Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Ειδήσεις απ' την Τουρκία (συνέχεια)

Ειδήσεις απ' την Τουρκία Του Σεϊτ Αλντογκάν - Ανταποκρητή στην Ελλάδα της ημερήσιας Τούρκικης εφημερίδας Evrensel

Αναδημοσίευση από http://diktiospartakos.blogspot.com

 ***

Ατύχημα ή δολοφονίες;

Στην Τουρκία υπάρχουν 780.000 στρατιώτες και 280.000 αστυνομικοί. Όμως ο αριθμός των επιθεωρητών εργασίας είναι μόνο 465.

Ο πρώην πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας και βουλευτής, Λενάντ Τουζέλ, έκανε μια ερώτηση στον υπουργό Εργασίας και ζβτώντας να μάθει πόσα εργατικά ατυχήματα έχουν γίνει και πόσοι εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους τα τελευταία 10 χρόνια. Η απάντηση ήταν ανατριχιαστική. Από το 2002 μέχρι σήμερα 10.297 εργάτες έχουν χάσει την ζωή τους στα εργατικά ατυχήματα, ενώ 16.000 έχουν μείνει εκτός εργασίας λόγω αναπηρίας. Το σύνολο των ατυχημάτων είναι 706.708. (Εδώ να τονίσουμε ότι αυτά είναι τα καταγραμμένα εργατικά ατυχήματα γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερα).

Απ' το 2008 μέχρι σήμερα οι εργοδότες δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο ασφάλειας των εργατών τους  υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν την δυνατότητα λόγω κρίσης. Με λίγα λόγια ισχυρίζονται ότι θα πέσουν τα κέρδη τους και θα στερηθούν την δυνατότητα ανταγωνιστικότητας,  αν επωμιστούν το κόστος και λάβουν μέτρα για στοιχειώδη ασφαλή εργασία των εργαζομένων.
Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που μέσα στα τελευταία  4 χρόνια ο αριθμός των εργατών που έχασαν την ζωή τους είναι 4. 000. Τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα-εργοδοτικά εγκλήματα  έγιναν σε βιομηχανικούς χώρους και ανθρακωρυχεία.
_______________

Επιχείρηση «επιστροφή στην ζωή»

Πριν 11 χρόνια, στις 11 Δεκέμβρη 2000, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είχαν πραγματοποιήσει μια γιγάντια επιχείρηση ενάντια σε επαναστάτες πολιτικούς κρατούμενων σε 20 φυλακές της χώρας.
Η κυβέρνηση συνεργασίας, του Ετσεβίτ, των γκρίζων λύκων και του κόμματος της Τανσού Τσιλλερ θέλησε να χτυπήσει τους πολιτικούς κρατούμενους που συνέχιζαν με κάθε τρόπο να αντιστέκονται στις βάρβαρες συνθήκες των φυλακών. Το κράτος είχε ονομάσει την επιχείρηση «Επιστροφή στην ζωή».

Το αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης ήταν να δολοφονηθούν  122 επαναστάτες, κρατούμενοι,   με σφαίρες, και βόμβες καθώς και με πυρκαγιές που προκάλεσαν οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις καίγοντας ζωντανούς κάποιους αγωνιστές φυλακισμένους. Μάλιστα το τουρκικό κράτος, μέσω των δικαστικών αρχών μετά τις απροκάλυπτες δολοφονίες προσπαθώντας να δικαιολογήσει την δολοφονική του ενέργεια  άσκησε διώξεις ενάντια στους κρατουμένους με την κατηγορία αντίσταση κατά των αρχών.

Δημοκρατικοί μαζικοί φορείς της Τουρκίας αντιδρώντας κατέθεσαν ποινική δίωξη ενάντια σ' αυτή την κρατική κτηνωδία.
Στο δικαστήριο που έγινε αποδείχτηκε ότι την μέρα του μακελειού που οι δυνάμεις καταστολής εξαπέλυσαν τον δολοφονικό τους όργιο, είχαν βγάλει εκτός λειτουργίας τις κάμερες ασφαλείας, ενώ αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί χρησιμοποιούσαν κωδικούς αντί για τα ονόματα τους.  Μ' αυτό το πρόσχημα το δικαστήριο δεν μπόρεσε να εντοπίσει τους δολοφόνους και έτσι δεν τιμωρήθηκε κανένας.   Για άλλη μια φορά βγήκε στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπο του τούρκικου καθεστώτος.

Στην επέτειο των δολοφονιών σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τα κόμματα και οργανώσεις της αριστεράς και μαζικής φορείς τόνισαν ότι αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.
__________________

24ωρη απεργία δημοσίων υπαλλήλων
Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία στις 21 Δεκέμβρη απαιτώντας αύξηση μισθών, δωρεάν υγεία και παιδεία και κατάργηση νόμων που απαγορεύουν την συνδικαλιστική δράση.

Στην Κωνσταντινούπολη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενάντια στην πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου ενώ και σε άλλες μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις. Σχεδόν σε όλη την Τουρκία και το Κουρδιστάν τα νοσοκομεία δεν λειτούργησαν εκτός από επείγοντα περιστατικά, όπως και σε πολλά σχολεία δεν έγιναν μαθήματα.

 Στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν πήραν μέρος αριστερά πολιτικά κόμματα, μαζικές οργανώσεις ενώ έντονη ήταν η παρουσία σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας.  Την απεργία υποστήριξε η Ομοσπονδία εργατών DISK και 12 ομοσπονδίες και συνδικάτα που ανήκουν στην εργατική συνομοσπονδία TURK-IS.
Τα συνδικάτα κάλεσαν τους εργάτες και εργαζόμενους να ενώσουν την φωνή τους ενάντια στην επιθέσεις του κεφαλαίου.

Σε πολλά πανεπιστήμια οι φοιτητές προχώρησαν σε τοπικές διαδηλώσεις ενώ στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης οι φοιτητές κρέμασαν στην είσοδο του πανεπιστημίου ένα τεράστιο πανό που έγραφε «Σ' αυτή την επιχείρηση υπάρχει απεργία».
__________________

Στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κουρδιστάν

Πριν μερικές μέρες υπήρξε έντονη κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων σε πόλεις του Κουρδιστάν που συνορεύουν με το ιρακινό Κουρδιστάν. Δηλαδή αναμενόταν μια νέα επιχείρηση στον χώρο του Ιρακινού Κουρδιστάν. Τελικά στις 21 Δεκέμβρη ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μαζί με αστυνομικές δυνάμεις και μισθοφόρους ξεκίνησαν μια τεράστια επιχείρηση στις πόλεις Τιαμπακίρ και Ελαζίτ. Τα αεροπλάνα συνεχώς βομβάρδιζαν τα βουνά, τα δάση και όπου πιθανολογούσαν ότι βρισκόταν αντάρτες του PKK. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τούρκικους επιτελείου στις επιχειρήσεις σκοτώθηκαν 21 αντάρτες. Απ' την μεριά του PKK δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.

Εν τω μεταξύ τούρκικες στρατιωτικές δυνάμεις στην κοιλάδα Καζάν είχαν δολοφονήσει δεκάδες αντάρτες με χρήση χημικών όπλων. Διάφορα εγκαύματα που υπήρχαν στα σώματα των δολοφονημένων επιβεβαιώνουν την χρήση χημικών όπλων.

Την ίδια μέρα στην πόλη Μαρντιν, στην περιοχή Χέι Μπέλι δυο Κούρδοι εργάτες δέχτηκαν πυρ απ' τους στρατιώτες. Ο νομάρχης ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις ήρθαν σε επαφή με τρομοκράτες και στην σύγκρουση ένας πέθανε ενώ ο δεύτερος συνελήφθη τραυματισμένος. Ο πρόεδρος του χωριού διέψευσε την ανακοίνωση της νομαρχίας δηλώνοντας ότι τα δυο άτομα ήταν υδραυλικοί. Την στιγμή που πυροβολήθηκαν κουβαλούσαν σωλήνες. Τελικά ο νομάρχης μπροστά στο πλήθος αυτοπτών μαρτύρων που βεβαίωναν ότι επρόκειτο για εργάτες, που την στιγμή που δέχτηκαν την επίθεση απλώς εργαζόταν και οι στρατιώτες εξέλαβαν σαν όπλα τους υδραυλικούς σωλήνες που κουβαλούσαν, αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την δολοφονική επίθεση λέγοντας ότι από λάθος οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ στους εργάτες.
Διαβάστε Περισσότερα »

Ειδήσεις απ’ την Τουρκία

Αναδημοσίευση από http://vathikokkino.com

36 δημοσιογράφοι στην φυλακή

Η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεχίζει τις επιχειρήσεις εναντίων αγωνιστών δημοσιογράφων, δικηγόρων, συνδικαλιστών, φοιτητών και συγγραφέων που αντιστέκονται ενάντια στις αντιδημοκρατικές και φασιστικές πολιτικές.
Μετά τις ομαδικές συλλήψεις των δικηγόρων φαίνεται ότι ήρθε και η σειρά των δημοσιογράφων.
Η Τουρκική αστυνομία με εντολή του εισαγγελέα πραγματοποίησε συλλήψεις δημοσιογράφων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν, με την κατηγορία «μέλη παράνομων οργανώσεων και ισχυρές ενδείξεις για εγκληματικές πράξεις».
Από τους 42 δημοσιογράφους που οδηγήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα, οι 36 φυλακίστηκαν και στάλθηκαν στις φυλακές. Οι δημοσιογράφοι ανήκουν σε διάφορες αριστερές εφημερίδες και περιοδικά.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει ξεκινήσει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίων οποιασδήποτε φωνής ακούγεται ως αντιπολίτευση στο καθεστώς της Τουρκίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι τους τελευταίους 6 μήνες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν 4.500 αγωνιστές δημοσιογράφοι, δικηγόροι, συνδικαλιστές κτλ φυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι ήταν μέλη παράνομων οργανώσεων.

