Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η πλήρης χρεοκοπία της οικονομίας και ο προκλητικός εμπαιγμός των αγροτών

Παραμένουν πολλά μπλόκα παρά τις «διαρροές»

Η ακραία νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, η πρωτοφανής ανικανότητα της αντιδραστικής κυβέρνησης Καραμανλή αλλά και οι διάφορες αδαείς Αλογοουρές του «οικονομικού» επιτελείου οδήγησαν την οικονομία της χώρας σε πλήρη χρεοκοπία που σήμερα διαπιστώνεται και από ξένους οικονομικούς Οργανισμούς.

Ενώ πριν τις εκλογές του 2004 το σκιώδες «οικονομικό» επιτελείο της ΝΔ διαβεβαίωνε-«εκτιμούσε» ότι όλοι οι δείκτες της οικονομίας κινούνται σε καλά επίπεδα και επιτρέπουν παροχές στο λαό, μόλις λίγους μήνες αργότερα μετά τη συγκρότηση κυβέρνησης ξαφνικά όλα αναποδογυρίζουν για να βρεθεί η χώρα, με κυβερνητική ευθύνη, υπό την επιτήρηση των Οργάνων της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και για να αποκαλυφθεί έτσι απ’ την πρώτη στιγμή η ακραία ανικανότητα της κυβέρνησης Καραμανλή, αφήνοντας ανεκπλήρωτες όλες τις γνωστές προεκλογικές υποσχέσεις.

Στα επόμενα 5 χρόνια ως τα σήμερα με την εφαρμογή της πιο ακραίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής αλλά και την άφθαστη ανικανότητα της κυβέρνησης – πέραν των νόμων λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος – όλοι οι δείκτες της οικονομίας της χώρας χειροτέρευσαν αισθητά, στην πραγματικότητα κατρακύλησαν, μ’ αποτέλεσμα το εξωτερικό χρέος να σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη, ενώ απανωτά  κύματα πρωτοφανούς ακρίβειας εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας, έπληξαν και πλήττουν το σύνολο της οικονομίας, που όλα μαζί οδήγησαν σε απότομη και μεγάλη πτώση του βιοτικού επιπέδου των πλατιών λαϊκών μαζών και σε ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης.

Η μεγάλη φτώχεια και η απόλυτη εξαθλίωση που έχει αγκαλιάσει τις πλατιές λαϊκές μάζες επιτείνονται ακόμα περισσότερο με τη διαρκή αύξηση της μαζικής ανεργίας, παρά τις στατιστικές κυβερνητικές αλχημείες περί του αντιθέτου, και τα συνεχιζόμενα κύματα ακρίβειας.

Την ίδια ώρα το ανίκανο και γελοίο «οικονομικό» επιτελείο των Αλογοσκούφηδων, Δούκα, Παπαθανασίου, Φώλια, Βλάχου κλπ., με επικεφαλής έναν ακόμα πιο γελοίο και ανίκανο πρωθυπουργό, για το πρόβλημα του πληθωρισμού καταφεύγει στην εξόφθαλμη ανοησία περί «εισαγόμενου» πληθωρισμού, τη στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ έχουν πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό από τη χώρα μας, ενώ για τα μεγάλα και πρωτοφανή κύματα κερδοσκοπικής ακρίβειας προτείνουν ως λύση ανοησίες του τύπου των «41 μέτρων» για να φτάσουν να συνιστούν στους καταναλωτές να «παίρνουν σβάρα» όλη την ημέρα όλα τα Supermarket των πόλεων και τα βενζινάδικα για να «πέσουν» οι τιμές (Φώλιας, Βλάχος, κλπ.).

Όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση – η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας μας είχε ήδη προηγηθεί – και πάλι το οικονομικό επιτελείο και ο σοβαροφανής πρωθυπουργός-άδειο κοστούμι διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι οι τράπεζες και η οικονομία της χώρας είναι «θωρακισμένα», για να έλθουν ούτε καν δυο 24ωρα αργότερα να ανακοινώσουν ότι «διασφαλίζονται» οι καταθέσεις αρχικά των 20 χιλιάδων και ύστερα των 100 χιλιάδων Ευρώ, ενώ σε ελάχιστες μέρες ψηφίζουν 28 δις. Ευρώ προίκα προς τις τράπεζες για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους, τη στιγμή που και αυτές υποτίθεται ότι ήταν «θωρακισμένες» απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση.

