού αυξάνεται η αμφισβήτηση της ΕΕ, των πολιτικών της, του αντιδημοκρατικού τρόπου λειτουργίας της και, σε ολοένα και πιο σημαντικούς τομείς, αυτή η αμφισβήτηση αφορά την απόφασή της να εδραιωθεί ως ιμπεριαλιστικό μπλοκ που θα έρθει σε ακόμα ποιο σκληρό ανταγωνισμό με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις και την ακόμα μεγαλύτερη επιθετικότητά της, σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, εναντίον των εξαρτημένων χωρών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και άλλων.
Παντού διαμορφώνεται η συνείδηση ότι δεν είναι δυνατό να αλλάξει από τα μέσα η ΕΕ σε ένα υποτιθέμενο προοδευτικό οργανισμό στην υπηρεσία των λαών.
Επομένως, υπερασπιζόμαστε χωρίς όρους το δικαίωμα των λαών να διαλύσουν την ΕΕ, το ευρώ και όλους τους πολιτικούς και οικονομικούς της μηχανισμούς.

Παρίσι, Ιούνιος 2015
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Δανίας – APK
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας – PCOF
Οργάνωση για την οικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Γερμανίας
Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (1918-1955)
Κομμουνιστική Πλατφόρμα για το Κομμουνιστικό Κόμμα του προλεταριάτου της Ιταλίας
Μαρξιστική-Λενινιστική Οργάνωση Νορβηγίας Revolusjon
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας (Μαρξιστικό-Λενινιστικό) – PCE (ML)
Κόμμα Εργασίας Τουρκίας – EMEP

Μέλη της Διεθνούς Συνδιάσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Νορβηγούς λιμενεργάτες

Έκκληση για στήριξη των Νορβηγών λιμενεργατών

Οι λιμενεργάτες είναι παγκόσμια γνωστοί για τον διεθνισμό και την αλληλεγγύη τους προς όλους τους εργάτες και τους ναυτικούς που παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Τώρα, οι λιμενεργάτες έχουν οι ίδιοι επείγουσα ανάγκη την διεθνή στήριξη και αλληλεγγύη.
Οι λιμενεργάτες της Νορβηγίας βρίσκονται σε σύγκρουση από τον Νοέμβριο του 2013, δηλαδή για 12 σχεδόν μήνες. Αντιμετωπίζουν διώξεις και συλλήψεις από την αστυνομία. Το μόνο τους αίτημα είναι η επικύρωση από τους εργοδότες της συλλογικής συμφωνίας και η εφαρμογή της Συνθήκης 137 της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εργασίας που δίνει στους συνδικαλισμένους λιμενεργάτες το αποκλειστικό δικαίωμα φορτο-εκφόρτωσης πλοίων. Αλλά στερούνται αυτό το δικαίωμα συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού του Όσλο.
Στο λιμάνι του Όσλο, αυτός ο αγώνας έχει αποκτήσει ένα ακόμα διεθνές χαρακτηριστικό γιατί η τουρκική εταιρεία Yiliport απέκτησε το αποκλειστικό δικαίωμα διαχείρισης του λιμανιού για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Η Yiliport όμως όχι μόνο αρνείται να αρχίσει διαπραγματεύσεις για συλλογική σύμβαση αλλά αρνείται κάθε συζήτηση με το συνδικάτο των λιμενεργατών. Η Yiliport προσλαμβάνει επίσης ανειδίκευτους εργάτες από εταιρείες απασχόλησης με αποτέλεσμα οι λιμενεργάτες να μένουν χωρίς δουλειά. Αυτή η προσπάθεια να εξαλειφθεί το συνδικάτο των λιμενεργατών και να υπονομευτούν οι συλλογικές συμβάσεις είναι τελείως απαράδεκτη. Στην ουσία, πρόκειται για μια επίθεση εναντίον όλων των εργατών από όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους.
Τα Μαρξιστικά-Λενινιστικά κόμματα και οργανώσεις της Ευρώπης καλούν τους εργάτες, τα συνδικάτα και τις δημοκρατικές δυνάμεις να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να μποϊκοτάρουν την Yiliport έως ότου επαναπροσλάβει τους συνδικαλισμένους λιμενεργάτες στο λιμάνι του Όσλο και υπογράψει μαζί τους συλλογικές σύμβαση.
Εργάτες όλου του κόσμου, ενωθείτε.
Διαβάστε Περισσότερα »