Μαζικές διαδηλώσεις στην επέτειο δολοφονιών της πόλης Μαράς.

 Πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας και του Κουρδιστάν μαζικές διαδηλώσεις στην επέτειο δολοφονιών της πόλης Μαράς,
Πρόκειται για τις δολοφονίες των κρατικών και παρακρατικών οργανώσεων στην Κουρδική πόλη Μαράς το 1978. Η τότε κυβέρνηση για να περάσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο στην βουλή και να εξαγγείλει στρατιωτικούς νόμους, είχε βάλει σε εφαρμογή μια σειρά από προβοκάτσιες με την βοήθεια των φασιστών γκρίζων λύκων.
Οι φασίστες και η ασφάλεια προπαγανδίζοντας ότι οι αριστεροί βομβάρδισαν τα τζαμιά ξεσήκωσαν πλήθος συντηρητικού κόσμου που στην συνέχεια επιτέθηκαν στις συνοικίες όπου επικρατούσε η πλειοψηφία των αριστερών. Βάλανε φωτιά στα σπίτια, πυροβόλησαν τα γυναικόπαιδα. Πάνω από 150 άτομα δολοφονήθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Σήμερα έχει αποδειχθεί ότι αυτή η προβοκάτσια οργανώθηκε από την ασφάλεια και τις παρακρατικές οργανώσεις που λειτουργούσαν υπό τον έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών.
Στην επέτειο δολοφονιών της Μαράς οι διαδηλωτές απαίτησαν την πλήρη διαλεύκανση των δολοφονιών και την τιμωρία των υπευθύνων. Η αστυνομία προσπάθησε να εμποδίσει τις διαδηλώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις όπως στην πόλη Μαράς επιτέθηκε ενάντια στους διαδηλωτές.

Σεϊτ Αλντογκάν
Διαβάστε Περισσότερα »

Αναφορά στους έλληνες κρατουμένους και στο Νίκο Ζαχαριάδη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου

Οι παρακάτω εικόνες είναι από φωτογραφικό αφιέρωμα που υπάρχει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου και στο οποίο υπήρξε φυλακισμένος ο σ. Νίκος Ζαχαριάδης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

EMEP: Τουρκικά αεροπλάνα σκότωσαν 36 αμάχους

36 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ortasu (Roboski) της περιοχής Uludere του Σιρνάκ χθες το βράδυ.

Μεταξύ των 50 ατόμων των οποίων οι ηλικίες κυμαίνονται μεταξύ 15 και 30, 36 έχουν επιβεβαιωθεί νεκροί μέχρι στιγμής. 15 άλλοι φέρονται ως αγνοούμενοι.

Οι συγγενείς των θυμάτων προσπαθούν να βρουν τα διάσπαρτα μέρη πτωμάτων στην περιοχή. Τα πτώματα αναφέρεται ότι είναι εντελώς καμένα και μη αναγνωρίσιμα. Τέσσερα πτώματα μεταφέρθηκαν στο κρατικό νοσοκομείο του Σιρνάκ, ενώ οι αγρότες πήραν πολλά απανθρακωμένα πτώματα στο χωριό Ortasu επάνω σε τρακτέρ και μουλάρια. Σύμφωνα με τους χωρικούς, τα πτώματα ήταν απανθρακωμένα όταν ντίζελ τύμπανα τους εξερράγη, ενώ κάποια έμειναν κάτω από τα ερείπια ενός μεγάλου βράχου κάτω από το οποίο πήραν καταφύγιο.
Ο Φεχμί Yaman, ο δήμαρχος της Uludere δήλωσε: «Έχουμε 30 πτώματα, όλα καμμένα. Το κράτος ήξερε ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν λαθρεμπόριο στην περιοχή».

Η Selma Gurkan
«Η δολοφονία των 36 αμάχων σε αεροπορική επιδρομή στη νοτιοανατολική επαρχία του Σιρνάκ είναι ένα "ατυχές ατύχημα κατά την επιχείρηση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος απόφαση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Hüseyin Celik.

Η Γενική Πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) Selma Gurkan κάλεσε τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και το Γενικό Επιτελείο να παραιτηθούν. Και πρόσθεσε: «Το έγκλημα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί από οποιοδήποτε λόγο ή αιτία. Ο κύριος υπεύθυνος αυτής της επίθεσης στο λαό είναι η κυβέρνηση και το Γενικό Επιτελείο. Οι εκτελεστές και οι στρατιώτες πρέπει να πάνε σε δίκη άμεσα και να δώσουν λογαριασμό για αυτής την κτηνωδία».



Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
www.emep.org 
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

EMEP: Η κυβέρνηση του AKP έσπάσε ρεκόρ: 29 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε μια ημέρα

Δεν υπάρχει κανένα άλλο παράδειγμα ενός τέτοιου πράγματος, πριν ούτε στην Τουρκία ούτε στον κόσμο: 29 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν σε μια ημέρα. Ο αριθμός των κρατουμένων δημοσιογράφων αυξήθηκε στους 96.

49 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για τον κουρδικό Τύπο, συνελήφθησαν στις 20 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της εθνικής εμβέλειας οργάνωσης λεγόμενης KCK (Koma Civaken Kurdistan - Ένωση Κοινοτήτων στο Κουρδιστάν).

 Υπήρξαν 36 συλλήψεις άτομα συνολικά (29 δημοσιογράφοι, 7 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης) σε μία ημέρα μετά από απόφαση του ειδικά εξουσιοδοτημένου 9ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή είναι μια προφανής μαζική αδικία εις βάρος των δημοσιογράφων.

Είναι προφανές ότι είμαστε αντιμέτωποι με την πιο μαζική αδικία σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, αν εξαιρέσουμε την περίοδο του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου μόνο επειδή δεν έχουμε καμία επαρκή στατιστικά στοιχεία. Ακόμη περισσότερο δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα σύλληψης 29 δημοσιογράφων σε μια μόνο μέρα στον κόσμο.

Η κυβέρνηση του AKP έχει σπάσει ρεκόρ.

Αυτοί τη στιγμή υπάρχουν 96 δημοσιογράφοι κρατομενοι, συμπεριλαμβανομένων των 29 δημοσιογράφων που συνελήφθησαν στις 24 Δεκεμβρίου 2011. 17 από αυτούς είναι ανάδοχοι και υπεύθυνοι συντάκτες. Χάρη στο ΑΚΡ, η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα όσον αφορά το εύρος των κρατουμένων δημοσιογράφων. Η κυβέρνηση του AKP έχει ήδη μετατρέψει τη Τουρκία σε μια μεγάλη φυλακή γεμάτη από δημοσιογράφους. Η Τουρκία έχει ήδη σπάσει το δικό της ρεκόρ για τον αριθμό των κρατουμένων δημοσιογράφων με τις πρόσφατες συλλήψεις.

Οι κύριοι λόγοι που φτάσαμε εδώ είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος (TMY), τον οποίο σοσιαλιστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης ονομάζουν Αντι-κοινωνικό νόμο, τα στρατοδικεία, τα δικαστήρια κρατικής ασφάλειας (DGM) και ειδικά εξουσιοδοτημένα ανώτατα ποινικά δικαστήρια, τα οποία είναι από τα αγαπημένα του ΑΚΡ.

Είναι καιρός να προωθηθεί η αλληλεγγύη με τους δημοσιογράφους που κρατούνται, τον επαναστατικό, σοσιαλιστικό Τύπο, ιδιαίτερα τον Κουρδικό Τύπο. Η ελευθερία του Τύπου, η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεξάγουν έναν ακόμα αγώνα.

Ο αντιτρομοκρατικός νόμος (TMY) πρέπει να καταργηθεί, τα ειδικά εξουσιοδοτημένα ανώτατα ποινικά δικαστήρια (OYM) πρέπει να καταργηθούν, οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι πρέπει να απελευθερωθούν.

Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας
Γραφείο Διεθνών Σχέσεων
Διαβάστε Περισσότερα »

Ανακοίνωση 6ου Συνεδρίου EMEP: Υποστηρίζουμε τους λαούς που έχουν εξεγερθεί για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους, καταδικάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον της Συρίας και του Ιράν (1η ανακοίνωση)

Τα ΚΚ Ισπανίας (μ-λ), ΚΚ Αλβανίας, Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55, ΚΚ Μπενίν, Μ-Λ ΚΚ Ισημερινού, ΚΚ Εργατών Τυνησίας, Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (EMEP), Νέο Κυπριακό Κόμμα και Κόμμα Εργατών Βελγίου στα πλαίσια του 6ου Συνεδρίου του EMEP υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με τίτλο "Υποστηρίζουμε τους λαούς που έχουν εξεγερθεί για τα δικαιώματα και την ελευθερία τους, καταδικάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια εναντίον της Συρίας και του Ιράν". Σύντομα θα την δημοσιεύσουμε στα ελληνικά.
Διαβάστε Περισσότερα »

Χρονολόγιο διαμαρτυριών ενάντια στον πυροβολισμό εργατών στην πόλη Zhanaozen

Με εντολή της κυβέρνησης του Καζακστάν, δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού πυροβόλησαν σε βάρος των απεργών στη πόλη Zhanaozen με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς εργάτες και εκατοντάδες τραυματίες. Η εφημερίδα Proletarskaya Gazeta κυκλοφόρησε χρονολόγιο διαμαρτυριών το οποίο μετέφρασεστα αγγλικά. Το κείμενο βρίσκεται εδώ:Chronology of world-wide actions of protests against the shooting of workers in Zhanaozen.
Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΚ Εργατών Γαλλίας: Όχι στην εθνικιστική πλειοδοσία - Ναι στην αλληλεγγύη μεταξύ των λαών

Ο νόμος κατά της «άρνησης γενοκτονίας αναγνωρισμένης δια νόμου» προκαλεί μεγάλη ένταση με τις αρχές της Τουρκίας, οι οποίες σχετίζουν, όχι αναίτια, το Σαρκοζί και Σία με σφαγές στο παρελθόν (Αλγερία) αλλά και αργότερα (σε αρκετές χώρες Αφρική), που διαπράχθηκαν από το γαλλικό στρατό.

Η ένταση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών και η εθνικιστική πλειοδοσία από τις δυο πλευρές δεν έχει τίποτα το προοδευτικό.

Αρνούμαστε στον Σαρκοζί, την δεξιά και τη γαλλική αστική τάξη σε γενικές γραμμές, το δικαίωμα να μιλούν για τα θύματα της γενοκτονίας. Οι ελιγμοί που θα επιδιώξει για να κερδίσει τις εκλογές με τις ψήφους των Αρμενίων που ζουν στη Γαλλία, δεν εξυπηρετούν την υπόθεση του αρμενικού λαού που υπέστη γενοκτονία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 Η απάντηση σε αυτή την αντιδραστική εκστρατεία είναι η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και την κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την αντίδραση.

Παρίσι, 23 Δεκέμβρη 2011
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Γαλλίας
www.pcof.net
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Παρουσία μαρξιστικών-λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων στο 6ο Συνέδριο του EMEP


Ο σ. Raul Marco απηύθυνε χαιρετισμό από το βήμα του 6ου Συνεδρίου του Κόμματος Εργασίας (EMEP) της Τουρκίας εκ μέρους των παρευρισκομένων αντιπροσωπειών: ΚΚ Ισπανίας (μ-λ), ΚΚ Αλβανίας, Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55, ΚΚ Μπενίν, Μ-Λ ΚΚ Ισημερινού και ΚΚ Εργατών Τυνησίας.



Ο χαιρετισμός τελείωσε με τις εξής φράσεις: 


"Αγαπητοί σύντροφοι, σας συγχαίρω για την ακούραστη προσπάθεια σας σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Έχετε επιτύχει επιτυχίες που είναι μια ενθάρρυνση για όλους εκείνους που πολεμάνε στο ίδιο χαράκωμα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συνεδρίου σας θα ενισχύσουν αναμφισβήτητα το Κόμμα σας για να επιτύχει νέες και μεγαλύτερες επιτυχίες, για να αποτελέσει κίνητρο για την εργατική τάξη στον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Ζήτω το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας! Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός! Ζήτω η επανάσταση!"
Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Πραγματοποιήθηκε το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ)

Του Σεϊτ Αλντογκάν

Δείτε εδώ: http://vathikokkino.com/2011/12/%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-6%CE%BF-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%8C/

Το 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα με την συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων από όλες τις περιοχές της Τουρκίας και του Κουρδιστάν.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών συνδικάτων, δημοκρατικών φορέων, διανοούμενοι, εκπρόσωποι μαζικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων της αριστεράς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την παρουσία αντιπροσωπειών από τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα Τυνησίας,  Ισπανίας, Ελλάδας, Ισημερινού, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Παλαιστίνη, Κύπρου, Βελγίου, Μπουργκίνα Φάσο, Λιβύη, Μπενίν, Αλβανία. Επίσης έστειλαν χαιρετισμό πολλά κόμματα απ’ όλο τον κόσμο.

Το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου ήταν «Αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο-Δουλειά ειρήνη, λευτεριά».

Τελευταία μέρα του συνεδρίου χιλιάδες εργάτες απ’ την Τουρκία και το Κουρδιστάν βροντοφώναξαν τα συνθήματα «Κάτω ο ιμπεριαλισμός», «ζήτω ο Σοσιαλισμός», «ζήτω η φιλιά των λαών». «Ενας κόσμος χωρίς τάξεις και εκμεταλλευόμενους».

Ένα στιγμιότυπο που αξίζει να αναφερθεί είναι η είσοδος στον χώρο του Συνεδρίου, εργαζομένων που βρίσκονται σε απεργιακούς αγώνες από τρία εργοστάσια από Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη με φόρμες της δουλειάς και κράνη.

Η πρόεδρος του κόμματος ΕΜΕΠ Σελμά Γκουρκαν στην ομιλία της επικεντρώθηκε στις διεθνείς εξελίξεις δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα  στις επιθέσεις του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες και εργαζόμενους και στα εκμεταλλευόμενα στρώματα.
Η Γκουρκαν στην ομιλία της αναφέρθηκε εκτός των άλλων  σ την ανάγκη μαζικοποίησης του επαναστατικού και εργατικού κινήματος θεωρώντας ως προϋπόθεση την δυνάμωση του κόμματος της εργατικής τάξης για ένα ολόπλευρο ταξικό αγώνα. Ιδιαίτερη επισήμανση έκανε για το Κουρδικό γυναικείο ζήτημα, για θέματα περιβάλλοντος κλπ.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου. ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργατών Ενέργειας Μουσταφά Οζτασκιν δήλωσε ότι το πιο ισχυρό οργανωμένο κόμμα σήμερα στην Τουρκία είναι το κόμμα Εργασίας. «Πάντοτε είναι η πρωτοπορία σε κάθε εργατική κινητοποίηση», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «τα εργατικά συνδικάτα πρέπει να έχουν πάντοτε ένα ταξικό προσανατολισμό και να κοιτάνε τα γεγονότα από ταξική σκοπιά».

Λαμβάνοντας τον λόγο, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου  ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΠ, Σαμπρί Τοπτσου τόνισε τα εξής: «Η θα είσαι με το καπιταλιστικό σύστημα ή θα είσαι με τον σοσιαλισμό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». «Εχουν ζωτική σημασία οι αποφάσεις του κόμματος Εργασίας να μεταφερθούν στους χώρους δουλειάς, να γίνουν κτήμα των εργατών». Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση της Τουρκίας  εκτίμησε ότι: «Με την κυβέρνηση Ερντογκάν οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική μαυρίζει  το μέλλον των εργαζόμενων και το δικαίωμα υγείας και παιδείας ανήκει μόνο στην κυρίαρχη αστική τάξη». Σύμφωνα με τον ίδιο: «Για να αλλάξει τούτο το σύστημα χρειάζεται μεγάλος αγώνας με στόχο να μπορέσει η εξουσία των μονοπωλίων να περάσει στα χέρια της εργατικής τάξης». Αναγκαιότητα είναι, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΜΕΠ να μιλάμε συνεχώς με τους εργάτες και εργαζόμενους θέτοντας ως κύριο στόχο να δυναμώσουμε τις οργανώσεις του κόμματος.  Συνέχισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πρέπει να ενώσουμε τον αγώνα και την φωνή των εργαζομένων με τους διανοούμενους, τις γυναίκες, τους νεολαίους.   Κάθε μέλος του κόμματος  μας καθημερινά πρέπει να σκέπτεται και να διερωτάται:  σήμερα τι έκανα για το κόμμα της εργατικής τάξης;».

Το συνέδριο έλαβε μια σειρά αποφάσεις όπως να ενταθεί ο αγώνας για να μην υλοποιηθούν  τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που αποσκοπούν στην ένταση της εκμετάλλευσης λαών και φυσικού πλούτου των χωρών. Επίσης να κλιμακωθεί ο αγώνας για δωρεάν Παιδεία, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγώνα για να επιτραπεί η διδασκαλία μητρικής γλώσσας για τα παιδιά του Κουρδιστάν. Μόνιμη επιδίωξη  πρέπει να είναι επίσης ο αγώνας για παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας, για όλα τα λαϊκά στρώματα, ενώ στις αποφάσεις του συνεδρίου δεν παραλήφθηκε να τονιστεί η σημασία που έχει να προστατευτεί το περιβάλλον . Ακόμα τονίστηκε ότι απαιτείται προστασία του δημόσιου πλούτου της χώρας που γίνεται βορά για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Καμιά συμφωνία της Τούρκικης κυβέρνησης με την  Ε.Ε και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς  δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή, ενώ στις αποφάσεις του Συνεδρίου υπογραμμίστηκε η ανάγκη να πάρει νέες διαστάσεις ο αγώνας για να σταματήσουν οι εξοπλισμοί για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει δημοκρατικός προσανατολισμός του στρατού.