Αργότερα φτάνουμε στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2009 που το Αλογοσκουφειο επιτελείο αποπειράται τρεις φορές να τον καταρτίσει αλλά δεν τα καταφέρει μα παρόλα αυτά παραδίνει στο Σιούφα μια «στοίβα χαρτιά» άσχετων αριθμών, χασκογελώντας για το «μεγάλο κατόρθωμά» «κατάρτισης» ενός πλασματικού προϋπολογισμού, ο οποίος την ίδια ώρα που συζητιέται στη Βουλή έχει ήδη αναθεωρηθεί.

Τώρα με τη γενίκευση και το βάθεμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που πλήττει – πέρα απ’ τα προαναφερόμενα προβλήματα – και την οικονομία της χώρας το οικονομικό επιτελείο αποδίδει τα πάντα στην παγκόσμια οικονομική κρίση για να δικαιολογήσει την πλήρη αποτυχία της ακραίας φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής και τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να αποκρύψει απ’ την εργατική τάξη και το λαό ότι η χώρα βρίσκεται σε πλήρη οικονομική χρεοκοπία και η ελληνική οικονομία έχει οδηγηθεί, αποκλειστικά με κυβερνητική ευθύνη, ουσιαστικά σε καθεστώς δεύτερης επιτήρησης απ’ την ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας, το κυβερνητικό παιδικό τσίρκο εξακολουθεί να «παίζει» στην παιδική χαρά του Μεγάρου Μαξίμου, προσφέροντας ανύπαρκτες, προεκλογικού χαρακτήρα, «παροχές» σε διάφορες περιπτώσεις και πρώτα απ’ όλα στους αγρότες που τους εμπαίζει με τον πιο κυνικό και προκλητικό τρόπο με τα 500 εκατ. Ευρώ γιατί: πρώτο, αυτό το ποσό είναι δικά τους χρήματα που έπρεπε να είχαν πάρει ήδη απ’ το 2008, δεύτερο, γιατί δεν υπάρχουν στα κρατικά ταμεία και πρέπει να τα δανειστούν, τρίτο, γιατί δεν είναι ούτε καν ψίχουλα επειδή δεν καλύπτουν απολύτως τίποτε στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής (αναλογούν στο στάρι ανά κιλό 2 λεπτά παρόλο που η τιμή του στάρι έχει πέσει στα «μισά» σε σχέση με πέρυσι).

Η κατάσταση των αγροτών είναι δραματική, κι’ ακριβώς αυτό το αδιέξοδο είναι που τους έχει εξαγριώσει και τους έσπρωξε στους δρόμους και τα πανελλαδικά μπλόκα. Αυτή η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην αγροτική οικονομία έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα μεγάλο τμήμα της φτωχο-μεσαίας αγροτιάς και το υπόλοιπο στην υπερχρέωση, όλα αποτέλεσμα όχι μόνο της αντιαγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων εξαιτίας της μεγάλης ύψωσης των τιμών πετρελαίου, λιπασμάτων, σπόρων κλπ. αλλά και της αρπαγής των αγροτικών προϊόντων απ’ τους μεγαλοκαρχαρίες. Τράπεζες, μεγαλέμποροι, αλευροβιομήχανοι, γαλακτοβιομήχανοι, κλπ. καταληστεύουν τους αγρότες (τη στιγμή που ένα κιλό σιτάρι πουλιέται απ’ τους αγρότες 15 λεπτά, χωρίς να καλύπτεται το κόστος, το ψωμί πουλιέται το ζυγισμένο κιλό 2 Ευρώ και πλέον. Κάτι ανάλογο γίνεται με το γάλα και τις τιμές γάλακτος στα Supermarket που αρχίζουν από 1,40 και φτάνουν ως και 2 Ευρώ το λίτρο (κατσικίσιο) αλλά και τις τιμές όλων των τυριών, ενώ το εισαγόμενο γάλα π.χ. Αυστρίας με πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και επιπλέον με μεταφορικά και μεγάλο κέρδος των ντόπιων Supermarket κοστίζει 1 Ευρώ το λίτρο).

Η πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών είναι πολύ μεγάλη, μαχητική και με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα που επίσης είναι πολυάριθμα.

Τα 500 εκατ. Ευρώ ψίχουλα – απάτη και πρόκληση της κυβέρνησης Καραμανλή απέναντι στους αγρότες – δεν ικανοποιούν καμιά απ’ τις ανάγκες τους ούτε λύνουν κανένα απ’ τα προβλήματά τους.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων και η διατήρηση των μπλόκων είναι ο μόνος δρόμος για να αποσπάσουν κάποια ψίχουλα παραπάνω οι αγρότες. Όμως η κυβέρνηση προσπάθησε και δυστυχώς πέτυχε να διασπάσει τους αγρότες με τους αντιδραστικούς αγροτοπατέρες, τους διάφορους Κοκκινούληδες, που πρόδωσαν τον αγώνα των αγροτών και αποχώρησαν, διαλύοντας το μπλόκο των Τεμπών. Παρά τις κάποιες «διαρροές», ορισμένα μπλόκα εξακολουθούν να είναι ισχυρά.

