Παρασκευή 31 Αυγούστου 2001

Ο σύντροφος των ηγεσιών «Κ»ΚΕ-ΣΥΝ Δ. Χριστόφιας και τα «εικονίσματα» της Παναγίας

Το χρουστσοφικό ρεφορμιστικό κόμμα ΑΚΕΛ της Κύπρου αύξησε, ως γνωστόν, στις τελευταίες εκλογές το ποσοστό των ψήφων του, πράγμα που έδωσε τη δυνατότητα στο γραμματέα του Δημήτρη Χριστόφια να αναδειχτεί πρόεδρος της νέας Βουλής της Κύπρου.

Απ' την «Ελευθεροτυπία» πληροφορούμαστε ότι τον συνεχάρησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων και ανάμεσά τους ο συνυποψήφιος Ν. Αναστασιάδης, που ανάμεσα στις άλλες συστάσεις που του έκανε «ήταν να μην κατεβάσει το εικόνισμα της Παναγίας από το γραφείο του προέδρου, το οποίο διατήρησαν οι επτά προηγούμενοι πρόεδροι του Σώματος. Και ο κ. Χριστόφιας απάντησε: «Όχι μόνο δεν θα κατεβάσω την Παναγία από το γραφείο μου, αλλά θα βάλω και δεύτερη. Αυτή την παραγγελία μού έκανε η μάνα μου που θρησκεύει ως το κόκκαλο». Πληροφορίες λένε ότι μετά την προ διετίας περιπέτεια της υγείας του, ο κ. Χριστόφιας έχει στο σπίτι του το εικόνισμα της Παναγίας και ανάβει συχνά ο ίδιος το καντήλι της» και ο αστός δημοδιογράφος Φ.Κ. ειρωνικά καταλήγει: «Άλλαξαν, βλέπετε, πολλά πράγματα στο κομμουνιστικό στρατόπεδο και έπονται, προφανώς, κι άλλα...» («Ελευθεροτυπία» 9.6.2001).

Και η περίπτωση Χριστόφια δείχνει ότι η συγχώνευση του χρουστσοφικού ρεβιζιονισμού με τη θρησκεία είναι στις μέρες το αντεπαναστατικό αυτό πολιτικό ρεύμα σε παγκόσμια κλίμακα (ΑΚΕΛ, «Κ»ΚΕ, ΚΚΡΟ, κλπ.) -μια επιπλέον απόδειξη πλήρους εγκατάλειψης του μαρξισμού εκ μέρους των ηγετών των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστικών κομμάτων που βαδίζουν στα χνάρια της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας η οποία έχει εδώ και πολλές δεκαετίες πριν συγχωνευτεί με τη θρησκεία και είναι ο πρώτο διδάξας αυτής της αντεπαναστατικής πορείας.

Όσον αφορά τον ηγέτη του ΑΚΕΛ έχει τώρα την ευκαιρία ή να μετατρέψει το προεδρικό Μέγαρο σε Μοναστήρι και να καλέσει σ' αυτό του μόνιμους συγκάτοικους του τις συντρόφισσές του θεούσες Παπαρήγα-Κανέλλη-Ζουράρι, κλπ. ή σε θρησκευτικό μαγαζί, δεχόμενος μερικές εικόνες από την ηγεσία του «Κ»ΚΕ για να τις προσφέρει ως «δώρα» στους «υψηλούς» κάθε φορά «επισκέπτες» του.

Του ευχόμαστε καλή «σταδιοδρομία»(!) για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Αρ. Φύλ. 115-116 1-31 Αυγούστου 2001
Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2001

Κώστας Ν. Σουμελίδης (1919-2001)

Ένας ακόμα σύντροφος, ένας ακόμη επαναστάτης κομμουνιστής έφυγε για πάντα από κοντά μας. Πέθανε στις 25.7.2001 στη Θεσσαλονίκη ο σ. Κ. Ν. Σουμελίδης.

Ο Κ. Σουμελίδης γεννήθηκε το 1919 και εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα. Το 1937 τελείωσε το κατώτερο πρακτικό γεωργικό Σχολείο Πτολεμαΐδας.

Πήρε μέρος στο Αλβανικό Μέτωπο και στη συνέχεια στο ΕΑΜ και στον ΕΛΑΣ, στην περιοχή Βίτσι, την ίδια περίοδο γίνεται μέλος του ΚΚΕ.

Μετά την απελευθέρωση απ' τους ναζιφασίστες κατακτητές και τις προδοτικές συμφωνίες μ' αποκορύφωμα τη Βάρκιζα απ' την οπορτουνιστική Σιαντική ηγεσία διώχτηκε και πέρασε στο Μπούλκες. Στη συνέχεια το 1946 κατατάχθηκε στο ΔΣΕ με το βαθμό του λοχαγού στο πυροβολικό (Π.Ε.) και πολέμησε απ' τις γραμμές του τον ντόπιο μοναρχοφασισμό. Το 1949 στο Βίτσι παντρεύεται με την συντρόφισσα και αντάρτισσα Όλγα Ι. Κεραμυδά από το Πολύκαρπο Καστοριάς.

Με την υποχώρηση του ΔΣΕ τον Αύγουστο του 1949, δια μέσου της Λ.Σ.Δ. Αλβανίας βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην μακρινή Τασκένδη της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Τασκένδη δούλευε σε οικοδομές και ήταν Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης της 4ης Πολιτείας.

Από το '55 αντιτάχθηκε στην επέμβαση των χρουστσοφικών ρεβιζιονιστών στο ΚΚΕ και υπεράσπισε την επαναστατική γραμμή του ηρωικού μας Κόμματος με επικεφαλής το σύντροφο Νίκο Ζαχαριάδη.

Μετά το 20ο αντεπαναστατικό Συνέδριο του ΚΚΣΕ το 1956 και την εκδήλωση της πραξικοπηματικής 6ης Ολομέλειας στο ΚΚΕ το 1956 τάσσεται ενάντιά της, υπερασπίζει την επαναστατική γραμμή των Στάλιν-Ζαχαριάδη με αποτέλεσμα να διωχθεί.

Τον Οχτώβρη του 1962 μαζί με άλλους 35 συντρόφους στέλνεται εξορία στο βόρειο Καζακστάν και συγκεκριμένα στην πόλη Κοστανάι στο χωριό Κρασν Παρτιζάν ως το 1965. Την ίδια χρονιά επέστρεψε στην Τασκένδη στις οικοδομές.

Το Νοέμβρη του 1982 η γυναίκα του επέστρεψε στην Ελλάδα και στη συνέχεια το Μάρτη του 1984 επέστρεψε και ο Κώστας Ν. Σουμελίδης και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου έπαψε να χτυπά η καρδιά του στις 25.7.2001.

Ο Κώστας Ν. Σουμελίδης παρέμεινε ως την τελευταία στιγμή του επαναστάτης κομμουνιστής με σημαία το μαρξισμό-λενινισμό-σταλινισμό. Διακρίνονταν για την απλότητα, εντιμότητα και το ήθος στο χαρακτήρα του στις σχέσεις με τους γύρω.

Παράλληλα ως τελευταία δεν έπαψε να σκέφτεται και να προβληματίζεται πάνω στα ζητήματα του κινήματος και ειδικότερα στο θέμα Στάλιν του οποίου υπήρξε θερμός υποστηρικτής και οι σκέψεις του και οι προβληματισμοί πάνω σ' αυτό το ζήτημα έβγαιναν στο φως της δημοσιότητας με άρθρα του στην «Ανασύνταξη».

Διαβάστε Περισσότερα »