Το Συνέδριο έθεσε σαν άμεσες διεκδικήσεις:
Πέντε μέρες και 35 ώρες εργασίας. Μισθούς στους ηλικιωμένους και άνεργους για μια αξιοπρεπή ζωή. Δικαίωνα παιδεία και υγεία για όλους. Δουλειά και γη για τους φτωχούς αγρότες. Να καθαριστούν τα σύνορα απ’ τις νάρκες και η γη να δοθεί στους ακτήμονες αγρότες.

Τα κόμματα που συμμετείχαν στο συνέδριο εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν τα εξής: « Εμείς τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα που παρευρεθήκαμε στο συνέδριο του ΕΜΕΠ δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε και υποστηρίζουμε τον αγώνα των λαών από την Ισπανία ως την Ελλάδα απ’ την Βενεζουέλα ως τον Ισημερινό. Είμαστε υπερήφανοι για τον ταξικό αγώνα που κάνουν τα κόμματα μας υπερασπιζόμενα τις λαϊκές διεκδικήσεις, αναζητώντας λύσεις υπέρ του λαού στα καθημερινά προβλήματα του. Δηλώνουμε ακόμα την υποστήριξη και την συμπαράσταση μας στον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και σιωνισμό. Είμαστε δίπλα στους λαούς που υψώνουν την σημαία της αντίστασης για τα δικαιώματα και την ελευθερία. Καταδικάζουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συνωμοσίες.
Τα κόμματα που συμμετείχαν στο Συνέδριο του ΕΜΕΠ χαιρέτισαν τον αγώνα των λαών της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής δηλώνοντας: «Οι λαοί έδειξαν ότι δεν θα αποδεχθούν  τις συνέπειες της  καπιταλιστικής  μονοπωλιακής  κυριαρχίας που ευθύνεται για την ανέχεια και φτώχια. Οι λαοί δεν δέχτηκαν την καταπίεση των δικτατόρων που ήταν χωροφύλακες του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Λόγω αδυναμίας οι λαοί δεν μπόρεσαν να διώξουν τα αστικά αντιδραστικά καθεστώτα που υποστηρίχτηκαν από τους ιμπεριαλιστές. Όμως ο αγώνας τους συνεχίζεται και η εμπειρία που απόκτησαν τους έδειξε να καταλάβουν την δύναμη τους. Οι λαοί είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν απέναντι στις αντιδραστικές δυνάμεις  που προχωρούν με την ανασυγκρότηση των εξουσιών με την συμμετοχή θρησκευτικών αντιδραστικών με ιμπεριαλιστικές συνταγές».

Στην ανακοίνωση υπάρχουν αναφορές  για την Συρία και το Ιράν καταδικάζοντας την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά άλλων χωρών. Η ανακοίνωση τελειώνει με αγωνιστικό κάλεσμα προς όλους τους λαούς του κόσμου: «Οι λαοί όλου του κόσμου πρέπει να έχουν επαγρύπνηση ενάντια σε εισβολές και παγίδες. Να υψώσουμε την σημαία του αγώνα μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην αντίδραση.

***
Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας: Οι λαοί της Τουρκίας δεν είναι χωρίς επιλογές
Αντιπροσωπεία της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας (EMEP) Τουρκίας
Διαβάστε Περισσότερα »

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της 17ης Συνάντησης της Διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων

Η Ολομέλεια της Διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών κομμάτων και οργανώσεων (ICMLPO) πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των κομμάτων-μελών και των οργανώσεων από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Ανεργία και εξαθλίωση πλήττει εκατομμύρια εργάτες και εργάτριες, ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες τόσο στις οικονομίες των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών όσο επίσης και σε εκείνες των εξαρτημένων χωρών. Τα νεοφιλελεύθερα προγράμματα και η πολιτική δε λύνουν τα μεγάλα προβλήματα του συστήματος και ακόμα περισσότερο δε βελτιώνουν την κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαών.

Νέα στρώματα των εργατών και των λαϊκών μαζών συμμετέχουν στον αγώνα για τα δικαιώματά τους: η νεολαία, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι ξένοι εργαζόμενοι για να υπερασπίσουν τις καταχτήσεις δεκαετιών. Αναπτύσσουν νέες μορφές πάλης και ενότητας. Στην πάλη παίρνουν αξιόλογα διδάγματα τα οποία ανεβάζουν την συνείδηση των πλατιών λαϊκών μαζών και συμβάλλουν στην επιτυχία της πάλης για την υπεράσπιση των σκοπών τους, Τα πιο προοδευτικά στρώματα αγωνίζονται για το σοσιαλισμό.

Υπάρχει ένα πλατιά διαδεδομένο αίτημα, μια κραυγή, μια ιδέα ότι το βάρος της κρίσης πρέπει να το επωμιστεί η τάξη που προκάλεσε την κρίση και όχι τα θύματά της. Στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική οι εργαζόμενοι στρέφονται κατά της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών στον ιδιωτικό τομέας και την εξαθλίωση. Στις Αφρικανικές χώρες νότιας της Σαχάρας οι λαοί αγωνίζονται στα πεδία των μαζών ενάντια στους ιμπεριαλιστές-ληστές. Στην Ασία οι εργαζόμενες μάζες αναπτύσσουν μεγάλα απεργιακά κινήματα και κάνουν μια ηρωική αντίσταση ενάντια στην στρατιωτική καταπίεση του ιμπεριαλισμού.

Ιδιαίτερη σημασία έχει προσλάβει ο αγώνας των αραβικών λαών. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι γυναίκες συμμετέχουν μαχητικά και μαζικά στις διαδηλώσεις ενάντια στις μισητές διχτατορίες τις οποίες ανέτρεψαν και οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με τον ιμπεριαλισμό, όπως συνέβη στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Αυτός ο αγώνας πυροδότησε μαχητικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων μαζών και σε άλλες χώρες όπως το Μπαχρέιν, η Υεμένη, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Αλγερία.

Υπογραμμίζουμε το ρόλο του ΚΚ Εργατών Τυνησίας (PCOT) στην ανάπτυξη της πολιτικής επανάστασης και για τη συνέχιση της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού και την αλλαγή των κοινωνικών και οικονομικών δομών της χώρας. Σε αυτό το προτσές το PCOT εκπληρώνει την ιστορική του ευθύνη και δίνει μια επαναστατική πολιτική κατεύθυνση.

Καταδικάζουμε αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση (Γαλλίας, Μεγ. Βρετανίας, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) ενάντια στην Λιβύη, την καταστροφή της χώρας που έχει οδηγήσει στη δολοφονία περισσότερων των 50.000 αμάχων. Η ιμπεριαλιστική επίθεση έγινε και δικαιολογήθηκε με το πρόσχημα της “υπεράσπισης της ελευθερίας και δημοκρατίας των Λίβυων”, ενώ στην πραγματικότητα αφορά το ξαναμοίρασμα των αποθεμάτων πετρελαίου και νερού της Λιβύης και επιπλέον με σκοπό να πνιγεί στο αίμα ο πόθος για ελευθερία όλων των αραβικών λαών.

Με αυτό το σκοπό επιτέθηκαν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στον πρώην σύμμαχό τους Καντάφι και τον ανέτρεψαν, όμως δε μπορούν να στραγγαλίσουν τον αναπτυσσόμενο αγώνα του Λιβυκού λαού για ελευθερία.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προσποιούνται ότι θέλουν να σταματήσουν την στρατιωτική επίθεση στη Συρία –και στοχεύουν ταυτόχρονα το Ιράν. Για μια ακόμα φορά εκμεταλλεύονται τις δίκαιες ελπίδες και την πάλη των εργατών, των λαών και της νεολαίας για την καταχτηση της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Οι εργάτες, οι λαοί, η νεολαία όπως επίσης οι επαναστάτες και οι κομμουνιστές απορρίπτουν αυτές τις θανάσιμες επιδιώξεις. Εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση! Η τύχη της Συρίας είναι υπόθεση των εργαζομένων και της Συριακής νεολαίας.

Παρόλο που διαπράχθηκαν ωμότητες και οι άνθρωποι υπέφεραν πολύ ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη συνεχίζεται, θα  καταλήξει στο βάλτωμα των ιμπεριαλιστών κατακτητών από τα ισχυρά χτυπήματα που θα δεχθεί από την ηρωική αντίσταση. Εμείς καταδικάζουμε αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική στρατιωτική επίθεση και υπερασπίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στην κατοχή.

Εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της αυτοδιάθεση τους Παλαιστινιακού λαού, την ηρωική του πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το Σιωνισμό και το δικαίωμα αναγνώρισης του κράτους του από τα Ηνωμένα Έθνη.