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί γιατί οι αγροτοπατέρες του «Κ»ΚΕ με επικεφαλής το Β.Μπούτα προτίμησαν τη Νίκαια της Λάρισας – ενέργεια-επιλογή εξαιρετικά ύποπτη – και όχι τα Τέμπη. Μένει να φανεί, αν έστω και καθυστερημένα, θα «μετακομίσουν» απ’ τη Νίκαια στα Τέμπη για να κλείσουν τα στενά, μετά και την επίσημη, από την τηλεόραση («Μega» 29 Γενάρη 2009), εύστοχη πρόταση-πρόσκληση, προφανώς πιεστική, από αγρότη συνδικαλιστή στην οποία ο Μπούτας απέφυγε να δώσει ευθέως έστω την προσωπική του απάντηση, λέγοντας ότι θα το συζητήσουν.

Διαβάστε Περισσότερα »

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ – κατά των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ και καραμανλική πρωτοπορία για την εφαρμογή του κυβερνητικού λοκ-άουτ σε σχολεία-πανεπιστήμια

Η μαζική μαχητική εξέγερση της μαθητικής-φοιτητικής νεολαίας του Δεκέμβρη κατά της φασιστικής δολοφονικής βίας και της αστυνομικής τρομοκρατίας, μ’ αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη, προκάλεσε πρωτόγνωρο πανικό και τρόμο στην αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή, το ναζιφασιστικό ΛΑΟΣ και το σοσιαλδημοκρατικό «Κ»ΚΕ. Οδήγησε για μέρες σε εξαφάνιση την κυβέρνηση και τον έντρομο λαγό πρωθυπουργό της και σε μια άρον-άρον συγκρότηση συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ με κυβερνητικούς εκπροσώπους και υπουργούς Δημόσιας Τάξης τους Παπαρήγα-Καρατζαφέρη που ανέλαβαν όχι μόνο να διαβάλουν τη νεολαία ως υποκινούμενη τάχα από «ξένα κέντρα» (Παπαρήγα: «σχέδιο εγχώριων και ξένων κέντρων οι ταραχές», «Real news», 21/12/2008, σελ. 1) που σχεδίαζαν δήθεν να γκρεμίσουν τον Καραμανλή, να την κατασυκοφαντήσουν ως «κουκουλοφόρους» αλλά και να «σπάσουν» και καταστείλουν την εξέγερση με σχέδιο που συζητήθηκε μεταξύ τους παρασκηνιακά, το οποίο θα άρχιζε από το κλείσιμο των σχολείων-πανεπιστημίων δηλ. το διαβόητο λοκ-άουτ της κυβέρνησης θάφτανε ως την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, την άρση ορισμένων άρθρων του Συντάγματος αλλά και την επέμβαση του στρατού.

Πέρα απ’ την πρωτοφανή κατασυκοφάντηση της νεολαίας απ’ τα αντιδραστικά ΜΜΕ, ο ελληνικός λαός παρακολούθησε για βδομάδες, άναυδος αλλά και οργισμένος, το ναζιφασίστα Καρατζαφέρη με τις δυο λυσσασμένες αιμοδιψείς ύαινες του κεφαλαίου Παπαρήγα-Κανέλλη που καταξέσκιζαν-κατασπάραζαν, με πρωτόγνωρο μίσος και άφταστη εκδικητική μανία και ευχαρίστηση – αλλά και με εμφανέστατο το ζωώδη φόβο στα πρόσωπά τους – τις τρυφερές σάρκες της μαθητικής-φοιτητικής νεολαίας.

Την ίδια ώρα οι σοσιαλδημοκρατικές ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ είχαν αναλάβει να προωθήσουν, πέραν των άλλων, και την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για λοκ-άουτ δηλ. το κλείσιμο των σχολείων-πανεπιστημίωνκοινό σχέδιο-απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ – για το οποίο η Παπαρήγα μας πληροφορεί αργότερα ότι ήταν δική της πρόταση: «εμείς καλέσαμε από το πρώτο βράδυ να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Ήταν πρόταση του Κόμματος και της ΚΝΕ. Δική μας κατεύθυνση ήταν αυτή, δεν ήταν τίποτε άλλο» («Ρ» 14/12/2008, σελ.3).

Καθόλου δεν αμφιβάλουμε ότι πρωτοστάτησε η ηγεσία του «Κ»ΚΕ και ότι ήταν «κατεύθυνση δική» της η πρόταση να «κλείσουν τα σχολεία». Όμως αυτή η πρόταση δηλ. το λοκ-άουτ έγινε και κοινή θέση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΛΑΟΣ-«Κ»ΚΕ αλλά και της εξαφανισμένης κυβέρνησης του μοναρχοφασιστικού κόμματος της ΝΔ. Είναι δε επιπλέον γνωστό, όπως διέρρευσε στον τύπο, ότι η κυβερνητική Επιτροπή συζήτησε στις 10 Δεκέμβρη να κλειστούν τα σχολεία-πανεπιστήμια νωρίτερα απ’ τις 22 Δεκέμβρη που είχε οριστεί επίσημα για το κλείσιμό τους (διακοπές Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς) ώστε να αποτραπούν οι ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ και οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ σε σχολεία-πανεπιστήμια που αναπόφευχτα θα τροφοδοτούσαν αλλά και θα πυροδοτούσαν τη συνέχιση της εξέγερσης της μαθητικής-φοιτητικής νεολαίας, τις οποίες όλα τα κόμματα τρέμουν.

Γι’ αυτό και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, εφαρμόζοντας την κοινή απόφαση ΝΔ-«Κ»ΚΕ-ΛΑΟΣ, έδωσαν εντολή μέσω της «Κ»ΝΕ («Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ», 7/12/2008) στην επηρεαζόμενη από αυτούς μαθητική-φοιτητική νεολαία να «κλείσει τα σχολεία και τις σχολές, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα ΙΕΚ και τις σχολές του ΟΑΕΔ, τα νυχτερινά σχολεία» («Ρ» 9/12/2008, σελ.15), δηλ. να κάνει πράξη ότι σχεδίασε και απαίτησε η αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή.

Αποκαλυπτικότατος είναι και ο «Ριζοσπάστης» όταν κατηγορεί τον «Αλφα» επειδή σε ρεπορτάζ του είχε γραμμένο: «4 κόμματα ενάντια στις καταλήψεις εκτός απ’ το ΣΥΡΙΖΑ» ισχυριζόμενος: «κάνουν πως δεν ξέρουν ότι η ΚΝΕ από την Κυριακή ακόμα, με ανακοίνωση της σε κλειστά σχολεία και οι δυνάμεις της πρωτοστάτησαν μέσα στα σχολεία για να τα κ λ ε ί σ ο υ ν (υπογρ. δική μας) οι μαθητές και να βγουν στο δρόμο» («Ρ»12/12/2008, σελ.8). Επαρχιώτικες κουτοπονηριές χρουστσοφικών γκεμπελίσκων, επειδή: ο «Αλφα» αναφέρεται στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ, ενώ ο «Ριζοσπάστης» σε «κλειστά σχολεία» που δεν είναι άλλο απ’ το λοκ-άουτ που σχεδίαζε να επιβάλει η κυβέρνηση και τώρα το κάνει πράξη, μ’ εντολή της, αντί της ΟΝΝΕΔ-ΔΑΠ, η «Κ»ΝΕ-ΠΚΣ.

Ο «Ριζοσπάστης» ξεπερνάει και το πιο ακραίο σημείο γελοιότητας και εξαπάτησης των αναγνωστών του όταν, ψευδόμενος ασυστόλως, «απαντάει» στον «Αλφα»: «ο «Αλφα» παίζει ότι το ΚΚΕ είναι κατά των καταλήψεων! Το ΚΚΕ ζητάει παρέμβαση στο δελτίο, αλλά ακόμα περιμένει στο ακουστικό του…» («Ρ» 16/12/2008, σελ.40). Όμως γιατί, αλήθεια, «περιμένει στο ακουστικό του» (!) το «Κ»ΚΕ, αφού είχε ήδη επανειλημμένα απαντήσει ότι δεν ήταν υπέρ των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ αλλά και είχε προτείνει στους μαθητές-φοιτητές να «κλείσουν τις σχολές» («Ρ» 11/12/2008, σελ. 13) και μάλιστα «κλείσιμο των σχολών μέχρι τις 19 Δεκέμβρη» («Ρ» 13/12/2008, σελ. 8) δηλ. προωθούσε και ήταν υπέρ του λοκ-άουτ της κυβέρνησης και όχι υπέρ των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.

Αλλά η σοσιαλδημοκρατική ηγεσία του «Κ»ΚΕ, παρόλο που δεν χρειάζονταν να «περιμένει στο ακουστικό», δεν τόλμησε να απαντήσει στο Σύλλογο Διδασκόντων του Πάντειου, που το Δ.Σ του κατάγγειλε ότι «το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκλεισε με πρωτοβουλία φοιτητών της Πανσπουδαστικής οι οποίοι επικαλέσθηκαν απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ» (Δελτίο Τύπου Συλλόγου Διδασκόντων του Παντείου Πανεπιστημίου, 11/12/2008).