Τα εξωτερικά χρέη εμποδίζουν την ανάπτυξη των εξαρτημένων χωρών και συμπαραστεκόμαστε στην δεινή κατάσταση των εργαζομένων μαζών. Το μεγάλο ύψος των χρεών αγγίζει και τις ίδιες τις ΗΠΑ, οι οποίες πριν από λίγο καιρό ξεπέρασαν το επιτρεπτό ανώτατο όριο χρέους. Αυτή η αδυναμία πληρωμής των χρεών ξεπεράστηκε, αφού επεκτάθηκαν τα «νόμιμα» όρια –σε βάρος των μισθών, των συντάξεων, της υγείας, της παιδείας καθώς και των άλλων κοινωνικών παροχών. Αυτά τα μέτρα στρέφονται και κατά των ίδιων των καπιταλιστών αφού εντείνουν σε διεθνές επίπεδο την κρίση. Στην Ελλάδα συγκαλύπτουν την χρεοκοπία με το να την παρουσιάζουν απέναντι στους εργαζόμενους σαν κάτι το καλό που όμως οδηγεί σε αύξηση του εξωτερικού χρέους. Τα εξωτερικά χρέη είναι αναπόφευχτα και παράνομα. Οι εργαζόμενοι δε συμφώνησαν ποτέ με αυτά και έχουν ήδη πληρωθεί πολλαπλάσια. Γι’ αυτό όλα τα στρώματα των εργαζομένων, ο λαός και οι επαναστάτες απαιτούν αποφασιστικά δυναμικά: Καμία πληρωμή των χρεών!

Τα κόμματα και οι οργανώσεις της διεθνούς Σύσκεψης των Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κόμματών και Οργανώσεων, άλλες πολιτικές και μαζικές οργανώσεις υποστηρίζουν αποφασιστικά μια διεθνή καμπάνια για τη διαγραφή των εξωτερικών χρεών της Τυνησίας.

Η ανάπτυξη της πάλης των εργατών και των λαών, η αντίσταση ενάντια στις συνέπειες της κρίσης, τα αιτήματα για ελευθερία και δημοκρατία που εμφανίζονται σε διαφορετικό βαθμό σε όλες τις χώρες επαναφέρουν στην εργατική τάξη τον ηγετικό της ρόλο και αποκαλύπτουν γυμνή την αντίφαση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Γύρω από την εργατική τάξη συσπειρώνονται και άλλα λαϊκά στρώματα (μαθητές, φοιτητές, γυναίκες, άνεργοι, απασχολούμενοι στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών…). Συσπειρώνονται όλοι μαζί και υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στις επιθέσεις του ιμπεριαλισμού και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Η απώλεια του κύρους των αστικών θεσμών και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα όμως η πάλη της εργατικής τάξης συμβάλλει στο να αποκαλυφθεί  καλύτερα η πραγματική φύση της αστικής δημοκρατίας και των καπιταλιστικών θεσμών και ταυτόχρονα των υπηρετών τους, να ξεσκεπαστούν οι οπορτουνιστές και οι ρεβιζιονιστές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας αναζητούν εναλλακτικές λύσεις και διέξοδο. Εμείς οι προλετάριοι επαναστάτες πρέπει να παίξουμε έναν ανάλογο δυναμικό ρόλο: Να καταγγείλουμε την φύση της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης. Το ρόλο των τάξεων και να εξηγήσουμε τις μεταξύ τους συγκρούσεις, τον προδοτικό ρόλο της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, της εργατικής αριστοκρατίας, να αποκαλύψουμε την καταστροφική δράση του οπορτουνισμού και πρωτ’ απ’ όλα να αμφισβητήσουμε την κατεύθυνση που δίνουν στην οργάνωση και στον αγώνα των εργαζομένων μαζών και της νεολαίας.

Σε αυτό το προτσές είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια ταξική μαχητική συνδικαλιστική δουλειά, η ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικάτων, η ενότητα δράσης και οι δικές μας προτάσεις για ένα μαχητικό πρόγραμμα. Με αφετηρία την εργατική τάξη και τους αγώνες της, πρέπει να εργαστούμε για την ενότητα του λαϊκού κινήματος, για την συμμετοχή των αγροτικών μαζών, της νεολαίας, των λαών και των καταπιεσμένων εθνοτήτων. Σε ένα μέτωπο και με υψωμένες γροθιές να αντιπαρατεθούμε στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό, κρατώντας ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού.

Το εργατικό και λαϊκό κίνημα αντιμετωπίζει την πρόκληση της καταπολέμησης της κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού και του καπιταλισμού, της ελευθερίας και της δημοκρατίας, και την αποφασιστικότητα να οριοθετήσει τις θέσεις μεταξύ επανάστασης και ρεφορμισμού.

Οι προϋποθέσεις για την επαναστατική πάλη των εργατών και των λαών είναι ευνοϊκές και αύριο θα είναι ακόμα καλύτερες. Η σημερινή κατάσταση δείχνει καθαρά την αναγκαιότητα της κοινωνικής επανάστασης και μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα καταδεικνύουν τη δυνατότητα διοργάνωσή της. Τα κόμματα και οργανώσεις μας επαναβεβαιώνουν την απόφαση να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν την επανάσταση.

Επιβεβαιώνοντας το προλεταριακό διεθνισμό εκφράζουμε τη μαχητική αλληλεγγύη προς τους εργάτες και τους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο.

Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!

Μαδρίτη, Οχτώβρης 2011

Αλβανία (Κομμουνιστικό Κόμμα)
Βραζιλία (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα)
Μπουρκίνα Φάσο (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Volta)
Δανία (Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών - AKP)
Δομινικανή Δημοκρατία (Κομμουνιστικό Κόμμα της Εργασίας)
Εκουαδόρ (Μαρξιστικό-λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα)
Γαλλία (Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών - PCOF)
Γερμανία (Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του Κομμουνιστικού Κόμματος - Arbeit Zukunft)
Ελλάδα (Κίνηση για την Ανασύνταξη του Κομμουνιστικού Κόμματος 1918-55)
Ιράν (Εργατικό Κόμμα, Toufan)
Ιταλία (Κομμουνιστική Πλατφόρμα)
Μεξικό (Κομμουνιστικό Κόμμα Μ-Λ)
Μαρόκο (Δημοκρατικός Δρόμος)
Ισπανία (Κομμουνιστικό Κόμμα Μ-Λ)
Τυνησία (Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών)
Τουρκία (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα - TDKP)
Βενεζουέλα (Μαρξιστικό-Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα)
Διαβάστε Περισσότερα »

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κόμμα Εργασίας (EMEP) Τουρκίας: Οι λαοί της Τουρκίας δεν είναι χωρίς επιλογές



Το 6ο συνέδριο του Κόμματος Εργασίας (EMEP) της Τουρκίας είχε έντονο διεθνιστικό χαρακτήρα. Φωνάκτηκαν Τουρικοκουρικά συνθήματα . Οι διεθνείς αντιπροσωπείες υπέγραψαν κοινή διακήρυξη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και κατοχές. Το κείμενο συμπαραστέκεται στους την εργατική τάξη, τους καταπιεσμένους λαούς και χαιρετίζει τον αγώνα για το σοσιαλισμό.




Στο συνέδριο παρεβρέθηκαν αντιπροσωπείες από τέσσερις ηπείρους, ανάμεσά τους το ΚΚ Εργατών Τυνησίας, το ΚΚ Ισπανίας (μ-λ), η Κίνηση για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 και δεκάδες άλλα κόμματα και οργανώσεις.
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Αντιπροσωπεία της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος Εργασίας (EMEP) Τουρκίας

Αντιπροσωπεία της Π.Ε. της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 θα παρεβρεθεί στις εργασίες του 6ου Συνέδριου του Κόμματος Εργασίας (EMEP) Τουρκίας το οποίο πραγματοποιείται στις 18 του μήνα.

 Αντιπροσωπείες έχουν στείλει και τα περισσότερα από τα κόμματα της Διεθνούς Σύσκεψης Μαρξιστικών-Λενινιστικών Κομμάτων και Οργανώσεων.

Διαβάστε: Χαιρετισμός της Κίνησης για Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-55 στο 5ο Συνέδριο του EMEP (Δεκέμβρης 2008)
Διαβάστε Περισσότερα »

Νίκος Αβραμίδης - υπόδειγμα επαναστάτη κομμουνιστή





Ο
«μπαρμπα-Νικόλας» Αβραμίδης με το φίλο του ναυτεργάτη Γ. Καραμπέρα.
Στη μέση ένας Σλαβομακεδόνας

Ο Νίκος Αβραμίδης κατάγονταν απ' τον Καύκασο και η οικογένειά του κυνηγήθηκε απ' τους Λευκορώσους και ήρθε στην Ελλάδα. Έζησε στον Πειραιά και πήρε μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία.