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ δεν ήταν και δεν είναι μόνο ενάντια στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ αλλά επιπλέον όπου μπορούν σαμπόταραν-σαμποτάρουν τις συνελεύσεις προς όφελος της ΔΑΠ για να σπάσουν ή ματαιώσουν τις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ. Μα δεν ήταν-είναι μόνο ενάντια στις ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ αλλά οι χρουστσοφικοί γκεμπελίσκοι του «Ριζοσπάστη» δεν έγραψαν ποτέ, όπως και δε δημοσίευσαν φωτογραφίες απ’ τις βάρβαρες φασιστικές επιθέσεις της Αστυνομίας ενάντια στη μαθητική-φοιτητική νεολαία, ότι υπήρχαν και διαρκούσαν ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ σε σχολεία και τμήματα Πανεπιστημιακών Σχολών που τότε είχαν φτάσει τα χίλια.

Ένα από τα χονδροειδή ψέματα που διέδιδαν οι ηγεσίες των «Κ»ΚΕ-«Κ»ΝΕ-ΠΚΣ ήταν περί μειοψηφιών που κάνουν καταλήψεις – θυμίζοντας τις αντίστοιχες προπέρσινες δηλώσεις των Γιαννάκου-Βερέμη-Γιανναρά-κλπ. – παρουσιάζοντας ακόμα ψεύτικα ή στρεβλά αποτελέσματα: «Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, βάφτισαν συνέλευση το μάζεμα των 40 μελών τους» («Ρ», 15/12/2008, σελ.27), «το χαρακτηριστικό παράδειγμα για το Πολυτεχνείο, όπου «δεν υπήρχε απαρτία σε κανέναν από τους 9 συλλόγους του και "αποφάσισαν" να βαφτίσουν το μάζεμα των σχημάτων του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ, περίπου 150 ανθρώπων, σε Γενική Συνέλευση ΟΛΟΥ του Πολυτεχνείου, μόνο και μόνο για να έχουν αποφάσεις – σφραγίδα» («Ριζοσπάστης 12/12/2008, σελ. 8) Η Αλέκα Παπαρήγα έφτασε να επικαλεστεί ακόμα και τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών: «Πώς εξηγείται να ψηφίζουν 100.000 φοιτητές να βγάζουν πρώτη τη ΔΑΠ και στα ΤΕΙ της Αθήνας να έχει 40% και μετά να γίνονται έτσι οι καταλήψεις από κάτω;» («Ριζοσπάστης», 14/12/2008, σελ.2). Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική, όπως αποδεικνύουν στοιχεία που μαζέψαμε από όλη την Ελλάδα, αφού το Δεκέμβρη είχαμε μαζικές γενικές συνελεύσεις στις περισσότερες σχολές και τα αγωνιστικά πλαίσια κατάληψης έβρισκαν μεγάλη αποδοχή από τους φοιτητές σε αντίθεση με τα πλαίσια της ΠΚΣ τα οποία συγκέντρωναν ελάχιστες ψήφους. Οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στα τμήματα των πανεπιστημιακών Σχολών την περίοδο του Δεκέμβρη έφτασαν τις 177. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά αποτελέσματα της περίοδο:

Πέμπτη 11/12/2008 Πληροφορικής ΑΠΘ  Κοινό πλαίσιο (format στην πληροφορική, αγωνιστικές κινήσεις, ΣΣΠ):109, ΠΑΣΠ:17, ΠΚΣ:8, ΛΕΥΚΑ:8, η ΔΑΠ δεν κατέβασε πλαίσιο.  Φυσικό Α.Π.Θ. Κοινό Πλαίσιο(Α.Ρ.Ε.Φ.-Ε.Α.Α.Κ., Αγ.Κινήσεις, ΣΣΠ, ΑΡ.ΕΝ.): 114, ΠΑΣΠ:74, ΠΚΣ:32, Λευκά:23 , Πολυτεχνείο Κρήτης. Α’ γύρος:

Ενωτική Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ)-Στήριξε ΑΡ.ΕΝ. 288 ΠΑΣΠ 236 ΠΚΣ 47, ΔΑΠ: 27, Αγ. Κινήσεις: 6.  Β' γύρος: Ενωτική Πρωτοβουλία: 305, ΠΑΣΠ: 232 Μηχ. Η/Υ Τηλ.& Δικτύων Βόλου, Αριστερά Σχήματα-ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ  185, ΠΚΣ 17, ΔΑΠ 6, Λευκά 10 , Δευτέρα 15/12/2008 Βιολογικό Αθήνας Συντονιστική Επιτροπή Κατάληψης:154, ΔΑΠ:92, ΠΚΣ:45 , ΕΜΠ - Πολιτικοί Μηχανικοί, Ενωτικό πλαίσιο (ΕΑΑΚ-εγκέλαδος): 223, ΔΑΠ: 165, ΠΑΣΠ: 107, ΠΚΣ 43, Λευκά: 13 , Τρίτη 16/12/2008 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ ΑΝΑΦΗ-Ασυμμε3-ΠΑΣΠ 241 ψήφους, Ομάδα φοιτητών 92, ΠΚΣ 42, Αγ. Κινήσεις 8, Μηχ. Μηχανικών ΕΜΠ Ψήφισαν 363, Ενωτικό Πλαίσιο (ΕΑΑΚ) –στήριξε η ΑΡΕΝ 151, Ανεξάρτητοι 136, ΠΚΣ 41, ΠΑΣΠ 22, Λευκά13, η ΔΑΠ απείχε Πάντειος Η συνέλευση ήταν μαζικότατη με περίπου 800 άτομα. Κοινό πλαίσιο αγώνα και κατάληψης  218, ΔΑΠ 253, ΠΚΣ  132, ΠΑΣΠ  73, Μηχ. Μηχανικών ΕΜΠ Ψήφισαν 363, Ενωτικό πλαίσιο 151, Ανεξάρτητοι 136, ΠΚΣ 41, ΠΑΣΠ 22, Λευκά 1, η ΔΑΠ απείχε Φιλολογίας Πάτρας ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ: 56, ΠΑΣΠ: 18, ΔΑΠ-ΠΚΣ απείχαν.

Η προσπάθεια της ΠΚΣ για κλειστές σχολές , κατ’ εντολή της κυβέρνησης, έπεσε στο κενό στις περισσότερες περιπτώσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά, όπου η ΠΚΣ συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά. Ναι μεν κατάφεραν να αναβάλλουν την προγραμματισμένη Γ.Σ. αλλά οι σχολή άνοιξε την ίδια μέρα κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των φοιτητών. Σε άλλες περιπτώσεις η επιχείρηση κλεισίματος της σχολής έπεσε στο κενό κάτω από τις μαχητικές αντιδράσεις των φοιτητών. Σ’ αυτό το κλίμα η ανακοίνωση της ΠΚΣ η οποία ισχυρίστηκε ότι «η πρωτοβουλία αυτή της ΠΚΣ (σ.σ. για κλειστές σχολές) συνάντησε την καθολική έγκριση των ίδιων των φοιτητών εκεί που έγινε» αποτελεί καταφανέστατο ψέμα.

Το φάντασμα των ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ έχει γίνει ο μόνιμος εφιάλτης όχι μόνο των αστικών κομμάτων αλλά και των σοσιαλδημοκρατών ηγετών του «Κ»ΚΕ, υπηρετών του κεφαλαίου. Γι’ αυτό η Παπαρήγα σε συνέντευξή της στο «Real FM» τις κατασυκοφαντεί ψευδόμενη ότι τάχα γίνονται καταλήψεις και «μη φοιτητές»: «γι’ αυτό εμείς… για τα πανεπιστήμια καταγγείλαμε ότι γίνονται καταλήψεις και από μη φοιτητές, βάλαμε τέτοια θέματα πολλές φορές» («Ρ» 16/1/2009, σελ.3).

Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Γαλλία - Ενωτική διακήρυξη: Δεν πρέπει ο λαός να πληρώσει την κρίση

Alternative Démocratie Socialisme (ADS), Alter-Ekolo, Alternative Libertaire (AL), Association des Communistes Unitaires (ACU), Coordination Nationale des Collectifs Unitaires pour une alternative au libéralisme (CNCU), Les Alternatifs, Nouveau Parti Anticapitaliste (NPA), Parti Communiste Français (PCF), Parti Communiste des Ouvriers de France (PCOF), Parti de Gauche (PG).

Δεν πρέπει ο λαός να πληρώσει την κρίση

Οι λαϊκές τάξεις έχουν βαθιά πληγεί από την κρίση. Η ανησυχία για το μέλλον μεγαλώνει. Η πολιτική της εξουσίας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε στην υπηρεσία των προνομιούχων. Έφτασε η ώρα να τους απαντήσουμε. Οι οργανώσεις που υπογράφουν αυτό το κάλεσμα υπερασπίζονται τις προτάσεις για μια άλλη πολιτική, και υπόσχονται να υποστηρίξουν και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, κυρίως στην ημέρα της απεργίας πολλών κλάδων και των διαδηλώσεων της 29ης Γενάρη.