Από μικρός δούλευε εργάτης και οργανώθηκε στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στη συνέχεια δούλεψε ναυτεργάτης, εντάχθηκε στο ναυτεργατικό κίνημα και από τι γραμμές της ΟΕΝΟ συνέβαλλε αποφασιστικά στην ανάπτυξή του. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ και αναδείχθηκε σε ηγετικό στέλεχος του Ναυτεργατικού Κινήματος. Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της «Ναυτεργατικής Ένωσης» το 1935 και μετέπειτα, στη διάρκεια του πολέμου, 1940-42, ιδρυτικό στέλεχος της αντιφασιστικής Ναυτεργατικής Ένωσης της Μέσης Ανατολής.
Πολέμησε εθελοντής στην Ισπανία απ' τις γραμμές των διεθνών ταξιαρχιών στο λόχο «Νίκος Ζαχαριάδης». Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε μ' αποτέλεσμα να πάθει ημιπαράλυση απ' τη δεξιά πλευρά. υπήρξε αξιωματικός προγυμναστής και για αρκετό καιρό ήταν στο επιτελείο της ταξιαρχίας εθελοντών σε καθοδηγητική θέση. Επίσης ήταν διερμηνέας Ρώσων-Ισπανών παρτιζάνων. Μετά τον τερματισμό του εμφυλίου στην Ισπανία κλείστηκε σε στρατόπεδο στη Γαλλία.
Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική, αντιφασιστική και κομμουνιστική δράση.
Κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής του δράσης στο ναυτεργατικό κίνημα πρωτοστάτησε στις διαμαρτυρίες για την βύθιση των σαπιοκάραβων του Ωνάση και η αγγλική κυβέρνηση των καταδίωξε και έτσι υποχρεώθηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Αργεντινή. Αργότερα ξαναπιάνει δουλειά στα καράβια και πρωτοστατεί και πάλι καθοδηγώντας τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών για τα αιτήματά τους. Λόγω της πλούσιας. επαναστατικής του δράσης είχε μεγάλη εκτίμηση και κύρος στους ναυτεργάτες αλλά και τους κομμουνιστές.
Ακολουθώντας τη γραμμή του Κόμματος, πολύ νωρίς κατατάχθηκε στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ) και απ' τις γραμμές του πολέμησε τον ντόπιο μοναρχοφασισμό και αγγλο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, βρέθηκε στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης, έδρασε μέσα απ' τις γραμμές του ΚΚΣΕ και δούλεψε στο εργοστάσιο «Ουζμπέκ Σελμάς». «Έκανε μερικές σοβαρές βελτιωτικές προτάσεις για την καλυτέρεψη και άνοδο της παραγωγής. Για την προσφορά του αυτή προτάθηκε να του δώσουν χρηματικό δώρο. αλλά αυτός αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι οι βελτιώσεις αυτές γίνονταν στο χρόνο της δουλειάς του για την οποία και πληρώνονταν. Αυτό ήταν μια εξαιρετική περίπτωση και ίσως η μοναδική. Ήταν αγνός και εξαιρετικά τίμιος».
Ο επαναστάτης «μπαρμπα-Νικόλας» Αβραμίδης, όπως τον αποκαλούσαν με σεβασμό όλοι οι νεότεροι κομμουνιστές, ακολουθούσε και εφάρμοζε πάντα με συνέπεια την επαναστατική γραμμή του ΚΚΕ (1918-55) με επικεφαλής το Νίκο Ζαχαριάδη. Υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή προς μίμηση και είχε μεγάλο κύρος και πολύ μεγάλη εκτίμηση στους κομμουνιστές που τον γνώριζαν.
Μετά την επέμβαση της προδοτικής ρεβιζιονιστικής κλίκας στο ΚΚΕ, ο σεβαστός σ' όλους τους κομμουνιστές επαναστάτης «μπαρμπα-Νικόλας» Αβραμίδης στάθηκε ευθύς εξαρχής αταλάντευτα στο πλευρό του ηρωικού μας κόμματος και της επαναστατικής του καθοδήγησης και υπεράσπισε τη μαρξιστική-λενινιστική-σταλινική του γραμμή κόντρα στο αντεπαναστατικό ρεύμα του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού. Υπεράσπισε πάντα με συνέπεια τους Στάλιν-Ζαχαριάδη απ' τις συκοφαντίες και τις λασπολογικές επιθέσεις των ντόπιων και σοβιετικών χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών.
Μετά το '56 αγωνίστηκε με συνέπεια, ως το θάνατό του στην Τασκένδη, απ' τις γραμμές των επαναστατών κομμουνιστών σταλινιστών-ζαχαριαδικών ενάντια στο χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό. Αυτός ο αδιάλλακτος επαναστάτης και συνεπής υπερασπιστής των επαναστατικών αρχών του μαρξισμού-λενινισμού-σταλινισμού όταν κάποτε μετά το '56 έφθασε στην Τασκένδη το μετάλλιο-παράσημο απ' τους Ισπανούς αντιφασίστες, σε ένδειξη τιμής για την εθελοντική συμμετοχή του στον αγώνα τους, αρνήθηκε να το παραλάβει απ' τη ρεβιζιονιστική κομματική επιτροπή των Χατούρα-Δημητρίου, κλπ. η οποία υποχρεώθηκε να το παραδώσει στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΣΕ Ουζμπεκιστάν απ' την οποία και το παρέλαβε.
Ο «μπαρμπα-Νικόλας» Αβραμίδης είχε μεγάλη επαναστατική πείρα, κομματική και συνδικαλιστική πείρα -καρπός της πολύχρονης και πλούσιας επαναστατικής του δράσης. Διέθετε αξιόλογη μαρξιστική θεωρητική κατάρτιση και υπήρξε υπόδειγμα κομμουνιστή και διεθνιστή επαναστάτη. Επίσης γνώριζε ρώσικα, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά. Ήταν αγαπητούς σ' όλους τους κομμουνιστές και πρώτα απ' όλα στο χώρο των ναυτεργατών που είχε δράσει δεκαετίες ολόκληρες. Όλοι όσοι των γνώριζαν ήθελαν να του μοιάσουν και τον είχαν ως παράδειγμα προς μίμηση: «όλοι εμείς», μας είπε σε μια πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία ο εξόριστος στη Σιβηρία Παντελής Κυριακίδης, «θέλαμε να μοιάσουμε του επαναστάτη "μπαρμπα-Νικολα" Αβραμίδη, ήταν υπόδειγμα κομμουνιστή για όλους μας».
* * *
Ναυτεργάτης που γνώριζε καλά τον «μπαρμπα-Νικόλα» Αβραμίδη αναφέρει: «...ο Νικόλας, εκτός απ' την πολιτική δράση είχε και μια πλούσια συνδικαλιστική δράση. Ήταν ένα από τα διαλεχτά στελέχη των ναυτεργατών, Γι' αυτή του τη δράση έκανε, αν θυμάμαι καλά, δυο χρόνια φυλακή στα κάτεργα του Βελγίου, στην Αμβέρσα. Είναι απ' τα ιδρυτικά στελέχη, μαζί με τον Καραγιάννη, της Ναυτεργατικής Ένωσης το 1935 και μετέπειτα στ διάρκεια του πολέμου, το 1940-42, ιδρυτικό στέλεχος της αντιφασιστικής ναυτεργατικής ένωσης της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτόν τον άνθρωπο, που ο ίδιος αποτελούσε την ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος, σ' ένα βιβλίο πριν χρόνια που εκδόθηκε απ' τους Φλωράκιδες και που συγγραφέας του είναι κάποιος ασυρματιστής Κ. Στεφανάτος1, για το Νικόλα δεν λέει ούτε λέξη, ενώ αναφέρει άλλους που δεν πρόσφεραν ούτε το 1/1000 απ' ότι πρόσφερε ο Αβραμίδης. Έτσι γράφουνε αυτοί την ιστορία μας. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη αηδία προκάλεσε αυτό το πράγμα στους πολλούς ναυτεργάτες που γνώριζαν τον Νικόλα».
Επίσης σε μια συνέντευξή του, το Δεκέμβρη του 1986, στο περιοδικό  «Τέταρτο» ένα άλλος ναυτεργάτης, ο Παναγής Σκευοφύλακας (86 χρονώ τότε) απ' το χωριό Πηγάδια Καρπάθου, εθελοντής κι αυτός στην Ισπανία, την οποία προλογίζει ο Εμ. Αναγωνστάκης σημειώνει:  «δακρύζει όταν αναφέρεται στον Δημήτρη Ραπίτη και το Νίκο Αβραμίδη, συντρόφους του που πολέμησαν στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο». (Ο μεν Δημήτρης Ραπίτης απ' τη Χίο σκοτώθηκε στην Κεντρική Ισπανία, ο δε Νίκος Αβραμίδης άφησε την τελευταία του πνοή στην Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης).

1 Αναφέρεται στο βιβλίο του Κ. Στεφανάτου «Ναυτεργάτες», ΣΕ, Αθήνα 1981


Στη μνήμη του «μπαρμπα-Νικόλα» Αβραμίδη ο σύντροφος Γιάννης Γκαβέλας προσφέρει στην «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ» 10.000 δραχμές.