Μέσα σε δύο μήνες, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε παραπάνω από 100.000. Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπό το πρόσχημα της κρίσης, τα πλάνα απολύσεων πολλαπλασιάζονται και η μερική ανεργία πλήττει ολόκληρους κλάδους. Οι προσωρινά εργαζόμενοι και το σύνολο των συμβασιούχων πλήττονται εξ επαφής. Η αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ανέργων συνεχίζεται. Στο όνομα του αγώνα ενάντια στα «ελλείμματα», η εξουσία μείωσε τις δημόσιες δαπάνες, ιδιωτικοποίησε, έθεσε σε «ελεύθερο και ανόθευτο» ανταγωνισμό το κοινωνικό κράτος. Είναι ένα πραγματικό σχέδιο νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης και ιδιωτικοποίησης που εντείνεται με την περικοπή θέσεων του δημοσίου.

Η κυβέρνηση πριν από μερικούς μόνο μήνες μας ανακοίνωνε ότι «τα ταμεία είναι άδεια». Αργότερα, βρήκε εκατοντάδες δισεκατομμυρίων (περισσότερα από 428 δις. Ευρώ) για να σώσει τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τα διάφορα «πλάνα ανάνηψης» εδώ και κει σε όλο τον κόσμο δεν έχουν παρά έναν μόνο σκοπό: τη διατήρηση των κερδών των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων. Η κρίση είναι ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει εξίσου να κινητοποιηθούμε για μια Ευρώπη κοινωνική, οικολογική, δημοκρατική, φεμινιστική.

Αντιστάσεις υπάρχουν. Οι μισθωτοί- ές κινητοποιούνται ενάντια στις απολύσεις, οργανώνουν διαδηλώσεις με την υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών. Οι κινητοποιήσεις για την Εθνική Παιδεία, κυρίως των λυκειόπαιδων και των καθηγητών τους αποδεικνύουν πως είναι εφικτό το να κάνουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Οι κακοστεγασμένες ή άστεγες οικογένειες μάχονται για την εφαρμογή του νόμου περί επίταξης των άδειων κατοικιών. Οι χωρίς έγγραφα παραμονής μισθωτοί- ές συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη νομιμοποίησή τους. Είμαστε συνιστώντα μέρη αυτών των αντιστάσεων και θα συμμετάσχουμε στις επόμενες κινητοποιήσεις του Γενάρη, για την εθνική παιδεία, στις 17, την Υγεία και τα Δημόσια Νοσοκομία στις 24, και στην Απεργία πολλών κλάδων και τις μαζικές διαδηλώσεις της 29ης Γενάρη.

Μια άλλη πολιτική είναι εφικτή, επιτιθέμενη στα κέρδη και την χρηματοοικονομική κερδοσκοπία, θέτοντας σε αμφισβήτηση τα κέρδη του κεφαλαίου. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους μισθούς και τα κοινωνικά δικαιώματα, να επιβληθεί εισφορά των κερδών και των διανεμόμενων στους μετόχους μερισμάτων, αντικαθιστώντας τη «φορολογική ασπίδα» των προνομιούχων και των κερδοσκόπων από την κοινωνική ασπίδα που θα επιτρέπει στο μεγαλύτερο δυνατό αριθμό να ζει καλύτερα.

Απαιτούμε την αύξηση των μισθών, του κατώτατου μισθού, της κατώτατης σύνταξης γήρατος και πρόνοιας. Προτείνουμε την κατάργηση του φορολογικού πακέτου του καλοκαιριού του 2007: μια αναδιανομή του προϋπολογισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες και να αναπτύσσει τις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα, μια φορολογική μεταρρύθμιση προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην είναι σε θέση, όπως σήμερα, να ευνοούν την κερδοσκοπία σε βάτος της απασχόλησης και των συνθηκών εργασίας.

Αντιτιθόμαστε στις απολύσεις, απαιτούμε των δικαίωμα βέτο των μισθωτών στις απολύσεις. Απαιτούμε τη διατήρηση των συμβάσεων εργασίας, τη διατήρηση του συνόλου των απολαβών και των δικαιωμάτων των μισθωτών που τέθηκαν σε τεχνική ανεργία.

Υποστηρίζουμε και πάλι την αρχή της Σύμβασης Αορίστου Διαρκείας ως αναφοράς των συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και της μόνιμης στο δημόσιο. Υπερασπιζόμαστε τις αυτοδιαχειριστικές καταλήψεις επιχειρήσεων από τους μισθωτούς και τις μισθωτές. Αρνούμαστεκάθεδημόσιαβοήθειασεεπιχειρήσειςπουαπολύουν.

Δρούμε για την κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, για μια δημόσια ιδιοποίηση του πιστωτικού συστήματος η οποία θα επιτρέψει μια άλλη πολιτική επενδύσεων προς όφελος της απασχόλησης, της κοινωνικής στέγασης, των κοινωνικών υπηρεσιών και των σχεδίων που θα λαμβάνουν υπόψη το κατεπείγον της οικολογικής διάστασης.

Θέλουμε να τεθεί σε αμφισβήτηση το Σύμφωνο Σταθερότητας και οι ευρωπαϊκές οδηγίες ιδιωτικοποιήσεων: να δράσουμε για έναν νέο τύπο ανάπτυξης: να παλέψουμε όλες τις μορφών διακρίσεων σε κοινωνικό επίπεδο: να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για την κοινωνική και την οικολογική πρόνοια. Προτείνουμε την αποδέσμευση χρημάτων για παραγωγικούς σκοπούς οικονομίας σε όρους ενέργειας και που θα δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος, της μαζικής μεταφοράς, του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της υποστήριξης στη γεωργία.

Θέλουμε τη ρήξη με τις χρηματιστηριακές λογικές που αναπτύσσονται στην Ευρωπαϊκή ένωση και τα θεσμικά της όργανα, και ειδικότερα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αρνούμαστε τις περικοπές θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, απαιτούμε την ακύρωση της αποφασισμένης περικοπής 30.000 θέσεων, την απόσυρση της ιδιωτικοποίησης της Υγείας (νόμος Bachelot), τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κοινής ωφέλειας (Υγεία, Παιδεία, Ταχυδρομεία, Έρευνα, και νέες κοινωνικές υπηρεσίες, Στέγασης, Βρεφονηπιακής πρόνοιας κλπ). Δρούμε για τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς ελαστικοποίηση ούτε σε επίπεδο έτους, και για αντίστοιχες προσλήψεις.

Οι απεργίες και διαδηλώσεις όπως της 29ης Γενάρη εκφράζουν την οργή και διευρύνουν τους αγώνες. Μια παλλαϊκή απάντηση επείγει. Δεσμευόμαστε να θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις υπέρ της σύγκλισης των αγώνων ενάντια στις απολύσεις, την ακρίβεια, την ανεργία και τις προσωρινές μορφές απασχόλησης, και υπέρ της υπεράσπισης και διεύρυνσης των κοινωφελών υπηρεσιών. Τώρα είναι η ώρα!

Γενάρης 2009

Το Κεφάλαιο να πληρώσει την κρίση του

Ο Σαρκοζύ, ο οποίος θέλει να «σώσει τον καπιταλισμό», κινητοποίησε δισεκατομμύρια δημοσίου χρήματος για τις τράπεζες που ανακοινώνουν αυξημένα κέρδη!

Ταυτόχρονα, ασκεί μια πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των κοινωφελών υπηρεσιών, και υποστήριξης των μεγάλων επιχειρήσεων που αναδιαρθρώνονται και απολύουν.

Οι εργάτες στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν δίκαιο να αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις και για την καταβολή του 100% του μισθού σε περίπτωση τεχνικής ανεργίας.

Οι νέοι έχουν δίκαιο να μάχονται ενάντια σε μια κοινωνία που τους καθιστά αβέβαιη τη ζωή δια παντός.

Ο υπουργός Hortefeux, που από υπουργός «Εθνικής Ντροπής» έγινε υπουργός Εργασίας, δηλώνει ανοιχτός στη διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση ανησυχεί για την επίδειξη δύναμης και ενότητας του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος στις 29 Γενάρη.

Ένα κύμα λαϊκής και εργατικής κινητοποίησης, εργαζομένων και νεολαίας ξεκίνησε από την Ιταλία, την Ελλάδα και αγγίζει σιγά σιγά διάφορες χώρες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις των οποίων εφαρμόζουν την ίδια πολιτική υποστήριξης των μονοπωλίων, στην πλάτη των εργαζόμενων και των λαών.

Η «Ενωτική Διακήρυξη» που υπογράφει το κόμμα μας και ένας μεγάλος αριθμός αριστερών πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα κάλεσμα υποστήριξης των κοινωνικών κινημάτων που ξαναπήρε την πρωτοβουλία, στο δρόμο, τα σχολεία, τις επιχειρήσεις. Αποτελεί μια βάση για μας να παλέψουμε μαζί ενάντια σε αυτή την αποκλειστικά υπέρ των τραπεζών και των μονοπωλίων πολιτικήκαι υπέρ της προώθησης αιτημάτων που έρχονται σε ρήξη με αυτή την πολιτική.

Κομμουνιστικό Κόμμα Εργατών Γαλλίας

Διαβάστε Περισσότερα »