Αναδημοσίυεση από «ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ», Αρ. Φύλ. 125 1-15 Γενάρη 2002
Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας – Αποτυπώθηκε μεγάλη υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων κάτω από την κυριαρχία του ρεφορμιστικού συνδικαλισμού του ΠΑΜΕ


Εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας – Αποτυπώθηκε μεγάλη υποχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος των οικοδόμων κάτω από την κυριαρχία του ρεφορμιστικού συνδικαλισμού του ΠΑΜΕ

Στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που διενεργήθηκαν 7-11 Νοέμβρη 2011 ψήφισαν 2.953 οικοδόμοι και έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.932.

Ο Πανοικοδομικός Ταξικός Ενωτικός Συνδυασμός ("Κ"ΚΕ-ΠΑΜΕ) πήρε για το Διοικητικό Συμβούλιο 2.895 ψήφους (από 8.157 το 2008!) και εξέλεξε και τα 21 μέλη της Διοίκησης. Η Πρωτοβουλία Οικοδόμων πήρε 37 ψήφους (από 115) και δεν εξέλεξε κανέναν στο ΔΣ. Η Πρωτοβουλία Οικοδόμων κατήγγειλε μάλιστα το ΠΑΜΕ για νοθεία: "Για άλλη μια φορά “χάθηκαν” ψηφοδέλτιά μας τουλάχιστον στα παραρτήματα του Περιστερίου, του Γαλατσίου, στο Αιγάλεω και κυρίως στο εργοτάξιο της Παιανίας." (Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Οικοδόμων Νοέμβρης 2011)

Για τους αντιπροσώπους σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία Οικοδόμων, ο Πανοικοδομικός Συνδυασμός πήρε 2.896 ψήφους εκλέγοντας 39 και 30 αντιπροσώπους αντίστοιχα, ενώ η Πρωτοβουλία Οικοδόμων πήρε 39 ψήφους και δεν εξέλεξε κανέναν αντιπρόσωπο ούτε σε ΕΚΑ, ούτε στην Ομοσπονδία.

Στις εκλογές κυριάρχησε πρωτοφανής μείωση της συμμετοχής. Από το 2002 όπου ψήφισαν 17.500 οικοδόμοι περίπου και το 2005 όπου ψήφισαν 11.500, πέσαμε στις  8.315 το 2008 (μείωση περισσότερο από 50% σε σχέση με το 2002) και τώρα στις 2.953 (μείωση 64% σε σχέση με το 2008)!

Είναι ξεκάθαρο ότι εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης ο ρεφορμιστικός συνδικαλισμός του "Κ"ΚΕ-ΠΑΜΕ αδυνατεί να συσπειρώσει τους εργαζομένους. Αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη κρίση που περνά ο κλάδος οδήγησε στην εντυπωσιακή μείωση της συμμετοχής και στη συρρίκνωση του σωματείου.

Όπως είχαμε επισημάνει και παλιότερα: Βασικό εργαλείο της επιρροής του συνδικάτου οικοδόμων μέχρι σήμερα ήταν ότι έδινε το εποχιακό επίδομα του ΟΑΕΔ, σε συμφωνία με την κυβέρνηση, και με μοχλό αυτό μάζευε και ψήφους για το ΠΑΜΕ. Από τη στιγμή που το επίδομα μπορεί να το πάρει πλέον κάποιος απευθείας από τον ΟΑΕΔ ή από τα ΚΕΠ τα πράγματα άλλαξαν και ο ρόλος του συνδικάτου στη διανομή του επιδόματος περιορίστηκε.

Η κρίση του κλάδου της οικοδομής με βάση τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Νοέμβρης 2011), στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου εφέτος ο οικοδομικός όγκος μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 32% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44,3% στην επιφάνεια και κατά 40% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο επτάμηνο του έτους 2010.

Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει στο σύνολο της χώρας μείωση κατά 31,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 44% στην επιφάνεια και κατά 39,4% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2010.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ (13/10/2010): Κάτω 80% σε μια 5ετία η οικοδομική δραστηριότητα, φέτος 40% λιγότερες επενδύσεις σε νέα σπίτια. Πάνω από 100.000 οικοδόμοι στον δρόμο. Στο «κόκκινο» άλλοι 300.000. Λουκέτο έβαλαν 1.000 οικοδομικές επιχειρήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι στην Αττική είναι κατά 60% λιγότεροι σε σχέση με πριν 5 χρόνια.


Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο για τις εκλογές του 2008: Εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας – Αποτυπώθηκε η υποχώρηση του οικοδομικού κινήματος κάτω από την κυριαρχία του ρεφορμιστικού συνδικαλισμού του ΠΑΜΕ
Διαβάστε Περισσότερα »

Να σταματήσει-καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων από τους φόρους του λαού - Νέα υπέρογκα ποσά στα κόμματα μέσα στο 2011

Να σταματήσει-καταργηθεί η χρηματοδότηση των κομμάτων από τους φόρους του λαού

Νέα υπέρογκα ποσά στα κόμματα μέσα στο 2011

Με απόφαση του Yπουργού Eσωτερικών (ΦEK 2360/24-10-2011) κατανεμήθηκε στα πολιτικά κόμματα το ποσό των 13,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στη δόση του τρίτου τριμήνου του 2011 της κρατικής ενίσχυσης! Το ποσό αυτό κατανέμεται ως εξής: ΠΑΣΟK: 5.436.332,61 ευρώ, N. Δ: 4.249.890,51 ευρώ, «Κ» KE: 1.306.274,48 ευρώ, ΛAOΣ: 1.089.378,37 ευρώ, ΣYPIZA: 972.624,83 ευρώ, OIKOΛOΓOI - ΠPAΣINOI: 450.155,20 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2011

ΠΑΣΟΚ: Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 5,4 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 19,8 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών-μελών-φίλων 2,9 εκατ. ευρώ. Αναλήψεις δανείων 40,6 εκατ. ευρώ.

ΝΔ: Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 4,2 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 15 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών -μελών-φίλων 2,8 εκατ. ευρώ. Διαφορά ανάληψης & εξόφλησης δανείων 24,9 εκατ. ευρώ.

«Κ»ΚΕ: Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις του 1,3 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 4,6 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών- μελών-φίλων 5,7 εκατ. ευρώ. Αναλήψεις δανείων 5 εκατ. ευρώ.

ΛΑΟΣ: Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις του 1,089 εκατ. ευρώ. Το 2010 ήταν 3,9 εκατ. ευρώ. Καταθέσεις 980.000 ευρώ. Εισφορές μελών-βουλευτών 156.566 ευρώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 972.624 ευρώ. Το 2010 ήταν 3,5 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών-μελών-φίλων 475.292 ευρώ. Αναλήψεις δανείων 5,3 εκατ. ευρώ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Κρατική χρηματοδότηση το 2011. Δύο δόσεις των 450.155 ευρώ. Το 2010 ήταν 1,7 εκατ. ευρώ. Εισφορές βουλευτών- μελών-φίλων 78.557 ευρώ. Αναλήψεις δανείων μηδέν.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα όχι μόνο ξόδεψαν την κρατική επιχορήγηση που τους δόθηκε, αλλά τα περισσότερα έχουν πάρει και δάνεια υποθηκεύοντας, ορισμένα ακόμη και ως το 2016, τις μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", η Νέα Δημοκρατία πρόσφατα πήρε δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Attica Bank, με επιτόκιο... 8%. Συνολικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρωστά 128 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το χρέος της αυξήθηκε την περίοδο 2006-2012 κατά 77,3 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ισολογισμούς του ΠΑΣΟΚ την τελευταία πενταετία, τα χρέη του προς τις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 67 εκατομμύρια ευρώ την τελευταία πενταετία και σήμερα προσεγγίζουν τα 114 εκατομμύρια ευρώ, με οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα σχεδόν 97 εκατομμύρια, στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια, στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια. Σε αυτές, προστέθηκε πρόσφατα και η Τράπεζα Αττικής που ενέκρινε νέα δάνεια που πλησιάζει τα 3 εκατομμύρια Ευρώ. Ο Συνασπισμός έχει οφειλή ύψους 7 εκατομμυρίων ευρώ προς την Εθνική Τράπεζα, η δανειακή σύμβαση του οποίου λήγει το 2016. Κάθε χρόνο καταβάλει 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης πήρε δάνειο 200.000 ευρώ από την Attica Bank στις αρχές του χρόνου. Το  «Κ» ΚΕ έχει λάβει δάνειο 4,4 εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.

Θυμίζουμε ότι τα κόμματα εκτός της τακτικής κρατικής χρηματοδότησης θα λάβουν σε περίπτωση εκλογών ή ακόμα και δημοψηφίσματος(!) έκτακτη κρατική χρηματοδότηση.

Φυσικά καμιά έκπληξη δε δημιουργεί το γεγονός ότι το αστικό κράτος, ένα όργανο της αστικής τάξης με σκοπό την καταπίεση των εκμεταλλευόμενων τάξεων μα και την υπεράσπιση-διαιώνιση του καπιταλισμού, χρηματοδοτεί τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα των «Κ»ΚΕ και ΣΥΝ, τα οποία ενώ διακηρύσσουν ότι τάχα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων ενάντια σε αυτά των καπιταλιστών, στην πραγματικότητα δρουν ως πράκτορες της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα και εξαπατώντας-αποπροσανατολίζοντας τις εργαζόμενες μάζες μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων τους. Η χρηματοδότηση των κομμάτων από το αστικό κράτος είναι αντίθετη στις παραδόσεις και τις πρακτικές του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, μαζί και του σταλινικού-ζαχαριαδικού ΚΚΕ 1918-55, καθώς βασική αρχή των κομμουνιστικών κομμάτων ήταν ανέκαθεν η οικονομική τους αυτοτέλεια στο πλαίσιο της διατήρησης της ανεξαρτησίας τους από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του - υπερασπιστών των ταξικών συμφερόντων του κεφαλαίου, εχθρών του προλεταριάτου και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι επαναστάτες κομμουνιστές, οι μαρξιστές-λενινιστές-σταλινιστές, έχουν ως πάγια θέση τους την κατάργηση της απαράδεκτης κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα που προκύπτει από την κατάφωρη κλοπή των χρημάτων των πλατιών λαϊκών μαζών και συμβάλει στην επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης.
Διαβάστε Περισσότερα »

715.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Νοέμβριο

Στα 715.693 άτομα ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά το μήνα Νοέμβριο. Απ' αυτά 301.659 είναι άνδρες (ποσοστό 42,15%) και 414.034 είναι γυναίκες (ποσοστό 57,85%).

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 3,21% (22,276 άτομα) σε σχέση με τον Οκτώβρη.

Από τους εγγεγραμμένους ανέργους 287.848 (40,22%) άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 427.845 (59,78%) είναι εγγεγραμμένα για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.


Διαβάστε και προηγούμενα δημοσιεύματα:Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά 0,28% τον Σεπτέμβρη 2011 | Αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον Ιούλιο 2011 | Στο 43,1% η ανεργία στους νέους έως 24 ετών – 786.459 οι άνεργοι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Διαβάστε Περισσότερα »

Κοινό ανακοινωθέν της Οργάνωσης για την Ανοικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων της Γερμανίας (Arbeit Zukunft) και του KPD / ML (απόσπασμα)

Τα μέλη της Οργάνωσης για την Ανοικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων της Γερμανίας (Arbeit Zukunft) και του KPD / ML (Ερυθρός Αστέρας) έχουν συγχωνευθεί σε μια ενιαία οργανωση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας περισσότερο από τρία χρόνια συνεχόμενης φιλικής και καλής συνεργασίας που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την κριτική. Κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης οι συνομιλιές έδειξαν ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές στις ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις των δύο οργανώσεων που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της ύπαρξης των δύο διαφορετικών οργανώσεων απέναντι στην εργατική τάξη.



Τα τελευταία χρόνια, η εργατική τάξη στη Γερμανία, έχει να αντιμετωπίσει τις πιο σκληρές επιθέσεις της αστικής τάξης, του κεφαλαίου και του κράτους από την καταστροφή του ναζιστικού καθεστώτος. Θα αναφέρουμε μόνο την Ατζέντα 2010 και το πέρ
ασμα όλου του βάρος της σημερινής κρίσης υπερπαραγωγής αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων. Οι εργάτες και ο εργαζόμενος λαός  είναι σε θέση άμυνας στον αγώνα αυτό και αναγκάζονται να αμυνθούν εναντία σε μια συνεχώς μαζική απώλεια των κοινωνικών δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους!

Η έλλειψη μιας ισχυρής κομμουνιστικής οργάνωσης με βάση την διδασκαλία του μαρξισμού-λενινισμού που θ
α αντιμετωπίζει σταθερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι μια αποφασιστική αδυναμία, η οποία ανακόπτει τη δύναμη των εργαζομένων όχι μόνο στον αμυντικό αγώνα ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις. [...]
 
Η οργανωση που προέκυψε
από την ένωση θα ονομάζεται «Οργάνωση για την Ανοικοδόμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων της Γερμανίας / Arbeit Zukunft». Πιστεύουμε ότι μια νέα, τρίτη όνομα θα οδηγούσε μόνο σε μεγαλύτερη σύγχυση. [...]
Διαβάστε Περισσότερα »

Βαγγέλης Κτιστάκης



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Σάββατο 16 του Ιούνη 1945


ΣΠΟΝΔΕΣ ΣΤΟ ΚΚΕ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

Στις 16 Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί εκτελέσανε στην Κρήτη τον Βαγγέλη Κτιστάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Κρήτης. Ο σ. Κτιστάκης συνελήφθη στις 13 Ιουνίου 1944 στην εβραϊκή συνοικία των Χανιών, ύστερα από προδοσία εθνικιστών, από το διοικητή του τμήματος Ασφαλείας Γ. Μαρκάτο μαζί με τους ανθυπομοίραρχο Γ. Κατσαρό, ανθυπασπιστή Γ. Φραγκούλη, ενωματάρχη Δ. Τζηράκη υπενωματάρχες Α. Κοντέα και Λαζόπουλο και τους χωροφύλακες Εμ. Γίττανη, Θ. Οικονόμου, Γ. Λαγουδάκη, Θ. Αθανασίου, Χ. Καραπαναγιώτη, Ν. Τρανταφύλλου, Ν. Κοτσιράκη, Ν. Μακρή και Ν. Μπεγιάλο. Για τον διαλεχτό κομμουνιστή δίνουμε πιο κάτω σημείωμα του αρχηγού του ΚΚΕ σ. Ζαχαριάδη.

Ένα σεμνό παλικάρι. Τόνε γνώρισα σε δύσκολες στιγμές του Κινήματός μας, όταν το Κόμμα μας προσπαθούσε ν' ανοίξει το δρόμο προς μια μαζική δράση και δημιουργία. Στην προσπάθεια αυτή ο Κτιστάκης πρόσφερε όσα μπορούσε άγνωστος στους πολλούς, χωρίς επίδειξη, με μια θέληση επίμονη και με μια μετριοφροσύνη που ξεχωρίζουν τον πραγματικό αγωνιστή. Μα δίπλα σ' αυτά ο Βαγγέλης είχε και μυαλό και έβλεπε καθαρά και μακρυά. Και είχε μια πίστη βουνό. Δεν τον τράνταζε τίποτε. Στρατιώτης στο μεγάλο στρατό των αγωνιστών δεν γνώριζε επιφύλαξη και δινότανε ολόκληρος, δίχως κανένα δισταγμό στον αγώνα μας. Αναλάμβανε τομείς στη δουλειά μας που και στα χρόνια ακόμα εκείνα της μισονομιμότητας πριν από το 1936 ήθελαν καρδιά γερή, ψυχραιμία, πραγματικό θάρρος, ωριμότητα. Μα δίπλα στον πραχτικό αγωνιστή ο διανοητής μελετούσε τα βασικά προβλήματα της χώρας και του αγώνα. Ξεχωριστά τον απασχολούσε το αγροτικό μας πρόβλημα, τα οικονομικά και πριν απόλα τα ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας του που τόσο αγαπούσε. Στην «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» συνεργαζότανε και βοηθούσε σοβαρά.
Έτσι ο Κτιστάκης συνδυάζει αυτά που χρειάζεται ο λαϊκός αγωνιστής. Θεωρία και πράξη. Έβλεπε καθαρά το δρόμο και το σκοπό μα την ίδια στιγμή καταχτούσε με τον αγώνα το δρόμο αυτόν, που τον έφερνε στο σκοπό.
Μα ο Βαγγέλης είχε και κάτι άλλο ακόμα : Ήταν και ένα μεγάλο παιδί, αγνό και με φλογερό ενθουσιασμό που τον έκαιγε μα που δεν ήθελε να τόνε δείχνει. Η παραμικρή επιτυχία μας τόνε συνάρπαζε και τον ενθουσίαζε. Μα και την πιο μεγάλη καταδρομή την τοποθετούσε σωστά, την αντιμετώπιζε ψύχραιμα και αποφασιστικά.
Μα τόνε πήραν η προδοσία και ο χιτλερισμός. Μα δεν τον έσβησαν. Αντίθετα, η θυσία του τον ξεσήκωσε ακόμα πολύ. Και τη στιγμή που οι προδότες δωσίλογοι γυρνάν λεύτεροι και γλεντούν την προδοσία τους, ο Λαός της χώρας μας και ιδιαίτερα οι συμπατριώτες και συναγωνιστές του .......... σήμερα τη σκέψη στον αγωνιστή Κτιστάκη που δίπλα σε όσους άλλους μας έχουν γίνει σύμβολο και παράδειγμα.
Η Κρήτη και τα Χανιά, το ηρωικό νησί και η Δημοκρατική Ακρόπολή του πρόσφεραν μια ακόμα θυσία, πρόσθεσαν ένα ακόμα κρίκο στη μακρυά αλυσίδα των προσφορών για τη Λευτεριά που ξεκίνησε παλεύοντας τον καταχτητή και που την ολοκλήρωσή της θα τήνε βρει στο λεύτερο λαϊκό δημιούργημα της Λαϊκής Δημοκρατίας. Σαν ένα απ' τα διαμάντια της θάναι και η Ελληνική Κρήτη. Το αγνό της παιδί της Ιδέας, το Βαγγέλη Κτιστάκη δε θα τόνε ξεχάσουμε ποτέ.
Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ
Διαβάστε Περισσότερα »